tirsdag 14. juni 2016

Sykkel og fottur til Jutevatnet 525moh, Ørskogfjellet


Det er søndag og strålende vær. Kald vind ja, men det får så være. Finne på noe i alle fall og benytte været. Pakket sykkelvogna, sykler, sekk og mat, og så bar det avsted til Ørskogfjellet for en tur først til Dynjafossen link til den turen her: Dynjafossen Så bar det til parkeringsplassen like ved skitrekket, og avgårde bar det på sykkel innover på grusveien. Det er ca 3,6km med grusvei, og så sti over våt myr resten. Tur på 5 km en vei, men ved vatnet har du grillplass, gapahuk, benker, platting og utedo :-)


Den store parkeringsplassen på Ørskogfjellet. Skitrekket ligg rett bortenfor. Far tar en tom ryggsekk og sykkelovogna. Ryggsekken er for å ta med ting i fra sykkelveskene mor har på sin sykkel.

Klar for en passelig sykkeltur opp bakkene heilt til Heggestølen. Sykkelveskene er virkelig gode å ha for sånne turer.
Veldig fin grusvei dette for sykler. Mor har vært inn denne veien før, men da på hesteryggen :-P


Ser bort til skitrekket no som går opp mot Sandtinden 1065moh. Mange tar trekket, og går så med randonee ski opp til toppen. Mor har aldri vært i det skitrekket, men burde ha gjordt det en dag.


Skal bak dit, og det stikker opp en fjelltopp. Er det Næremstindan tru? Uansett, får sett det fjellet på nærmere hold snart.En liten søt topp til høgre, Nysæternakken 549moh. På vinteren så er det masse skispor opp dit. Du passerer den på hovedveien faktisk, ligger midt mellom skitrekket og hyttefeltet.


Lillemann har et godt inne i sykkelovogna han. Har med diverse ting og bamser, og en pose ostepopp. Dessuten så er han vant med sykkelvogna, han og mor sykler til barnehage og jobb. Joda, er stigning opp i starten. Spesielt om du har sykkelvogn med en 4 åring i. Da er det lov å trille opp bratteste bakkene når du spinner litt i grusen akkurat her.Varguraksla til høgre her, og så har du det karakteristiske fjellet for Ørskogfjellet der bak, Trolltinden 1170moh og Ytstetinden 1162mohmoh som danner det kjente store trollbittet. Mor bruker det fjellet som en av 3 fjell for å orientere seg i landskapet når ho er på tur. Ser det faktisk på vei opp til Lille hytta også.


Blir litt slakkere et stykke, og det er veldig fint å sykle innover.
No får mor sett heile fjelltoppen også, ser nok ut som det er Næremstindan ja med Kvanndalsaksla framfor. Skal ligge et vatn der bak Kvanndalsaksla også. Snødekte ryggen til venstre er navnløs, men er 1164 høg. Til høgre stikker Geitenibba 854moh opp.

Har hørt om tørrflue fiske, men fullstendig tørr fiske er noe nytt for mor. Lillemann har tatt teleskop fiskestanga og er på vei ut for å fiske :-P


 Veldig flott landskap å sykle i, må stoppe en gang i blant for å berre kikke.


Første hyttene dukker opp til venstre, Måslia. Noen få hytter berre, men dei har no litt av noen fjell til utsikt her. Om vinteren så er her kjørt opp skispor akkurat her, mor, mormor og lillemann var her for vel 2 år siden og gikk runden. Fint her på ski også :-)

Sykla til enden og stopper på Helgestølen. Er en del folk her og driver å vedlikeholder hyttene sine.Lillemann er endelig ute av sykkelvogna, han syns det var behagelig å sitte i den, og skulle sove. Ut og få frisk luft og strekke på beina.
Sykkelveska er ganske så praktisk å ha, og toppen kan man ta av og bruke som ryggsekk. Ikkje akkurat noe god ryggsekk, men greitt nok for korte avstander som dette. Mor fyller sin sekk, og resten i Far sin.
Kom da lillemann, du er på feil vei :-)Følge den nederste veien videre, der er en vei som gå opp mot noen hytter til også, men dette er stien til Jutevatnet.Trur nok det var litt godt å strekke på beina igjen også, og lillemann små springer i stien En veldig myr sti dette, heldigvis så har det vært fleire dager med tørke, pluss er bygd mange små gangbruer som dette. Lillemann syns dei er kjekke å gå på.
Med toppen Søre 871moh i sikte, så ligger vatnet til venstre for den. Stien her er ikkje merka, men er tydelig og godt trakka.

Til venstre ser mor Sandtinden 1065moh og Sprovstinden 1194moh, fine farger når du får grått og mørkt fjell med kvite striper. Gut er fremdeles ivrig på å gå sjøl, syns bruene er artige, og mor er så inderlig glad for dei bruene, for er skikkelig vått her. Mor er allerede våt på føttene, for mor har ikkje fjellsko, så burde nok kjøpe et par snart.

Ikkje akkurat så mange trær her av noe størrelse, men finner alltids et tre å klatre i :-) Så er det å små springe å ta att Far.

Og kva dukker opp 2 minutter etter lillemann har fått haik på skuldrene? Jo Jutevatet! Sjå lillemann, du er nesten framme jo :-D

Ved vatnet står det 3 naust tett ilag, stor gapahuk og en utedo. Ligg heilt nydelig til ved vatnet, og går du over her, havne du i Tresfjorden.
Lillemann er rask med å sjekke ut området, må no sjå om der er noe spennende :-)Bak av gapahuken er der laga til et rom, som ei slags mini hytte. Her kan 3 overnatte, og du har en ovn, veldig greitt en vinterdag og du er på skitur hit.Fram med fiskestenger for å sjå om det er noe fisk å få her, har jo alltids håpet :-)

Så mens lillemann og Far fisker, så tar mor seg av å fyre opp bålet og koke opp vatn. Tross ganske så kald vind, så er det i le i veggen her, og får en sånn deilig sommer følelse.
Koselig plass dette, og perfekt å kombinere sykkel og liten gåtur. Vinters tid så er det kjørt opp skiløype ikkje så langt unna her, så du kan ta en avstikker hit vinterstid også.

Jutevatnet er ca 1,6km langt, og ca 500m bredt, er ikkje noe kjempe stort vatn, men ligg da fint til mellom fjellene her. Går sti og vei opp andre siden også ifra Tresfjorden, og er ei seter nedenfor kanten der.

Mor tenker ofte på det når kjører hovedveien som går på baksiden her, at man veit aldri kva som gjemmer seg bak fjellene når man kjører bil forbi. Ikkje mange som veit at der ligger et fint vatn lett tilgjengelig som dette, men berre passerer. Tenk alle perlene som ligger litt gjemt, men ikkje aner noe om, berre passerer.

Lillemann er litt av og på med fiskingen, er ikkje napp å få heller, og vinden på baksiden her er ganske så kald. Men han forsøker i det minste :-)


Mor rett og slett hiver på noen pølser også på det lille bålet, berre sånn i tilfelle. Hadde med lite ved, og her er kkje akkurat noe vegetasjon så du kan fyre med.

Beatsuppe på termos, etter lillemann sitt ønske denne gangen. Få opp att varmen i guten etter vært i vinden på baksiden. Mor rekner med at det ikkje er så lenge han sitter still å spiser heller, 4 minutter kanskje?Gikk det 4 minutter tru? Tja, men han skulle være der mor var, og kom drassende på maten sin.


Meir ninja  krigs leik enn spising, og det uendelige maset med "Ta en bit til no da" til halvdøve ører. Alt annet er jo så masse meir spennende enn å spise :-P

Brygga på baksiden er ikkje så alt for stor, men er passelig for 3 stk å fiske, eller ta en rast på. Må no være fisk i vatnet når her er båter og naust? Men kva dei biter på, det lurer mor på.

Mor viste lillemann ei lita øy, akkurat passelig til han. Der dreiv han å hoppet fram og tilbake mange ganger, og skulle ha både mor og Far til å prøve å ta han utpå der. Og ei øy kan være så mangt i fantasien!

Koselige lille plassen :-) Akkurat en perfekt tur på en sånn dag. Har vært her med hest leigd hos Stall Kjellbotn, og det er en fin tur å ri hit med islandshester.
Mor prøver lykken! Er faktisk veldig glad i å fiske, roen, spenningen om får fisk eller ikkje, berre være ute, og nyte naturen på denne måten. Blir dessverre ikkje så masse fisking på mor når lillemann er med, er andre ting som skal ordnes, og han skal jo også ha sitt av oppmerksomhet. Men likevel så er håpet alltid at det er han som får fisk, ikkje mor, for hans glede når får fisk er ubetalelig :-D


Han prøver igjen, men får ikkje napp verken mor, Far eller lillemann. Ser ikkje et eineste hopp heller i vatnet. Så om noen har fisket her før, er her fisk, kor stor er den, og kva i alle dager biter den på? Eller må til med garn, derfor båter her?
Er berre å pakke sammen, er noen mil pluss ferge heim att, og det er snart kveld. Lillemann er veldig klar til å dra, og springer ifra både mor og Far. Humøret er i det minste på topp da, og det er jo kjekt at han liker seg på tur :-)
Snøen smelter ifra fjellene, trær begynner å bli grøne her i høgda også, og det er tid for toppturer i fjellene til fots. Mor gleder seg til andre eventyr som venter der ute når snøen forsvinner heilt ifra toppene, har så mange ønsker enda på fjell omkring.
Lillemann koser seg i alle fall, små springer, hopper, prater i vei, og kikker på alt han finner. Stien er veldig fin å gå for barn i alle fall, og veldig fin tur om er noenlunde tørt.


Mor er i alle fall våt på beina, ikkje akkurat tur for sånne sko dessverre.


Om ikkje tørt på bakken, så er det i det minste tørt i været. Sol og atter sol, med kald vind, men sola overveier for alt :-D Lillemann hopper og spretter, prater og koser seg, og ser fram til å sette seg i sykkelvogna igjen.


Klar!! :-D :-D Glad gut eller? Trivs i sykkelvogna han, bruker å sykle til barnehage og jobb så da hender det seg at han spiser frokost inni den også.Så kjenner mor seg plutselig naken.... hjelmen!! Mor suser ned bakken og kjem på at sykkelhjelmen ligger att heime! :-( Mor er veldig flink med å bruke hjelm, og no som suser ned bakkene, så ønske ho at ho hadde husket den.Men alt går fint, ingen som datt, ingen uhell, og vips så var alle nesten nede. Med fjellene som utsikt og fin sykkelvei, så vart det en veldig fin fin tur til Jutevatnet. Sykkelvogn er veldig praktisk på tur, og sånne veier som dette er perfekte som sykkeltur. Så om du vil ha en fin sykkeltur, liten gåtur, med bål attpå, så kan du gjerne dra til Jutevatnet :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar