onsdag 15. juni 2016

Utsikten og Fossane i Straumgjerde


Mor skal kjøre Syste til venninne, og da var det å lure på om der er en tur som ho og lillemann kan gå i samme slengen? Er utpå kvelden også, så en kort tur og ta med kveldsmaten i bæreselen. Gå opp forbi Trollskoghytta, stikke innom fossen, og så opp på Utsikten? Det må da være mulig? Lillemann syns det høres greitt ut, så fram med bæreselen og pakke absolutt minimalt. Parkere på Slettegjerde i Straumgjerde, og da er fint å gå til Trollhytta, og videre til fleire turmål. Utsikten er ca 1km å gå.
Parkeringsplassen på Slettegjerde :-) Sol her no, men er så pass seint at sola forsvinner no pga fjellene her.Til høgre for parkeringsplassen, gjennom en port, og du møter dette skiltet her, Utsikten, Fossane, Trollskoghytta, Straumsheimsetra og Gjerdekollen er turmål du kan ta herifra.


Med Straumsheimhornet som utsikt, går du en fin grusvei som går opp til Trollskoghytta.
Når klokka er 18 på kvelden og har kjørt bil, så er det akkurat midt i "eg er trøtt" tiden til lillemann, og at han veit at mor har den kjekke bæreselen med :-P Mor veit at får han sitte på litt i starten, så går han sjøl om litt, berre turen får starte. Er veldig godt å bære også, kontakten og kosen, tross at han no er 4,5 år no.
Men sjå der lillemann, dei har saga ned skogen! :-O Hører noen store maskiner som jobber lengre borte, og han lurer på om maskinene spiser opp skogen heilt. Mor forklarer at trenger skogen for å bygge hus, lage møbler, bygge ting osv. Men veks opp ny skog etter kvart.


"Å sjå!!!" roper lillemann bak på ryggen til mor og peiker på skogen, "Den er nesten borte!" Mor slepper han ned, og han kikker seg rundt. Jaggu så har han rett, deler av den skogen som alle er vant med og kalles Trollskogen, har blitt en god del mindre. Heldigvis er en bit bevart rundt hytta som ligger til venstre her. Men stien går no gjennom hogstfeltet.


Der er i alle fall hytta, og skogen rundt er bevart, heldigvis :-) Grillhytta der borte er ganske så ny også, og var der en tur i vinter. Utedoen står litt lengre bak, ser den ikkje på bildet.Kan jo ikkje gå videre uten å ta noen runder på slenga :-DJuhuuu!!! Lillemann hyler i fryd! Slenga har blitt høgre opp, så han kjem seg ikkje på sjøl lengre. Men den føles som tivoli der han svever høgt i lufta. Straumshornet 976moh virker plutselig ikkje så stor lengre syns han.Etter litt etterforskning av lillemann, så fann han til slutt stien, ikkje i skogen som han trudde, men i hogstfeltet. Mor lot han berre få leite, for vart nesten som en konkurranse om kven som til slutt fann stien.

Han lytter og lytter, for hører fossen og elva som bråker. Og han veit at den er der, og han skal finne veien dit først!Før mor rekker å legge ifra seg bæreselen på benken, så er han borte ved restene av fossen for å leike. Det var veldig lite vatn! :-P Sørgelig lite vatn i fossen, men da er den akkurat passe stor til at lillemann kan leike ferge med pinner.


Mens kaster pinner og hopper rundt, så ser han på vatnet. "Er det ikkje fint mamma?" spør han tankefullt, "Vatnet ser ut som fint regn." Og det har han absolutt rett i. Sjøl om lite vannføring, så er det som et vannslør som plasker ned og lager koselig lyd.
Vart verende her ei stund å hoppe fra stein til stein, og kaste pinner i fossen, for så ta dei att når kjem til steinene.


"Æsj..." sei lillemann, "snegle spytt!" og rynker på nasen. Mor måtte stoppe opp for å forklare.


Viser lillemann litt nærmere at det er skum, ikkje fra en snegle, men ifra en sikade. Ligner på den som lager sånn lyd, men den som lager skummet her, er skumsikade. Sikadene lager skum til eggene sine, så alt skummet er som et reir for å beskytte eggene.Sti skille, skal opp her til Utsikten. Og der lillemann, der blir det matpause. Klarer du dei steinene der da? Mor kikker misstenksomt  på han. Han kikker rart på mor, at han ikkje klarer det der? Han som er ninja? Og vips, så er han i gang.


Sjå, det er jo kjempe lett jo! Og han er rask på foten. Er jo berre som ei trapp, og han skal være først til å finne det tauet. Mor har fortalt at i litt bratt, så har dei laga til et klatretau, og mor trur ikkje at han klarer å klatre opp sjøl.Det var han som fann tauet først, og no er han nesten oppe også. Tauet er greitt å ha når det er litt sleipt i stien, og så er det jo kjekt også.

"Sjå lillemann, blomstene har no blitt til grønne bær!" og så tar mor tar i blåbærlynga for å vise han. Men da, da skal mor love deg at både ho og lillemann hoppa høgt! For rett ved handa til mor, flaug en fugl opp! Nesten hjertestans på begge to :-P


Mor hørte noen pipelyder i blåbærlyngen, og viste lillemann en liten hemmelighet....Inne i blåbærlyngen ligger et lite rede <3 4 søte små fugleunger vart heilt stille, og lillemann tør knapt prate høgt for å ikkje skremme dei. Så søte dei er!


Og med praten om fugleungene, full i iver og bobler over i glede, så er siste biten opp til Utsikten gjordt så fort unna, at han blir overraska :-D
Ergo bæreselen, veldig kjekk å ha på sånne turer. Får dessverre ikkje så masse med av klær osv, men får med lita drikkeflaske, tynn jakke, ulltrøye, 3 skiver, 1 eple og litt papir. Og da er ekstraveska montert på. Lillemann liker seg veldig godt i den, og den åpner opp for bedre turer, og lengre turer med han med.


Lillemann strekker hals, for der borte en plass er huset der Syste er på besøk hos ei venninne. Og så er han jo så høgt oppe!
Kveldsmat tid... Lillemann glemmer nesten å spise skiva si, for han er så opptatt av å prate om fugleungene enda.Han og mor studerer utsikten, fjellene, husene, og andre turer som man kan gå der borte. Fjelltoppen er Straumshornet 976moh, så har du Dravlausnyken 1056moh litt lengre til høgre. Du kan gå egga der som tur, kalles Sykkylvsegga og er en litt luftig tur. En dag, en dag skal mor gå den. Den står på lista over toper i Sykkylven som en dag burde vært gått.

Sjølve benken er råtten og knekt, men bordet er bedre. Med beina dinglende, så spiser lillemann kveldsmaten sin. Mor kjem også, spise skiva si ho også.
Godt å krølle seg inn i jakka i skyggesiden, og for å gjemme seg for knotten. Knotten har no komt, og er litt plagsom, og lillemann prater i vei og kikker seg rundt.


Ned att går som en leik. Han prøvde seg på å sitte i bæreselen, for det er jo så koselig, men mor hevder en skikkelig ninja klarer jo nedover? Må jo også finne att fugleredet og kikke forsiktig på fugleungene igjen.Deilig med grønt i skogen også, og både mor og lillemann koser seg på tur. Kikker på alt mulig, hopper og prater, og har det ganske så koselig ilag :-)
Mor syns denne blomsten her er så søt <3 Liten, kvit og nusselig.

Gikk litt ekstra langt ned også før kom til Trollskoghytta. Kjem ned til elva som er drikkekilda til Straumgjerde, og denne elva her har fint fossefall! Masse vatn!


Han går forsiktig over brua, og det var jo så fint her også. Han syns turen idag var veldig koselig, og spør om han kan få disse litt på dissene ved Trollskoghytta. Det må han jo få lov til :-) Og dermed var det i full fart til hytta, disse litt der.


 Ned att til bilen i springende fart. Rett heim, pusse tenner, og rett i senga. Han sovnet fort denne kvelden, og halvsovende i senga så mumlet han om at når han traff Far, da skulle han fortelle om fugleungene.....Sånn noenlunde stien til Utsikten :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar