onsdag 14. september 2016

Lillemann lykkelig fisker på Blådalsvatna 835moh.


Far er på besøk, og alle 3 skal på en tur denne lørdagen, meldt skikkelig regn mot ettermiddagen, så kor dra? Ønsket er et fiskevatn, og mor foreslo Blådalsvatna, for der kikket mor og lillemann ned ifra Roaldshornet dagen før. Far har ikkje vært der før, mor og lillemann har fisket i det første vatnet før, men mor ønsket å finne den steinhytta på det andre vatnet. Har hørt at der er fisk, så kvifor ikkje prøve der? Ønsket innvilget, og da var det å sikte seg inn på oppholdsværet før regnbygene kom. Og siden det er et stykke opp, så tok far sekken, og mor bæreselen til lillemann.Du kjøre til Fjellsetra, og når du tar av ifra hovedveien, og kjøre under 800m, så tar du av til høgre ved den store nye parkeringsplassen, og kjøre grusveien forbi alle hyttene omtrent til endes. Da kjem du til en ok stor parkeringsplass. Parker der, og du går siste biten på litt meir grodd grusvei som er stengt med kjettinger litt etter.Veien du kjøre til parkeringsplassen, ikkje bomvei.

Utsikt til Nysetervatnet mens du går grusveien :-) Ca 630m før du kjem til elva.Ved elva ser du stien opp til høgre her, heng et merke i et tre, og du ser steinene som er bygd opp for å komme over bekken.Lillemann først, og skal vise vei. Veldig fin sti her for unger.

Over myrområdene har noen lagt ut steiner som sti. Kjekt å hoppe på :-) Heldigvis såpass tørt i været at myrene er tørre.
Absolutt en fin og koselig sti gjennom skogen her, enkelt å gå.Og inni mellom får du utsikt bakover til Nysetervatnet og Auskjeret 1203moh også. Det er faktisk varmt ute, tross skyer over og ser små skummelt ut for regn.
Mor husker det treet, og en lillemann som begynner så smått å sei han er sliten, blir distrahert av at mor forteller at da han var her for 2 år siden, så klatret han i det treet der. Da var sliten glemt ei stund, og måtte vise balansekunstner over treet.


Men til slutt var det opp i bæreselen. Greitt å ha med sele på litt lengre turer, og ikkje kan ta 3-4 pauser på vei opp. Han liker seg der, liker å legge seg framover på mor og kose :-)


Stien følger Vikelva heile veien opp, og den ender faktisk ved første Blådalsvatnet som dei fleste går til.


Av og til går stien heilt ytterst langs elvekanten, og mor kikket litt ekstra på lillemann noen plasser, så med veldig små barn, berre ha et halvt øye med, men berre sånn for sikkerhets skyld ;-)


Komt så pass langt opp no, at det er fullt utsyn til Nysetervatnet og plassen her. Revsdalshornet 949moh heilt til venstre, så har du Nysæterdalen før du ser Auskjeret 1203moh, og ser akkurat i Aurdalsnibba 1126moh med sol på. Til høgre ser du Fasteindalen, går grusvei der til Ramstaddalen.

Liten Ninja som har funnet turstav med mange funksjoner. Den er ninjasverd, hammer, fiskestang, turstav og våpen av skytende art.

Så begynner fjellene å åpenbare seg der framme, og du veit at oppi der ligg vatna, en plass. Eine fjellet der bak er faktisk Roaldshornet 1230moh, der mor og lillemann var på tur dagen før.Lillemann tar seg en pause til, og opp på ryggen til mor og dingler med beina litt. Praktisk med sånn Ergo bæresele på tur, han kan leike apekatt ei lita stund.


Litt koselig å gå langs elva på denne måten også, og lillemann snakker energisk bak på ryggen om båter og pinner han kunne sendt ned her, og lager scener om kræsj og drukning for mor. Beina kviler seg, men ikkje fantasien :-DOg så fantasere han om å gå på ski borte på fjellene der... for der er jo snø enda! Lillemann, der borte er det snøbreer, trur ikkje dei er så egnet for ski kjøring akkurat for deg. Der ser du Regndalsbreen, Ljøsabreen og Blåbreen.


Etter kom til veldig fin sti over tørt område, så var han ned og gikk sjøl, har fått nok kvile. Funnet nok en pinne, og  dermed er det i gang. Sjøl om stien vart litt meir ulendt, så enser han det ikkje.

Vatnet som er målet ligger oppi der, er 1 av 4 vatn, og ligger på 835moh. Mor har ikkje vært oppi der, kun vært opp til vatnet som ligger til høgre, og er det første vatnet av alle Blådalsvatna, og dit dei aller fleste går. Roaldshornet 1230moh bak midt i bildet, og til venstre bak er Blåfjellet.En som kikker etter vatnet, og lurer på når er framme snart. Og han skal bli den som får mest fisk! han har fiske planene klar allerede, det er ikkje mor eller Far som skal få mest, det er sterke han ;-)


Når du kjem nesten opp til første vatnet, så ser du at stien deler seg, og over elva er til andre vatnet. 

Over elva og en pit stopp for å få på meir klær. Vært veldig varmt til no, men så var sola heilt borte, og meir vind. Lillemann var kald, og dro lua godt nedover ørene.Snart oppe! Mor er veldig spent på om hytta er lett å finne, eller må man leite. Den er bygd i stein, det er alt ho veit.

Fin utsikt ned til første vatnet på 743moh. Der har lillemann fisket før, og fekk en fisk. Såg at det hoppet fisk også, så det er fisk der. Fjellet inntil vatnet er Kleivdalsfjellet 1154moh, og kommunegrensa mellom Sykkylven og Stranda går faktisk langs toppene her.
Opp att på ryggen, og skal flette håret til mor. Litt skeptisk, rekner med det berre blir en stor floke :-P


Men før kjem til vatnet, så dukker hytta opp! Så stilig! Bitte liten, bygd og støpt i stein, og er absolutt perfekt akkurat her. Bygd så naturlig inn i landskapet, så 2 tomler opp for dei som har bygd denne her :-D

Lillemann måtte sjekke om den er låst, og døra er akkurat perfekt for han. 2 slåer som lås, og en dytt, så er han inne. Men for ei plassering da på hytta :-)Ikkje ståhøgde om du er en voksen kar, mor kan stå heilt inntil sengene. Enkelt, men veldig praktisk og perfekt utnyttet plass. Står en liten ovn også for kalde dager. Hyttebok! Så mor skrev inn alle 3.
Kom 3 stykker til og slo seg ned på bålplassen ved hytta og slo av en prat. var ei lita jente med, og en sjenert lillemann gjemmer seg bak mor. Men magene er tomme, så var ikkje lange stoppet ved hytta før gikk videre. Kort stykke å gå til sjølve vatnet.
En som har fått opp farta! Han er klar for mat, veldig klar, og for å fiske.

Enden der borte ser ut til å ha utsikt, sikkert fint å telte der. Men vinden er retning inn mot botnen, og der såg grunnere ut der borte, så går andre veien for å fiske.
Berre å følge stien langs vatnet. Fint terreng dette for å fiske, berre å velge seg en plass. Mor har allerede sett mange fisker som hopper, så er lovende.


Lillemann finner seg ei øy, mens mor starter på maten, og Far lager til fiskestengene. Ingen problem å finne på noe å gjere på for han, men er litt utålmodig med å få den fiskestanga...
Middag snart på vei, lapskausblanding med pølser og kjøttboller, heilt greitt på tur. Og så måtte mor teste nye brenneren sin, bråker litt vel, men fungerer.

Lillemann studerer fisken, sånn vil han og ha! Dermed så hiver han seg over fiskestanga si, og er ivrig.

Og det tar ikkje lange stunden før mor hører rop:"Fisk!!" Lillemann har fått fisk, og mor  hiver ifra seg fiskestanga si, og springer avgårde for å sjå. En hoppende glad og små hylende lillemann er som en lykke boble der han smiler stort. 
Med mors kniv så får han lære korleis skjære fisken så den dør. Synd ikkje tok med hans egen kniv.


Mor har med fiskevekten sin, og da måtte han få vegd fangsten sin også. Kjempe stolt fisker! :-D

Og trur du ikkje mor også fekk seg en fisk? :-D Dette her begynner å bli kjekt! Alle sammen har fått kvar sin fisk, og da er det jo det beste med turen.


Så hører mor en ellevill lillemann! Han har fisk igjen! :-D 


Han sveier inn sjøl, og strever litt med å få den på land, men klarer det! Snakk om å være strålende fornøgd! Han er så ivrig og glad at han nesten bobler over i glede :-D
Måtte vege den også, 210gr og akkurat perfekt steke fisk. Alle fiskene som har fått er på rundt 200gr og fått "dame fisker" som lillemann sier, fordi dei har rogn.Fine og røde inni er dei, og blir super kveldsmat når kjem heim. Vart 5 fisker til sammen, 1 på Far, 2 på lillemann, og 2 på mor. Til Far sitt forsvar, han hjalp lillemann som stadig satte seg fast pga veldig grunt der. Men der er absolutt fisk, om enn ikkje så stor, men veldig fin til å steke, og der hopper stadig uti vatnet.


Lillemann måtte berre fiske litt ekstra når det var så kjekt å få fisk, men vart berre dei 2 på han. Egentlig så er han kjempe fornøgd, han fekk jo 2! Ikkje minst, det er meir enn det Far fekk :-P


Måtte dessverre pakke sammen og dra ned att, sjøl om det var gøy, skylaget var utrulig truende, og har ikkje så veldig lyst til å bli gjennomvåte.

Stien går rett utenfor hytta og passerer den igjen. Måtte kikke litt til på den, for den var jo så søt også.
På att med klær, kald vind og lillemann labber i vei ned. Han såg vatnet der nede, og mor forteller nok en gang at han fekk fisk der en gang. Da skulle han fiske der også en annen dag.Ut på kanten for å kikke på utsikten, er det ikkje flott vel? Tross truende skyer så er det veldig flott å være ute denne dagen.

Men kor vart lillemann av tru? Mor ser han ikkje i stien lengre. Smugkikker med mobilkameraet på en liten luring som har gjemt seg inne blant små trær og berget. Så hopper han  fram og roper "BØ!!!" Sånn driver han på en stund også, gjemmer seg og har det gøy på tur.

Men til slutt så vil han kvile, og opp att på mors rygg. Han skravler i vei, og ser så vatnet der nede. "Mamma, er det fisk der også? Kan vi fiske der og?" spør han. Da veit du at du har en lykkelig fisker bak på ryggen :-D
Er så kjekt når han får fisk på tur, gleden han har, hoppende og boblende kroppen, og smilet, det store lykkelige smilet gjer at det smitter over på deg, nesten så du ikkje bryr deg om at du får fisk sjøl. 
Været, tja, han var nede og gikk sjøl et godt stykke, men kom så på rekke butikken, og regnværet kom snikende. Så opp på ryggen, og skynde seg ned så fort mor klarer. Nede på grusveien så høljet regnet ned, og mor jogget nesten heile veien tilbake til bilen med gut bakpå. Men turen, utrulig flotte turen med fisk, den snakker han om enda, og vil tilbake dit. Om kjem tilbake, så håper mor at der ikkje er noen på hytta, og kan overnatte der. Hadde vært perfekt med en natt på hytta, fisket og slappet av. Og fisken der oppe, den skal ikkje føle seg trygg så lenge lillemann er der ;-)

Turen er grovt på kartet 4km, så legg til en god del. Og stien er omtrent sånn:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar