lørdag 23. juli 2016

Teltnatt på fantastiske Molnes sandstrand


Molnes.... Kor begynne? Vel, det er på Vigra forbi flyplassen, heilt ytterst på øya. Bak Molnesfjellet ligger det noen veldig fine sandstrender rett ut mot havet der sola går ned. Mor har vært der noen ganger no på tur, både for stranda sin del, gå det lille fjellet, men også for bunkerene etter 2. verdenskrig som ligger på Budfjellet rett ved. Fra første gang var der ute, så var det en tanke om det var mulig å ligge der i telt? Ideen har vært i hodet ganske så lenge, men er så vanskelig når det er 1,5t å kjøre, ferge, vanskelig å vite været der ute enn her inne, og tar tid. Men siden mor og lillemann er aleine heime, er ferie, og meldt 2 dager med sol mellom lavt skydekke og yr, så vart planen en realitet! Og siden er der ute, først en tur opp på fantastiske Storhornet 497moh på Godøya ilag med Bror og jentene hans. Link til den turen Her Så var det for mor og lillemann å finne leirplass for natta... Og skal love deg at det var paradis! Tenk å ha heile nydelige sandstranda for deg sjøl, både kveld og morgen i strålende sol!
Kjem fra litt utpå kvelden, og parkere på parkeringsplassen for turgåere på Molnes.
Videre går du rett opp forbi siste husene, og rett nedenfor et rødt hus. Stien går bak det røde huset. Du skal til venstre for den åsen der, Budafjellet.Stien er tydelig over markene og du ser havet ganske så fort. Får Molnesfjellet til høgre her.
No har beitedyra kom tut også, og det er gjerdet. Men bonden har laget til fine muligheter for turfolket å komme deg gjennom. Og dyrene? Det er kuer, så sjå opp for ku ruer ;-)


Stien går fint ned mot havet og rundt Molnesfjellet. Stein er perfekt for å gå en kveldstur, du kan gå bak fjellet heilt til endes, eller du kan gå opp fjellet i begge ender og gå rundt. Da får du en strand tur, og liten fjelltur, det har mor gjordt også. Veldig fin tur.

Lillemann stopper opp. Han husker sist var her og ser mot bunkerene der borte som han ikkje fekk kikket på. Men no må man over gjerdet for å komme dit.


Noen sommerfugler fanget gut sin interesse, og spesielt siden dei ikkje fløy sin veg, men fekk studere dei på nært hold.Baksiden av Molnesfjellet, og du har kysten og fritt valg i teltplass. Kor ender mor og lillemann opp tru?

Passerte første sandstrand, og tok sikte på neste. Ser fint ut her, men er her en teltplass uten å måtte legge seg på marka, som ikkje er lov? Og midt på sanden går heller ikkje, må ha feste til teltpluggane. Mor ønsker seg virkelig et sjølstående lett telt! Et kuppeltelt med store åpninger for lufting og utsikt :-P Vinne i lotto....

Lillemann fann seg en perfekt leikeplass, og var allerede i gang. Ja ja, da må mor finne teltplass her. har begynt å blåse kaldt også, og med vinden så må mor finne feste.


Midt mellom litt berg og en grasflekk, der fekk mor opp teltet, rett ved leikeplassen til lillemann. Var ikkje heilt enkelt i vinden, og lillemann lo og sa at mor med telt såg ut som dei han såg ifra bilen på havet, kitere.... Takk lillemann for den. Men fekk det no til da, med en fot på en plugg, stein på den andre, og jobbet seg rundt.
Da var teltet oppe, rett på sand, og sikret med steiner, knytt fast i berg og står om kjem enda meir vind. Da er det berre å lage klart liggeplassene. Og får ikkje sagt kor kjekk denne blåse-opp posen til liggeunderlaget er! Ja, er integrert håndpumpe i underlaget her, men den fungerer elendig, og posen her er gull verdt og gjer det fort.

Lillemann er sulten, og mor har begynt på kveldsmaten slash sein middag. Ikkje noe bålvær, det er sikkert, så blir brenner inne i forteltet. En lykkelig liten kjem springende og spør om maten er ferdig, og på 3 sekunder stikker han igjen.

Og der forsvant han og blir en liten prikk, springende på sandstranden som om leikeparadis hadde landet <3
Mens risen står å trekker, er det på tide å steke dei marinerte kyllingbitene. Mor kjenner at lukta gir magen det siste stikket for at sulten melde sin tilstedeværelse med lyd, og finner også fram sausen på boks som er med.

Da er det servert, middag for 2 på en sandstrand :-)


Lillemann er veldig glad i kylling, og veldig glad i ris. Kjekt med å spise ute, er at det ikkje gjer noe at han roter litt ;-) Han satt faktisk stille halve måltidet, men da klarte ikkje kroppen å sitte stille lengre! Og han hevdet han var mett, og snek seg sakte i retning leikeplassen sin....
Ekte sand glade og leikende føtter.
Skal no ikkje gjere det men..... gut fekk springe å leike seg, og så springe tilbake for å ta en bit. Meir leik, tilbake for nok en matbit. Han boblet jo over i glede over å være her, for sandstrand er ikkje noe verken han eller mor er vant med å ha tilgang på, da må dei reise hit.


Tross litt vind, så var ikkje vatnet så kaldt, og lillemann fekk vasse i vannkanten. Han elsket det å gå der med vann og sand, være barføtt og kjenne det kile på føttene.


Lillemann, ikkje spring så langt ut, du blir våt!..... kven er det mor snakker til? En blå vegg? Han er så glad at han heile tiden glemmer å ikkje springe fort så han blir våt på klea, eller for langt ut. Lykkerus :-P

Og så har mor og lillemann fått besøk på stranda også, MissT som mor traff i Tafjordfjella, ei av dugnadsgjengen på Reindalsetra. Ho bor ikkje så langt unna, og kom på besøk. Kjekk dame som mor liker veldig godt :-)


Men tross han har det så kjekt, så må en hoppende lillemann sove til slutt, sengetid er alt for lenge siden. Om det aldri er så fint ute, så er den kalde vinden greitt å holde han unna kombinert med halvveis bading. Det kjem en morgen med forhåpentligvis sol, og uten vind.


Med lillemann i soveposen, så satt mor og MissT rett utenfor teltet og pratet og koste seg, vart bedre kjent. Var veldig kjekt å sitte sånn på sandstranden å berre slappe av i hyggelig selskap. Ingen vakker solnedgang for havtåken kom og ødela litt.Vakker kveldshimmel uti havgapet er ikkje å forrakte og så deilig å tenke på å våkne her i morgen. Nydelige skyer setter kveldstemningen før MissT måtte dra heim.Inni teltet ligger lillemann og sover godt. Vart en lang dag for han med først en tur opp på Storhornet ilag med Bror og jentene, så rett ut hit for å sette opp telt, leik og vassing. Ikkje rart han sloknet fort :-)


God natt.......Det er en vakker, men grytidlig morgen. Mor våknet kl5 for å åpne soveposen sin og lillemann, og åpne innerteltet pga varme. 6.30 var det virkelig morgen, ingen nåde. Sola skinte, varmen kom, og det er ingen skygge på teltet. Men kva trur du var dei første ordene lillemann sa? "Kan eg bade no?!" og et stort smil :-DMorgensol på stranda og gut springer rett ut og bort til leikeplassen sin rett ved teltet. En fantastisk plass å våkne opp på! Og ikkje noen på stranda heller, heile drømmeplassen for seg sjøl.


Ligger lunt til også, tok litt av for vinden å ligge akkurat der også. Men no er det nesten vindstille og sola varmer godt.


Måtte ta en tur til badeplassen og sjå om det er bademuligheter, men der var det full fjøre, og ikkje noe vatn :-( Men veldig gøy med dammene som var att, for var både fisk oppi der og nadre små sjødyr, og kjekk å plaske i.
Når floa kjem så stiger vatnet over bergkanten, og badeplassen fylles. Kanten er super også, for den held havbølgene unna badeplassen, og gjer at vatnet er varmere enn andre badestrendene her.


Lillemann koser seg han, og veit at vatnet snart kjem. Da passer det jo fint å sjekke ut området først også.Det som er så fint her, er at du har kombinasjonen berg og sandstrand. Bergene som tar av for havbølgene er den perfekte barriere for leik i sanden.
Trur mor traff akkurat plassen for teltet også, klemt mellom berget og den lille flekken med gras. Fekk feste på begge plassene, og fekk mjuke sanden som underlag.Kor ofte skjer det at du kan stå opp, stige ut av senga, og berre vandre på sandstranda? For mor, så er dette første gang, og må si at liker virkelig opplevelsen, tross vart varmt i sola på morgen. Men å berre stå opp, ha på deg shorts, og tusle ut, den følelsen var god!
Lite å finne på stranden her, men små hemmeligheter dukker opp og gir rom for å fortelle historie om krabba som blir spøkelse på natta.

Morgen verden! Reine paradiset dette her. Våkne opp, slenge beina utenfor sengekanten, og ta et steg rett ut på sanden. Ingen å sjå, kun sand, havet, fjellet og en smilende gut. kan det blir bedre? Tenker etter... nei :-D


Med bøtte, spade og sand så er dette den største sandkassa lillemann kan ha. Han lager først et telt, så vart mor innlemma i gravinga om et slott. Slottet vart klappa og dekorert, og er alt ifra ninja base, til lavo, så et ekte kriger slott, til å være en fjelltopp.


Masse å finne i dammene  oppå bergene også. Små dyr som fyker fort avsted, noe rart som ligger der, krabbeskall rester og annet spennende.
Lillemann fekk velge sjøl, bål eller skiver til frokost. Egentlig et dumt spørsmål, mor veit han foretrekk bål :-P Så mor grov ei grop til bålet, er litt små vind. Pølser, og litt vatn til suppe, et par skiver og frokosten burde være i boks.Og har man først båret ved heilt hit, ja så skal den brukes også. Bål, telt, sand og sol, skal love deg mor koser seg omtrent maks!

Tja, lillemann, det er frokost! :-)Frokosten går inn etter kvart, og litt problemer med sand som sitter fast i fingrer, drysser når han flytter på seg, så ender med mor held skiva så han får spist. Litt utfordring er det med å spise mat på ei sandstrand, når guten ser ut som et sandmonster. Men grille 2 runder med marsmallows, det får han tid til etterpå, alltid tid til dessert.Mor rydder opp, og gut koser seg, og han har nesten ikkje tid til å svare når mor roper heller. Og ja, mor har lovt å leike me han når ferdig å ryddet opp.Da var det på tide å sjekke om vatnet er stigende, og snart klart for meir vannleik. Og ja, det har det! Han springer fram og tilbake langs vannkanten og hyler i glede :-D


Perfekt innramma badeplass ved havet, som et badebasseng og skåner for dei store bølgene, og vatnet her inne er varmere. Mor og lillemann springer fram og tilbake i kanten, skifter på å skvette mest.


Og sjå da! Stimer med småfisk kjem inn! Dei sniker seg innpå dei små stimene som dukker opp, sjå kor nært kan komme. Og så er der bitte små flyndre babyer knappe 4cm store som svinser rundt i sanden og kiler føttene. Kjekke å leite etter i sanden, og sjå kor nært kan komme.
Dette er det sommer er snakk om, sol,bading og nakne føtter, med sand som kiler mellom tær.
Ser bort til teltet der, og mor kjem på at der er noen soveposer som skulle vært lagt ut til tørk, så slipper å pakke dei opp når kjem heim for lufting.
Da er det perfekt for tørking og lufting av soveposer og klær. Få det gjordt før kjem for mange på stranda og sjå rotet i leiren.Bølgene slår inn mot steiner og berga her, og mor og lillemann står på berget og venter på en bølge skal skvette vatn på dei. Lillemann hyler i fryd når det treffer han, og hopper vekk og ler.Barneføtter i sanden <3 neste år er dei føttene større, om noen år er dei voksne. Akkurat no så nyter mor barnelatter og føtter som springer i vatnet og leiker, tiden kjem fort nok at han blir stor og leiken ikkje så sorgfri.Beste badeplassen! Og så gøy å springe rundt også begge to og har alt dette for seg sjøl.


Når Sunnmøre virkelig viser seg ifra sin beste side, da er det absolutt innenfor å feriere heime. Teltet midt i bildet, store stranda, blå himmel, sol og varme :-)Dette her var grunnen til heile telt natta, oppleve dette her. Nærmeste paradis du kan komme før klokka 10 på morgen <3Så begynte det å komme folk til, en masse folk. Lillemann litt skeptisk til å begynne med, men etter litt så tiner han og er uti vatnet igjen. Mor har pakket sammen telt, soveposer og utstyr allerede, slik at det er berre å raske med siste tingene og en lillemann. Verre det å få med lillemann, han vil ikkje heim. Men mor frykter at han kan bli solbrent. Tross smurt godt inn med høg faktor, så er det omtrent umulig å smøre han igjen. Han er full i sand fra leik, og det sitter fast i gammel solkrem, og omtrent umulig å få av tross bading. Smurt han inn no, og det hadde vært som å bruke skrubbkrem på lille han, og er også snart tomme for drikkevatn.  Men han blir tøffere og tøffere, og går lengre og lengre ut, og er så stolt over seg sjøl som tør. Treff hyggelige folk der, og er vel 25stk på denne plassen her.


Til og med kuene som beiter rett ved kikke r ned på folket som bader, sikkert litt misunnelige.Men etter 1 time til, så får mor endelig skylt han noenlunde, kostet av det meste av sand, og fått på klær. han drar spaden sin etter seg, og er tydelig sliten. Tar på å ha det så gøy i sommervarmen, for så å gå tilbake til bilen den kilometeren.

Men tross alt, har vært en drøm å telte her, en drøm å våkne opp til paradis, en drøm å ha heile plassen heilt for seg sjøl. Vært heilt perfekt, bortsett ifra varmen på morgen i teltet, og den store kuruen lillemann trakket midt oppi med eine skoen på vei tilbake :-P Og for ei lukt!! Nesten som barndommen igjen. Men med kuskit på slep, og ting fulle i sand, så var det å nesten slepe lillemann til bilen og komme seg heim. 6 timer på stranda i varmen har tatt alt av energi, tross påfyll etter kvart og flink å drikke. Det er slitsomt å ha det gøy! :-D


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar