lørdag 30. juli 2016

Teltnatt ved Brørvatnet 333moh og Roppehornet 412moh, Flø


Mor og lillemann er på tur i området Flø og Dimna, og når er på tur, så treng man en overnattingsplass for teltet, helst ved et vatn, og prøve på fiske. Etter tips fra lokal innbygger, så vart valget Brørvatnet 333moh ved Flø. Mest pga skulle det meldt høljregnet slå til, så kunne mor og lillemann evakuere til bilen. Går bomvei opp, så praktisk. Og når først er der, en liten fjelltur for å få utsikt også. Roppehornet ligg rett ved vatnet, og er kort tur siden allerede hadde betalt bom. Bonus vart lokal guide og selskap også :-) Ekstra bonus for gut, 3 timer på Roppesanden etterpå! Resultat, både mor og lillemann vil tilbake :-D


Det regner fremdeles når kjem opp til Brørevatnet, og det første lillemann sier når ser vatnet, han skulle ligge der, akkurat der ved vatnet. Da var det berre å parkere og finne en plass. Mor håpte på at det var mulighet for å få utsikt ned dalen til havet også der ifra.

Lillemann får på seg sekken sin og tar underlaget, og skal være stor gutt å hjelpe til. Han er veldig klar for ei natt i telt igjen. Han tegna faktisk telt dagen før og ville på tur.Akkurat der ville han ligge, og alt vart dumpa på plassen. Får dessverre ikkje utsikt til havet ifra vatnet, men har da i det minste fin utsikt utover vatnet :-) Men det regner, så mor må jobbe effektivt med å få opp teltet og alt inn, blir fort vått alt sammen.Teltet oppe, og gut ville heller være ute og leike, og maser kvart 5 minutt om fiske....


Mor tar seg energipåfyll i form av molter etter kvart som ho ser dei, kjenner på tide med middag/kveldsmat. På tide å få i gut også noe før leggetid.

En grunn til valgte å ligge ved vannkanten, er bål. Kan ikkje fyre opp bål midt på myra her heller, så da vart valget bål enn utsikt til havet. Og lillemann og mor er veldig glade i bål begge to :-D hadde det ikke blitt bål, så skulle du fått sett et sjokkert ansikt ifra lillemann!


Han elsker å leike ved og i bålet, under oppsikt vel å merke.

Kveldens middag, hjortekjøtt og poteter :-P

En som vil hogge inn på mors tallerken! Hjortekjøtt, poteter, bearnaise saus og salat. Ikkje verst å være på telttur heller ;-)


En duo som liker å være på telttur ilag <3
Fekk besøk i teltleiren under middagen, lokale tipseren MrS kom en tur for å hilse på. Gut litt utenfor seg sjøl og overtrøtt, men fekk prøvd seg på fiske, hoppa rundt og hoiet og var litt umulig. Men til slutt kom det i en regnskur, "Vil legge meg...." Mor lovte å komme inn i teltet og lese for han, om han klarte å være rolig i 5 minutter. Til slutt så vart ropinga ifra teltet så pass at mor gikk inn, og da lå han og leste til seg sjøl :-)

Men etter 1 Pulverheksa historie, og 2 Ludde, så la han seg ned, og mor omtrent såg at han sovna på minuttet.Mor sa ifra til lillemann at ho kom til å prøve noen kast med fiskestanga etter han hadde sovnet, og det var greitt sa han. Men det regner sånn, at mor vurderer å berre la være.

Gikk raskt bort til kanten, og ser havet. Regner så utsikt er det dårlig med, men ser no litt da. Er ikkje det der Runde tru? Mor måtte kikke ekstra etter. Tenk være så nært Runde, men likevel så fjernt! Sukk...Ja da, klarte ikkje la være, måtte ta fram fiskestanga likevel, regn eller ikkje, trøtt eller ikkje.
Er det ikkje noe som heiter Håpet henger i et tynt snøre??? :-P Føles sånn no, og all småfisken har slutta å hoppe også.

Tross regn og litt vind, ikkje verste plassen å tilbringe natta ved Brørevatnet og under fortoppen til fjellrekka Brørene 620moh.
Etter ei natt med en del regn, litt vind, så våkner mor før kl7 av sola varmer. Er det mulig?? Jo da, det er morgen og gut sover enda. Mor åpner litt soveposen for luft, og innerteltet så får inn litt trekk. Vart i sola og telt. Lillemann sover litt til, mor også, men når han da våkner kjem det: "Fiske no? Og fekk du fisk?" Her hadde han ingen tid til kos eller noe, rett ut for å fiske.Mor viser han kor best å stå, og kjem seg inn i teltet for å kunne få kle på seg sjøl. Hadde sånn hastverk han der at var berre å få han ut med det samme. Hører han roper "Sitt ikkje fast enda!"
Litt finere ja med sol! :-D Kven skulle tru dette her etter den natta? Ikkje mor i alle fall!

Oppvask tid... nødvendig onde, og lillemann lurer på om fisken ikkje får skum i munnen, for har ei lita flaske med litt Zalo i :-)
Snart klart for frokost, og lillemann svinser rundt etter både sommerfugler og bålet. Spiseplassen er i det minste klar, i le for vinden. Kanskje teltet også får tørka litt?


Liten rest av fiskesnøre etter andre fiskere blir til både fiskegarn, en ubåt, et monster osv. Skal ikkje så masse til før det blir en leik utav den minste ting.


Første pannekaka er nesten klar, og lillemann venter spent på den, har tinget på den aller første. Frokostbål er noe for seg sjøl, og nystekte pannekaker!


Lillemann ville sitte inne i teltet, og mor dro alt inn. En fornøgd gut satte seg godt til rette, og la på skinke til han. Så tilbake og steike meir.

Inni mellom så stikker han hodet ut for å sei noe, berre for å holde kontakten. Er litt kos det også, og så lenge han spiser og mor ikkje trenge å mase på han, så er det heilt greitt.


Tross ikkje vart fisk i steikepanna, så er det ikkje noe dum frokost med pannekaker og Strandaskinke :-P Fisken biter ikkje på en så solfylt morgen uansett.

Mens siste bitene av pannekakene går inn, og slapper av, så ser han og mor fleire biler som passerer på veien. men en bil dro dei kjensel på, og den snudde og kom tilbake. Jo, det er bilen til MrS som var innom kvelden før, lillemann kjente han att. Det var overraskende! Mor skulle snart til å pakke ned leiren for Roppehornet en tur, for skyene vart fort truende på himmelen.
MrS var uskikker på om mor og lillemann var våken, for er ikkje dekning her oppe, og om skulle gå opp til Roppehornet ilag. Og det skader jo ikkje med selskap, så det var jo kjekt. På vei ned dalen og ser Litlevatnet 164moh der nede, Breidfjellet 543moh rett ved, og nede til høgre ser du Ropphornet 412moh, målet. Vil få utsikt ut mot havet der oppe, og får sett litt.
Det går en grusvei opp til Roppemarkene oppi koppen bak Roppehornet, så du kjem deg langt opp med berre bil også. Da blir det en kort tur på litt over 1km. Parkerer bilene her, og fortsetter til fots.


Utsikt til havet allerede i starten, og mor gleder seg til å komme til toppen og utsikten :-) Veten 490moh til høgre sier MrS har en fin utsikt ifra på enden der. Tviler ikkje!
At dette her er et ku område er det ikkje tvil om, for finner stadig gamle ku ruer med ku-bæsj-sopp på. Mor og lillemann kikker etter dei, for det er kun på bæsjen at den soppen der er.

Noe er galt med lillemann denne dagen, han vil på tur, men vil ikkje. Sier han er sliten, og slår seg litt vrang. Vil ikkje heim heller, men vil liksom ingenting og alt. Mor spør om han ikkje vil på toppen, men han vi og ikkje vil det også. Mor hadde med bæreselen tross kort tur, or har skjønt at noe er ikkje som det bruker å være.Mor ser inn dalen der lå i telt, angret litt på ikkje kjørte inn i enden tros såg den.Føle berre at forlot et område uten å ha fått utforska det litt en gang. Er vel slik med alle nye plasser, skulle ha sett berre litt til... Ser en topp der bak til venstre som stikker opp 633moh, ser Breidfjellet 534moh nærmest her. landskapet her er så annerledes enn heime.


Når kjem litt opp så ser mor bilene parkert der nede. Markene med 3 kuer som sløver lyser skikkelig grønt i sola som plutselig kom.
Der går en tålmodig mann... ventet mens pakket leir, lillemann som har startvansker, og er ikkje raskt tempo med en 4 åring som skal kikke på alt, og helst ikkje flytte føttene.
Enkleste løsning, få han oppå ryggen i bæreselen. Egentlig ikkje ønskelig på en så kort tur, men noe er ikkje som det bruker å være. han legg seg bakpå for å kose.
Litt lengre opp så finner mor en bitte liten frosk! Fanger den og tar den med et stykke. Vart en liten diskusjon om skulle kysse den eller ikkje, mor treng ingen prins, eller om lillemann skule kysse den og få ei prinsesse? Eller tenk om det var en damefrosk, da måtte jo lillemann kysse den ikkje sant? Lillemann meinte til slutt at det var en damefrosk og MrS skulle kysse den. Kanskje han treng ei prinsesse? Mor var sikker på en ting, mor treng ingen prins, for mor er så gammel at da måtte ho trenge en prins. Lillemann fekk tenke litt på den.
Skulle lillemann følge med på frosken, så måtte han ned, mor forsøkte i det minste på å sjå om han kvikna til.

Komt no opp på kanten der stiene møtes om du skal til Trollvassegga eller toppen av Roppehornet. Ser utover til blant anna Stadtlandet, Gurskøya osv.Der dukket opp et lite område med dammer og myr, akkurat passelig til å sleppe en frosk uti. Mor måtte forklare at kan jo ikkje ta den med heim, for har ingen dam i hagen jo. Da bedre den er her.

Terrenget her er veldig lett å gå i, heilt annerledes enn det mor er vant med heime også. Det er det som er så kjekt å dra andre plasser også, og bli kjent med nye folk som MrS :-)


Lillemann går litt sjøl på trass, mor prøver å snakke han vekk, men vilje er ikkje heilt til stede. Men han vil ikkje ned att, men heller ikkje opp. Så en litt indre kamp en plass.

Men prøve å fange en stor frosk som dukket opp, det orket han.Men når mor viser et lite "klatre" parti, da får han fart i seg! Sukk....


Noe han har funnet ut er viktig for tiden, skrive seg inn når er på en topp :-) Mor skriver først, han fyller litt ut etterpå.Toppen! Og utsikten utover havet, her ser du Veten 490moh heilt til høgre, og øya der ute er faktisk Godya med Storhornet 497moh! Mor viser lillemann Storhornet, der han var for ikkje så lenge siden med onkel og jentene.

Lillemann begynte å vandre oppå toppen, og  mor henger etter. Litt bratt utenfor og vil ikkje slippe han på egenhand. Men han fann en stor stein med sprekke bak, og der kunne han leike litt, trygt.

Mor får da sett litt av utsikta mens han klatrer. Lengst ute, Runde, vakre Runde. Ser Remøy, Leinøya, Gurskøya osv i mørke. Men 3 bitte små øyer rett utenfor her skinner i sola, Sandøya, Lyngøya og Vattøya. Her kunne mor stått lenge og berre sett <3
Mor litt borte vekk i drømmeland...

Som den hobby fotografen han er, så er hans kamera en smule større enn mors mobil :-P Og han sitter konsentrert og fanger landskapet. Han har et eldorado her ute ved havet for fine bilder, der hav møter land og sola går ned.


Lillemann derimot er på oppdagelse tur han, og vil ha mor med. Litt motvillig blir mor med ned ti sprekken så han kan smyge seg inn. Mor kunne sikkert stått der og sett på utsikten lenge, studert fjellene og øyene der. Men ting må undersøkes også :-)Er ikkje høgderedd som MrS lurte på, men praktisk å ligge på magen og kikke ned. Og det slo mor at det kunne lillemann også gjere :-)

Mor tok med lillemann fram på kanten så han fekk sjå ned han også, i trygge omgivelser. Legge seg ned på magen, og kikke utenfor begge to.


Og det var langt ned også! Der nede er veien, og lillemann meinte at her trengte man hanglider og kunne flyge. Mor stusser over at en på 4 år tenker på hanglider, kor han har det ifra? Er noe mor kunne tenkt seg å prøvd!
Gut syns det var ganske så greitt å ligge og kikke, og mor syns det er tryggere enn han skal hoppe rundt for å kikke. Han må jo få lov å kikke han også. Men no skal MrS ta mor og lillemann med litt bort, sånn får sett Flø og litt annen vinkel på utsikten.Går ifra toppen og til høgre, ned på en slags avsats, da får du sett utover heile Flø også. Når mor kikker bort på Flø, så skjønner mor kvifor så mange sier at Flø er magisk etter å ha vært her. Er litt spesielt med havet, flate plassen rett ved fjellet. Kan tenke meg solnedgangene her må være utrulig vakre <3 Håper å oppleve det en gang, gjerne ifra denne plassen her og skue utover.


Mor er ikkje høgderedd, men er redd for lillemann. Og i staden for at han springer rundt oppå toppen sjøl, så er det veldig trygt å ha han på ryggen i bæreselen så mor har kontroll på han. Får da litt mindre puls :-P


Han ser alle øyene der ute, og mor forklarer at der ute, der er Runde og fyrtårnet han har overnattet med 2 ganger før. "Veit det" svarer han kjapt, "såg det før deg." Tja, om det er no sant er noe annet, men han liker å være den som såg først. Mor gleder seg til han er flink nok til å gå over Runde sjøl og kan ligge på DNT hytta der igjen. Plassen der ute har en heilt egen behagelige stemning.

Sukk hjerte..... Det uendelige der ute. Uendelige muligheter som ligger der og venter, alt som en dag kan oppleves, alt som ligger der som et eventyr og venter. Du drar en plass for å oppleve plassen og trur du er ferdig med det. Det som det ender med er nye plasser du berre må oppleve. Trur du skal hake av en plass for lista di som allerede er lang som en kassalapp på Rema1000, men ender berre med å bli lengre når du først kjem dit.

Og neste opplevelse ligger rett der nede, Roppesanden. Mor peker til lillemann og spør om han vil dit ned. Trur må være dagens dummeste spørsmål, for fekk et rungende JA!! Han som elsker sandstrender, selvfølgelig vil han dit!

Konsentrert fotograf... :-D Lurer på kor mange ganger han har stått her og tatt bilder? Må være uendelig mange ganger. Mor berre 1 gang, og virkelig nøt kvart et sekund av utsikten også.
Rusle tilbake stien over toppen også, og ned att til bilene. Klart for å ta et aldri så lite strandhugg og litt lunsj før vender bilen retning heim.
Og som vanlig så er lillemann super på å gå ned att sjøl. Hopper og spretter som han bruker, og er en fornøgd gut. Ska no sjå om finner att den sneglen som han satte på en stein og skulle kappspringe med.Den sneglen var jaggu borte! Ser kun en tørket slimstripe att på steinen som glinser, men ingen snegle. Finner den ikkje i graset heller, den må ha rømt under steinen.En stein MrS syns er litt artig, ser ut som en divan. Fint mulig å sove på den, og du har en sovepose som ikkje sklir :-) Lillemann tester, mor også, og går fint for 2 å ligge der.

Med hopp og sprett og leit etter frosken i dammen, så var det fort gjordt å komme ned att. No skal han finne dei 3 kuene som lå på marka overfor bilene, og som fremdeles ligger i graset. han skal gale som en hane og vekke dei. Er virkelig på tide å stå opp!

Late kuer som ikkje vil reise seg på noen måte. Ligger der og har tatt fullstendig ferie. Hjelper ikkje at lillemann roper såg høgt kykkeliky at det nesten piper i mors ører, dei bryr seg ikkje. Dei nyter den vekslende sola og truende regnskyene med knusende ro, og berre så vidt gidder å bry seg med 3 personer som står der og kikker.
På vei ned i bilen og mor kikker opp på Roppehornet. Vært der også, ikkje verst :-) Fra å kun være en plass på kartet heime, til å faktisk sjå på fjellet og ha vært der. Det som er kjekt med å planlegge tur, sitte og lure, så faktisk oppleve det og sjå om bildet i hodet stemme med det du danner deg via kart på nett.

MrS dro heim til sitt, var kjekt å hilse på han, enn berre nydelige landskapsbilder via insta. Mor og lillemann inntar Roppesanden slik at han får leiket litt. Han berre elsker sandstrender! Mor hadde med posen hans med sandleiker, og han tok 10 skritt utpå sanden, og dumpet ned der.

Mor har sett fleire sandstrender på vei ut til Flø, så er berre å plukke en. Her er akkurat perfekt for et stopp, og på andre delen sitter 2 familier.
Sandstrand, luksus! Noe annet enn steinstrendene heime. Og minnet ifra Molnes stranda sitte i enda. Luksusen ved å våkne på ei sandstrand i teltet og sol. Lever ei stund på den :)Ser rett opp på Roppehornet også, tenk satt der for et øyeblikk siden og kikket ned hit. Vært litt av en dag hittil også, våkne til sol på teltet etter regnfull natt, så opp dit, no ned her :-)
Været er veldig ustabilt, og truende skyer henger over som en trussel heile tiden. Men små glimt av solen gir et glimt av korleis det må være her en solskinnsdag også. Men må no innrømme, truende mørk himmel kombinert med sol har dramatisk effekt også ;-)

Gut nyter dei solstrålene som kjem, og full fart!! Mor kan ikkje annet enn å berre nyte øyeblikket og ta livet med ro på stranda mens han leker. Skal tidsnok kjøre den lange veien heim også.

Var ikkje kaldt i luften, så var berre å ta av støvler som fylte seg med sand likevel. Bukse og siokker like så, og smilet bredte seg om munnen når sanden trengte mellom tær :-)
Ikkje berre i snø man kan lage engel.... lillemann la seg like godt i sanden og lagde en. Sand i håret sier du? Å ja....

Avslutter det heile med å ta lunsjen på stranda. Og ja, mor måtte mate en springende lillemann, han hadde ikkje tid, og hendene var både våte og fulle i sand. Men kjekt å sitte på steinen og rope inn villgutten for en bit. Kom no litt regn inni mellom, men ville ikkje heim, så vart sittende der i snart 3 timer.
Kom i går og var først på Uglesætra i noen timer (innlegg kjem seinere) en fantastisk plass om du har barn! Varmeste anbefalinger. Så teltnatt ved Brørevatnet 333moh i regn, så våkne til sol på teltet, pannekaker på bål, rett på Roppehornet 412moh, og så ned på Roppesanden. Et fantastisk døgn der fått med litt av kvart her. med god hjelp og tips, så vart det en uforglemmelig tur.
Om du vil en tur på Roppehornet, her er ruten gjengen gikk. Bom opp på 50kr, 1 km å gå etter parkert. Der er en lengre vei opp også, men den starter nede ved veien.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hei Thomas :-)
      Tusen takk for fine ord :-) har falt litt for området her ute, så trur må tilbake for meir tur her. Og veldig kjekt å ha lokale å kunne spørre om turer og anbefalinger også, men for en plass! :-D

      Slett