torsdag 14. juli 2016

Telttur ved Fremste Herdalsvatnet ved Ljøbrekka 602moh, Stranda


Ljøbrekka på Stranda har noe eget over seg. Turen der byr på så mangt flott av utsikt og natur, og er en tur mor stadig vender tilbake til. Akkurat når du begynner å gå mot Brekka ifra Stranda siden, så kjem du opp til Fremste Herdalsvatnet 602moh, og ligger så fint inn i dalen. Der står en benk ved vatnet, perfekt teltplass! No har mor hatt den teltplassen på lista i 2 år, og tross vekslende værmeldinger, så tok ho sjansen på en telttur med lillemann. Man angrer meir på turer man ikkje tok, enn turene man tok ;-)

Klare på parkeringsplassen i enden av Strandadalen, og lillemann måler størrelsen på mors sekk. Blir litt når man skal ha telt, 2 soveposer, 2 underlag, mat, drikke, klær for vekslende vær for 2. Men er ikkje så langt opp, under 2 km å gå.

Parkeringsplassen har nesten alltid biler her, en veldig masse brukt tur dette. Den ligger rett før tunnelen i enden av Strandadalen, bak rassikringene. Stort skilt er der også.


Trang dal dette, og fjellene ruver i terrenget. Tåka ligger langt nede fremdeles på Herdalsnibba 1231moh og Rundefjeller 1213moh, og mor krysser fingrene for at den ikkje kjem lengre ned.


Mor ser opp for å sjekke været, lillemann ser på bakken etter egg. Etter mor fortalte han at det der ikkje er spytt men er eggene til skumsikaden, så kikker han stadig etter egg i graset.Og plukker mor noen søte små blomster :-*

Er litt seint på kvelden, og dermed ikkje verdens beste framdrift på gut, men kjem no seg framover. Klokka er allerede 8 på kvelden, så leggetid på gut er ikkje så langt unna egentlig.
Passerer noen bekker og småelver også, og noen steiner må kastes før kan gå videre.

Et stort langt rør vart litt for spennende å berre passere, og måtte krypes gjennom.Og ut av puppen kjem det ikkje en sommerfugl, men lillemann! Det var akkurat plass til han inn i røret, med sekken på også.Det var meir sti før her, men dei har laget til en smal vei. Litt blandet med grus og mold, og er veldig fin å gå."Sjå, stor foss!" roper lillemann plutselig og peker. Elva ser ut til å renne rett utifra tåken.
Lillemann har på seg sin egen sekk, og der oppi er kose dyna, noen småbiler og Turbo bamsen sin. Kun lette ting for han er nok sliten så seint på kvelden, og har allerede vært på tur idag til Vindsneset/Veltneset ilag med en heil gjeng.
Har komt litt opp i høgda og ser nedover Strandadalen. Stranda har så mange flotte turmål her, og mor tenker på alle plassene ho skulle ha vært her. Lista blir berre lengre for kvar gong er her :-P

Siste biten har litt meir gras kledd vei, og du ser elva som kjem ifra vatnet som er målet. Du hører elva heile veien opp, og ser den inni mellom også. Mor peker framover til lillemann, viser at han snart er oppe. Han har mistet tempo heilt, men ser no at snart er oppe og mor får i han noe drikke.Lillemann måtte ha en pause akkurat her, for var så fint ved elva. Og begge kikker på det lille fallet, at går an for en liten fugl å flyge bak. Mor forteller at Norge har en bitte liten fugl som heiter fossekall, og den hopper bak elver som dette.Oppå kanten og lillemann måtte oppå for å sjå. Han syns han er høgt oppe no, og er fornøgd med seg sjøl der han balanserer på den smale kanten.
Du går forbi tysker-brakka, og berre noen få meter dukker en sti opp til høgre. No ser du faktisk Ljøbrekka også der inne i enden av dalen.
"Vi er framme!!" roper lillemann og smiler bredt :-D Han syns vatnet er så fint! Og så ser han allerede fisk som hopper, han vil fiske med en eneste gang.


Mens mor får opp teltet, kikker lillemann etter fisk. Her spretter det så masse småfisk at du har problemer med å telle, og dei spretter veldig nært også.

Da er bolig for 2 med soveposene klare :-) Skal bli godt å være her i natt.

Var litt diskusjon på kor teltet skulle stå, lillemann ville lengre og lengre bak, men hadde blitt litt myr å hoppe over. Men vart enige begge to om plassen, heilt ved vannkanten. Tåka lar deg sjå akkurat kanten oppå Ljøbrekka, og rett over teltet går dei 22 svingene opp til toppen på 790moh.


En som fornøgd er ute med fiskestanga si :-)
Men det er litt vel grunt her, og er umulig å fiske uten å sette seg fast, eller få gras på kroken. Så mor tar en lett jogg litt innover dalen for å sjå etter litt meir dypt vann. Og det er det. Da er det berre å hente fiskeutstyret og karene. Ja, karene, for mors beste venn med sin kompis har komt opp for en kjapp fisketur ilag med mor og lillemann. Mor måtte spørre noen om været her inne, og han bor ikkje så langt unna.

Så når mor returnerer, så ser ho MrR og lillemann som er ute og plukker ved til bål. Så tross alt er fuktig, så har askeladden MrR tenkt å fyre opp bål.


3 karer som sjekker ut om fisken vil bite. Lillemann syns det var meir spennende å følge med dei som fisket, enn å fiske sjøl.


Men når mor hadde et napp, og han sjøl såg fisken som svømte rundt og etter spinneren, da ville han også prøve seg.

Men så merket han sjøl at det er seint på kvelden, og annonserte at han er trøtt og sulten. Da er det berre å begi seg tilbake til teltet, la dei to karene fiske litt aleine, klatre litt trær, og få laget noe mat.Men når begynte å finne fram maten på benken, så regnet det! Da var det berre å raske sammen alt, og komme seg inn i teltet, fort! Glemme bål i alle fall. Mor hadde sekkene til karene under benken, og rasket med seg ei jakke som lå der. Godt teltet er oppe...
Lillemann sitter og venter på at kveldsmaten skal koke opp..... hører regnet på teltduken og tenker på dei der ute.

Karene har komt tilbake, og hører at dei har fått fisk! Da måtte jo både mor og lillemann ut for å sjå. Og jo da, MrL hadde fått en ok fin stekefisk. Lillemann syns han er heldig!


Men en gut er trøtt, veldig trøtt, så han vender tilbake til teltet og soveposen. Tåka har komt lengre ned, det regner, og mor kjenner at skoene er våte. Kvifor tok ho ikkje på seg fjellskoene??


MrR jobber med å få til et bål, og mor forsvinner inn i teltet til lillemann.
Måtte no lese ei historie ifra boka om Pulverheksa først, og den vart lest veldig fort, for han var trøtt. Bok og telt, uslåelig kombinasjon :-)Gut var innmari trøtt, og mor snek seg stille ut. Bålet var i gang det, tross vått ute og regnet.

Tåka klemmer gjengen meir og meir, regnet gir seg i små perioder, og kjem tilbake. Mor griller seg pølse til kveldsmat og ser teltet akkurat i tåkeheimen.


Men det har tatt på å ha en sånn våt dag, og vært så dum å ikkje ta på skikkelige sko, så det er av med sko og sokker, og tørke på bålet. Vart runde på å finne ved også i det våte landskapet, der alle 3 hadde slitet med å finne egnet brensel. For å sei det enkelt, MrR fekk virkelig brukt lungene sine for å holde liv i bålet :-P

Vart seint, og karene gikk ned att, mor tuslet lett våt inn i teltet til en som sov veldig tungt. Heilt utslått enser han ikkje at mor kjem og legg seg engang.

Morgen kjem etter en regnfull natt. Klokka er 8, og gut er våken. Hører nok en regnskur tar til, så er berre å ta en lat og sen morgen. Han ruller seg rundt etter å ha sjekket at mor er våken. Mor bere håper i det stille at ho ikkje hører dei magiske ordene tidlig på denne regnfulle morgen: "Mamma, eg må tisse...."
Du veit du er på telttur med innmari god tid, når du ligg og ser på en snegle som er på utsiden av innerteltet, ser følehorna bevege seg :-P
No ville gut ha pølse med grønsaker og ketschup til frokost, så da vart det akkurat det også. Ingen ønske om egg og bacon på han her denne dagen.

Men mor, ho skal ha fisken som MrL fisket kvelden før, for han ville ikkje ha den med seg heim. Perfekt for mor da, nystekt fisk og grønnsaker! Måtte lukke opp for å slippe ut dampen her, heldigvis så har regnet begynt å gi seg. Men ingen utsikt, ser knapt vatnet engang for all tåken. Skulle ønsket en super flott utsikt når tittet ut, men nei, kvitt, kvitt og atter kvitt.Lillemann er ytterst sjelden flink på det å spise, idag intet unntak. Bra mor har lavt blodtrykk og tålmodighet en sløv morgen, for det går ikkje fort, og det heile ender med at han ruller seg med soveposen på, over heile matfatet. Ketschup og sovepose er ingen deilig kombinasjon, lover på tru og ære. En liten stigning i blodtrykket, og en glad tanke for at der ikkje er andre i nærheten. Men etter litt ta-synd-i-seg-sjøl stund, så er han rask med å spise opp, og mor sender en fin tanke til våtserviett pakken.

Tok ikkje meir enn 4 sekunder å få tilbake smilet heller på begge to, dessert etter en god frokost er absolutt lov. Lillemann er veldig fornøgd!

Dermed så vart det kosestund i teltet med dessert, og enda ei historie om Pulverheksa. Han kan historia så godt no, at han omtrent leser for mor :-D


Når endelig finner ut at det er stille ute, og vil ut å fiske, så har tåken lettet litt. Utsikt jo! Men mor som hadde håpet å gå opp Ljøbrekka på morgen før dro heim, trur ho er berre å glemme. Skoene er ikkje heilt tørre enda, heile bakken er våt, og en lillemann ville besøke MrR.
Grei fordeling? Mor pakker, lillemann fisker. Om enn så må mor hjelpe han når sitter fast, og gjerne sjå alle sprett og hopp fiskene lager utpå vatnet. For det er ikkje mangel på fisk som hopper, men dei er så små berre.
"Sjå kor fisken hopper der!" roper han, og kjem på andre siden av teltet for å fiske. Fangsten blir meir gras enn fisk på han, så mor vurdere sterkt å prøve seg på flue neste gang er her til han. Mor kan seg ikkje på fluefiske, men alt kan jo prøves. Sjansen er vel større for at han ikkje setter seg fast til stadig når det er så grunt.

Etter mistet spinneren, så ga han opp. Han skulle no bære liggeunderlaget sitt sjøl, for no er det berre nedoverbakke også. Han er stor, hevder han, så den er jo grei. Stolt labber han i vei, vise at han er stor gutt som klarer sjøl, også fiske sjøl.
Alt som blir pratet om på en sånn tur! Alt mellom himmel og jord, også ting som ikkje eksisterer mellom himmel og jord. Fantasi er en livlig ting når man er 4 år og spinner avgårde og ikkje lært sammenhengen mellom forskjellige ting enda. Og så er det fint å prate om naturen og korleis den virker også. Lillemann kikker på rognebærtreet som har fått prikker på bladene sine. Stakkar, den er sjuk, sier han.


Og så er det mange fine sommerfugler no som regnet har gitt seg, og da gikk turen fort ned mens telte alle store brune som flakset rundt. Og ikkje minst, traff på en bra gjeng med nederlandske turister på ca 15 stykker, som stoppet opp og som av en prat. Dei var på ferie i Norge og skulle over Ljøbrekka, og lurte på kva mor og lillemann hadde gjordt på, og måtte prøve å løfte på sekken. Konklusjon, norske damer er ikkje som andre damer :-D

Team mor og lillemann, slett ikkje å verst ilag <3 det syns turistene også, og stolt gut som skjønte litt tross annet språk.

På vei til MrR og mor stopper bilen og ser tilbake til Ljøbrekka. Inn der i botnen til venstre i bildet, oppi der lå mor og lillemann i telt. Heldigvis får turistene utsikt og får sett den flotte plassen og utsikta. Mor får heller komme tilbake og gå turen en annen dag, for fjellet forsvinner ikkje ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar