mandag 1. august 2016

Barneparadiset Uglesætra 90moh på Dimna


Når driver å googler rundt og leiter etter nye turer, så dukker av og til opp en spennende plass. Uglesætra virket veldig lovende, en oppbygd steinhytte med mange figurer, skulpturer i området rundt, tusser og troll, gjemte troll og dinosaurer under trerøtter, små vatn med tilrettelagte sitteplasser og kubber, Ugleskog, Nøkken, stier rundt vatn med bru og troll, rett og slett en magisk plass som barn absolutt vil elske! Og ja, klatre trær, disser, fuglemat område, turkart, skilt og alt underlig du kan tenke deg å finne. Unnskyld, mor finner berre ikkje rette ord for å beskrive området. Kan berre sei en ting: Må oppleves!! :-D Og det også ja, parkeringsplass, godt skiltet, 800m opp til hytta, rusler videre på spennende stier, og du trygt kan tilbringe 3 timer her og enda meir, det gjor mor og lillemann uten problemer, tross regnet sendte duoen til teltet. Ok, puster ut her, trur fått med alt.... en ting er sikkert, en eller annen ildsjel har lagt ned utrulig masse arbeid her, hatt en fantasi som nesten overgår et barn. All honnør til den og dei som faktisk lager denne plassen her :-)

Du kjøre forbi Ulsteinvik og til Dimna. Tar så av mot Ertesvåg, og under 2km til så dukker en skiltet stor parkeringsplass opp til venstre.
Er skiltet og står faktisk at det kun er 200m til stien videre bort bilveien. Slikt kart med oversikt over området og stier finner du til alle inne i hytta også.
Lillemann fann stien!! Opp her skal du mamma! Allerede ved skiltet ser du kva du har i vente, står ei ugle på skiltet og ønsker deg velkommen.
Stien er god og går gjennom skogen. Trerøtter og stein, men heilt fin for barneføtter. Og så er der masse blåbær! Regner det er stien nok litt våt. Men er myr område masse av turen, så støvler på fuktige dager skader ikkje på barna. Lillemann har fjellsko, ingen problem på denne dagen.

Små skilt dukker stadig opp langs stien, du går deg ikkje vill her.

Men kva er dette da undrer lillemann. Mor kikker seg rundt.
Noen store trær danner et perfekt klatretre og har hengt opp 2 ringer rundt eine greina også. "Sjå mamma, trener til Ninja!"


Får litt utsikt, og mor som ikkje er kjent her ute på noen måte, lurer veldig på kva den plassen der heiter.

Så kjekt med nytt område å utforske også, så annerledes enn heime, her er det meir flatt, meir små vatn og viker. Artig!I skogen så henger det smokker på et tre. Tydelig at dette er et område med barn i alle aldre som vandrer :-)
Det er satt opp fuglekasser i trær langs stien også. Koselig innslag med dei fuglekassene, og liste seg innpå for å lytte om det bor noen der. Treet der innbydde til klatring også, men var en del maur på treet, ligger en maurtue rett ved.Er kun 600m ifra veien og opp, og plutselig så ser han hytta! Det var fort gjordt det :-)Måtte no sjekke ut klatretreet før hytta også, det fristet jo sånn!
Inne i steinhytta så kan du snart surrete av alt som er å oppdage, og lillemann finner et bur med høner og egg, og måtte sjekke etter om det var ekte egg eller ikkje.På bordet står det en større og en mindre kiste. Oppi den ligger det steiner osv til ungene som overraskelse gave. Kun for barn, og en stein pr dag. Noe lillemann syns var kjekt, å finne seg sin egen skatt.Et rødt diamant hjerte vart valget, og mor sa at det der var no hans lykkestein, og gjemte den godt i lomma.
Mor vart gående å kikke på steinhytta ilag med lillemann, for der var jo så masse å oppdage! Berre ved inngangen, ekorn oppå taket som ønsker deg velkommen. Plassen har sjel, uten tvil!
Klatretreet er det første du kjem til på plassen, og trur rett og slett at her må det jobbes innover etter kvart for å få med seg alt. Ingen fare, mor er forberedt på noen timer her, og sekken er pakket for det også.Må no ikkje tru at han får klatretreet for seg sjøl ;-) Dessuten så syns han det er enda kjekkere når mor også klatrer ilag med han. Mor treng du ikkje be 2 ganger om å klatre, det blir ho aldri lei av!

Men som den ansvarlige voksen mor må være, så lager ho klart mat til lillemann. Kjørt langt, og treng påfyll av energi for å holde ut her. Er murt og stablet til praktiske sitteplasser her, og heilt greitt for foreldre å sette seg ned mens ungene herjer rundt her.

Så oppdager han figurene rett ved! Det er en slange jo! Og dermed så var det å finn eut alle figurene som er her.

Området er fulle av dei, og dette her blekksprut trollet falt virkelig i smak.
Akkurat her midt ute i våteste myra, der står der en rekke kunstverk i alle varianter! Nesten afrikansk stil noen, noen som enkle troll osv. Riktig artig samling ute i det våte. Men lur plassering da, så ikkje ungene klatrer på dei og blir ødelagte. Du må ha høge og gode støvler for å nå fleire av dei.

En liten lavo i stokker fanger lillemann sin interesse, for den måtte no dei inn i! Han savner litt lavoen til mor, stor og romslig i den på tur, og g-stove ovnen til å steike mat på og lage muffins. Dissen måtte også testes.
Det som er så spesielt her, er at du plutselig kan snu deg, og det står en figur rett bak deg, heilt sånn uten videre. Er sikker på at mor ikkje fekk med seg alle engang!


Måtte inn att i steinhytta for å kikke en gang til, for fekk langt ifra med alt første gang var inn. Du finner nisser hengende i taket, et dyr i muren, sopp inni ei sprekke, enda fleire sopper bak et troll, dyrefigurer, ting og tang over alt! Men ikkje for fullt, ei heller smakløst, men utrulig artig og fascinerende, og du blir stående å berre kikke.


En stein sånn i en kant på veggen. Lite blikkfang du oppdager sånn plutselig.Og når du kikker ut baksiden, så kjem du rett til et område med mange enkle sitteplasser, og en mengde tillaga matplasser for fugler. Matbrett, henge holdere, fat med frø, fuglekasser osv. Mor og lillemann vart stående å følge med på en grønfink som var ivrig på matfatet, uvanlig fugl å sjå på deres heimtrakter, og så lyste den grønne fargen virkelig opp.
Mor snudde seg, og såg rett på dei to her som stakk ut av veggen. Noen har hatt virkelig gøy når dekorerte hytta her :-D
Fann ut etter ei stund at skulle no forsøke å komme seg til Ugleskogen også, sjå kva som finnes der. men måtte stoppe ved en merkelig familie på veien :-PMor og lillemann går berre å svimer rundt og kikker alle veier, for det dukker stadig opp noe nytt en plass. Berre sjekk det skiltet her! Lillemann hopper i glede, en elefant jo! :-D han vil inn i Ugleskogen med en gang!Terrenget her er  av den våte sort, men har lagt til tynne stokker på tvers meste av stien der det er litt vått. Mor og lillemann har ingen problemer med å gå her.Men no, no er det inn i Ugleskogen, og er spent på kva som er der.Blant skulpturer henger det ei slenge, og den må no absolutt testes. Og så gøy det er å være her! :-D Et lite eldorado for unger dette er.


Berre å lage skulptur av enden av ei avkappa grein, er maks utnyttelse av fantasi. Her må du være observant skal du få med deg alle skulpturene.


Over liten våt kant, bak greiner finner lillemann fleire troll, også bak han gjemmer det seg en. Han trur at dei danser :-) Dei ser slik ut i alle fall, mangler berre musikken.
Mor fann seg også et skikkelig skogstroll :-P Hjelper ikkje å kysse en frosk, for mor trenger ingen prins, men et skogstroll kanskje? :-DHan springer rundt og leiter og kikker, og det henger ekorn med et lite hus oppi et tre, en figur bak et tre, under veltet tre er der huler med alle mulige slags figurer, og så er her ei disse til.Et skilt viser vei til Nøkken og hans familie. Lillemann stikker hodet inn for å finne ut kva som er inni der. Joda, heile Nøkken familien er der, pluss ei krokodille og en flodhest er i dammen under rota.

Ser du flodhesten og krokodilla? Tenk å ha fantasien til å lage til dette her da, sjå potensiale i det minste og faktisk lage til.
Berre sjå her, under nok ei hule, steintrollene pluss E.T.!
Lillemann vart sittende å fortelle mor kva som er der, kor mange der er, og kva han trur dei er.

Godt arbeid og noen timer er tilbakelagt berre i arbeid med denne stien.Velkommen til Ugleskogen, og det føler du virkelig også, føler deg veldig velkommen her og la fantasien flyte!


Etter gått gjennom Ugleskogen, så viste kartet et lite vatn. Dit måtte mor og lillemann gå! Korte avstander mellom ting her, slik at dei aller minste også orker å gå.

Sjekk den søte lille brua da! :-D Lillemann syns den er akkurat passelig til han, og er det søteste han har gått på. Hadde mor hatt en dam i hagen, så kunne ho virkelig tenkt seg en sånn bru.

Vatnet har sin egen vokter også, han står der ved treet og passer på. Lillemann vart liten ved siden av, bukket til han og sprang videre.


Noe som er greitt her, er skiltingen. Du finner skilt som viser vei, men også fortel at det er 100m til målet, eller 200m. Veldig greitt når du lurer på om ta en avstikker eller ikkje.

Terrenget her er ikkje så høgt, og skal lite til før du får utsikt. Ser b\ned til det lille vatnet med brua, og skal ut på utsikten. Skiltet viser 200m dit og benker.
Lillemann kikker utover, ser mange båter! Peker og roper, spesielt på en stor gul båt der ute. Mor må tenke, kor blir dette tru? Herøy og Torvik visst nok.Mor kikker og kikker, så mange skjær, viker, øyer at kan bli surrete. Ytre Dimna ca midt i bildet, og da blir Ulstein heilt til høgre tru? Kor er Kalvøya da? Mor treng litt meir tid her nede for å bli kjent, ingen tvil!Her ser man heilt til Stadt faktisk, langt der bak. Og for et system det må være å få til logistikk når området består av øyer som dette her. Bruer, båter, kjøre lange omveier når du faktisk står og ser på plassen.


Trollmor og Trollungen i Ugle fantasiens land :-D Blir lett påvirka av å leike her, alt er så fantasifullt at du blir litt revet med sjøl.


Kom til Slokevatnet 103moh, og det er fullt av vannliljer. Lillemann ville plukke med noen heim, men det er lite med glassboller i teltet :-PMen når gut har fått stått der litt, utbryt han energisk: "Sjå, en lavo!!" og så spring han i vei før mor rekk å trekke pusten.


Lillemann ut på eventyr. Og ja, ser ut til at man blir litt meir energisk av å gå her, for det skjer noe nesten heile tiden.


Som no, gikk over ei mikro lita bru, der du berre hører lille bekken gikk under deg. Så kikket gut ned, og da såg han noen troll! Her må det undersøkes! Og så forsvant han ned ifra stien. Inni hula er det noen, men ser du dei to andre også? ;-)


Når kom til området der lavoen står, så var Sloketrollet der også. Han hadde mistet hansken sin, men fekk den ikkje på att. for han hadde jobba så hardt at hansken hadde revnet litt.
Søte Slokevatnet :-) Er overraska over kor mange små vatn som er i området her, meir enn det mor er vant med heime.

Du finner små benker og sittestubber over alt langs stien og i skogen, der er plasser foreldre kan sette seg mens ungene utforsker. Eller som no, ta en liten muffins pause og dingle med føttene :-)Du kan gå heile tur runden på 7km og komme tilbake til utgangspunktet, men det blir for langt for duoen her. Det er berre 600m til ekko plassen også, men gir seg. Dessuten så kom regnet, og teltet skal opp, det begynner å bli seint, og lillemann har bestilt middagsbål. Men det mest morsomme har dei no nok fått med seg, og er veldig fornøgde med turen. Blir berre et problem, å ikkje bruke like lang tid på veien tilbake:-P Blir ikkje lett å passere alle dei spennende plassane, uten å stoppe. Og faktisk oppdage enda meir enn sist, for er absolutt ikkje lett å oppdage alt heller, for er så masse rart på så mange plasser.Mor og lillemann tok turen på ca 1,4km pluss to avstikkere til utkikksplasser. Turen er heilt overkommelig for dei aller minste, og leike seg fram på stien går lett unna. Er du i området her, så anbefales Uglesætra på det aller varmeste om du har barn. Ok da, er du et stort barn også så er det verdt turen opp for deg også, for er virkelig en spennende plass for voksne også :-D Ha en riktig god tur, og ha en gøyal opplevelse!

2 kommentarer: