torsdag 11. august 2016

Koppergruva Verket 450moh i Ramstaddalen


Den der Fjøre til fjells aksjonen i Sykkylven er et supert tiltak, og den gir mange et puff til faktisk å komme seg ut. Ikkje berre komme seg ut til sine vante turplasser, men også noen nye. Verket er ei koppergruve uti Ramstaddalen mor aldri hadde hørt om engang, og det måtte gjeres noe med. Mormor har den på lista ho skal ha med seg sine 4 barnebarn og bonusbarnebarn på for å få 6 koder til sammen. Mor og lillemann mangler berre en kode, og den blir innhenta denne dagen. Og bonus, Søstern, Svoger og hans gut blir også med, ho har ikkje mor gått tur med på lenge no :-)
Du kjører inn til Ramstaddalen, og tar av til høgre når veien deler seg ned mot kaia eller videre inn dalen. Så kjem du til denne grusveien rett før brua etter nesten 2km.
Står stort skilt med Melsetsetra på, og samlet gjeng på 10 stykker gjer seg klare for å finne Verket.

Lillemann er veldig lett å be med på tur når han hører kven som skal være med på tur, er lettere å få i gang enn normalt. Til vanlig er det dei første 15 minuttene litt tunge, men han vil på tur, og vil ikkje snu, men har den startfasen. Men no når det er dei han er så glad i, da er det virkelig kjekt i starten også :-)


Det er et naturbarn med i følget her, FrøkenS. Ho og mor henger litt att i starten, for ho er stadig på utkikk etter spennende ting i naturen, spesielt sopper syns ho er artige :-)

Og det er sesong for sopp også no, og den første som blir funnet er gul og fin. No kan ikkje mor navn på noen sopper snart, men dei er fine å sjå på da.Etter fulgt veien et stykke, så ser du faktisk Verket! Ser du rett over kanten på ura der? Der ser du et svart hull, der ligger gruva. Ser langt ut herifra, men er veldig greitt å gå dit.

Lillemann liker også å stoppe å kikke på ting i naturen, og henger fort etter ilag med mor og FrøkenS.Der henger litt skjult et oppslag om at det ikkje er lov å ta ut stein ifra gruva, er tatt ut rettigheter her. Greitt det, er ikkje lov å hakke løst noe.

Mormor og mor er også glade i å studere naturen, og mormor spør mor kva denne søte planten heiter. Mor måtte melde pass, men i følge blomsterboka heime, så ligner det på en Krypjonsokkoll.Ifra skogen roper FrøkenS, ho har funnet nok en sopp! Og denne berre måtte mor komme å sjå!


Du passerer faktisk ei hytte på veien også, heilt for seg sjøl oppi skogen i Løkedalen.

No deler veien seg litt av og til, men er du usikker, kikk oppi trær, for der henger det pinner med påmalt kvit og oransje farge. Praktisk :-)Guttene har det veldig kjekt. Dei hopper, tuller, kikker og fjaser. Kjekt å være på tur med denne gjengen her :-DFjellene her inne er slett ikkje verst å sjå på heller. Rekka som kranser inn Ramstaddalen på eine siden ruver over dalen.


Veien blir etter kvart meir grasdekt, blir smalere også. En gang så var dette veien til Verket, men ikkje særlig i bruk lengre. Trutt går det oppover, og spørsmål om det er langt att, så kan mor berre svare lillemann at det veit ho ikkje, for mor har ikkje vært her før.
Noen avstikkere av veien er jo lov, og et veltet tre blir fin fin klatreplass. Lillemann finner labyrint i jorden, og er sikker det er mauren som har laget den.Sjå der da! Det var litt av en annerledes jakthytte :-P Ungene har sett mange jakthytter før, men sånn som denne har dei ikkje sett før. Ser ut som den er bygd av ting som er funnet.

Lang, lang rekke på tur. Blir litt når man er 10 stykker. Vent no litt, dette her er berre 7 stykker, kor er dei andre 3?
Noen er meir linselus enn andre, og stupdykker inn i bildet! :-D :-D


Andre er mindre linselus, og blir ufrivillig studert av 3 nysgjerrige. Lurer virkelig på kva dette blir seinere, men er den artigste larven hittil i år.

Ikkje rart at det savnes et par inni mellom, for her har 2 stykker gjemt seg for alle dei andre, og aner ikkje at mor faktisk har sett dei :-P Etterpå forsøker dei å snike seg innpå mor, uten hell. Har dei ikkje lært at en mor har øyner i nakken? ;-)Variert terreng egentlig. Fra traktirvei, til meir sti, lauvskog, granskog, myrer osv. Er ikkje så dumt her, koselig i denne skogen her i alle fall.
Grunnen til at mor har på lillemann støvler, skal over noen myrer, og har fått gode hint på at det er vått i myrene her. Og siden vært litt regn i det siste, vått ja. Ser opp på Vardefjellet 891moh også, skal langs siden over myra, gjennom skogen der borte, og så over neste myr.Lillemann plukker en masse myrull, klemmer dei sammen til en myk ball, og koser med dei. Myke og gode!
Det som ikkje er så mykt og godt her, er flåtten. No har mormor sprayet samtlige på beina med flåttmiddel, men likevel så finner mor fleire store flått på buksa si, men også på lillemann.
 Mor glad ho har lys bukse og ser dei lett.


Bortsett ifra flåtten, så er det fint her inne, og ser over til fjellet oppå Ørskogfjellet herifra. Det spesielle fjellet ser mor godt mange plasser ho er, danner som et bitt ifra et troll.
Siste myra, og ¨så er det berre skogen igjen. Lillemann har gått heile veien sjøl, tross har sagt noen ganger at han er sliten. men det hjelper alltid på at man er fleire barn på tur, blir meir gøy, og glemmer seg.

Påfunn? Jo da, krølle et blad og putte det i øret :-PTid til tull og fjas også, og 2 søskenbarn små tuller og småsloss som gutter bruker å gjere, så gøy! Mor fekk også gjennomgå, 3 stykker trudde at her hadde dei overtaket, men nei :-PFrøkenS fann mange sopper på denne turen, denne her hadde gøyal hatt, en rødlilla like ved. Før var det mor som stadig leita etter sopper, no har FrøkenS att over. Kjekt at dei interesserer seg for naturen.


Lillemann begynte igjen at han var sliten. Han er minst av alle 10 på tur, og føles lengre for så små føtter. Men når noen roper at dei har funnet gruva, da får han ekstra giv!
Full fart opp siden! Glemt er slitne føtter, for no blir det snart gøy!

"Sjå, gruva!" roper lillemann og stikker med raske bein inn. Og den er jo veldig blå også!Lillemann og FrøkenA kikker seg rundt, men snart roper dei andre at sjølve store gruva er lengre borte! Vips, så er dei på vei dit også.
Alle samler seg ved inngangen til gruva, spesielt ungene har gleda seg virkelig til denne plassen her, for er jo ikkje kvar dag man kan leike seg i ei gruve og kikke etter spesielle steiner.Gruva er på en måte i 2 etasjer, 15-20m innover, og denne 2. etasjen måtte jo klatres, så absolutt! En etter en klatrer dei opp, etter kvart med hjelp ifra Søstern.
Sjølve gruva innerst er en stor dam og flotte farger i blått, grønt, lilla og skimmer speiler seg i vatnet.Halloen! ropes det ifra toppen :-) Trur faktisk at det er plass til alle 5 ungane, unntatt lillemann som velger å holde seg nede. Så gøy det er med gruve da!


En herlig bukett med kjekke unger :-DMor bruker litt tid på å studere veggene i gruva nærmere. Porøs, mønstrete, lagvis og et hav i variasjon.Og fargene da, ser berget blir grønt av malakitt som indikerer her er kopper.
Etter fått klatret, leiket og kikket på all glimmeret litt, så var det på tide med litt mat. Lillemann setter seg aller øverst, fornøgd med brødskiva si. han er litt stolt over å ha gått heile veien opp sjøl, uten å sitte på med mor. Vært like flink som dei store ungene, det er veldig viktig.

Mor veit dessverre litt lite om denne gruva, men der har vært tidlig gruvedrift av kopperkis her og brukte hest og kjerre. Var et håp om å starte opp att drifta i 1935, men da på biotitt som er i glimmer gruppen og var på jakt etter å lage kaligjødsel. Var prosenten av kali stor nok, skulle dei lage gjødsel.


For en kjekk gjeng å være på tur med! :-D :-D Inntar heile siden utenfor gruva for mat og avslapping.

Lillemann viser stolt mormor alt glitter han har samlet rundt i gruva. her er det kråkesølv nok til å dekke en bil!

Grei utsikt ifra Verket da og ned til fjorden. tenk den tunge lasten hestene hadde ned heile fjellsiden her, så bratt ned til fjorden. Ikkje noe lett arbeid på den tiden. Du ser faktisk retene av veien her og der på vei opp.Ungene, ikkje mor heller forresten, er vant med å kunne studere mineraler og farger på denne måten her. Og det er artig å sjå kor den blågrønne fargen av kopper farger fjellet. Og ikkej minst alle forekomstene og steinene i glimmer!


Vart litt klatring, tross fjellet her er litt porøst og har en del løse steiner. Så vær obs på andre rundt og under deg når du klatrer her.

Litt stein-gale mor og lillemann koser seg veldig her. Heime har dei her kasser med stein, snilehus, skjell, sopp osv osv. Så et par steiner med glimmer vart tatt med. Og det er nok av kråkegull å kikke på.


En veldig fin kvarts lå løst på berget, ikkje klar, men lett gjennomsiktig.
Den lille gruven vart veldig flittig undersøkt av alle. Men et stort obs, ikkje ta stein og dunk rett oppunder taket, der henger fleire store steiner som er litt lause og kan løsne, og er absolutt ikkje gode å få i hodet. Og tenk at dette her var en arbeidsplass en gang, under vanskelige forhold og hjelpemidler i forhold til det som er no. Men ifra 1970 så var det geologer ifra Folldal Verk her for å undersøke, og dei tok ut skjerpe på området her. Men no er dei rettene gått over til StatoilHydro.


Vart ganske så lenge her oppe, var så kjekt å leite og små klatre. Og med 6 unger ilag, så er der alltids noen å leike med. Sola som var på morgen har forlatt gjengen for lenge siden, og mørke skyer lover regn når som helst. Pakke sammen før ungene blir lei, og komme seg ned att.


Mor og lillemann starter å gå først, for går ikkje så fort med små føtter som når dei større kjem i full fart ned siden. Det er tross alt nedover, så lillemann er i fint drev ned og mor må faktisk berre henge på.

Full stopp for å beundre gulfargen på soppen. Mor kunne dessverre ikkje gi han noe navn på soppen, men den vart døpt Sola.
Er litt fint her i restene av veien opp til Verket gjennom skogen. Verre med flåtten mor allerede har plukka av buksa si, og under tskjorta til lillemann, den liker seg her. men den flåtten er virkelig over alt denne sommeren her! Nesten uansett kor du går, så vrimle det med flått. Nei er vel berre å komme seg på snaufjellet for å unngå dei.
En som er veldig fornøgd med dagen, syns at det har vært kjekt med å være så mange på tur, enn berre han og mor. Og dei ungene der er han så inderlig glad i å dra på tur med også.

Fineste blomstrene finner du ute <3 Søstern sin bukett.Lang, lang rekke, ungene er nesten vekke! Går i hopp og sprett, mens 2 av dei driver å gjemmer seg langs veien ned. Noen leiter fremdeles etter sopper, noen finner stein i skoen. Veksler berre på kven som er fremst og bakerst.


Regnet kom for fullt når gjengen var nesten halvveis nede. Og det virkelig falt ned av det våte element også :-P Fleire dager med regn er det meldt, men denne gjengen fekk siste minuttene av oppholdsværet før det blir vått ei stund. Lillemann satt i bilen etterpå, lett våt, men veldig klar på at skulle alle dei andre på tur igjen, da skulle han også bli med, dermed basta :-DTuren opp til Verket er på kartet 2,5km en vei, legg til litt. Greitt å gå, litt vått i myrene. Flått er her, emn det er det snart over alt. Barnevennlig å gå uten problemer :-) Og gruvene, er absolutt verdt et besøk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar