fredag 5. august 2016

Når turen ikkje blir som planlagt, Ytrefløvatnet 242moh, Flø


Mor og lillemann har vært på telttur og turer på Hareidlandet, og mor falt virkelig for landskapet her ute ved havet. Der er jo så fint! Og så masse turmuligheter der er! Og ikkje minst, det er kjekt å oppleve landskap som er litt annerledes enn det som er rundt seg sjøl. Vart kjent med en MrS der ute som også er glad i tur, dyktig hobby fotograf, og han har klart å få mors hode så fullt av turmål der ute, at halve kunne vært nok snart :-P Og han  har invitert mor ut att for en spesiell tur, med spesielt mål, nemlig et bilde han ville ta. Målet er Skolma 635moh som er det høgeste fjellet på Hareid, og det fjerde høgeste på heile Hareidlandet. Men så var det det der regnet....
Du kjøre til Flø, heilt til endes, og kjem til parkeringsplassen der. Her ifra er det 2km å gå før du begynner på siden opp. No har mor og MrS venta minst 1 time på at regnet skulle gi seg, men tar sats med litt yr fremdeles. Værmeldinga lovte det skulle lette opp.Dette treet her skulle fått eget navn og status med severdighetsmerke på, for er nok det mest fotograferte treet på heile Flø! :-D Og jo, skjønner det også.Nja, det været ser ikkje så veldig lovende ut egentlig, men lovt er lovt av dei der meterologane, så får berre håpe. Godøya ligg i alle fall i regn.

Mor ser opp Leiseelva, ser at der går kyr å koser seg oppi siden. Går litt kyr både her og der langs stien her.

Så på grunn av kyrne her, vær så snill å lukk grindene etter deg :-)MrS med sekken full i foto utstyr, mor med sin og 2 stativ oppi, og ser mot målet, fremdeles i regntunge skyer. kan det lette tru?
Etter ca 2km på flata, så begynner du på grei stigning opp til kanten. Stien er ikkje merket, men trengs ikkje.


Heilt grei sti, ikkje merka men du finner lett fram.


Kjem litt opp siden og ser tilbake. Ikkje så bratt at det gjer noe, ikkje for ei som er vant med fjellene i Sykkylven :-)

Tempoet er jamt og trutt, litt vekt i sekken så ingen vits i å sprenge seg i starten heller. Og skyene der oppe? Uff.... slettes ikkje lovende :-(


Du krysse 2 elver også, litt balansering på stein, og fint å fylle på vannflaskene her.Stiskille :-) Regne ikkje akkurat her, så spennende å sjå når kjem lengre opp siden.

Ser du heilt til venstre der? Ser akkurat litt av Ytrefløvatnet der, ser akkurat starten. Mor kjenner ho er litt, rettere sagt veldig nysgjerrig på det vatnet, er en av MrS sine favoritt vatn her, og var et vatn han anbefalte mor og lillemann å telte ved, bortsett fra tok Brørevatnet pga regnet. Da må det jo berre være fint der!

Litt dumt akkurat no er at det er myrlandskap dette her, og vått å gå her no. Blir litt tripping og hopping for å unngå å bli heilt gjennomvåt på føttene.

Skal innrømme at det vart veldig masse vær prat denne turen her, for alt avheng av været om fekk tatt det bildet han var ute etter, og uten utsikt og med yr, så blir det bomtur. men den lyse stripen der ute i havet, den er vel lovende?


Men..... det gikk ikkje som håpt. Kom neste opp kanten på vei til Skolma, men der var det så tett yr at det berre var å snu. MrS forslo å dra ned til Ytrefløvatnet, og bort til den lille røde hytta og sette seg ved hytteveggen og sjå om været bedra seg. Og dermed så var det ned att, og ta den andre stien ved skiltet.
Bort til hytta, og av med sekkene. Tok ikkje lange stunden før mor berre måtte gå nærmere for å sjå på vatnet og området. Skjønner godt at MrS liker seg veldig godt her når mor ser seg rundt. Det er utrulig fint vatn dette her, og med sånn elv som prikken over i`en også. Og han forklarer at den elva kjem ifra Svartevatnet 383moh. Videre er Rypedalsvatnet, og at den toppen som stikker opp der, er den toppen mor såg da ho og lillemann låg i telt ved Brørevatnet. han forklarer turer, vatn, fjellene så godt at mor allerede er på tur langt oppi fjellheimen :-P

MrS har fått skiftet til tørre klær, og kjem etter. Den lille røde hytta ligger heilt aleine her, og han har aldri sett kven som eig den heller. Berre hørt at det er noen ifra Volda, muligens. Og så vart dei granene diskutert, for ikkje naturlig plassering, og ikkje andre graner her. Plantet muligens? Mange spørsmål om en liten hytte :-)


Hoppet og spratt mot elva, vått og myrete. Traff et par plasser der folk har lagt i telt, og snudde før kom til elva. Ser tilbake og ser mot den øya som er til venstre i bildet. Oppå der kunne mor ha tenkt seg å telta en gang! Da får du vatn på begge sider, og så ser du faktisk akkurat så vist havet over vannkanten på det lille "for"vatnet.Mor har lyst ut til den øya også, men først litt mat ved hytteveggen, så Hopp! tilbake :-) Mor var klar til å ta bilde i tilfelle han skulle bomme litt :-P Men han kom seg over uten noe plask.Av og til når du ser et insekt stå pent oppstilt, og du veit at det stikker, da slit mor litt med om skal ta bilde av det og sjå kor nært ho klare å ta bilde med kun et mobilkamera, eller om ho skal klappe det ekstra hardt på ryggen. Den der bit, men valget vart i dens favør, denne gangen :-P
Med en god tanke til ho som strikka mor sitteunderlaget, og ei skive med strandaskinke, så er det ikkje så ille å sitte her og ikkje fekk Skolma som var målet.

En som må strekke seg litt, ikkje vant med å bære sekk :-D Bra trim å bære på kamerutstyr også. For mor er sekk meir standard i fjellet, sjelden uten.
Det er noe spesielt med denne plantesorten her med 3 blad og vatn. Den lager sånn fin skygge i vatnet, minner mor om vatnet på Vassetra heime, der er det masse sånne i enden av vatnet.
Tripp tripp tripp over steiner for å komme seg over til øya. Om mor skal ligge her ei natt, får ho lillemann over da tru? Kikker på steinene for å ha en plan. Jo, det ser ut til at han skal klare dette her. Og i det samme kjem yret tilbake. Tross såg noen blå hull for 15 min siden, så forsvant det fort.Det som er litt sjarmerende med dette vatnet her, er øya som står på no, små viker, og sånne små halvøyer som den til venstre her. Er ikkje berre et vatn, men full av små plasser som er små perler du kan utforske, fiske ifra, og telte på. Vatnet forandrer seg for kvar plass du finner.På andre siden av øya har du dette lille vatnet ut mot havet. Du kan faktisk sjå ei stripe av havet der ute. Mor må høgre opp for å sjå!
Plutselig letta været opp og vatnet vart klart, 100 fotomotiv dukket opp, og en gul blomst ut på ei lita øy var så vanskelig å sjå kva var. Det vart rett og slett for masse for en fotograf som dro rett tilbake til hytta for å hente kameraet :-D :-D Mor står att og ser han romstere i hyttevekken etter fotoutstyret sitt.

På heile øya var det kun et tre som var klatrebart, og dermed forsvant mor opp for å kunne sjå over til havet. MrS fann mor oppi løvet der, han lurer nok på kva mor gjer der.
Mor opp i treet, bretter til sides løvverket, og ser utover. Ser så vidt havet! :-) Tenk å sitte her en kveld med solnedgang og fargene reflekteres i vannspeilet <3 Trur det berre må oppleves!

Da er MrS tilbake, og får tatt bildet av den lille øya si som han ville. Konsentrert fotograf i arbeid! Vil du sjå resultatet? Vent litt....

...... sånn vart det! Utrulig kor  søt den lille øya er! Noe et mobilkamera aldri klarer å fange.

Åååå... så fint det vart når det klarna opp! :-D

Mor vekk i konsentrasjon om vatnet, fjellene og turmulighetene. Hodet svirrer i fjelltopper, vatn og kan gå over her og der i samme slengen. Ikkje berre mors tanker som svirrer, også knotten svirrer noe innmari! Du ser den faktisk til høgre for mor :-P


Ser du havet der ute no? Tenk å stå oppi fjellet med vannspeilet foran deg, havet der ute, og solnedgangen med sine farger, og teltet bak deg. Det hadde vært noe det!


Og med knotten så kjem all fisken hoppende også. Det spretter over alt et øyeblikk! Fiskestang, kvifor ligg du i bilen for???

Mor kan ikkje stå still særlig lenge, knotten er innpåsliten. Og ser så en øyenstikker som sitt akkurat oppå en stein! Mor veit at mobilkameraet ikkje klarer å fange den, så ho roper på MrS for han har kamera som kan fange. Han skifter linse i full fart, men vart for sein.Men han klarte å fange den inn når landet på et lite tre rett ved. tenk at mor var redd dei fine skapningane der pga navnet, øyenstikker :-D Dei er no så utrulig flotte å kikke på. Og mange er jo veldig fargerike også.


Sjekk kor stille det vart..... blikkstille vatn, og den lille øya speiler seg ilag med elva. Mor liker plassen her bedre og bedre. Tenk hatt båt og rodd ut til ei anna øy som ligg der ute også, fiska og bada her. lagt her ei natt, gått til Svartevatnet, videre til Rypedalsvatnet, gått videre over til.... og der er mor i gang igjen, ut på tur.

Ikkje berre mor som tenke, en fotograf også :-P Kva lurer han på no tru?
Aha! En stein uti vatnet! Vart mange motiv denne dagen på tur likevel, tross målet og det fotoet som skulle bli tatt ikkje vart noe av.
Men så var det noe som lokket i sekken til mor, sjokoladekaka! Tilbake til hytteveggen, og 2 kakestykker på kvar. Mor hadde lovt MrS sjokoladekake på toppen av Skolma, men ikkje verst å ta den her heller.
Mens satt der, så kom det en kar vandrende. Viste seg å være hytteeieren! MrS som har lurt på kven som eier den osv. Kom en hyggelig litt eldre kar som skulle vedlikeholde litt. Var ifra Volda ja som trudde, og hytta vart bygd i 1946 av hans far. Også hans far som har plantet dei granene. Vart mange spørsmål som vart besvart, fekk servert fleire historier om hytta også. En riktig hyggelig kar dette, og ei hyggelig stund.Klokka er mange, og toppen av Skolma er fremdeles ikkje skyfri, like godt ikkje dro videre. Men toppen er der til en annen gang.

Skydekket er lovende for morgendagen da, men da er mor heime. Mor tar å ringe mormor, det er der lillemann er. Værmeldingene lover en bra dag neste dag, så kanskje hadde fått tatt Skolma når først er her, og gjordt det MrS fekk mor ut for. Mormor sier han kan være der ei natt, og han har så inderlig godt av å være uten mor litt. Dermed så blir det ny tur i morgen! Juhuu!! Og mor veit allerede kor legge seg i telt for natten, nydelige Roppehornet :-D :-D Der har mor hatt lyst til å telte siden kom opp og såg utsikten. No skal ho :-D


Og i det sola presser seg gjennom skydekket og lager vakkert englelys, så tenker mor for seg sjøl at det er sånn utsikt ho skulle ønske ho hadde ifra stuevinduet sitt <3 heldige kuer! Men for denne kvelden og natten, så skal dette være mors utsikt. Må berre stikke innom en butikk og kjøpe kveldsmat, så ned på Roppesanden for litt båltid aleine på stranda, og så opp på Roppehornet og legge seg. Og i morgen, ny dag med sekken på ryggen og prøve seg på Skolma ilag med MrS, det bildet må vel la seg bli tatt til slutt??

Stien opp til Ytrefløvatnet, en veldig fin og enkel tur, nydelig vatn og fint å telte og fiske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar