mandag 8. august 2016

Nytt forsøk på Skolma 636moh, Hareidlandet


Ny dag, nye muligheter når mor våkner på Roppehornet 421moh på Flø. Dagen før så hadde mor og MrS forsøkt seg på Skolma med mål å ta noen bilder MrS hadde bedt mor om å være med på. Men regn og veldig lavt skydekke satte en stopper for det dagen før. Denne dagen her derimot, den har blå himmel, kvite drømmende skyer, og sol. En utkvilt og glad mor møter MrS på parkeringen på Flø, nok en gang. Og i dag ser det ut til at Skolma virkelig skal bli en flott tur :-D
Flø viser seg i dag ifra sin vakreste side, med sol, blå himmel og vakre farger. Har parkert, nok en gang, heilt ytterst på Flø på parkeringsplassen der.


Går først 2km på delvis grusvei, traktorvei, og til slutt sti. Gjennom marker, grinder, og passerer både kuer og sauer. Husk å lukke grindene etter deg på grunn av beitedyrene :-)


Faktisk skyfritt ute på Godøya også no, og det ser ut til å bli en fantastisk dag.MrS med samme oppakning som dagen før. Full i kamerautstyr som forhåpentligvis blir brukt i dag. Mor aner ikkje kva en fotograf drasser på, men er no litt har mor skjønt, og 2 av stativene ligger i mors sekk i dag også. Stien går fint opp siden no, skal opp nesten til Ytrefløvatnet igjen.

Over ei av 2 elver, og no ser man målet langt der bak. Skyfritt! :-D
Elv nr2 og tar av sekkene og skal fylle opp flaskene med kaldt fjellvatn.MrS med flaska si, er full diskusjon om foto, fjellene her og mulige turer. Mor er glad det er akkurat han som skal stå bak det kamera på toppen, en behagelig mann som gjer at mor slapper av. Vise seg at han er veldig kjekk å gå på tur med også, og mor føler at dette blir en kjempe dag på mange måter :-)
Så var det dette skiltet her i dag igjen. Men no er det med stort håp om faktisk nå Skolma, i motsetning til dagen før. Og no har mor vært til Ytrefløvatnet også, så da er mor fornøgd med det og. Om du ikje har vært på Ytrefløvatnet, her er innlegget da duoen havnet der: Ytrefløvatnet


Da er det tilbake til myrområdet.... MrS i andre sko, for dei fra i går er rett og slett ikkje tørre enda, ikkje mor sine heller. Kor trakke tru? Men skal lett til venstre over myrområdet, og opp på kanten. Deretter følge kanten av fjellet oppover.
Går fort opp siden, og det er fint å sjå tilbake ned mot havet der kom ifra. Fjellet til venstre er foten av Kjerringa 428moh.


En stakkars forvirret møll prøver fortvilet å unngå å bli trakket på. Mor fanger den for å sjå på dei fine fargene på vingene. Så rart så forskjellige sommerfuglene er, vanlige har små lette kropper, mens denne har en stor og tung kropp. Likevel er vingene like store.


No ser mor til Ytrefløvatnet 242moh  også, og veit at bak kanten til venstre ligg Svartevatnet 383moh, går du mellom fjellhaugene der, så kjem du bak til Sæmyrana og ned til Brørevatnet 333moh. Mor prøver å lære seg terrenget her, så pugger etter kvart.

No har ikkje MrS kjent mor særlig lenge, men har skjønt at når han  ikkje hører mors trampende steg bak seg, så har mor foto tid :-PNår du kjem opp på kanten så er der noen store steiner. Når du stopper der, så hører du vann som renn under føttene dine. Og ved en av den største steinen der, der har noen laget til et rør der vatnet renn ut, perfekt for å fylle på drikkeflaska. vatnet er herlig iskaldt!


Utsikt ifra kanten. Ikkje verst den heller. Å! Mor ser faktisk ut til fuglefjellet Runde også!


Sånn blir underlaget ganske så lenge no. Fint og flatt, med noen steiner. Terrenget her er ganske så lett å gå i.Og da er det fint å sjå til Godøya også, og en av mors favoritturer, Storhornet 497moh. Det er en tur mor virkelig liker! har mange gode minner derifra <3Da ser du heile Kjerringa 428 der borte med sol på, Djupmyrane bakover til venstre. Smørkinna 536moh titter opp heilt til venstre.

No fortsetter stien langs kanten av fjellet her, så du får bra utsikt omtrent heile veien opp til toppen til Skolma. MrS blir liten på det store fjellet.
Tøft parti av fjellet vel? Store steiner som passer for ei fjellgeit ned siden her. Sukkertoppen så vidt dukker opp også.En stor stein stein sånn heilt utpå kanten ut ifra intet. Mor begynner å forstå kvifor MrS ville hit opp og ha utsikten mot Ålesund. Ser både Godøya, Gamlemsveten, Sukkertoppen, Ålesund, Sula osv her ifra. Mor smiler når ho berre kan forestille seg den storslagne utsikta ifra toppen.Sånn omtrent er stien og landskapet å gå her, stien følger kanten heile veien, fint å gå, og det er verre å nyte turen :-)


Når du da skal begynne på siste stigninga til toppen, så ser det ikkje så ille ut, men han sier det er seigt siste biten, og dermed så tar man det med ro siste biten med tunge sekker. Det er varmt også! Kven skulle tru det med dei siste kalde dagane, og gårsdagen friskt i minnet. Snur fort her på Nordvestlandet.
Når ser tilbake, så ser mor heilt ned til der starta å gå, heilt nede ved sjøkanten. Stort og flatt på en måte her, så annerledes enn det mor er vant med, meir som heier. Er sånn at mor kunne tegnet på stien berre ved å følge kanten ned her, ikkje et tre i veien engang.
Blir litt stopp på vei opp og kikke på fjella og områdene. MrS er flink til å peike og vise mor, forteller at det er det fjellet mor såg ifra den vinkelen ifra teltet osv. Skal sjå no kva mor husker...hmmm. Jo nedi her ligg Ytrefløvatnet, til venstre nedi botn skal Skinnalidvatnet 498moh ligge, bak kanten der igjen i enden, Svartevatnet... Veit berre en ting, mor skal få kjøpt seg det turkartet til området her!


Kjem opp på kanten og skal følge siste biten opp via ryggen. Ser no ned til Skinnalidvatnet også. Og der er fisk! Der berre må mor prøve seg en gang. Rister på hodet her, ikkje ferdig med turen for i dag, og er allerede på vei på ny tur i hodet. Håplaust....

Som om himmelen viser vei, der skyene omtrent som neonlys signaliserer at der er varden! Ingen fare himmel, mor ser den, men ellers takk for hjelpen :-PMor kjem opp til varden og ser over. Langt og slakt ned ei hei på en måte, og er her man kjem opp til Skolma om går ifra Brandal, og passere Grøthornet 570 til venstre i bildet. Ser Sulafjorden her, Sulafjellet heilt til venstre, og fjellene der bak er ifra Festøykollen 911moh og innover mot Ørsta. Og når mor ser ekstra nøye, heeeeilt bak i der, så ser mor Skopphornet 1226moh! Mor ser nesten heim! :-D
Mor snur seg 180 grader og ser ut mot øyane i Herøy og havet. Er det faktisk Stadtlandet heilt bak i der? Mor myser, ser sånn ut.


En liten pause med påfyll av litt mat. Og få ned puls og skifte til tørt. Er varmt ute i dag, faktisk det man populært kaller sommervær, med trekk på toppen. Mor sender en varm tanke denne dagen også til ho som strikket det sitteunderlaget. Blitt en kjær turting i sekken :-)For et åpnet landskap dette er. Ikkje et tre å sjå omtrent. Berre lange slakke fjell og vatn, buede former, du ser over og rundt, og mor får faktisk lyst til å berre starte å gå og sjå kor ho ender. Midt i bildet er Signalhornet 627moh og Skinnalidvatnet 498moh til høgre. Der er to damer på tur ved Signalhornet, og du hører nesten kva dei prater om. Lyd bærer veldig godt her oppe.Folk kjem og går mens står her. Selfier tas, jubelbilder også. En hund bjeffer og vokter sine eiere, og det er som vanlig oppå her. Mor kjenner at ho begynner å grue seg litt, for skal fram mot Ålesund og ta bilde. Joda, du er vant med å sjå mor på bilde via bloggen her, men som regel er det sjølstyrt, eller mormor eller god venninne som tar. MrS er litt annerledes, han driver med foto, også på oppdrag, og mor kjenner han ikkje så godt enda. Nerver? Litt...


Ikkje verst utsikt, og her på kanten en plass skal mor stå. Skal mor først stå en plass, så er ikkje dette den verste plassen, slett ikkje :-) Godøya til venstre, rett ved ser mor Giske, der ute er også Valderøya med Vigra. Så har du Nordøyane lengre bak. Ser heile Ålesund no også. Sulafjellet titter så vidt fram.


                           Vakkert, ikkje sant? Mors vakre Sunnmøre <3


Og så var det det der bildet... mor trakker fram og tilbake, leiter fram kjolen, lure på om ho er riktig navlet som er med på dette. Greitt nok når er via blogg og mor styrer det sjøl og har blitt vant med det. Eller aller nærmeste som tar bilde. Men når det er noen mor egentlig ikkje kjenner godt og driver med dette på oppdrag også, da er mor litt langt ute ifra sin komfortsone :-P Egentlig veldig godt at det vart bomtur dagen før og fekk masse tid til å bli bedre kjent med MrS. Til og med da så stakk mor av når ho såg det kamera vart rettet hennes vei. Stakkars mann, han har virkelig spurt feil dame...


Men mor skiftet, og stod der som vart valgt plass. Heldigvis stod mor 90% av tiden med ryggen til, og overlevde. En ting er sikkert, ikkje noe yrke mor hadde taklet nei :-D :-D


Bildet vart kalt Queen of Mountains, og det syns passer bra. Så takk til MissMa for tittel ;-)

Vart tatt noen bilder, og der er så mange muligheter her, og så flott det er. Mor datt vekk et par ganger i tanker av å kikke utover. Og kikke på flotte Godøya, kan nesten ikkje bli bedre. Dit må mor tilbake kvart år, minst. Vakre Storhornet, havet, Alnesvatnet og Alnes i seg sjøl.


Tiden går så fort når man er på tur, og plutselig har fleire timer gått. Pakker sammen og mor puster ut. Å gå med sekk i turklær er nok aller helst mors komfortsone, men prøve noe som er litt utenfor komfort er viktig det også. Mor har lovt den mannen der å bli med på et prosjekt til, men da får han også stille opp på bildet, så føles det litt bedre :-PTuren ned går raskere, er mindre å diskutere og kikke på, og mor trenger ikkje spørre stakkars mannen sånn om fjellene. Tiden går så fort når man har det kjekt! Og mor tenker på alt ho gjerne skulle ha opplevd her ute. Til meir mor er her, til meir oppdager ho at ho vil sjå.To falker har sin egen private dans rett rundt mor og MrS. Trudde parring sesongen var over, men her var det full kurtisering og  flygende kjærlighets dans. Mor måtte smile av dei, fri og over havet svever dei i sin leik, glemt er menneskene som står og ser på dei.


Dessverre så var MrS sine dyrbare kamera i sekken, mens mor mobil ikkje klarer å få et klart bilde av falkene. Har sine fordeler og bakdeler
 med stort og godt kamera, kontra lite og snerten mobil. Han får klare, skarpe bilder og kan zoome ganske så bra, men må da leite fram og det tar tid. Mens mor da ikkje får sånne flotte bilder, men har lett tilgjengelig og får kjappe øyeblikk. Uansett, dei falkene hadde ei oppvisning som fascinerte begge to, og vart stående å sjå litt på dei. Altoppslukende kjærlighet svevende over hodet.


Mor snuser inn luften, lukten av havet og fjellet. Er det ikkje berre nydelig her? Jo, det er absolutt heilt greitt å være her en strålende solrik dag, på tur med kjempe kjekt turselskap. Utsikten er upåklanderlig, turen også. Og har hodet full i tur, fjell og nye turmål. Nesten så mor skulle hatt hytte her ute :-P

Halloen igjen Ytrefløvatnet, mor har funnet seg teltplass der også, om klarer å få med lillemann dit en dag.
På vei ned siden, og siste glimt av Skolma langt der bak til høgre. Mor kikker tilbake og kjenner ho smiler. En absolutt flott tur i flott natur. Om kjem tilbake dit? Mor aner ikkje, så får kikke ekstra langt etter toppen.Hurtigruten kom også forbi, vært på sin daglige ferd innover fjordene, også passert mor sin heim. Turistene har i det minste fått sett Nordvestlandet på sitt flotteste i dag.


Nesten nede på flata, og stopper faktisk nede på en haug. En turistbåt var på vei ut, og både mor og MrS vart stående ganske så lenge heilt stille, og berre kikke på den. Godt med sånne stunder også. Mor får berre benytte sjansen å nyte øyeblikket og suge til seg siste rest av plassen her før ho skal heim til lillemann. 
Snipp snapp snute, så var mors eventyr her ute over. Lukker grinda og rusler til bilene. Litt vemodig faktisk, for mor liker seg veldig godt her ute. Havet og fjellene her har trollbundet mor litt. Men du store på dei to turene mor har vært her, første gang med lillemann, har hatt noen kjempe flotte turer og opplevelser! Tusen takk til Flø og Hareidlandet generelt, er berre heilt nydelig her. Og tusen takk til MrS som har guidet og vist mor sånne flotte plasser. Veit at mor kjem tilbake, men veit ikkje når, for har lovt å stille på et prosjekt til ;-)
Har du lyst til å kikke på fleire flotte bilder ifra plassen her ute, så stikk innom MrS sin foto facebook side her anbefales :-)

Om du vil ha en fantastisk tur, så anbefales det en tur på Skolma! Ca 5,6km å gå, men er lett terreng, og breathtaking utsikt! :-D
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar