mandag 5. september 2016

Mosvarden 550moh og Mosvatnet 455moh, Hareidlandet


Når planen var å runde halve Hareidlandet på 3 dager, men første dag ødelagt pga store nedbørsmengder, da deler man turen opp i 2. Turen til Signalhornet, Skinnalidsvatnet, nedom Snellelia og dei vatna der var nydelig første dagen. Delen no vart en plass av Hareidlandet mor ikkje har vært på, Mosvarden 550moh får å få utsikten, og Mosvatnet for en fisketur. Bonus er da Lisjevatnet 310moh.





Er litt vanskelig å forklare kor du starter, veier og byggefelt, men det er ca her :-)










Grei parkeringsplass i svingen, men en del biler og folk der på en fin dag. Da har du veien du skal rett ved.














Tar ikkje lange biten før du kjem til en rasteplass. MrS forklarer at her bruker dei å lage skøytebane på vinteren og lys. Står benker og ei bålpanne her.








Brei fin vei som er laga til her, reine autostrada. Det er ikkje lov med motorisert ferdsel her, står faktisk skilt ved starten.








Mor kikker bort en avtikker, og tålmodige MrS forklarer kor stien går. Den der går til Osberget, hadde vært en passelig tur for lillemann.







Veien fortsetter videre til Skeide, og der er også en sti opp til Nibben. Men duoen skal opp til Lisjevatnet, og tar opp brattbakken.









Ok, må berre få stadfeste en ting, bildet lyg. Ser flatt ut, men er absolutt ikkje det. Bakken har til og med fått navnet Mørdarbakken 2, samme navnet som den bratte skibakken i Falun i Sverige. Tar du et hint da ;-)








Men det går fint opp bakken, berre å ta det med ro, og noen barn satt til og med langs veien og hadde pause og venta på sine foreldre. Blir som dette når du kjem opp.






Artig med dei humper og dumper som knausen her blir, Årkinna 242moh og der får du utsikt utover Ulsteinvik.










Mor snur seg med jamne mellomrom for å sjå på havutsikta. Ser Hatløya, Leine og skimter Runde der ute.







Når har passert siste kneika forbi vannhuset, så får du fint og flatt terreng med utsikt til fleire åser og fjell.






Litt av en vei dei har laga til her, så absolutt! Og du store kor masse folk som er her på tur! Var så mange at mor turde knapt ta en bilde uten å få med noen. Kjekt å sjå at mange bruker den, og at så mange tar turen ut på en så flott søndag. Treffer folk i alle aldre, absolutt alle aldre. Rett overfor veien ser du Skeisnakken 447moh, til høgre for den ser du målet Mosvarden 550moh.





Skal no sjå, det der blir vel Runde og Rundebrua. Vakre Runde, føles som om det er alt for lenge siden var der med lillemann no.








Inn der er Osnesdalen. Ligger et bitte lite vatn der, og ei lita rød hytte. Går fint å gå inn der også på tur, og du kjem til en sti der også som går opp til Mosvarden.









For å komme til Mosvarden, så går stien opp siden her til venstre for hytta, til Skeidsnakken, så bak til Mosvarden.







Kjem til Lisjevatnet akkurat i det du skal ta av opp fjellsiden, mor måtte berre ha en kikke stopp først :-) Fjellet bak der er Breidfjellet 543moh. Fra denne siden så ser den slakk ut som en ås, ifra andre siden heilt annerledes ut. Kjekt å sjå fjell som du har sett før, ifra en annen vinkel.






Det som er her, er at det ligger ei hytte her, ei hytte der, og lengre vekk ei hytte til. Ligg ikkje samlet, men spredt utover.









Der har du stien opp, greitt skiltet. Til og med lagt steinheller i grøfta i starten.










No skal ikkje mor sei at det alltid er vått her, men no er det kliss klass etter regntiden som har vært denne sommeren.













Ensom liten rød hytte, men du har no oversikt utover området her oppe i det minste.












Stien er blanding mellom myrmold og litt berg. Vått, så er litt hopp og sprett. Blir bedre mot slutten.












Begynner å stige opp fjelltopper i horisonten også no, og mor gleder seg til å komme opp og kikke utover.








Ifra toppen så ser du Lisjevatnet, men også kor den flotte turveien går. Veien til venstre er der mor og MrS kom opp, så fortsetter veien videre mot Mosvatnet men stopper opp et godt stykke før vatnet. Så har du vei videre langs Lisjevatnet til demninga i enden. Derifra kan du følge veien ned Ulsteindalen.





Toppen av Skeidsnakken har ingen varde eller noe, men du ser Breidfjellet, og bak kjem fjellrekka Brørene 620moh. Ser faktisk folk som er der på tur.









Andre veien ser mor hytta til Røde Kors og baki er fjellene til Ørsta.










Mor kikker ned til Lisjevatnet, der er faktisk skog! Det er noe det er lite av akkurat her, så er det skog.







MrS speider utover landskapet sitt, her ute er han kjentmann og mor fullstendig grøn. Men jobber med saken med å utforske området her ute. Lærer litt etter kvart.







Når det ikkje er trær eller bratte sider som heime, så er stiene veldig lette å sjå her. No ser du rett til Mosvarden.







Mor hørte noe panisk små flaksing i graset, og måtte snike og hoppe over vått for å sjekke ut. En øyenstikker satt fast i graset og flakset for harde livet. Mor lurte på korleis komme seg ut til den og få den løs, men den klarte til slutt å komme seg fri uten hjelp.





Strake veien opp til Mosvarden på veldig fin sti.












Kan no ikkje annet enn å smile heller når er på tur i så flott vær, og er her ute ved havet. Er berre i starten av å utforske her ute, men til meir mor ser, til meir ser ho som ho har lyst til.









Er ikkje så langt ifra øya her med sine rundere fjell, og over fjorden til Ørsta med sine tinder. Rart kor lite som skal til før landskapet er totalt forandra. Sunnmøre, sei ikkje meir :-D






Mor har lært seg litt av fjellene da og klarer å peike ut Hasundhornet og Liadalsnipa. Også sjå att Dimna. Det kjem seg :-D











Som den grønne løper lyser stien opp mot Mosvarden. Graset har fått høstfarge allerede, og sauene er borte, ligg kun att noen ruer etter dei.








Varden står ikkje på høgste punkt, så mor måtte gå litt videre for å sjå alt. No ser du Mosvatnet også med fjellet Brørene bak.




Ryggen på Brørene er lang, og det er faktisk sti ifra Mosvarden og rundt bort til Brørene. Du berre går rundt Mosvatnet oppe på ryggene. Om det frister mor der ho står? Så absolutt!



Sei det berre, for noen fjell! Sunnmøre altså....





Ser også ned til Lisjevatnet og Skeidsnakken, strake veien ut til havet og øyane der. Oi! Mor ser faktisk Roppehornet "sitt" også :-) Ser den stikker så vidt opp bak ryggen heilt til høgre i bildet. Jo, det er absolutt fint oppå Mosvarden.







Mor er absolutt i sitt ess ute på tur, og Hareidlandet er så lett å gå, og så mange vatn, at det er kjempe kjekt å gå her.









Vart en veldig kort diskusjon på kor gå ned til Mosvatnet. Brattere til lengre bak på Mosvarden du gikk. Mor er for varianten rett ned :-P MrS protestere ikkje og ser an kor er best.











Går du rett ned ifra Mosvarden, så kjem du ned til en sti om litt.













Søt lita rød hytte ved Mosvatnet. Sikkert fint her en stille kveld med solnedgang, fiskestang og bål.







Komt ned og ser opp tilbake til Mosvarden. Greitt å gå ned derifra, og der er en sti som går meir skrå.








Huset oppå demninga. Vatnet her er drikkevatnet, så er ikkje lov å campe ved vatnet heller.







Tydelig skilta er det også at det er drikkevatnet, og reglene for fiskekort.









Fann en passelig plass for å ta en lunsj før fiske litt. Speket biff på brødskive, dessert med Kvikk lunsj. Mens sitter der så ser både mor og MrS fisk som hopper og vaker. Men mor vart fortalt at det er ikkje så lett å få fisk her, men skal være av bra størrelse. Er no lov å håpe, og gjenta fiskelykken ifra dagen før på Skinnalidsvatnet.









Mor har fiskestang, MrS har med oter. Vart et par frustrerte ord ifra MrS da han oppdaget at han manglet festene på oteren som styrer den. Men, han forsøker likevel når først er her. Mor ser han kjem gående tilbake med oteren. Mor står heller med stanga.






Kjære fisk, veit du ikkje har så lyst til å bite på, men du store kor glad mor hadde vært om berre en av dokke hadde vært litt "sulten" akkurat no....














Men det er grunt her, og det eineste mor får er grøn sleipt gørr.










Mor tarsker seg rundt vatnet og ender nedenfor den røde hytta. Mosvatnet er ikkje så lite, og er speilblankt no. Har ikkje sett snurten av MrS på en stund. Han forsvant inn viken til venstre her, og vært borte siden. Så mor og knotten har blitt veldig intime venner i mellomtiden. Knott kjære deg, det er her absolutt!





Men på søppelfronten, der skåret man full pott. Mor er vant med å plukke opp her og der når har anledning, og MrS hjelper til. Halvfullt plastnett med både engangsgrill, ølbokser, tau, plastikk og hermetikkbokser. Folkens, hat dokke plass til å bære det opp, har dokke plass til å bære det ned att også.













Men ned att er det å følge stien ned til veien. Mor ser at høstfargene allerede er her, begynner å bli gult og svakt rødt på bakken. Sommer, kor vart du av dette året? Trur såg deg i 3 dager her på Sunnmøre, resten regnet vekk. Er ikkje heilt klar for høst enda, tross høsten har flotte farger.




Men landskapet hører ikkje på kva mor ønsker, men følger sin egen rute. Så er berre å følge etter MrS ned att til Lisjevatnet, og til bilen.









Så det du ikkje kan bekjempe, det er berre å innfinne seg med, og heller nyte det man får servet. Fine farger da, er no en trøst det også :-)















Men en ting er sikkert, stien ifra Mosvatnet og ned til veien er det absolutt mest våte stien mor har gått på lenge! Var søkk vått over alt! Greitt nok regnet har vært konstant på i det siste, men her er litt vått ellers også. MrS fekk mor til å både smile og le mange en gang når han rett og slett berre hoppet i det, og sprang rett over våte områdene. MrS, du får glatt en 8 i stil :-D










Stien slutter ved vannhuset her, og da tar den nye veien over. Mor er absolutt ikkje glad i å gå grusveier, men akkurat her så ønsker mor virkelig at dei bygger vei siste biten opp til vatnet også. Snakk om våt sti :-P








Trudde aldri det skulle være så godt å komme på vei igjen. Ikkje gjennomvåt, og absolutt ikkje sur, for vart en lattermild tur på stien.














Planen var å stoppe ved en plass MrS har teltet før ved Lisjevatnet, fiske litt og ta middagen her.









Manglet berre ballerinaskjørtet der mor med lette hopp og sprett tok steinene for å komme over elva. Ikkje en 8`er i stil nei. Bra MrS gikk først :-D














Søt plass da ved hytta her. Noen har jobbet iherdig med å sage ned graner for å få litt utsikt.








Mor ser at det er veldig masse vatn her, har steget over sine bredder så masse gras har no blitt ufrivillig vannplanter.








Busker og blåklokker ute på dypt vann :-)









Og så trøstespiser mor.... Måtte til å leite fram sjokolade MED karamell som trøst. Litt irritert på seg sjøl no, for skulle fyre opp brenneren for å koke vatn til Real Turmaten, og trur du ikkje at posen med alt tennutstyret ligg i posen med ved etter vært på Roppesanden i kveldsmørkret?! Trekk pusten her, og putt inn en bit til. Så sendte fiskestanga med MrS mens mor pakket sammen. Svarte altså.... putter inn en bit til.









Var ikkje meir å få enn napp, men verre med knotten, der fekk han virkelig napp. Søre att hetta, dekke til det som dekkes kan, men likevel så tar knotten ifra deg litt fiske gleden. Her treng du ikkje fiskekort ;-)







Så han fisker, mor plukker tyttebær, blåbær og krekling i skjønn forening. Greitt med erstatning for den tapte middagen.














Mor kikker seg litt rundt mens plukker bær, og MrS tipset om et gammelt forfallent naust. Lite, men søtt, og ser ut som kan knekke sammen når som helst når vinteren kjem.






Greitt med utsikten ned att på grusveien. Sjå ut mot havet og øyene der ute. Sjå båter som sakte drar forbi, en og annen fiskebåt. Ser ut til å bli en fin kveld også, så blir nok en avslutning ute på Flø om sola velger å vise sine flotte farger.



Og Flø innfrir <3 Mor berre elsker plassen her ute! Har hatt en super flott tur, igjen på Hareidlandet, kjempe kjekt selskap, truffet hyggelige folk som er på tur og får en sånn kveld som dette. Rart mor stadig kjem tilbake? ;-)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar