søndag 30. oktober 2016

Lat fisketur på Kvitneset og Brandal


Når man har vært på lang tur med overnatting ifra fredag til lørdag, da er det godt å ta en dag med sløving, og berre ta en lat fisketur. MrS har vært med frøkna si å fiska på Kvitneset på berga der, og fekk en del fisk. Mor lovte gut at han og skulle få fiske der. Søndag var perfekt til det, pluss middag på bål. Men litt tang gjor at etter bål middagen, så forflytta gjengen seg til kaia ved Spøkelsefabrikken på Brandal. Og det vart fisking ja :-D


For å komme til Kvitneset, så kjøre du til Hareid, så ut til Brandal. Kjøe veien heilt til endes på en grusvei, og kjem til parkeringsplassen her. Et stoppskilt er rett ved parkeringen. Gut husker litt ifra da var her sist, og er på vei allerede til en bunker. Kvitneset er egentlig et festningsanlegg ifra 2. verdenskrig, og plassen er full i bunkere, løpeganger, ruiner og huler i bergene. Verdt en tur berre for bunkerene, det gjor gjengen sist var her. Sjekk det ut her om du er litt nysgjerrig ;-) Festningsanlegget Kvitneset En tur dit er absolutt å anbefale på mange måter.

Spennende å utforske bunkerene og alt som er att for en liten, og like kjekt kvar gong. No har mor tatt han med på mange forskjellige sånne anlegg rundt om, og han syns det er gøy og vil gjerne finne fleire sånne plasser.


Utsikta ifra Kvitneset er rett bort til Ålesund med Sukkertoppen i front. Ser Sulafjellet stikke fram til høgre.Med fiskeutstyret sitt i eine handa, veden i andre,  rusler MrS mot berga. Mor har sekken med mat, drikke og annet kjekt, og fiskestenger. Gut, han svirrer rundt og sjekker ut ruinene.

Forsvinner inn her, og er sikker på at dette har vært en stall. Nå ja, har vært en stall i dette anlegget her, men trur ikkje at det er den. Om du finner stallen her, så skal det faktisk være 2 drikkekar med navnene til hestene påskrevet. Dette her er faktisk vaktarresten, langt ifra noe stall.


Han springer ut av bygget, og rett til ruinene rett ved. Roper "Sjekk her da mamma!" og er borte igjen. Dette er brakke for mannskap, rettere sagt var. Alt annet er vekk, kun murene som står att og minner folk på kva som en gang var.
Mor såg for seg at han no kom til å forsvinne til fleire bunkere, men vart med likevel. Han sa han husker da han var her sist, og vil tilbake en annen gang også.

Men han forsvant likevel til den store hula i berget, og nektet å komme uten at mor kom. Det er her som er laget til en bålplass, og planen var å tenne bål og lage middag her etter litt fisking. Berget bortgjennom her har 9 huler på rekke og rad! Veldig spesielt å sjå på ifra avstand også. Du må berre sjekke det ut om du er her, virkelig!Her er andre som fisker også, borte på berga mot parkeringa står der 2 stykker. Lurer på om dei får fisk?
Etter litt stillingskrig om kven som skal komme først, så kom gut til slutt. Oppe på berga står det også rester etter tyskerene, og gut lurer på kva dette her er. Ser ut som har vært en kabel av et slag her, stor kontakt i alle fall.


Men etter litt så er det full fart ned berga, hopp og sprett, for han har veldig lyst til å få fisk!

MrS er allerede godt i gang med fiskingen han, men no vil både mor og gut også prøve seg.


Berre å leite fram mini fiskeskrinet og lage til. Dette fiskeskrinet har trakket noen mil oppi både fjellheimen på tur og annet. Har akkurat det du trenger for enkel fisking, bortsett ifra en dupp. Sånn er det når man må pakke minimalt på tur.Han var rask til å kaste ut, og satte seg like fort fast. Litt høgere sjø no enn da MrS var her sist, og dermed en del tang som sluken skal gjennom. Mor forsøkte også, setter seg veldig fort fast.


Satte seg litt fast alle 3 faktisk, så vart meir kikking på havet. Hadde vel vært bedre å fiske her med meir fjøre, for da kaster man over dette tangbeltet?
Kontrast virkelig til det urolige havet er dei store dammene som ligg rett innpå berga. Store er dei også, og gut syns at her hadde det vært kjekt med en radiostyrt båt :-)
Sjøl og havet er ganske så stille denne dagen, så slår dei store havbølgene bra innover.
PÅ trygg avstand står mor og gut og kikker på dei store som kjem inn, ca kvar 8.  bølge er stor. Bølga slår inn, og gut hyler i fryd!


4 åringer har som regel ikkje verdens største tålmodighet, men han venta tålmodig på at neste store bølge skulle komme inn, ikkje berre en gang, men sikkert 10 ganger! Og like frydefull kvar gong.Sånn en fryd det er å berre stå der og sjå skummet fosse opp, og vente på neste. Var nesten umulig å få han bort derifra, kunne sikkert stått der en halv time uten problem.

Men fekk han no til å gå til slutt, men da var det meir gøy å fiske i dei stille dammene, for der satte han seg ikkje fast i tangene i det minste.

Prøver likevel på berget igjen, men litt lengre vekk. Forsvant en sluk, så det var berre å gi seg.

Rett til bålplassen, og mor fyrer opp. No har mor brukt en del ved, men omtrent alt blir brukt ute og fyre for kråka, enn inne i ovnen :-P Har blitt en del bål jamt over, og lurer egentlig på kor mange bål det har blitt berre dette året.
Mor har kjøpt en pakke hamburgere, pakke med hamburgerbrød, og en ferdigpose med salat. Enkelt, men innmari godt, og greitt å variere med enn den grillpølsa som stadig blir på bålet.

Mmmmm! Snaddermat når du er ute på tur. Treng ikkje være så avansert for at maten er god ute.

I alle fall så er gut veldig fornøgd, og sulten. Hamburgeren går ned den, og faktisk sitt litt still mens spiser.
MrS tar over et øyeblikk med påfyll av hamburgere. Gode hamburgere forsvinn fort :-P  Han opplevde at smøret tok fyr, og heile pannen flamma opp, sånt som skjer. Mor er brannslukker, og gut jubler! Han har opplevd det der mange ganger og syns det er kult.


Så når mor tar over panna, og MrS skal sjekke om det flør eller blir flo, så spør gut om mor kan gjere "sånn flammer" en gang til. Klar gut? Og han nikker spent. Hamburger med en fransk touch, flambert! :-D


Etter han stakk etter MrS, så var det klatretid. Er vel som barn flest, elsker å klatre, aller helst så høgt som mulig.
Men det er ikkje akkurat stille her ute. Båter passere stadig, hutigruta, fiskebåter, og fly kjem over på vei og ifra Vigra. Og noe som summer, droner! Gut kikker på ei drone som står heilt stille oppi lufta. Og der er to! Og så passere det to sjøfly også. Trafikk det var denne dagen da. Men kjekt for en gut å følge med på.
Lat søndag, og da er det berre å få seg en varm kakao og sjokolade også? Jo, det er lov :-)

Siden fiskeforholdene på Kvitneset ikkje var av beste sort denne dagen, så stakk gjengen nærmere Brandal og den nedlagte fabrikken for å fiske der. Og det tok ikkje lange stunden før MrS får en fisk!


Dermed fekk gut trua og skulle fiske han også.


Mor fisker også, og nyter utsikten inn mot fjellene.

Og den som fekk fisk vart mor! :-P Gut syns at den fisken var kjempestor! Sånn ville han også ha, og rett tilbake til fiskestanga. Mor måtte forklare at kast ut, tell til 5, før han lukker snella, slik at sluken rekk å synke litt.
Det hjalp, for plutselig så roper gut "Fiiiiisk!!" Og han sitter ikkje berre fast, det er faktisk fisk!

En meget fornøgd fisker fekk endelig fisk han også :-D Gleden var så stor at han nesten klemte fisken, men lot akkurat være. Mor og MrS har stått og håpt begge to på at han snart skulle få fisk han også. Mor er 100 ganger mer fornøgd når gut får en fisk, enn ho. Gleden har uttrykker er verdt så enormt, og det gjer mor også glad <3


Etter litt kom fisk nummer 2 også, og da var han så glad og fornøgd, at han faktisk svevde der han stod og hoppa :-) Dermed så var han fornøgd også, 2 fisker var nok til han denne runden, og sprang heller rundt med katten som var å sneik etter mat. Om han ville heim att? På ingen måte! Men det må han nok dessverre, snart er det mørkt ute, og tar litt tid å dra heim.
Var berre for mor å gjere opp fiskene, få dei i pose, og rekke ferge heim att. Men samtidig så har det vært utrulig godt med en skikkelig sløv søndag ute og fiska, mat på bål og berre tatt det med ro. Og denne fiskeplassen her har mor lovt gut å dra tilbake til en annen dag også, for det e jo alltid kjekt å få fisk, når man først er på fisketur :-)

2 kommentarer:

  1. Great trip, Lillemann! Congratulations!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Alberto :-) Was to say Thank you from Lillemann here, happy fisher that wants to go more fishing :-D

      Slett