søndag 16. oktober 2016

Telttur i 2 netter i fantastiske Storkaldhusdalen i Tafjordfjella


Storkaldhusdalen er en dal mor har hørt masse fint om ifra LP, og studert en del på kartet. Det ligger i Tafjordfjella, og mor er litt betatt av det fjellområdet der. Har vært i Kaldhusseterdalen fleire gonger, og lagt på hytte der. Har sett kor stien inn Storkaldhusdalen går, og hadde veldig lyst til å gå inn der. Så kom høstferien, og finne på noe, og da veldig gjerne en telttur. Mor har gut, og han vil også på telttur, så da passet det veldig godt med å gå opp der, og ligge ved Illstigvatnet 692moh et par netter og fiske. MrS ville veldig gjerne være med, og det er han hjertelig velkommen til, alltid kjekkere å være litt fleire på tur. Til tross for alt det fine mor har hørt om dalen, så var ikkje mor klar over at der var så flott! Mange små vatn, hengebruer, elver, dammer i elva, høstfarger og større vatn. Og elveosen oppe ved Illstigvatnet? Nydelig! Litt over 3km å gå på sti som gut taklet veldig bra. Det vart 2 netter i veldig sterk vind, trudde skulle blåse bort til tider, men du store kor kjekt det var :-DDu kjører til Kaldhussetra ifra Tafjord, og kjører veien heilt til endes til kraftverkhuset. Veien stopper midt på Fremste Kaldhussetervatnet. Parkerer der, og stien begynner på "hushjørnet" og går innover langs vatnet. Ikkje skiltet stien, men er T-merket.

Du ser inn til Storekaldhusdalen ifra parkeringasplassen. Mor ser sola der inne, og gleder seg en masse til å sjå alle vatna og landskapet oppover dalen :-)Stien starter med ei vanlig bru over elva som kjem ifra et hull i fjellet. Hullet er laget av kraftverket, og er ei kunstig elv. Bråker innmari akkurat i dag og vatnet fosser rett ut i Fremste Kaldhussetervatnet. Gut og MrS går fint over og måtte kikke litt på vannmengda.


En ting er sikkert, her lages det strøm inne på kraftverket!

Stien er litt våt her og der, litt frossent også, og gut må klatre litt forbi her og der.Fint å sjå utover Fremste Kaldhussetervatnet 572-549moh. Ser at det er litt nedtappet allerede før vinteren kjem, men er fine høstfarger i fjella.

Virkelig høstfølelse med alt løvet på bakken i dei litt fine partiene av stien. Koselig faktisk der gjengen vandrer på eventyr.
Inni mellom steinete sti, men det syns gut faktisk er kjekt. Han foretrekk steiner og sti enn grusvei, så det er dette som gir han meir gåglede enn trakke på traktorvei. Ei hand av og til er heilt greitt og koselig.
Et pause tre av sånn kvalitet må berre nytes :-D Fint når nature tilbyr deg en hengestol å ta en 3 minutters pause på.En veldig fornøgd turgjeng som trakke i skyggesiden enda, men gleder seg masse til å komme til første hengebrua og dra på telttur :-)

Når kom til elveosen, da stakk gut ut av stien for å sjekke området. Det er denne elva man følger oppover dalen også, og det er denne man skal over på brua snart. Hengebruene har vært samtaletema mens har gått hit, og om ser elg. Det er elg her, og sånt stort dyr er ikkje heime. Hadde vært kjempestilig å få sett en elg!


Stien opp lans elva er veldig fin å gå, og er veldig barnevennlig. Frosten i bakken må testes, og enkelte plasser der gjørma er frossen, så går han gjennom. Mor var litt spent her og der langs vatnet om han kom til å holde seg rein, og det ser faktisk slik ut at han klarte seg bra :-)

Så kom gjengen fram til noe i elva, en kulp! Her måtte man ut av stien og undersøke....


For ei lita perle sånn heilt uventa! Sånt må man berre nyte også, og sjøl om er litt seint avgårde denne dagen, så må man nyte dei perlene man oppdager også.Gut forsvinner bortover berget, skal undersøke enda nærmere området. Berre å følge etter!


Sjekk kor nydelig gjenskinn når det vart heilt stille! <3 For en plass! Både mor og MrS falt virkelig for plassen og tenker at her en varm sommerdag må være et badeparadis. Du ser også hengebrua oppe ved elva som man skal over også.


"Mamma, kom og sjå!" roper gut. Han hadde funnet en stor sprekk som passet han perfekt å klatre ned i. Han er utforsker idag, og virkelig koser seg på tur.
Han har mast noen ganger no på at her har han lyst til å fiske, så endte med han fekk på en dupp til å kaste med, og vart stående å leike seg. Fisk er her også, 2 stykker var å vaket. Men siden allerede har stoppet opp, så var det å ta en matpause i samme slengen. Han var så opptatt med å fiske, at her måtte berre mor utnytte tiden, og rett og slett fore han med ei brødskive inni mellom kastene. Dypt er det også lengre borte, for mor såg ikkje bunn engang.
Etter å ha spist, hoppa rundt ved kulpen, kasta mange kast, og hatt en bra pause, så var det å finne den etterlengta hengebrua. Veldig fin bru å gå på, men ikkje aktuelt på noen måte at han får gå aleine, det er rekkverket for glissent til. Ikkje akkurat populært å måtte holdes, men han fekk ikkje noe valg. Måtte stoppe midt på brua og gynge litt også, litt artig med hengebru, for den lever litt :-)MrS måtte stoppe litt for å ta bilde av kulpen han også. Og som du ser, fin bru å gå over, men er greitt å holde et tak i dei små her.

Mor ser ned til kulpen, virkelig en flott plass, og mor kjenner at ho smiler enda. Hørt masse pent om dalen her, men så fint trudde mor ikkje. Så no er ho spent på resten oppover.Sjekk fargen! Sola gjer trea knallgule og dei lyser opp så innmari også :-D Juhuu! Mor koser seg virkelig på tur, og berre nyter det.No måtte MrS ta fram ifra sekken det gode kameraet også for å ta bedre bilder. Gut syns at det såg spennende ut med det store kameraet og spurte om å få ta bilde han også. Og det fekk han. Mor litt skeptisk at han skal holde et sånt dyrt kamera, men ser ut til at MrS passer godt på.Mor går over hengebrua, og da står gut klar for å ta bilde igjen. Se ut som foto er noe han liker? Hmmm...


Nok foto, her er det berre å komme seg videre om man skal komme fram en gang i kveld. Sola er her enda, og den lyser opp stien. Heilt nydelig å gå her, både landskapsmessig og stien, og det er en sprudlende gut som har det kjekt på tur. Full fart!

Kor enegrien kjem ifra denne gangen, aner mor ikkje, men han springer både her og der, og kjem i full firsprang i stien.

Med sånne høstfarger så er det jo absolutt nydelig å gå her også. Fargene er meir intense på fjellet enn i lavlandet, meir kulde her.
Gut oppdaget at det er hans sovepose som henger på MrS sin sekk, og tar et tak i soveposen sin og henger på. Glad i soveposen sin, og gleder seg til å ligge i den i teltet.Kjem til første av 3 vatn som gjengen skal forbi før kjem til turens valgte vatn. Ikkje så stort dette, og delen på denne siden er full i gras.Der er laget til en stokk, boltet i fjellet for å gå på, og når gut ser det, så skal han i alle fall ikkje gå på den! Han skal vise at han klarer å gå berget uten den stokken. Sta? Neida.....

Sola har forsvunnet bak fjellene her, og kjenner at det blir litt kaldere. Men turhumøret er like godt enda og gut trasker på sjøl uten noe problemer. Var litt i starten, men er alltid sånn første 15 minuttene når han starter, no går det fint uten noe problem.


Første lille vatn passert, 2 igjen. Siste solstrålene lyser opp graset og mor og MrS fantaserer om en elg spaserer der, det hadde vært noe å sett!
Neste vatn! Det her er større ja. Ser elva der som kjem ifra vatn nummer 3. Vannene ligger som platå oppover  dalen her, og tipper at siste vatn som er endestasjon for tuen ligger på platået heilt der bak.Et lite klatretre måtte testes, og han forsvant ut av stien. Satte seg litt fast til slutt, og mor med den litt tunge sekken på ryggen inn for å drage han ut. Sånn er det å være på tur.

Så opp ei lita kneik, og gut finner huler både her og der. Ingen problem med framdrifta når det stadig dupper opp spennende ting.
Mor liker at det er noen framfor gut på ukjent terreng, og mor frykter at der er en kant ett ned rundt den svingen. Stopp, her må mor holde deg! Og rett fekk ho i sine antagleser, så greitt å holde ei hand akkurat rundt her.
Er det ikkje nydelig vel? Dette er en av grunnene til man drar på tur, oppleve og oppdage. Nye plasser, nye inntrykk, puste inn frisk og fri luft, frihet, og syn som dette.
Gut speider videre han etter den siste hengebrua, for den skal være ved neste vatn.

Fann fort den hengebrua, men tok det ytterst forsiktig over den. For den har samme glisne rekkverket, en vaier i rekkverket er av, og det er 4 planker over med stort glis mellom. Så her var det å balansere på 2 planker kvar på mor og gut, og alle hendene opptatt. MrS tar det også med ro over denne her. Men det er veldig spennende og artig med hengebrua da :-)
Gut syns at her var det veldig fint, og her kan jo gjengen telte. Men, vart enig med mor til slutt at det var kanskje litt vel steinete her og ingenting å feste teltet i på bakken. Vatnet her har heller ikkje navn, og det vatnet som er målet ligger bak den kanten der. Er snart framme jo!Han er flink til å finne vardene og passe på er på rett vei. Har fått det inn allerede fra meget liten at varder viser rett vei, og satt i bæremeisa og pekte ut vardene fra han var 1 år."Sjå mamma kor stort og fint vatn." og han kikker utover. Mor forklarer at langt der nede er bilen også, han har vært flink å gå langt. Storfjellet 1821moh har mindre snø på seg enn mor forventet, men viser berre at vinteren banker på døra.Vakre, vakre Storkaldhusdalen <3 Du er virkelig vakker og absolutt verdt en tur eller to hit.Når går langs vatnet så er det berre å nyte utsikten bort til den lille fossen. Så fint det er her, og vatna er så idylliske og spennende her, så annerledes alle sammen.

"Mamma, ei øy! Eg går på vatnet!" Fornøgd med seg sjøl, og ikkje vart våt, balanserer han utpå den lille steinøya han har laget seg.

Ved en stolpe deler stien seg ned til vatnet, eller videre opp dalen. Tar den til høgre for å komme til vatnet. Stien her er utrulig fin å følge også, absolutt barnevennlig heile veien hit.
Og han her, han er veldig fornøgd med stien han, og har kost seg masse. No venter han berre på å komme fram, klar for litt teltkos.
Har fått beskjed at det er fleire elg i området her, og et ganske så ferskt spor midt i stien bekrefter det. No har gjengen speidet etter helg heile tiden, og snakket om den, så et spor var artig å finne. Stort dyr enn hjorten som mor og gut er vant med. Tenk om den kjem en tur til leiren :-)

Sjå der! Der er Illstigvatnet, framme gut :-)Fekk opp farten også, der er jo ei hytte også. Så det er berre å finne en leirplass i vinden. Her oppe blåser det en del, og viker som det kjem meir også.
Må berre inspisere hytta først..... lita, men ser ut til er under påbygging.Velkommen til Illstigvatnet i Storekaldhusdalen. Og fjellet der bak full i snø, om det er ?

Så var det å finne leirplass... ikkje så lett når man vil ligge ved vannkanten for å kunne tenne bål om vinden la seg til neste dag, og ligge litt i le. Slapp av sekkene ved hytta og sprang til venstre, sprang så til høgre. Området her burde vel være mulig? Med litt trerydding muligens? MrS?!
Men sjekk det her da, litt av en ansamling av hår :-P Ser ut som en hjort har sett sine siste dager her forrige jakt? Ikkje noe blod eller noe annet, kun pelshår. Ligger en flekk her, en stor der, litt her osv.Etter klødd seg litt i hodet over all pelsen, så er det å rydde leir. Gut har funnet et tre som gynger, et disse-tre som er perfekt til han. MrS og mor har no ryddet plassen, og mor skal få opp det teltet i vinden.


Gut var rask med å komme seg inn i teltet, finner seg en plass i forteltet, og overvåket riggingen av soveplasser. Han er glad i telt, veldig glad i telt, og mor skjønner han. Det er som et lite hus, alt er på barns størrelse, intimt og koselig.
Og vips så er teltet oppe og sengeplasser til 3 komt på plass.

Teltet er presset inn mellom noen trær i ei bitte liten vik, og satser på ligger i meir ly der en på en av bakkene i området. Lov å håpe vinden er mindre i morgen og kan tenne bål og fiske. Blir no bra her vel :-)
Så var det å finne do plass, ut å undersøke området. En ivrig klatrer fann ei hule i berget og måtte berre inn en tur, altså ikkje do plass akkurat her.
Tross klokka berre er 18.30, så er det der lille svakt røde lyset på Storfjellet som er att av sollyset. Tidelig vekke sola akkurat her så seint på året.Skal bli godt å søke ly i teltet for den kalde vinden og lage noe varm mat. Lita privat vik med en 2m lang sandflekk som er super til gut og hans biler i morgen som leikeplass.Real Turmat er prima! Viktig å røre veldig godt, ekstra godt ifølge gut.... mor er meir redd for over-røring og at innholdet havner på bakken. Dessverre så er han ikkje så flink på det med middag, og tross Bolognesen er både god og ikkje sterk, så fann han ut at der var noe rart oppi som var grønt. Dermed endte det med brødskive på han.

Etter fått inn mat, så er det leiketid. Han har laget seg et hjørne i teltet der han ligger i soveposen sin med lys, og har med småbiler og fly. Da har han det veldig bra, og er slett ikkje så lett å få med ut for å gå på do før leggetid.


Men alt er bra att så fort er tilbake inne i teltet, fått av klær, ned i soveposen, og mor leser ifra boka om Pulverheksa. Ute så blåser det opp enda meir og det rusker godt i teltet. Kald vind, det er sikkert, og så hører du vinden som lager en masse bølger på vatnet. Skikkelig søvndyssende, for MrS hadde sovnet i sin sovepose midt i eine historien, og da lå mor og gut og berre kniset begge to :-D :-P Og skal avsløre at det kom en liten sovelyd også, som endte med meir knising, og dermed våknet han.


Men etter 2 historier sa mor stopp på lesingen, kunne fort endt opp med at begge karene sovnet. men heldigvis så sovnet kun gut, og han sov inderlig godt også. Den soveposen der er god og varm, og gut elsker den masse.Blir aldri like rolig ei natt i telt som heime, og spesielt når en haster med å vokse og får vokseverk på natta. Da blir det litt lite søvn på mor som held på en fot slik at gut får sove. Men han våkner opp meget blid og fornøgd, og har det veldig godt der han ligger :-) Det beste syns han er at den pingvinen hans Pingu fremdeles er litt varm, den er en varmeflaske han fekk i gave av MissMon.
Vinden har absolutt ikkje gitt seg på noen måte, og kaste ut for å fiske er berre å gi opp. Iskald vind som røsker godt, og frister meir å holde seg inne i teltet. Håper det løyer litt om en stund så kan utforske området litt meir. Er noen timer enda til sola kjem hit.
En som syns at teltlivet er heeeeilt ok :-D

Frokost tid, og røre godt i grauten.... liker å røre har mor skjønt, men så er han en kløpper i å hjelpe mor med å bake kake og annet snadder på kjøkkenet. Dei havregrynspakkene der er en del av en premie mor fekk av Turistforeningen for en fotokonkurranse på inst under #mittlekeland, så her måtte man berre ta med noen av dei på tur og teste. Snadderfrokost!


Men å sitte inne i teltet i mange timer blir kjedelig, og en gut blir fort makkete inne på en så liten plass. Ut! :-PSola kryper langsomt ned fjellsiden også, og bak i der så skinner fjelltoppen i kvitt som en softis en varm sommerdag. Men akkurat no så er det ikkje is mor har lyst på, brrr...

Gjelder å berre pakke godt på seg, lag på lag med klær, og småtrøtt. Men ut og sjekke området!


Får til slutt gut ut også, han trudde at vinden var meir kald enn det var når han kom ut. På med votter og dunjakke, ull og god bukse. Den buksa ja, den har fått et par små hull no på kneet. Men så har den vært jamt i bruk i 2 heile år også og virkelig fått gjennomgått alt ifra treklatring, ake på baken eller knær ned berg, hoppe uti skogen full i kvister, aket på skare snø, herjet i, og fått gjennomgått alt en virkelig utegutt kan finne på. Trur treng ei ny ganske så fort fatisk får hullet blir for stort. Men akkurat no så er han opptatt med å sjå på snøen der bak og lure på når han kan få gå på ski...Mor tar han med på spor-jakt etter dei masse omtalte elgene som skal være i området. Kanskje finner fleire fotspor? Mor lar han få finne alle pelshårene sjøl og dermed er både historien i gang og mange spekulasjoner og ideer startet.
Går en runde rundt og berre kikker. Er både myr her, hauger, og skal være en litt bred elveos. Finne den lille fossen kanskje?Oi! Ser ned til vatnet nedenfor, og ser hengebrua der nede. Vatnet er enda meir flott her oppe ifra enn der nede. Landskapet her har virkelig tatt mor med overraskelse, elsker plassen!
Gut kjem traskende gjennom alle småkrattet, som for han blir høgt enn for mor som berre trakker over det.

Går langs kanten, og sjå der! Rått!! :-P Elva ifra Illstigvatnet renner ned her som en liten foss mellom et gap i fjellet. Sjekk dei side kantene da. Det må vel være mulig å komme seg oppå en av dei? Mor må sjekke her....

Klatre litt ned kanten, fann ei rute, og fornøgd opp på :-) Så liten man føler seg her ute i Moder Natur, og det er heilt greitt å føle seg liten, føles faktisk godt også. Til mindre man føler seg, jo større er opplevelsen.Finner elveosen og en ivrig gut er i sitt ess som får klatre, og det rundt vatn! Kva er det med barn og vatn? Og gjerne det å ta litt sjanser og være på grensene når man skal klatre rundt vatn? Av og til så lurer mor på om det er fordi dei veit at da får mødrene litt meir hjertebank i små angst for at dei skal bli gjennomvåte?


Går ned langs elva og kjem seg heilt ned til kanten der elva renner videre ned til neste vatn. Mor digger plassen! Det gjer gut også, som vil ned dit han også. Heilt greitt, og klatrer ned mor og gut også.


Veldig enkelt å klatre ned dit, og han får sett utover han også. Og så det gøyale med å klatre opp att :-)

MrS finner seg en vei opp til kanten på den andre siden enn den mor var på, og dingler med beina. Akkurat no er det lite vannføring, men mor lurer på kva vannføring det er her på sommerstid, om kjem tilbake hit neste sommer. Fjellet bak der med snø på er Middagshornet, mor er sikker på at det er like nydelig her på sommeren som med høstfarger.


Gut forsvinner opp en haug, greitt det, og det er berre å henge seg på. Spise blåbær her og der, for dei er faktisk ok enda å spise. Vært frosne et par ganger,  men er søte enda.
Mens noen legger seg i lyngen og venter på sola skal komme ned i dalen, så klatrer andre og synger :-P
Og når sola kjem, da lyser virkelig den flotte gulfargen opp som gull! Da er det berre å nyte det, for trur ikkje sola er så mange timene nedi dalen her når sola er så lav.
Tilbake til leiren og en gut har lyst på slenge. Hmmm... mor kikker ved hytta, og der låg et tau bak i en haug. Rett ved hytta var der hengt opp og støttet opp noen planker. Mor og MrS tipper det er der dei henger opp byttet for å flå osv. En liten plankebit som lå slengt, og vips så er det en slenge! Skal rydde pent opp att etter seg før drar. Men du store kor gøy! Gut hyler og roper, og mor er danket ut med å hjelpe han på slenga, det er visst MrS som er flinkest.
Siden mor er danket ut, tar mor seg en tur til teltet. Ikkje verst utsikt ifra teltet heller. Ser utover Illstigvatnet, veit at bak haugen der ligger der et par små vatn til, oppå kanten der bak ligger et gedigent vatn, og ser den kvite fjelltoppen. Kjenner eventyrlysten til å gå bak dit og sjå er stor, men er ikkje det beste å dra med gut på denne dagen. Sikkert veldig kaldt og enda meir vindfullt der oppe. Men det går no an å komme tilbake hit neste år, enten aleine eller ta med gut, da er han større også.


Er stort dette her fjellet, så må ta et panorama faktisk for å få med alt. Vatnet er ok stort, og fjellet der Nonshornet 1566moh er virkelig stort.Karene skal visst nok fiske, og det er berre 2 fiskestenger, så mor prøver å finne ut kor den stien videre opp dalen er. For da kom, så tok gjengen berre en sti, og la slett ikkje merke til kor den andre vart av. Greitt å vite kor den stien er, i tilfelle tar en tur videre opp. Så mor går litt opp i høgda, for etter kartet skulle stien gå rett overfor strømlinjene.


Fann ingen sti, men fann et stort elgspor, ikkje så frossent heller, så veldig gammelt er det nok ikkje. Hadde vært så utrulig kjekt å få sett en av dei her i dalen, og alle speider etter dei opp i fjellsidene med jamne mellomrom. Men med det bråket denne gjengen her lager, så er nok dem  elgen langt unna leiren.

Tilbake er det 2 stykker som fisker. Gut ville berre ha på dupp og kaste, syns der er kjekt å berre leike seg i vatnet.Er litt grunt akkurat ved siden her, så mor blir att med gut, mens MrS går lengre til venstre og der det er dypere. Duppen er både ubåt, en racerbåt, en fisk, og han koser seg.Etter en stund ville gut finne MrS, og etter en klatretur så forslår mor å klatre heilt opp. Delvis for eventyret sin del, delvis for mor fremdeles lurer på kor den stien er. Gut syns ideen er god han, han liker veldig godt å klatre. Og ikkje minst, finner huler!

Er veldig store steiner her, så huler finner han over alt. Kor vart du av no da vennen? Mor må klatre rundt, ho er litt for stor for mange av hulene.

Artig med å studere det aller minste i naturen også, bitte liten mose med en knall oransje farge på.
Etter en litt krevende klatretur, er mor og gut oppe på kanten :-) Vart litt utfordring her og der, men med en som elske å klatre, så vart det toppen til slutt. Han skuer utover dalen som en konge, og ser teltplassen langt der nede ved vatnet.
Her er både reinmose, røde rypebær og krekling, og mor kikker langt etter dalen der oppe. En dag dit opp, en dag....

Gut driver å plukker krekling over alt, for å gi til mor for å lure ho til at det er blåbær. Mor spiser begge deler ho, men han veit at blåbær er favoritten. Blir litt bær på mor denne turen.

Etter å hatt en liten konkurranse med kven som er mest sta og skal høre etter, så vann mor. Han får ikkje klatre kor som helst uten at mor har sikkerheten i kontroll. Er du 4 år så er du uovervinnelig og kan alt, og faller aldri, trur dei. Men vart venner til slutt, og kom seg ned trygt begge to. No litt snacks  i teltet.
Gut lar mor få hjelpe han på slenga, etter at MrS har vært med litt først. Akkurat der er mor rett og slett ikkje bra nok, og det er heilt greitt, for som regel er det mor som skal alt. Godt at andre også får lov ;-)


Etter litt slenging, leiking i vannkanten, og ingen fisk på noen, så er det på tide med middag. Er alt for masse vind til å tenne noe bål her, og er meir vindstille i elveosen og kan bygge levegg av stein. Og så får man sett på plassen med sol også. Første punkt er å kikke ned til vatnet igjen og ned dalen. Utsikt absolutt upåklanderlig!
I elveosen er det roligere, og en gut finner seg en stor stein og faktisk sitter heilt stille. Kven skulle tru det han som er så aktiv. Tid til ettertanke på han også inni mellom.
Bygd levegg, og dagens kjøkken er oppe og går :-) Tatt med steikepanne, sprutesmør, ferdigpakke pannekakerøre, litt bacon i zippose, og ei tom flaske til å riste røre. Tar halve pulveret i flaska, så i vatn, og rist som berre juling! Blir litt klumper, men får riste lenge, så går det bra. Heller det enn å dra med både visp og en flat bolle.Vasker flaska etterpå, for er den som bruker til å hente vatn.


Sånn ferdigpakke er ikkje alltid like lett å steke syns mor. Blir noen rare pannekaker i starten, men er gode på smak. tar 4 stykker før mor får dreisen på steikingen.Mens mor steiker, så driver gut å drar med MrS til å sage ved og fylle opp et lager til neste gang kjem hit. Gut liker seg såpass godt her at han også vil tilbake. Det er no positivt :-)
Da er det mat! Og gut sitt fat er klart. Mor kjenner at magen er litt tom, og at lukten av bål og bacon er god i nasen.

Kjøkken og spiseplass i ett, snakk om å nesten sitte på "komfyren" mens spiser. Men veldig koselig å sitte sånn også.
Plutselig så dukket en fjellsau opp! Bæææ, bææææ! Skikkelig raggete ull på den også, og glade farger :-P Sitteunderlaget til gut kan brukes til så mangt.... men vart en masse bæ og atter bæ.
Og så skjedde det mor fryktet, gut plumpet uti vatnet med eine foten :-/ heldigvis godt og varmt over bålet, og MrS ender opp med å sitte og tørke en våt sko og sokk. Mor springer tilbake til teltet og henter tørre sokker. Ja ja, uhell skjer, har heldigvis bål, og en tålmodig MrS :-)


Fint her i elva, og så godt og varmt med sol også. Utrulig kor stor forskjell det er med og uten sol så seint på året.
Før stikker tilbake til teltet, klatrer mor oppå kanten der MrS var, og får en utsikt mor ikkje blir lei av... Må berre tilbake hit ved en annen anledning, og litt varmere i været, det er heilt sikkert.


Med tørr sko på føttene, så krysser mor fingrene for at han no ikkje plumper uti igjen, og ser han er meir forsiktig. Sola forsvant også her no, så null sol resten av dagen. Kanskje rekker litt borte ved leiren?

Etter funnet fiskebein, hoppet i krattet, hatt fotorunde, så er det en som vil kikke ned til vatnet igjen og sjå lille fossen.

Mor forklarer at no er fossen liten, for er ikkje noe snø som smelter, eller regnet på en stund. Men om kjem tilbake til sommeren, da er den nok større.

En som liker seg på skuldrene til MrS, og en som er veldig interessert i foto. Og en liten fotolærling får kjapp innføring i foto på et bedre kamera. Konsentrert.....
Motivet, hytta ved leiren og siste rest av solstråler der borte :-)
En stor dam midt på myra blir et flott speil i det sola stikker ned fjellryggen. Ser dokke 2!


Karene prøver seg på fiske igjen, men frykter at det blir lite fangst i denne kalde vinden. Gut fisker no med sluk, og mor håper at det kan bite på noe, lov å håpe.
Går over til leik, og han og mor lager en dam til den lille båten. Dermed forsvinner ikkje båten "utpå det store havet".


Men så gikk det opp for gut at MrS har vært vekk ei stund for å fiske. Da skulle han dit han også. Helst uten mor, men han trengte noen til å følge han og hjelpe han til å leite.
Fornøgd så finner han MrS i elveosen, og begge gjer et forsøk på å fiske, mens mor setter seg under en bergkant som tydelig har blitt brukt som bålplass og sikkert leirplass.

Vinden har løyet så pass at kan fyre opp et bål litt utpå ettermiddagen. oke vatn til kaffe og kakao er ikkje dumt på en kald dag.
Koselig i leiren? :-) Akkurat passelig til et telt, litt leikeplass og et bål. Syns vart en fin plass, og lå faktisk ganske så i le når hørte vinden i natt.

Oi! Mor fekk være med å gi gut fart på slenga, men berre for ei lita stund altså.... MrS er visstnok best, tross mor får han heilt opp i treet ho også.


Vart mørkt ute, og inn i teltet for en kosestund. Fram med dinosaur klistermerkeboka og han er opptatt ei lita stund.
Fotografen i MrS har det kjekt på tur, og finner motiv av både himmel og av bål. Kveldsmørket og bål er uslåelig kombinasjon, og veldig koselig. Hører liksom til en telttur det der bålet.
En stakkars hardt prøvd turbukse har gitt opp kneområdet og revnet stort. Mor fram med reperasjonskittet til teltet og bøter kneet mens en gut har lagt seg i soveposen. Nekter å sove før mor er ferdig, og snakker med lukkede øyner.Buksa ferdig reparert, og han fått sett at det vart bra nok, så sovnet han.  God natt mors fjellprins <3

Et av nattens resultat av fotojakten til MrS :-DIløpet av natten tok vinden seg opp, virkelig også. Var verre enn natten før, og kom noen skikkelige kast. Mor var aldri bekymret, for veit at teltet tåler det, og er knytt fast et par plasser i trær. Men bål er utelukket, og være ute frister lite. Så frokost inne. Gut er veldig sulten etter dårlig inntak dagen før, og bestiller skive med nugatti veldig fort.


Morenstund i teltet :-) Mor trur ho berre holder seg i forteltet, kan gå litt vilt for seg inne i sjølve teltet.
Mor kikker ut, må ta morgenstellet, og det skal eg love deg går fort unna. Ikkje så masse en kan gjere heller en sånn dag, så er berre å ta en rolig morgen, pakke sammen og gå ned att.
Sekkene blir pakket, og det siste blir teltet. Gut er ute, godt påkledd og heil bukse. Han trudde det var veldig ille ute, men kom fram til at det var ikkje så gale likevel. Men her må det stoppes på Skogstad i Stryn neste dag når skal dra på hyttetur i Erdalen, det er sikkert. Ny bukse står øvst på handlelisten.
Etter MrS ryddet ved slengen, er det en gut som leder vei tilbake. Med litt tull og tøys vel å merke :-)

Har vært kaldere i natt, det er sikkert, og det ligger is på dammer over alt. Stien er steinhard også i frost.
Trøtt gjeng, men våkne er dei og ved godt humør for en fin tur ned att til bilen.


Farvel lille fos og elveosen der borte, har vært utrulig kjekt å være her :-)Og her var der den berømte stien mor har leitet etter deler seg! Ved denne stolpen her går en sti til høgre og til hytta ved vatnet, stien til venstre går videre opp Storkaldhusdalen. Aha! For gjengen hadde trakket rundt området her utenfor sti, og berre tatt den første stien dei kom over, og endte ved vatnet. Men det var jo målet også, og veit no kor skal gå om kjem tilbake neste år og skal lengre opp.

Sola har ikkje stått opp enda her, og blir nok å gå i skyggesiden heile turen ned. Ser faktisk heilt tilbake til bilen langt der nede ved Fremste Kaldhussetervatnet.

Kjem gut, mor kjem! Han er virkelig i siget denne dagen, nedover veit du ;-)
Ser tilbake en siste gang, utrulig nydelig plass dette, så absolutt. Skjønner alt det fine mor har hørt om dalen her. Gledes til å kunne komme tilbake og gå lengre opp også.


Full fart!! Dette her kjem ikkje til å ta lang tid å komme ned att...

Et vips og nede ved dette vatnet her igjen. Ingen elg å sjå her heller, og ingen elg oppe ved Illstigvatnet. Med en så bråkete gjeng på tur så har nok elgen full kontroll på kor dei er. Heldigvis så er vinden masse meir stille her nede.Absolutt vært minst like kaldt her nede, om enn enda kaldere faktisk. Her har det frosset på enda meir enn oppe ved leiren. Skli litt på isen i stien er like kjekt kvar gong.

Nekter fremdeles å gå på stokken over berget.......


Sola er på vei ned i dalen, sikkert komt seg til vatnet der oppe no. En annen gang, en annen gang, blir nok en tur hit igjen.
Klar, ferdig, spring! han venter litt, for så å ta att MrS lengre borte på stein. Utrulig til energi når alt er en leik. Og så har han og mor sunget litt også, ikkje akkurat skogens ro :-P
"Sjå den store soppen! Mamma, ta et bilde av den, den er så fin." Greitt gut, bilde er tatt.
Skikkelig høstfølelse å gå i en sti full i gult løv....Å gå langs den stille elva og dei store steinene er fint. En kulp her og der, og prater masse om dei aller største steinene og braket dei må ha laget da dei datt ned ifra fjellet.

Har du prøvd å ta en lett jogg med veldig stor sekk? Ikkje så enkelt, men må det for å holde følge til tider. Han der har fått racer føtter. "Tivoli!" roper han over kuler og hauger og er i stor iver.Har komt se over den første hengebrua, til protester og suring fordi han ikkje får gå aleine over. Mor ser no den siste hengebrua, og forbereder seg på neste kamp om å få holde han i handa over. Kamp vart det, og en som nektet å gå over. Litt diskusjon, men fekk han no over. Mor måtte forklare at hjertet hennes får vondt når han kan være i fare, og andre også får vondt i hjertet sitt om noe skulle skje han.


Litt fornærmet, for han sier han er flink, men er over og er no snart nede ved den flotte kulpen igjen. Ingen pause ved kulpen idag.Pause vart det da gut kjem med at han er sliten, så mor fann fram en Kvikk lunsj. La de på bakken, og vips var den borte.Liten kosestund er det absolutt tid til i lyngen, og mor trener på benkpress med gut. Har jo ingenting som venter heime enn pakke ut av bilen og klesvask.
Ikkje så masse vatn i elva her no, heilt sikkert en masse på våren.
Og når ser oppover elva, gigant steiner! Gut syns dei ser perfekte ut til å klatre på.  
Den elskede sekken :-) Godt opplastet når man er på telttur i 3 dager, og er 3 stykker. Ikkje vegd den, men veger nok for denne turen. Berre å få den på att, og tenker at er glad er to om å bære.
Mor og gut studerer noe frost på bakken. Her nede så virker det som om det har vært virkelig kaldt enkelte plasser. Til tider er heile områder heilt kvitt, steinhardt, og masse is. Kanskje ikkje så masse vind her nede, men desto meir kaldt.

Hei igjen Fremste Kaldhussetervatnet, gjengen er tilbake. Da er det berre å gå halve lengda av vatnet, så er man framme.Heilt for egen maskin, og skal over et lite bergparti. Litt vått, litt sleipt, men med ei hand så er han over. Kun et lite fall da han trakket ned i et hull i stien, slo hodet litt, men gikk heldigvis fort over. Litt ulendt sti, men han liker stien sånn og ei utfordring.Både mor og MrS syns at noe virkelig manglet, lyden av elva som kom ut av fjellet! Har gått og lyttet etter lyden, men den kom aldri. Forklaringa kom ved at den er stengt av...  Stille  elva, og stille utpå vatnet. Stille blir det ikkje i bilen når kjem fram og dumper av sekkene. Går hardt utover godteriposen og druene som ligger der og venter, og en gut dumper ned i bilstolen sin og berre smiler. Smiler gjer alle 3, for tross en kald og sterk vind. så har det vært en absolutt nydelig tur som er inderlig glad for gikk. Landskapet her overrasket positivt, og er nydelig på alle måter. Frister så absolutt å komme tilbake hit neste år, og da gjerne med telt igjen og badetemperatur. Storekaldhusdalen er og blir en nydelig perle, Tafjordfjella innfrir nok en gang <3
Turen er på ca 3km, har merket og tydelig sti, barnevennlig, kun passe på over hengebruene og 2 plasser i stien. Gut likte veldig godt å gå her, og om enn ruskete sti og litt vått for han langs vatnet i starten, så er stien opp dalen utmerket. Anbefaler virkelig en tur her med barn om du kunne tenkt deg hit :-D


3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Oioioi for en fantastisk fin tur!!!!
  Ser dere koser dere alle sammen i fjellet og naturen. Mine to eldste er litt kresne på og ut men når vi har kommet oss avsted så er det topp. Nå med minstemann så starter vi tidlig og håper han virkelig får det inn med morsmelk.
  Dere må ha lykke til med deres neste planlegging og turopplevelse.
  Hilsen June.

  SvarSlett
  Svar
  1. Turen var absolutt av den fineste sort June 😊 liker oss ute, uten tvil, og starta utelivet til gut veldig tidlig. Som dokke så er mine 2 eldste meir kresne og var med før. Men dei er nesten voksne og styrer sjøl no.
   Er alltid et eventyr under planlegging 😉
   Ha ei fin turuke 😊
   Klem fra Trude

   Slett