fredag 14. oktober 2016

Spennende Trollrunden i Fiksdal med MissMa og gutta


Av og til så dukker det opp turer som virker spennende å ta med unger, men er et godt stykke unna, så blir liksom ikkje. Trollrunden i Fiksdal er en sånn tur, og har lagt på vent for en passende anledning om man er i området. Den anledningen dukket plutselig opp, mor skulle kjøre Syste ut i området der. Og siden vært på noen lange turer i det siste, så er en kosetur på sin plass. MissMa med sine 2 gutter vart gjerne med, og dermed vart bilen til mor full med folk og sekker på tur. Etter diverse omkjøringer osv, så vart startstedet funnet, og det var klar for å finne så mange troll som mulig og sjå kor mange troll det vart til slutt :-) Og kveldsmaten den vart tatt oppå Reset i kveldssola og fjelltopper rundt gjengen.Turen står beskrevet på morotur.no, men var ikkje heilt enkel å skjønne likevel om du ikkje er heilt lokal. Om du kjem ifra Fiksdal, så kjører  du til enden av bygda og til fe-rista. Der er parkeringsplass, og du går videre 400m på asfalt. Så ser du et Stikk ut-skilt til høgre på en traktorvei. Mor kjørte til skiltet og satte bilen på en avstikker på motsatt side. Du kjem ned att ifra turen nede i bygda, og går asfaltveien tilbake. Men heilt ærlig, mor og MissMa syns at etter lunsjplassen så hadde det vært bedre å berre snudd og gått tilbake samme vei.


Mor leitet seg grønn etter skiltet Trollrunden som det stod beskrevet på moroturer.no, men her står kun Stikk-ut skilt. Ikkje enkelt å vite at dette er Trollrunden, men gjengen trur at dette er rette vei, så da var det berre å prøve seg.

Fin traktorvei å gå dette, og så pass ruskete at den ikkje blir for kjedelig for ungene å gå. Dei har no vært i bil og bilkjøring alt for lenge, så var berre glade for å sleppe ut. Mor også faktisk, en omvei på 20min tok på etter en biltur på over snart 1,5 time.

Er litt stigning her, men ingen som klagde på noe, så gikk fint å gå. Ikkje særlig til utsikt, for veien går for det meste i tett skog.

Apropos skog, kan noen fortelle mor kva slags tre dette er? Ikkje lerk etter googlesøk trur mor, men var mykt å ta på. Var fleire av denne sorten i området.

Så deler veien seg etter 300m og da dukker det etterlengtet Trollrunden skiltet opp. Du ser skiltet i den lille grana der, og viser at du skal ta til høgre. Kvifor stod det ikkje nede ved veien tru? Både mor og MissMa klødde seg i hodet over den beslutningen, slik at det er lettere for folk som ikkje er lokale helter å finne fram.

Men går no på alle sammen, og det går et lite veddemål om kor mange troll det er som er der.Gut og Kompis er i full leik ganske så konstant og finner stadig på noe å snakke om, leike eller lage en historie. Ser du fjellet som stikker opp der? Melen 805moh. Mor huske det fjellet, kjørte forbi det oppe ved Reset og parkeringsplassen der. Og det er der som virker som en fin plass å lage bål og sitte å sjå på fjellene rundt og få siste solstrålene ut mot havet.

Du skal ca 1,3km med traktorvei før du kjem til sti, og det er ingen klaging eller noe. Skule tru han var sliten etter siste dagene med tur, men det går no unna likevel.
Sjå!! Troll! :-D :-D 2  gutter i ekstase over finne troll. Da kan trolljakten begynne :-D

Trollet som starter heile trollrunden, ser ut som ho ønsker alle velkommen ved benken.


Men så starter litt forvirringa, for stien fortsetter rett fram og mot elva, mens mor trur at stien går en annen plass.

Står et skilt oppi skogen, men ingen pil som indikerer kor du skal. Men stien går oppover skogen bak benken, ikkje forbi benken.

Mor er sikker på er på rett sti, for finner et troll. Gutter!! Her er et troll, dette er stien!
Da kjem det 2 gutter tvers gjennom skogen og opp til mor. Dei er veldig klare for å finne troll :-)

Dermed så er jakten igang, og første trollet finner man ved en gammel rot.Gutta er i fyr g flamme, for er ikkje mange meter du går før du finner nok et troll. Nesten så du snart ikkje tør gå fort i redsel for å gå glipp av et troll.
Enda et!! :-D Dei springer i motbakke til og med i rein iver.
Storebror har jobben med å ha kontroll på tellingen av troll, og det hagler inn med troll til stadig.
Ikkje særlig til utsikt, men du får et gløtt inni mellom over Tomrefjorden.MissMa på vei opp, og i treet til høgre ser du et troll. Mor lurer på om gutta fekk med seg det trollet tru?
Oppi et tre henger et litt større troll også, og er no over 15 troll allerede.


Nytt høgdepunkt var å finne Trollbrua :-) Og dermed full fart rett til brua. Måtte berre sjekke ut alt som var rundt området her også.
Litt stilig over Trollbru skiltet :-PVeldig søt bru da, og her skulle man no hatt Bukkane bruse trippende over, men gutta er meir ivrige etter å finne fleire troll.
Stille og rolig i elva no på høsten, men er en akkurat passelig liten plass for ungene å kose seg her.

Laget til en liten plass her for å kunne ta pause, og dei finner både troll, et ekorn, en julenisse og andre ting her. Høgt aktivitets nivå er det i alle fall :-PSjarmerende par under steinen <3


Men i alle dager, et troll som har pause ved et bål? Akkurat denne gjengen sin type troll, for samtlige er glade i bål.
Det fine med elvene her, er at dei har så klart og reint vatn. Du kan fylle flaska di i nesten alle elvene her trygt. MissMa fyller opp sine flasker.
Heldige som har så reint vatn, mange andre land i verden som misunner dette her. Her så regner det på fjellet, og vatnet kjem rett ned, så du veit kor det kjem ifra, og rekker ikkje bli skittent.Men etter ha funnet alt som er å finne, klappet ekornfiguen et par ganger til, så fortsetter man på stien videre. Siden her var en postkasse, så frykter mor at det er slutt med trollfigurene, håper det ikkje er tilfelle, for i så fall var det ikkje så lang strekning, men intenst med troll.


Utsiktsgløtt  et lite øyeblikk. Er ikkje så masse sol i stien eller utsikt, så er berre å kikke på dei gløttene man får.Var det ikkje tomt for troll likevel? Jippi! Et litt stort troll med rar grimasje kikker på deg ifra bakken.  Er et par til, og guttene er kjempe fornøgde.


Kort sti opp til traktorveien ifra brua, og der står det et stort trollpar og ønske velkommen. Gutta er kjappe bort for å klatre på dei.
Det viser seg at det er her det er stistart på Trollrunden ovenifra, og her står diverse større figurer her.Spesielt det eine trollet får en del kos <3  

Da er det berre å fortsette på traktorveien til høgre, og ned att til bygda. Litt kaldt å gå her no, null sol som kjem gjennom, så er berre å kle på godt. Dei to der held i alle fall varmen sånn som dei springer, og håper på enda meir troll.

Sjekk det klatretreet! Wow! Her må det prøves litt. Dei er enige om en ting, det treet må være skikkelig gammelt :-P

Når mor no kikker på fjellene der borte, kjenner ho att et spesielt fjell, fjelltoppene over Ørskogfjellet som ho har som kjennemerke når ho er på tur, Trolltinden 1170mog og Ytstetinden 1162moh. Dei danner en bue, som om et stort troll har tatt et bitt. Kjekt å kjenne att noe og plassere deg sjøl i kartet.Veldig fint å gå her da, lett vei, og den er ikkje så grusete at den blir kjedelig.


2 minutter etter at mor har ymtet frampå om matpause, så dukker det som troll i eske opp en matpause plass. Perfekt! :-D

Kva passer vel bedre på tur enn trollmatboks og trollfat å spise av? Her tar man det heilt ut når man først er på Trollrunden ;-)  
Perfekt plass dette her for en matbit, og du har plass til et ok turlag å sitte her. Til og med en liten bålplass litt unna benken. Men veden som mor har med for kveldsmaten står i bilen. Det får gjengen heller ta etterpå.  Med en kopp varm kakao, og Kompis som leiker seg med det store trollet, så smiler mor og syns at det er veldig greitt å være på tur. Var litt kluss med bilseter, veiarbeid, finne plassen osv, men kom no seg på tur alle sammen likevel.  

Om mor nusser trollet, blir den en prins tru? Men ingenting skjedde. Mor hadde en enkel forklaring til gutta, for mor er så pass gammel at ho ikkje kan ha noen prins, derfor så blir ikkje trollet til noen prins heller. Mor er så gammel at ho må gå for kongen ;-)Kompis viser mor en edderkopp han plukket av trollet. Den sprellet med beina og prøvde fortvilet å komme seg løs. Kompis slapp den løs i graset etterpå.

Etter spist mat, inntatt kaffe, kakao, kjeks, så var det å hoppe videre. Et pat gutter forsvant, kor vart dei av tru?   Opp kom dei med noen kraftige BØ!
Litt lengre ned dukket dette sjarmtrollet opp, til stor glede og studering. Tross for at det å finne alle dei små trollene, så var det veldig kjekt å finne et og annet stort troll.
Her kjem et troll!! Og så brøler Kompis. Sånn held han på ei stund med kongler som lange øyner, og er turgjengens private troll. Er så kjekt når dei finner på ting sjøl på tur og har det kjekt ilag, å sjå at fantasien er levende.            Så dukker dette bygget opp, og det blir mindre skog. Ser trollgapet av et fjell der bak som mor har som kjennemerke, og fjellet til høgre er Storhaugen 769moh.


Markering av at du no er tilbake til sivilisasjon, og Trollrunden er herved over, dessverre.

Gutta benytter kvar en mulighet til å klatre og leike seg, også her.    


Mor benytter muligheten til en klem med Storebror mens gutta klatrer. Det er alltid like kjekt å ha han her med på tur, og  han passer på gutta, avleder dei, og er flink å bære sekk. 2 tomler opp for Storebror <3  

Klatring ferdig, og dermed bærer det i full fart nedover.  Dei legger seg ned på veien og ligger heilt stille, så hopper opp når mor kjem. 2 skikkelige luringer!Slutt på skogen og du ser Tresfjorden, ser faktisk heilt til Mode og ser ferga som går mellom Molde og Vestnes.
Andre veien så ser mor fjellene som dei skal sitte å kikke på seinere ved bålet. Til høgre ser mor Melen 805moh, så Oterfjellet 726moh, og til venstre andre enden av Storhaugen 769moh. Snart skal gjengen kjøre opp o bak Melen for å tenne bål og kose seg.

Herlige to som har det så kjekt ilag på tur :-)  Så godt å ha en bestevenn med på tur, turen er så masse kjekkere når du har en å dele det med. Hint hint MissMa ;-)
Så er det på kjedelig asfaltvei. Litt tullerier, men ikkje det kjekkeste å gå.

Liten pause her Kompis? :-)  

Gut også, og sitter veldig godt der med sekken som støtte.  Så sjøl om Kompis hoppet ned, så syns gut at det var så pass behagelig oppå der at han vart sittende.
Så vandrer man med freidig mot dei ca 1,6km på asfalt som er tilbake til bilen.      

Gikk mesteparten, men siste 700 meter så etterlot mor og Storebror gutta og MissMa på en gammel melkerampe, og gikk fort for å hente bilen. Her ser du ferista som er parkeringsplass for Trollrunden. Men heilt ærlig, der er plass til 2 biler ved starten, hadde heller startet der, gått alle trollene, så til matpauseplassen, og snudd tilbake samme veien enn gått asfalten med biler. Fin runde, ingen problem med det, men smal asfaltvei, og bilene kjem fort, og ikkje alle ungene som er så glad i å gå asfalt.Siden skal denne veien her heim att, så kjører mor opp til Reset, stopper på parkeringsplassen for en heil haug med fjellturer, blant annet Melen og Frostadtinden. Berre triver med 2 poser med ved, matsekken, og så trakker alle sammen i vei rett bort til noen store steiner for å lage mat. Herlig utsikt mot sola der den snart skal gå ned.Som du ser, rett ved parkeringsplassen, og mat :-) Har no allerede gått tur på 5,5km, så gjere det heilt enkelt.
Fyrer opp bål mens gutta klatrer rundt på steinene.Mor leiter fram kveldsmaten mens MissMa leiter fram sitt. Her skal det bli minipølser, egg og bacon :-PKompis kikker opp, snart mat? Dei har funnet en hule, om mor ville komme og sjå?  


Under store steinen har dei funnet en hule, og leiker at dei er kuer. Hører mø både her og der, og lyden kjem faktisk ut på baksiden av steinen, til mor og Storebror sin småhumring :-)  Herved døper mor denne steinen til "Mat steinen". Plass til bål oppå der no som mor lagde til med stein, sitteplasser er der, hule under, og leikeplass. Ikkje minst, sol! Perfekt!Det som skal bli kveldens kjøkken. Så absolutt 100 ganger bedre enn et innestengt kjøkken. Ingen kjøkkenvifte som bråker heller her.  Mor og Storebror mens venter på MissMa koker vatn til nudlene på bålet.  Her går det i "mø" og klatring mens kikker på bålet og følger med kva som skjer.  Mmmmm.... egg, bacon og minipølser er slett ikkje dumt som kveldsmat. Mor berre elsker å fyre opp et bål ute i det fri!  

Er absolutt ingen gourmetkokk, men mat på bål er så enkelt og greitt at det takler mor veldig fint. Og så er det masse meir koselig å sitte ved et bål og alle rundt deg også, enn den komfyren heime.  
Gut hevdet at han ikkje er sulten, men får grei beskjed at litt må han spise. Og så er det litt sånn at det den andre har og man sjøl ikkje har, frister meir. Så ender med at Kompis deler litt på sine nudler til gut, og mor steiker Kompis litt bacon og minipølser. Kjekt! :-)Er det ikkje koselig vel? Så masse bedre enn å sitte heime og kikke i kjøleskapet og sitte inne. No er man ute, har bål, og gode venner. Og verdens beste lampe, sola.


Kikker på fjellene rundt, joda Melen, du frister.... og Frostadtinden.


Pakker sammen og dei aller siste solstrålene forsvinner. Perfekt timing på gjengen. En koselig tur som endte med koselig stund ved bålet, før inn i bilen og minst 1 time med kjøring og ferge heim att. Trollrunden var veldig artig når fann så masse troll overalt, fin sti og ny plass. Gutta syns den var perfekt! Og når dei er fornøgde, så er dei voksne fornøgde også.Trollrunden er på ca 5,5km, lett terreng å gå i, litt stigning i starten og er en blanding på traktorvei på 2,7km til sammen, 1,6km med asfalt, og 1,2km på fin sti. Fann vel 36 troll til sammen, men kanskje gått glipp av noen også? Du får ta med deg barna og ta en runde og telle, kanskje du finner fleire? :-)
Uansett, god tur, det hadde denne gjengen her :-)3 kommentarer:

 1. Hei på dere ☺ Så utrolig koselig tur ☺ Troll er alltid populært blant små og store. Det ligger en plass på sørlandet, kalt Trollskogen som er veldig spennende. Vi testet ut den i fjor. Kjempe gøy ��
  Hilsen fra Sørlandet.

  SvarSlett
 2. Hei på dere ☺ Så utrolig koselig tur ☺ Troll er alltid populært blant små og store. Det ligger en plass på sørlandet, kalt Trollskogen som er veldig spennende. Vi testet ut den i fjor. Kjempe gøy ��
  Hilsen fra Sørlandet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei June 😊 rart kor kjekt det skal være å finne noen så rare som troll, men utrulig koselig og kjekt. Trur det ligger noen hemmelige trollskoger her og der, veldig kjekt at folk har laget sånt for å glede ungane 😊
   Klem fra Trude

   Slett