tirsdag 15. november 2016

Hyttetur med venner på DNT hytta Vellesetra 395moh


Mor og MissMa lurer på kva finne på til helga, kva med en hyttetur? MissMa har hørt at mor har vært på Velleseterhytta noen ganger, som er ei DNT hytte. Ho har lest og googlet litt, også sett mors innlegg fra en tur dit tidligere. En overkommelig tur for alle, så her kan heile familien være med. Tja, kvifor ikkje? Mor syns MissMa kom med en god ide ho. Etter pratet litt ilag, sett an været, så vart sekkene pakket og det var 4 voksne og 3 gutter som dro avgårde for ei forblåst natt på Vellesetra. Koselig? Så absolutt! :-)Du kjøre til Velledalen, tar av ned til Brunstad ifra hovedveien, så ned til venstre til Brunstadveien. Du passerer butikken, og i neste kryss tar du til høgre på Bøvegen. I enden kjem du til kraftverket ved elva, parker er eller rett før brua.
Det er en glad gjeng som er klar for å ta fatt på den 2km lange grusveien opp til hytta :-) Mor og gut har vært her mange ganger før, men for resten av gjengen er dette første gang. Rettelse, er grusvei heilt opp til elva, men ifra elva er det en kort sti opp til hytta.

For en liten så er det fristelser ganske så fort, som ønsket å klatre inni dei rørene der. Ikkje akkurat populært å få nei, men får dratt han forbi. Var fleire rør her før, så dei har no fått brukt noen av dei.Mor og MissMa havner litt bak med gutta, mens karene prater i vei der framme. Gutta har litt å sjå på dei, og svinse litt, for grøftene er litt interessante også. Men det der været, tja, det kom når gjengen tok løst heime ifra. Vind med yr, og hytta ligg der framme. Ja ja, skal være innendørs når kjem fram :-P

Brunstadhornet 1524moh ruver i landskapet, og deler dalen i to på en måte. Du får Brunstaddalen til venstre med Brunstadsetra, og Velleseterdalen med Velleseterhytta til høgre.Det var is på veien i starten, så mor, gut og MissMa hadde på seg snowline chainsen broddene sine. Gut måtte no teste dei skikkelig på isen også, veldig viktig å sjekke at utstyret virker som det skal.

Det er en mengde med store rør som er lagt under den fine veien opp, og dei måtte no sjekkes ut om dei var mulig å krype gjennom. Tomt tru? Jepp, og dermed så forsvant begge to inn.

Kompis kjem ut på andre siden av veien, smiler, og snur!

Hallo, kor skal du no da? Gut forsvinner også leende tilbake, og skal finne fleire rør. Dette her kan ta tid oppover.....
Et rør!! Og vips så er gutta uti grøfta igjen. Er det vatn i røret tru, og er det mulig å krype inn i det? Dette her røret hadde stikke-busker inni, så dei snudde. Neste rør takk!
Veldig mange plasser i grøftene og rørene ligger det en god del is. Kuldeperioden som akkurat har vært setter spor. Fint å sjå på da i det minste, litt iskunst langs veien her og der. Gut ville no aller helst gå på alle sammen med broddene sine.

Et par plasser går der avstikkere til venstre, du skal ikkje ta av noen plass, er veier som kraftverket bruker.

Grusvei er ikkje akkurat det mest spennende å gå, og det er oppover her. Du skal opp 2 km, 300 høgdemeter, og det gir ca 15% stigning. Så er ikkje flatt opp her, men ikkje sånne bratte bakker som opp Vassetra for eksempel, men litt jamn stigning.
Er no snart tid for juletre også, og fleire plasser i grøftekanten står det små søte grantrær, akkurat passelig som juletre på et gutterom. Det der hadde passet perfekt hos gut :-)Mor og gut, ut på tur igjen! :-D Han som er så glad i hytter så er dette midt i blinken. Tross har lagt på denne hytta 3 ganger før, så er det en stund mellom kvar gong, og er innom andre hytter i mellomtiden. Dermed er det kjekt å komme tilbake til litt kjent også.
Tross været ikkje er så flott oppe på fjelltoppene, så er det likevel fint å gå her og kike på fjella. Du har ruvende fjell her og tagger på 1300-1400moh. Som det til høgre her, Sætretindane og Dalmannshornet 1476moh.
Tross grusvei ikkje er det aller letteste å motivere gut til å gå, så er det berre å ta det med ro, prate om ting du ser rundt deg, drikke litt, og snakke om han trur der er andre på hytta, kanskje jegere? Er ikkje så lenge att no :-)
Men kva i alle dager henger i treet der tru? Noen har mistet smukken sin! En eller annen plass så savvner en liten ungen smukken sin. Går en spøk i gjengen at den tilhører en av dei voksne, så kven?
"Sjå der, hytta!" og gut får litt meir fart i føttene. Er jo framme jo! :-D Gleden er til å føle og ta på i gjengen, spørsmålet er berre om man er aleine, for der er 2 soverom med senger til 5 og 4 stykker, pluss 1 feltseng, 3 madrasser, og sofa på stua. Å ja, hunderommet i annekset med ei køyeseng. Men det er jo selvsagt kjekt å ha soverommene aleine da.


Og der, oppe på kanten av dalen ligger Velleseter DNT hytte så fint til. Med utsikt nedover dalen, og den rekka med fjell rett bak. Plassering? Å ja!

Føles som en velkomst å komme inn porten her, og gutta er først. Skulle no berre mangle at dei er først også ;-)
Som DNT medlemmer så har mor og gut nøkkel som passer til hytta, men det er ekstra stas å åpne opp sjøl med sin egen røde nøkkel. Den røde nøkkelen er beviset på at han har overnattet på alle 14 hyttene til ÅST :-D Og det har han nemlig gjordt! Han er litt stolt over det sjøl også, og har derfor sin egen nøkkel.Skjønner du kva mor meiner med plassering? Du har jo den utsikten nedover til Velledalen, og fjellene rundt der. Om litt lavt skydekke og yr, begynner å blåse opp, kva så? Treng ikkje alltid berre være på tur når det er fint vær vel?
Fjellene bak er nesten enda finere å sjå til syns mor. Du har Grøtdalstinden 1420moh, Velleseterhornet 1511moh osv her. Dessuten så går det en fin sti innover dalbotnen som er veldig fin å ta med unger på å gå også. Går du til botnen, så finner du Gullmrbrekka også, opp den og du kjem til Gullmordalsvatnet 976moh, og kan gå Gullmorbreen, Brunstadtinden osv. Et hav av muligheter her inne.

Tar like godt et Gla-hopp over å være her igjen! :-D

No har hytta her som hytter flest, ikkje innlagt vatn. Da må du hente i elva, og det er ingen problem. Du følger stien bak hytta ca 70m, og skråer litt til høgre, så kjem du til elva. Mor måtte ta på seg broddene igjen pga frossen bakke, litt snø, og glatt utpå isen :-P

Inne på hytta står det 2 fine metallbøtter som er merket Kun drikkevatn, og ei ause. Ei øks som var uti gangen er grei å kakke hull i isen.


Etter at mor hadde hentet 2 bøtter med vatn, og kjem inn på stua, så ser ho at gutta er i full leik allerede. Dei er på hyttetur, og bygger hytte i sofaen. Dei har det som plommen i egget allerede, og funnet seg meget godt til rette. Begynner å bli godt og varmt også etter at MrB hadde fyrt opp.

Siden gutta hadde okkupert sofaen, så samla dei voksne seg rundt kjøkkenbordet. Storebror er i gange med det viktisgte du gejr når du kjem til ei DNT hytte, skrive deg inn slik at du har dine rettigheter.

Soverommet for natten, ei køyeseng i eine enden, ei køyeseng i andre enden, og en benk under vinduet. Ute har vinden økt på, så folket kom fram og inn til akkurat til rett tidspunkt også. Frister ikkje å gå ut, og er perfekt vær til innekos.På det andre soverommet som MissMa og familien skal ha for natten, der har gutta funnet seg ny leikeplass. Dei er virkelig i siget denne dagen, full leik omtrent heile tiden.
Mor som skal stå for middagen denne gangen, og det er 1 pakke kjøttboller, 1 pakke grillpølser, og 2 pakker frossen lapskausblanding. Fungerer fint som felles rask middag når man er på hyttetur, enkelt og noe alle spiser :-)

Middag under arbeid :-) Heilt greitt kjøkken på hytta, ok benkplass også. Komfyren går på gass som er på snart alle hyttene, men her har du 4 plater også.Det øyeblikket omtrent alle satt stille samtidig :-D :-D men det var med øyeblikket også, spesielt gut sprang over alt tross skulle spise middag. Var faktisk Storebror som fekk lurt gutta til slutt til å spise en god del.

Lyslenke skaper god stemning, og gutta tar med lys både her og der etter kvart som dei skifter plass å leike.

Kjekt med køyeseng er at du trenger kun et teppe eller to, og du har telt eller hytte.


Og kva hører på en måte til på en hyttetur? Spille Yatzy! :-P Sosialt og kjekt faktisk mens gutta kjem til og fra i leik. Korleis ha en avslappendes kveld? Dette er det. Ute blåser det så pass no at det knaker og små rister i hytta. Gutta stopper av og til opp for å lytte, for syns det blåser litt vel masse, mens resten berre koser seg over uværet ute.
Det er lov med litt sånt i all stillhet og berre for kos på hyttetur :-)Når det knaker som verst, og ei gardin blafrer, så fabulerer gutta om spøkelse. Da er det greitt at mor sitter litt spøkelsevakt mens dei leiker seg og lager grimasjer til speilet på veggen :-DDer er ei familie quiz bok på hytta, og Storebror er oppleser utpå kvelden til dei voksne. Dei to minste har lagt seg, og Storebror er att med dei voksne og er quiz sjefen. Faktisk ganske så kjekt det også til tider med mange forskjellige kategorier, diskusjoner, og lærer litt inni mellom.
Vinden lager fremdeles litt risting i hytta i dei verste kasta, meldt storm i kasta her denne kvelden. Gut sover godt enda når mor kjem for å legge seg i køya under. Han skulle absolutt ligge øvst, og mor brukte store bøker som kile så han ikkje skulle falle ut. Godt nede i soveposen sin, sliten, og sover veldig godt. Dermed kryper resten av gjengen ned i lakenposer eller soveposer og tar natta.Mot alle odds og vaner, begge gutta sover faktisk 1 time lengre enn det dei bruker å gjere i helgene :-P Kompis er først våken, så når gut er ferdig med å krype under dyna hos mor, og står opp, så har dei andre allerede fyrt opp. MissMa har smurt frokost til begge gutta, så mens mor kler på seg, er han allerede godt i gang med frokosten.

Rolig søndags morgen på Velleseter <3

Koselig stemning på hytta. Det vart pusset opp her inne for under 2 år siden sånn ca, og her er koselige tre detaljer, puter, lys og gardiner. Veldig hyttekos her <3
Med fyr i ovnen så er det fort varmt, og to bestevenner er allerede i full leik over alt.


Ny hytte på gang  sofaen! Hei gut :-) Han kikker fram, smiler, og er like fort vekk igjen. Kor er Kompis tru? Heilt sikkert under et eller annet teppe han også.

Mor kikker ut vinduet. Det er virkelig flott å sitte her og skue ned dalen, du har slett ikkje verst utsikt her. Sitte på benken ved kjøkkenbordet og berre kikke ut. Vinden har heldigvis løyet ute, temperaturen har steget, og det blir en behagelig tur ned att.


MissMa er frokostansvarlig, og det er bacon og pisket egg på menyen. Lukten av bacon sprer seg i rommet, så her er det berre å dekke på bordet :-)
Gutta har spist, og vil ikkje spise meir. Det er rolig rundt bordet og det lukter godt av mat og kaffe. Hyttetur er slett ikkje verst en lat søndags morgen. Opp med vinduet for å slippe ut diverse store fluer som har våknet av varmen. Den store fjelltoppen til venstre er Urfjellet 1267moh, og mor og MrS diskuterer turen dei hadde opp dit litt tidligere i høst. Den har mor ikkje skrevet om enda, den kjem ;-) Så midt i bildet er Lafjellet 1161moh. Antydningen av fjellet bak der igjen blir etter litt diskusjon med MrB han og mor enige om at det er ryggen til Auskjeret 1203moh/Husnakken med fjellene til Fasteindalen bak.Kollen til høgre her er Brunstadkollen, og ryggen med snø går videre til Ytstevasshornet 1330moh.
Ut for å hente meir vatn mens MrS har en fotorunde. Skydekket er høgere idag enn dagen før, men er litt yr i luften enda. Mor kjenner at føttene har mest lyst til å vandre på stien her bakover i dalen, veit den er fin å gå. Berre for å rusle en tur, men det får bli en annen dag.Snøen som lå på marka er borte, en del av isen har også smeltet. Ser tydelig at vinden i natt har gjort sitt ilag med plussgrader. Der som mor trengte brodder kvelden før for å komme seg ned, er det no berre å rusle ned til elvekanten.

Vellesetra, ikkje verst, ikkje sant? På sommeren så beiter det sauer her, fint og grønt, fin leikeplass for unger, folk som stopper opp etter hatt en gåtur opp hit, noen som har en pitstopp før dei skal videre på en topptur, eller skal gå over til Patchell og Slogen herifra, eller fjellet rett ved her, Klovetinden. Plass med mange muligheter. Vinteren så er det skiturer med utgangspunkt her. Mor ser ho har glemt et bygg her. Til høgre her står det er lite tilleggsbygg rett utenfor bildekanten. Hunderommet med køyeplass til 2, og en utedo. På sjølve hytta er utedoen påbygd ilag med gangen, så du slipper å gå ut.Er best å få gutta litt ut også, kan ikkje berre være inne. Få maten litt ned før tar gele og vaniljesaus som dessert til frokosten. Bortsett fra sjølve DNT hytta så er det et heilt bygg her, Rasmusselet. Liten søt murbygning som har blitt pusset og stelt med i det siste.


Er fleire ruiner etter ei levende seter her, no kun stein til å klatre på som er att. Er noen år siden seterdrifta her vart lagt ned, og nedfallet går fort om byggene ikkje blir brukt og vedlikeholdt. Siste melkedyrene var i ca 1966 og da var det slutt på all seterdrift her. Dyrene som no går her er sauer.


Gutta undersøker området, og ei halv tønne med vatn har blitt ei lita skøytebane. Skal ikkje så masse til for å finne på noe når man er på tur, berre ei steintrapp er nok til å sette igang fantasien og en ny leik er i gang.Litt kjekt er at dei har laget skilt som fortell kva selet som en gang stod her heiter, fått navn på noen av plassene her oppe også. Så når du går rundt, så kan du lese deg til etterpå kva det var du såg, eller finne att tuftene til noe din familie kanskje hadde tilhørighet til. Mor har boka "Sætrar under tinderad" som er setreboka til Velledalen. Der er det faktisk bilde av korleis denne haugen med steinrester en gang såg ut. Utrulig kjekt!Så berre i bakken her så stod det da et sel der Velleseterhytta no står, pluss et bygg til framfor, ved Rasmusselet her stod det 2 sel til, og bak mor stod det et også. Litt kjekt at det er att hytte her da som er åpen for alle å bruke, og dermed beholder man en del av livet og bruken her. Plasser som ikkje blir brukt, forfell. Ikkje berre bygningene, men også landskapet, det også blir da vedlikeholdt. Utrulig flott plass dette her, og å dra tilbake hit blir det garantert gjordt.

MrS har vært litt her og der i området ei stund og tatt bilder. 2 nysgjerrige gutter må no studere litt, og prøve å ta bilder dei også. Mange fine motiv her, men skulle virkelig ønske været var litt bedre når først tar med utstyret på tur.
Mor venter på gutta, elva skal no undersøkes, og da vil mor helst være ilag med dei. Den er heilt dekt i is, og blr nok en veldig kjekk leikeplass. Først over brua, trampende begge to, og mor lager troll lyder for å skremme dei. Virker ikkje, men får dei til å smile i det minste.

Har smelta en del av isen, og dei får ikkje gå utpå, for kan gå gjennom. Men kaste store steiner for å sjå om isen knuser, det er utrulig kjekt! Gledeshyl og hopping etter som om isen knuser eller ikkje, og like stor entusiasme kvar gong isen sprekker litt.


Isen er temmelig hard, så Kompis gjer som mor, går oppå brua for å få litt meir fallhøgde på steinen.

Is er alltid like spennende å studere, formasjoner, glatthet, farger og former. Istapper feil vei ser ut som tatt ifra en Disneyfilm.
Vellesetra er en populær som turmål, og det er fleire som kjem opp denne dagen her også. Noen jogger (mor blir sliten berre ved tanken på å jogge bakken opp) og noen er ute og lufter hundene. En liten søt papillion hund vekker stor begeistring hos gutta, den var jo så søt!
Velleseterhytta. Med si flotte plassering på setervollen, med utsikt ned til Velledalen, og utsikt bak i Velleseterdalen. Hytta er bygd oppå murene til Jo-selet, og mor har lest litt om historia til akkurat det selet.  Joselet vart tatt av ei snøfonn tidlig 1900-talet, og vart bygd ny ca 1920. Det var ikkje sjølve snøfonna som tok selet, men fonnvinden. Var fleire sel som vart tatt da, og ikkje alle vart bygd opp att, og noen flytta. Men hytta som den no er og som turistforenimga bygde, stod ferdig i 1966

Lånte et bilde ifra boka "Sætrer under tinderad" der du ser Joselet som stod her før. Om du ser på bildet overfor, så ser du restene etter trappa :-)


Inne etter vært ute og undersøkt litt, og en gut sjekker om geleen er ferdig. Den disser, ergo den er ferdig! Andektig bærer han den inn på stua, klar for dessert. Var kaldt nok på natta til at den stivnet, heldigvis. Mor turde ikkje sette den ut for natta, blåste sånn at fryktet både lokk og annet hadde dratt sin vei.

Nam nam! Gut setter fram skål til seg og Kompis, for han også skal få når han kjem inn. Viktig å passe på at Kompis også får :-)Mor lagde til ei skål til Storebror, og fekk dei to der styre seg litt. MrB har drevet å ryddet opp tepper og puter etter diverse hyttebygging, så no er her rydig også. Er berre å gjere seg klar for å pakke sammen. Berre litt kosetid først.
Etter dessert, litt avslapping, så er karene og gutta ute, mens damene styrer inne. Koste gulv, vaske opp, vaske bord og benker, riste tepper osv. Skal være like reint når man drar som når man kom, og mor etterfyller med vedsekker. Gutta har det kjekt dei.Mor får til og med hjelp til litt banking av benkmadrass. Litt dumt stoff der alt fester seg, men får no banket litt vett i den :-PAlle er ute, mor tar en siste sjekk. Alt ser fint ut, ingenting er glemt att, og hytta er klar for nye som skal kose seg her. Håpe at neste som kjem får det kjekt her, like kjekt som gjengen her har hatt det. Og dermed så er det å ta att resten av gjengen som har begynt å tusle ned att.

Tusen takk for oss Velleseter, vært utrulig kjekt og koselig å være her. Kjem tilbake, heilt sikkert! Hatt 3 overnattinger her no, og er nok ikkje siste denne gangen heller.Noen stod å kikka oppi et tre da mor kom, og måtte no kikke etter ho også. En hjortefot? Det var da en plass å henge ifra seg føtter :-P En teori som km var at den var hengt ut som åte til reven. Mulig det, men gutta fekk noe å tenke på i det minste.

Dagen før var det litt småis her og der, no er det alt borte. Ingen behov for brodder eller noe. Og det er en munter gjeng som trasker i vei ned att.
Munter er han her i alle fall som seiler ned grøfta på magen! Og den jakka som omtrent er, forresten var nyvaska. Sukk... snakk om å vaske grøftene. jaggu godt at han har klær som tåler litt hard bruk.  Ja ja, han får berre ake seg videre, våt på både jakke og bukse etter isen. Skal heldigvis rett i bilen så gjer ikkje noe at han er våt.


Og ful fart i føttene når skal ta att resten for han har vært uti grøftene og kikka. Må du komme gut, om skal rekke kino også idag :-)Kino eller ikkje, må ta seg tid til å sjekke dei spennende rørene denne dagen også. Inspeksjon først, så forsvinner begge to inn, og kjem ut att andre siden av veien. Dei har i alle fall ikkje klaustrofobi, det er sikkert.

Neste rør, inspeksjon. Her går det ikkje, vatn og ei stikkebusk. Så er det opp, og finne neste rør.

Bestevenner :-D Knoll og Tott, uenige, veldig enige, leik, utforsking, bålturer, teltturer, tur i fjøra, besøk, dei to der har mange minner ilag, og fleire skal det nok bli. Og etter neste sommer, så skal dei begynne på skulen også. Heldige som har kvarandre sånn, for kva er vel livet uten gode venner?Mor berre koser seg der ho går, nyter selskapet og naturen. Fantastiske flotte landskapet her inne. Om grusveien er kjedelig å gå, så er landskapet i alle fall ikkje kjedelig.

Og tur med gutta er heler ikkje kjedelig, tross dei kan legge seg ned ved en veldig god anledning som denne steinen her. Det Storebror gjer, tar jo de mindre etter, berre for å kunne være ilag med han.
Har vært en kjempe kjekk gjeng å være på tur med, det er sikkert, og vært en hyggelig hyttetur. Så no er det i tenkeboksen og finne ei annen hytte som er kort å ta, og at en ny hyttehelg. Vellesetra er ypperlig sånn, enkel å gå til, stor nok til en ok stor gjeng på tur, og fint uteområde. Og ønsker man å gå en liten tur med ungene, så er stien innover til botnen ypperlig. Er man lysten på en topptur, så er det berre å velge og vrake der også. Har noen for enhver her.

2 kommentarer:

  1. Kjekt å se andre DNT hytter enn min egen....

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette blir på en måte vår DNT hytte Johnson 😊 veldig lett tilgjengelig for barn, men vi er litt for lite her dessverre, kun fordi sliter med å motivere gut (og meg) til å gå grusvei :-P

      Slett