tirsdag 6. desember 2016

Julemarked på Blakstad gård


No er Sykkylven så heldig at dei har fått 2 flotte besøksgårder, Langhol gård og Blakstad gård. Mor og gut vært 2 ganger på Langhol gård og likte seg veldig godt der, så no stod Blakstad gård for tur. Dei arrangerte for første gang julemesse på låven. Diverse folk solgte ting dei har laget, noen solgte spekemat, laks, kaker osv. Pluss dei på gården hadde laget til en mini kafe med vafler, risengrynsgrøt, rømmegrøt, kaffe, julebrus, muffins osv. Ikkje minst så var det ei operativ smie i drift også så folk fekk sjå, alle dyrene var tilgjengelig for ungene, flott uteområde, kjempe koselig låve, og det lå til rette for en riktig trivelig søndag :-)
Mor hadde avtalt med mormor å møtes på Blakstad gård, og gut var veldig klar for å sjekke ut dyrene først. Det gamle flotte huset på gården har fått en virkelig runde med oppussing, og har blitt veldig flott. Er slik mor husker et ifra sin barndom.
Tunet med låven har også blitt flott. Det er inne på låven alt skal foregå, men gut hadde kun tanke for dyrene for øyeblikket.

Og det dyret som gut sikter seg innpå først er hønene. Og det er mange høner! Stor plass har dei også, så lider ingen nød he, det er sikkert.
Den stolte hanen vokter damene sine. Riktig flott og stolt kar, men meget vennlig også.

Ikkje berre høner og haner her, men diverse ender er her også.
Gut lurer på kva slags and det er, og finner på et smart og galaktisk navn på arten. Sikkert ikkje riktig, men han var meget fornøgd med valget sitt.
Sjølve gården ligg utrulig flott til, litt oppå ,utsikt til fjord over 180 grader, og en plassering som er perfekt her. En av den flotteste plassen på Blakstad.


Kjekt med alle sortene høner som spankulerer rundt. Ikkje heilt villige til å bli kost med, men kjekt å sjå dei trippe rundt til stor glede for gut. Og så mange forskjellige raser og størrelser også :-) Bitte små søte, til store imponerende. Og ikkje minst, der er fleire forskjellige haner også, og du hører fra tynne søte kykkeliky, til den store hanen sitt ruvende Kykkeliky.

Et tynt lite kykkeliky kjem ifra den pløyde marka, og alle 3 kikker spent etter hanen. Om du kikker nøye etter, så ser du en hane og faktisk noen høner også. Dei springer ganske så fritt her, så er berre  ha øynene med seg og kikke.Et større inngjerdet område med en grind huser en flokk sauer. Skilt der det står at du gjerne kan gå inn til sauene. FrøkenS med ei venninne er der allerede.En vennlig vær med tøffe krøllete horn er nysgjerrig og kjem forsiktig for å sjekke ut nykomlingene.
Han var ikkje meir skummel enn at gut fint turde å klappe den. "Mjuk og deilig!" kjem det ifra gut. Mor måtte smile for seg sjøl: "Syns du den er mjuk? Du som heile tiden klager og protesterer på å ha på deg klær av ull, hevder dei klør uansett kva sort. Det er dei her som gir deg varme klær skjønner du." Gut måtte heve et øyebryn, rart at det ikkje klør å klappe sauen. Fekk noe å tenke på der.

Mormor har også fått klappet et par sauer, nysgjerrige som dei er, og litt kosete om du er rolig.
Sauer er litt artige, for nysgjerrige aleine, men når sauene blir litt stressa, så stresser dei i flokk og stikker av alle sammen.


Kva er vel en gammel ekte gård uten en gammel gråtass på tunet? Var ikkje så fristet til å sitte på den denne dagen, småregner ute no og traktoren var ganske så våt. Litt surt ute også, tross godt med klær på.Kvite vakre gjess springer rundt i gjerdet ilag med hesten. Etter siste dagenes regn og veldig våte marker, så fatter ikkje mor korleis dei klarer å holde så kvite?! Hadde sluppet gut inn dit, så hadde han skiftet farge til jord brun på et blunk. Blenda tru?


Hesten tar det heilt med ro, og bryr seg lite om alle folkene og bilene som er her denne dagen. Har høyet sitt og er inne i gjerdet sitt, så gumler fredfylt i vei. Mor måtte beundre fargen på manen, korngul man på en fin hest. Er noen år siden mor var ute og red sist no, 4 år siden tru? Tiden går fort!
Om heten og gjessene ikkje var særlig til å ta kontakt, så er geitene veldig nysgjerrige! Dei ville gjerne undersøke og ha litt kos. Håpte sikkert på en godbit, men det får eigene ha kontroll på sjøl :-) Gut syns dei var ekstra søte, og klappet fleire av dei. Sånn vil han ha i hagen! Han og mor kan jo berre bygge et lite hus til den i hagen, og så kunne en og kaninen bo ilag. God ide syns han og nikket. Beklager lille venn, er no ikkje berre å skaffe seg en hagegeit :-PMor husker dette stabburet veldig godt, for det var nesten falleferdig da dei tok over denne gården her, og no lurer en gut seg under for å kikke. Er så utrulig kjekt å sjå at det er ivaretatt og reddet, heile gården faktisk.
Mellom huset og låven finner du et innbydende uteområde. Benker og smart tak, og en utepeis for både kos og til å varme kalde fingre. Her må det være utrulig koselig en vinterdag, eller med fint vær og sitte og slappe av.

Gut ville no helst gå over alt på gården han, sjekke ut kvar krinkelkrok om mulig. Inn på låven var han ikkje heilt klar til enda, og forsvinner ned på baksiden. Og der fann han enda fleire dyr! Nysgjerrige dei her også, og dei har store marker her til dyrene. Mair landlig idyll enn dette her skal du leite lenge etter.

Utsikt er her også, gården ligger rett ved inngangen til Sykkylvsfjorden, med Storfjorden der ute. Vakker plass? Å ja!


Fra stille vakker utsikt, til noe meir bråkete :-P Til salgs, en gammel Saab motor som tokket og gikk og skapte litt sammenstiming av diverse som ville kikke. Blakstad mek verksted som eier og selger den.

Noe mor var veldig nysgjerrig på, er smia. Gammel godt handverk som du ikkje finner så mange plasser. Ikkje mange gårder du finner som har egen gårdsmie lengre, noe du før fann på utrulig mange store gårder.
Tydelig ikkje berre mor som var heilt fascinert over arbeidet som foregikk, gut var heilt fanget han også. Han skulle stå att der lenge og berre kikke. Berre å tenke på alt arbeidet så lå i å lage dette før, enn dagens utstyr og masseproduksjon.Virkelig artig å sjå ei smie i bruk, berre tenk kor varmt det der er. Men så er karen der kjent for sitt smedarbeid også.
Inne på låven er du inn for en overraskelse. Ikkje berre er taket flott og gamle bjelker, men der er vakre lysekroner som skinner i taket. Her får du nok leie selskapslokaler med flott låvepreg og sjarme.Da mor, mormor og gut gikk rundt på låven, var det smekk fullt med folk! Turde ikkje ta noe bilder, prøver å respektere privatlivet til folk. Men her fann du diverse håndverk. Nisser hører med til julemarked.

Gammeldagse strikkevotter fekk du også kjøpt.
En artig vri på lamper, glassbyggerstein med motiv og lys inni. Kunne få laget til med privat motiv på bestilling også.
Artig å gå rundt å kikke faktisk, fekk sånn god stemning, manglet berre snø ute.
Og toppen av alt måtte være traktorvafle :-D Ingen skikkelig gård uten å servere traktorvafle. Til og med gut hadde tålmodighet til å stå å vente i kø for å få den der.

Plutselig så kom det en overraskelse! Julenissen jo! :-P

Gut strakte lang hals. Kor skulle han  no tru? Og tør han å gå etter?

Med mor som anstand så turde han, og fekk en godteri av nissen. Veldig fornøgd med å tør å gå etter, så var det en smilende gut som kikket etter nissen der han gikk ut av låven for å finne fleire barn. Mens han og jenta ved siden av gumlet godteriet sitt, så ser gut på mor "Mamma, det er berre en mann som har kledd seg ut. Men han er snill, og det var litt spennende."


Er av aller sjeldneste sort at du ser mor på noen kafe eller noe, men når får muligheten til rømmegrøt, da klarer mor ikkje motstå! Når gut fekk vafle og julebrus, så var han fornøgd.

Artige barkrakker stod litt her og der så du kunne sette deg litt. Bordene inne på låven var alt fulle. Dei har ikkje hatt julemarked før, og ante ikkje kor mange som kom, så mor trur dei er positivt overraska over oppmøtet. Mormor syns det er kjekt her, så mor får ho garantert med seg neste år om dei gjer det opp att. Mormor er god sånn, spør mor om ho vil være med, så er ho ikkje sein om å bli med <3

Ute på låvebrua og det er litt surt ute. Det er fremdeles bra med folk her, og biler både kjem og drar. Velstelt gård dette her, og det er koselig å være her også. Tross været så vil gut ha en runde til ute.Julelys på små trær fanger interessen og gut ønsker seg snø. Tja snø hadde nok satt meir julestemning, den kjem sikkert tidsnok den også.

Strake veien til sauene får å klappe litt til, pluss finne FrøkenS som er der. Han er ikkje klar til å dra heim han, tross sure været, litt for kjekt å være her :-)Så var det å følge etter sauene til skjulet sitt, og en gut ser etter om mor får fanget den flotte væren med på bildet. Paparazzi!
Blakstad gård er en flott plass, virkelig verdt et besøk om du får muligheten. For mor og gut er den kun 3 minutter med bil unna, og heilt perfekt! Julemarked var en suksess, såg i alle fall mange som koste seg her, og kjem gjerne tilbake neste år om dei gjentar det. Ikkje lett å vite om folk kjem når sånt blir arrangert for første gang, men syns folk var flinke til å møte opp. Kjekt at der er folk i bygda som tør å satse, tør å gjere noe som dette, og er et kjempe kjekt tilbud for folk. Her kan du leige lokale, leige med dyr, bursdager, selskap osv. Mor digger Langhol gård, og digger Blakstad gård! Dokke er tøffe som satser! Lykke til :-D

1 kommentar: