fredag 30. desember 2016

Lisje hytta på Løvoll


Mor og gut låner ei lita søt rød hytte på Løvollsetra. Den er ikkje meir enn 3m x 6m stor, og du må ut for å skifte mening, men den er heilt perfekt! Ikkje har den strøm eller utedo heller, ikkje innlagt vatn, men det er det som er sjarmen med den. Det regner ute, men mor har lovt frøkna si at ho skulle få huset i fred noen timer, og da er en tur til lisje hytta heilt perfekt. På med regnklær på gut, for det regner ute, og har en følelse på at der er temmelig våt snø opp mot hytta. Dermed så var det å labbe i vei, og en tur innom fossen, kaste snøball, og en stor dose innekos <3Starter inne på Løvoll, plassen midt mellom Andestadvatnet og Litlevatnet, du tar av ned mellom vatna. Så tar du av til høgre, og etter siste gården går en grusvei opp. Når komt et lite stykke på den grusveien, så får du utsikt over området nedenfor Søvikhornet 706moh.
Gut klar for tur han, tross han påstod å ikkje ville, eller husket kor lisje hytta var. Blitt litt for glad i å være sløv inne og sofa med Scooby Doo. Men det forandret seg så fort han kom i bilen, og når kom fram, og han husket plassen med det samme han kom dit.Mor reknet med at det var snø her inne, alltid kaldere og meir snø her enn heime. Om enn bart her, så blir det snø når kjem litt lengre opp.


Ingen tvil om at stormene har herjet bra her inne, for der ligger fleire fine juletrær i forskjellige størrelser med knekt stamme. Gut pøver å telle over noen av dei.Lyden i fra fossen på andre siden av veien er ikkje til å ta feil av, det e masse vatn for tiden. Ser kun antydninger av at der renne vatn, for å sjå fossen må du gå forbi dei store granene.


Om skulle ta en tur bort og sjå? Joda, gut er på vei!

Er ikkje så mange meter å gå, og er verdt dei 2-3 minuttene det tar å gå dit. Det driver litt med vinden, og gut myser og sier han blir våt :-P sånne fosser er virkelig kjekke å finne bortgjemt i skogen, små gjemte perler <3Gut ville kaste i elva, og fann seg en liten plass. Mor hang fort på, passe på at han ikkje glir uti elva. Prøvde å forklare korleis strømmene fungerer siden han ikkje så att pinnen sin. Ikkje så lett å forstå at en pinne som egentlig flyter, plutselig skal havne under vatn.Litt natur på bærtur? Knopper på diverse trær 2 dager ifra nyttårsaften. Dei her kjem til å fryse i hel før våren kjem. Merkelig desember med plussgrader og høststormer.Korleis nedlegge et tre uten sag eller øks? Berre passe seg den som står i veien når han slepp treet! :-D :-D
Han skulle gå tilbake til veien og sekken aleine, og fekk beskjed om å stå heilt stille til han fann fram sjøl. Så hørte mor ropet om at han fann sekken, og da kunne komme etter. Vil finne fram litt sjøl, og her greitt for han kjenner området. Rydde vekk litt greiner som har blåst ned på veien er viktig, og han haler og drar i den. Som sagt før, han kunne blitt flott til DNT som sti rydder :-P


Endelig litt snø! Og første snøballen har allerede fløyet gjennom lufta!
Pass deg!! Det hagler snøballer i alle retninger, om enn våt snø, så er den perfekt å lage snøballer av, og det fylles i nakker og det hyles :-P Mor er berre inderlig glad ho tok på han regndress...
Svingene opp er ferdig, og er siste rette strekningen retning Rømerhornet 866moh. Nok snø å ta av på vei opp og kaste. Framdriften er ikkje så masse å skryte av, men snøballkastingen er ikkje å kimse av :-)


Mor må virkelig holde et øye med han der, for plutselig så fyker det noe kvitt forbi, eller treffer så det hagler snø! Mor ser et lurt glis der....

Han kjenner fort att veien til hytta og fyker lett over bekken. Han berre trakker rett uti han og stoler blindt på gode sko og regnbukse, mor frykter våte støvler. Mor spør der han trakker i vei, får berre et kort "Går bra mamma" der vannet renner av han.Mor kikker bak steingarden og der bekken skal gå gjennom. Ups... har demt seg litt opp. Mor får ikkje til å fikse dette uten å bli temmelig våt, eller uten spade.  Men hadde vært fin som ande dam i det minste ;-)
Med lisje hytta i sikte kryper gut opp bakken, kun fordi det er gøy. Snøballene hagler ikkje lengre, heldigvis, no er det å sikte seg inn på hytta.


Lisje søte hytta med dør som er perfekt stor til gut, men voksne må bøye seg for å komme inn. Lita, nett, og ligg så fredfullt til, og ensomt. Døra er absolutt ikkje lett å få låst opp, den lever sitt eget liv, og når mor skrur ut låsekassen, da fungerer den perfekt. Mystiske hytta.


Gutt er raskt inne på stua og setter seg på samme plassen som han snart alltid gjer. Er berre å tenne på alle lys som er, og få fyr i ovnen. Og ja, finne fram hyttesokkene for her er det gulvkaldt.Levende lys og ikkje elektrisitet, alltid bedre stemning <3

Litt jul må det no være, en nisse får komme fram og lage litt stemning. Ingen vits i å ta fram resten av julepynten, jula er snart over uansett, men en nisse er no berre koselig.


Det er kaldt i hytta, og mor hadde lovet gut at han skulle få kose seg i soveposen sin. Han husker den ikkje, og syns den virker liten :-P ta det med ro gut, den er akkurat passelig ;-)
Eggene er ferdig, baconet snart også. Vottene etter snøballkastingen henger til tørk, og det er endelig blitt varmt inne i hytta også. Den er så liten at tar ikkje lange stunden, og maten er snart servert av hytte-kokken. Kjelen er på for vatn også, toddy er supert å drikke på kalde og våte dager, og mors forkjølelse.


En meget fornøgd gut fekk ønsket sitt servert, egg og bacon på lisje hytta :-) Kosestund ved bordet der han faktisk var flink å spise. Mor har hengt opp snømann lyslenken, får litt meir lys og litt julefølelse. Fram ifra sekken til mor kom det fram yoghurten til gut også, klementiner, og en pose Turmiks. Skal ikkje mangle på mat og kos når man er på lisjehytta <3

Mørkt på kjøkkenet, og ei lyslenke over den lille døra hjelper på.
Hører det trommer på taket av regnet, og derfor ekstra kos å sitte inne og kikke ut. Stille fredelige plassen....

Mens gut herjet på stua, så syns mor at det var merkelig at et kvistmerke skulle flytte på seg på gulvet. Fram med hodelykten og lyse. Kva er det der?! Ikkje nok med at det vart funnet en død liten skogsmus under stolen, men no lever kvisten på gulvet også.
Mor tar et papir og legger den på stuebordet for å studere den nærmere. En åme av et slag, av den meget hårete sorten. Tjukk og god, og mor syns det er merkelig den er våken no på vinteren. Kanskje varmen vekte den? Mor googlet larven, det er en spinnarlarve, og mest sannsynlig blir det er rustspinnarvinge. Etter sett på den utrulige farten den kryper, løftet på den og kikket på den ørsmå føttene, så la mor den ut ved hytteveggen.
Har vært på hytta lenge no, og det har mørknet bra ute. Skal mor rekke å kjøre frøkna sitt besøk på ferga, må ho komme seg heim. På med tørre klær, og ut i regnet og snøen. Gut starter med å lyse vei, men etter at en massiv snøballkrig er utløst, så får mor lykten så han får kaste fortere :-D
Snøballene hagler! Snøen fyker i alle retninger, treffer, og treffer ikkje. Nakken full i snø, latterutbrudd, springing, og leiting i skogen etter noen som gjemte seg. Ikkje så lett å gjemme seg i skogen når det er snø og fotavtrykk er litt vel avslørende :-P Mor fekk trimmet godt lattermusklene denne gangen, av både trær i veien, snøballkrig og annet fanteri. Det veldig overraskende var at på dei få timene  siden gikk opp, hadde det smeltet så utrulig masse snø på veien. Halve veien var no heilt bar! Godt fekk nyttet snøen på vei opp i det minste :-)
På et vips så var man tilbake til bilen, og turen er over. Fornøgde alle sammen, og er berre å hive seg over jobben som sjåfør og husmor igjen, med ny ladet batteri :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar