søndag 12. februar 2017

Overgangstur magiske Sandvikshornet 876moh


Mormor og mor har planlagt å gå en litt lengre tur, og Morfar passer gut. Det Morfar ikkje veit, er at gut fekk beskjed om å passe på Morfar ;-) Den mest vanlige veien å gå opp til Sandvikshornet, er ifra Hjellane til Vassetra, så videre til Sandvikshornet. Verken mor eller Mormor er så veldig glad i grusveier, og å gå via Vassetra, og der er et alternativ til, ifra Løset. Den veien har ikkje Mormor gått før, mor har gått den 2 gange før. Mormor har lyst til å gå den veien, så dermed for å få mest mulig flott utsikt og en rundtur, så vart en bil satt på Fauske, en på Løset. En fantastisk tur som byr på koselig skogssti, fjordutsikt, utsikt til sunnmøsalpene, og solnedgang.

Mor har brukt å parkere ved en gammel garasje på Løset, men Mormor visste om en plass til, en lomme ved Litlevatnet etter Andestadvatnet. Derifra går du berre 80m videre og du får en traktorvei opp til venstre.

Den veien har mor ikkje gått før, og greitt med et alternativ til :-) Koselig denne veien.
Du kjem da til den gården med det gule huset, og du går marka overfor huset, og kjem til stikkvei til grusveien Statnett bygde.
Flott grusvei å gå, og tok den i stadenfor stien opp ved det ned falne torvløa.

Du får ca 900m med fin grusvei, litt lengre men slakkere enn stien.


Når du kjem til endes og en litt større plass, fortsett rett fram.

Stien over myra, og både Mormor og mor er meir glad i sti enn vei.Mormor såg et eller annet vesen i det gamle treet, fantasi mangler dama ikkje :-DÅ gå litt ut av stien og vandre i skogen byr på litt ekstra opplevelser. Et tre full i kjuker, og mor tenker automatisk på gut som har kikket etter kjuker siden han var 2 år.
Etter gått litt i skogen berre for å kikke, så kjem man inn på stien igjen. Gamle setreveien som no berre er en sti.

Når du nesten er oppe på kanten ved steingarden, så ser du en saltstein. Gå rett forbi saltsteinen, der går stien til Sandvikshornet.


Etter et lite stykke kjem du til en utkiksplass, og du ser til Løsetvatnet. Liten matpause her, er lenge siden frokost. En brødskive og litt drikke, det trengs når man er på tur.Stien er tydelig her, og det er godt å få sola også. Sandvikshornet vart valgt litt også fordi den ligger i solsiden, og i minusgrader er det en stor fordel å ha sol.


Nydelig dag å rusle på tur! Snøen er fraværende i februar også, men da er det ekstra kjekt at myrene er frosne, og det er supre forhold å gå på føttene.

Du går langs ryggen opp mot fjellet gjennom fin skog.

Mormor er som dei fleste for tiden, forkjølet. Ho har holdt seg inne siste 2 dagene for å være sikker på å være i ok form for denne turen her :-)

Flott å sjå ned til Løsetvatnet 298moh, og mor mimrer tilbake til turen der da gikk til Furstranda. Fjellet der er Jogardshornet ca 700moh, og den kvite fjelltoppen laaaangt der bak er Blåskjerdingen 1061moh.


Det er snøflekker her og der, men ikkje noe problem uten brodder enda. Begynner å få utsikt til fjellene også no, og sola varmer godt.
Stien er synlig for det meste av turen, tross litt snø, så ingen problemer med å finne fram. Mormor har fått på seg broddene sine, og mor tenker at ho skulle nok ha puttet snowline broddene sine i sekken likevel.


No ser du tydelig Sandvikshornet også, og er berre å fortsette å følge stien som går oppå ryggen. Kjem Mormor!! :-P

Er det ikkje flott vel? <3 Fordelen med å gå opp denne veien, du får ei nydelig utsikt opp her, og så får du ei anna utsikt ned att andre veien. Mor må berre nyte litt..... Du har Skodje til venstre her, Løsetvatnet der nede, fjellet er Søvikshornet 706moh midt i bildet. Fjorden som går rundt fjellet er Storfjorden. Fjellet heilt til høgre finner du høge punkt som Trompen 920moh.

Mor ser at det er litt snø oppe mot toppen. Ikkje verre enn at du kan gå litt utenom og unngå snøen, men da får du ikkje gå utpå kanten og sett litt av utsikten.        Herlige, fantastiske Mormor <3 veldig kjekt å være på tur denne dagen, og veldig kjekt å ha ho med. Og så er det litt ekstra artig å ta ho med en vei ho ikkje har gått før men har hatt lyst til å gå.Slett ikkje verst utsikten framover heller. Fjell på fjell, atter fjell. Kvite topper som skinner i sola, topper som mor ikkje har gått.

Sjøl om der er litt snø, så er meste av stien snøfritt. Stien er ikkje merket, men lett å følge ganske så langt opp mot toppen, så sei resten seg sjøl.Ryggen til Tufjellet dukker også opp no.

2 vandrere i fjellheimen, meget fornøgde vandrere også, dagen her er virkelig perfekt for fjelltur :-)
No kjem Mormor sin brodder til sin rett, og mor skulle ønske ho hadde tatt med seg sine, ikkje latt dei ligge att på kjøkkenbordet.Men det går bra uten også, sparke litt ekstra berre.Mor og datter på tur! Er ikkje få turer dei to der har gått ilag, og er slett ikkje den siste heller :-D
Kan no ikkje annet enn å være glad denne dagen her heller. Herlig turselskap, sol, fantastisk landskap, og masse kos.Mor som ikkje har brodder, trekker inn til venstre på bart område. Mormor som har brodder kan fortsette opp snøen som er bedre og lettere å gå på.

Er det ikkje utrulig flott her vel? Og gå opp Løset så får du denne utsikten som bonus, og finere å gå også.


Og stien er jo grei også her. Kun siste biten rett før toppen der stien blir litt borte her og der, men du går no berre mot toppen, uten problem.
Mitt vakre Sunnmøre <3 kan virkelig være fornøgd med å bo så flott til som her. Under 15min i bil til start, og du befinner deg her.

Trakker litt ekstra hardt i snøen for å komme utpå kanten for litt utsikt. Er absolutt verdt det! Ser ut til Haram kommune ute ved havet.


Mormor med kamera, forsøker å få tatt et bilde av herligheten.

Når du står på kanten og ser ned, så ser du hyttene ved sjøkanten, Bjørnavika. Men om du ser litt overfor, så ser du ei hytte oppi fjellsiden, Bjørnaviksetra.
Å gå ytterst på ryggen gir flott utsikt også, og er vel verdt det. Er flott når fjellet ligger heilt inntil Strofjorden, og du får fjell og fjord så tett på kvarandre. Utsikta er jo heilt ut til havet også.Kan knapt bli bedre...... utsikt til Glomset, Skodje, Ørskog, Sjøholdt, ja kor langt er mor slett ikkje sikker på, men du ser tinder så langt øyet rekker.
Toppen er rett innenfor rekkevidde, og om du holder til venstre på vei opp, så unngår du meste av snøen også.

Etter komt opp, er det berre en flat kort parade bort til varden og toppunktet.

Mor på en av sine favoritt topper her i Sykkylven. Fin tur å gå, og ikkje minst en utsikt du knapt finner bedre! Havet til høgre, sunnmørsalpene til venstre. Der fjell møter hav, med fjordene som slynger seg mellom fjellrekkene. Himmelrike for en utsikt!Går litt ned i siden for å finne sitteplass i solveggen. Kakao er gull på tur altså :-P Skål mine fjell!
Havregrynsgrøt på boks er supert, berre å ta med varmt vatn på termos, og vips! Denne med epler er veldig god, også den med solsikkekjerner og tranebær.


Mormor koser seg virkelig! Ho nyter kvart et sekund ho også, speider utover fjellandskapet og nyter sola. Mor hadde med litt ved i sekken, men det var så tørt i bakken og lyngen at ikkje tente opp der man satt. Har no litt bålvett også ;-)

Sitter en god stund i solveggen og berre slapper av og nyter livet, og ser at sola er på vei ned også. Begynner å få kveldslyset no, så er vel snart på tide å pakke sammen. Skal ned att også, ikkje via Vassetra, men via Storevarden 645moh. Tar en skikkelig rundtur denne dagen, og på kartet grovt oppmerket er det en tur på 12km til sammen.


Den glade vandrer.....


Storfjorden, du skuffer aldri med din utsikt. Visst du ser til venstre og et vatn der, det er Vassetra. Vanligste stien er via dit ned, men gjengen tar ned toppen, og av i skaret.Ifra en kant så ser du ned til Sandvika. Der har mor ikkje vært enda, kun passert i båt. Ser flott ut der da, og ser det ligger en båt der og dupper.Når du ser tilbake til sjølve toppen, så ser Sandvikshornet bratt ut. Men stien går på baksiden, og du får aldri den luftige følelsen på vei opp.

Ned att går det litt lett humpete ned ryggen. Stien er ikkje merket her heller, men skal love deg at det trenger den ikkje å være heller, den er utrulig masse brukt og tydelig. Men hadde hatt lov og en sprayboks, så skulle no mor alltids ha merket stien.


Nyte kveldssola på vei ned, og får mest mulig av sola denne dagen. Kanskje fått litt farge dei to her idag tru?
Ser sola lager rødt lys på toppen der man satt for ei lita stund siden, vakre røde kveldslyset. Om hadde gått via Vassetra ned att, hadde man gått i skygge, så gå via Storevarden ned e å velge litt lengre vei, men å gå i sola.
Stien ned til skaret. Litt bratt et bitte lite stykke akkurat siste biten, for stien har blitt trakket bra ned. Ikkje verre enn at du tar et tak med hendene.Sola forsvinner bak Storevarden. Sees snart! Må berre komme seg ned i skaret, og opp att på ryggen, da får man sola igjen.
Er berre å nyte lyset og landskapet der man vandrer, får med alt av sollys denne dagen.
Er ikkje sti ifra skaret og opp att på ryggen, du berre skjener av, sikter deg inn på et punkt, og skråer opp.

Dagens valg vart her, og så gå resten av ryggen fram til Storevarden.
Når ser tilbake til toppen, sås er du ryggen du går langs på vei ned. Så ser du at toppen er slakk også, ikkje så spiss som den ser ut når du kjem rett inntil.Sjå der ja! Får sola så vidt litt til på ryggen på vei bort til Storevarden :-)

Skulle man gått via Vassetra, så skulle man gått nedi der, i skyggeland. Da bedre her med kveldslyset.


Er no berre å nyte! Sola har forsvunnet, men lyset er der. Ser akkurat i varden på Storevarden 645moh.

Sykkylven ligger no i mørke, og klokka nærmer seg 17. Er berre å komme seg ned før det blir heilt mørkt ute.
Og der var varden nådd også. Storevarden, liten mini utsikt som på Sandvikshornet. Flott tur berre hit også en ettermiddag om ikkje heilt til Sandvikshornet.Sandvikshornet, farvel for denne gangen, du var like flott som alltid.

Går fot ned stien ifra Storevarden, og visp er man nede i dumpa. Stien her bruker å være litt våt når kjem ned, men akkurat no er det kjekt med frost.Kan no være fint med is også, tross mangel på snø denne vinteren.


Stien går strake veien ned av ryggene her, og kjem inn på grusveien til Vassetra.
Til høgre er no Vassetra, o veldig mange går grusveien heilt dit som kveldstur. Praktisk når du har vei heilt fram.
Flott lys, ikkje sant? Berre å nyte dei flotte fargene i det fulle :-) Dei må ha det utrulig flott ute ved havet akkurat no.
Komt ned på grusveien, er både skiltet og merket med varde der du tar av ifra veien og inn på stien ti Storevarden.
Før du kjem ned til pausebenken, så er der en vei som går ned til høgre. Det er veien ned til Lassegjerdet og Fauske. Der står bil nummer 2 og venter. Hadde meir lyst til å gå den veien enn følge grusveien ned til Hjellane som er mest vanlig.
Er no så masse finere å gå sånn vei, enn grusvei ;-)
Så fint når du kjem til der veien følger elva. Mor husker gikk her med gut sist, tidlig høst og var på telttur på Lassegjerdet.
Nede ved Lassegjerdet, og siste flotte kveldslyset forsvinner. Har fått sola ifra den begynte å skinne på Løset, til den gikk ned her på Lassegjerdet. Har faktisk fått maks ut av sola denne dagen.
Kveldstemning inn Sykkylvsfjorden på vei ned grusveien ifra Lassegjerde. Og for en tur det har vært! Heilt fantastisk tur med det beste man kan by på av utsikt snart. Og ikkje minst, fått en overgangstur der går opp en plass, ned en annen plass, akkurat sånn dei her på tur liker det. Beste selskapet, masse kos, landskap til å berre nyte, og flotte forhold å gå på. Beste turen på lenge!Grovt på kartet er turen på 12km, så du må nok legge til litt til for at det skal stemme. Nærmere 15km er meir riktig. Men denne turen her kan mor anbefale på det aller varmeste. Du kan korte den inn med å gå via Vassetra og ikkje Storevarden, og til Hjellane og ikkje Fauske. Kan berre sei en ting om du vil gå denne turen, god tur, og nyt! Det gjor mor <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar