lørdag 4. mars 2017

Natt i hengekøya på Goskardnakken 202moh


Mor, gut og mormor har hatt hengekøyene ifra Ticket to the moon lenge no, og berre ventet på rette anledning og vær for å faktisk overnatte i dei. Så dukket helgen opp med meldt fin kveld, og knallsol dagen etter. Da var det å tenke seg om, pakke, og bære opp. Etter 2 turer opp for mor med ved, vatn og oppakning, 1 runde på mormor, så var det å ta siste turen opp ilag med gut til den ferdig lagde leiren. Og sove i hengekøye? Slett ikkje dumt, og med bål og utsikt, så vart det ei natt med mange nye gode minner.

Første turen på formiddagen går mor aleine med 2 fulle plastnett med ved i sekken, pluss teltet osv. Måtte berre prøve hengekøyen litt, og fyre opp et lite bål med ved plukket på vei opp. Litt vanskelig å ikkje plukke med ved når går forbi så masse også ;-)

Mor berre elsker plassen her oppe, så fredelig og rolig, pluss furulandskap. Skopphornet 1226moh danner flott bakgrunn også.

Runde 2 er mormor med. Skal bære opp resten av hengekøyene, pluss noen liter med vatn. soveposene og enda meir ting tang. Gut er på barnehagen enda, og blir med på siste runden når det nærmer seg leggetid.
Er nok lenge til sola kjem i Goskarddalen, så snøen knaser under føttene. Sekken i runde nummer 2 veg sikkert like masse som runde 1, og mor tenker for seg sjøl; Trenger trim, trenger trim...Berre digger den sekken der! 120 liter + og rommer det meste. Og så er den så god på ryggen også at vekten ikkje føles så ille.Tar snarvei opp, opp siden.Første punkt er å finne rette leirplassen, og få opp hengekøyene. Viktig å teste at det er riktig plass også, ikkje sant? ;-)
Da er det å få på tak over hengekøyene. Mor klatrer i treet med sitt tak, mens mormor jobber med sitt.


Dette her blir vel bra vel? :-D Mor og gut side om side under samme tak, mormor rett ved med sitt tak. Mormor har tarpen som hører til Ticket to the mooon, mor har multiduken til Helsport, fungerer den også.

Da er leiren snart klar også. Mormor sjekker tauene sine.

Leir klar! Har tatt med teltet også, putter alt inn der av soveposer og annet så det ikkje slår seg i kulden, pluss er som sikkerhet om noe skulle skjære seg til leggetid med ut, eller på natten.
Berre å nyte utsikten, for er nok mørkt når kjem hit i kveld med gut. Men klokka er så masse no at det er på tide å komme seg til barnehagen og hente han.
Mor gleder seg til å endelig overnatte ilag med Mormor igjen. Alltid så koselig å være på tur med henne <3
Og sove her, det må vel berre bli bra vel?


Det er kveld, og snart er det heilt mørkt ute også. Kjører nok en gang til veien til Kolda og parkerer på parkeringsplassen ved demningen.


Både Mormor og gut er klar, han skal berre sjekke isen på veien først. Skal berre, kjenner du til den?

Tar av avstikkeren ifra Koldaveien etter ca 130m ogg til venstre, og du går opp mot skogen. Er ikkje så langt å gå, litt oppover mellom ryggene berre.


Variabelt med snø er det også, litt bart her og der, og litt snø. Gut har allerede begynt å småklage over dårlig mage, og mor er ikkje sikker på kvifor.
Gut er armert denne gangen, skal jakte både hjort og tyver. Mor prøver å prate han litt vekk for å sjå kva det er med magen.

Kjem no til slutt til klatretreet som han elsker, og selvfølgelig så skal han opp. Mormor lyser til han fra ene siden, mor fra den andre. Han berre må opp kvar gong han kjem hit, berre må!

Men så vart det stopp, han klager innmari over magen, og mor er usikker på kva gjere no? Snu og heim att? Bære han opp og prøve, eller? Han vil til leiren, men legg seg ned og streiker og hevder han ikkje orker å gå pga magen. Så løsningen blir at mormor venter med gut, mor stikker opp til leiren med sekken sin, så ned att og henter gut.


Siste glimt av lys når mor kjem opp til toppen. Berre å hive av seg den store sekken, så ned og få gut på ryggen. Blir 3 og en halv runde hit på mor denne dagen :-P
Så fort kjem til leiren, så ville gut sjekke ut leirplassen. Han gleder seg til å sove i hengekøya si, og at han skal henge ved siden av mor under tak. Tak har han ikkje sett på hengekøyene før, og lurer på kvifor. Mor forklarer han om kulde, regn osv og at taket beskytter.


Testing må til før liggeunderlag og soveposen skal oppi. Ikkje så lett å dingle med fart no, men han er spent på korleis det blir med sovepose oppi.

"En kanin!" roper gut, og mor måtte komme og sjå. Og jo, snøflekken ser ut som en kanin. "Med ryggsekk på" nikker gut.

Mormor er kveldens fyrbøter og lager til bålet. Mormor har laget til sin soveplass, mens mor bruker litt lengre tid siden skal lage til for 2. Der det er bål, der er gut :-) Han står og venter på at bålet skal ta fyr.


Bål magi på Goskardnakken :-D Bål er noe heilt eget, og ved nærmere ettertanke, så har mor fyrt bål 8 dager av 11 :-P Ups.... det var litt meir bål enn mor trudde sjøl! Så kjære medmennesker rundt mor, beklager at mor stadig lukter bål.


For denne kvelden blir uten unntak, men skal no ligge ut også, så plager ingen :-D Bål på mørke kvelder er no kjekt da, og spesielt greitt når det er snø og det lyser ekstra opp. Tryggere er det også når det er snø, er litt meir avslappet både mor og Mormor.

Er berre å få på litt varmevatn så fort bålet er klart nok. Litt vatn til toddy, og litt vatn til å fylle opp Pingu og Ludvik. Pingu og Ludvik lurer du? Jo det er varmeflaskene til mor og lillemann! Pingu er både kosebamse og varmeflaske, og den har vært med gut mange plasser, også senga på natta heime. Pingu fordi den er en pingvin.


Gut har nok arvet mor sin glede for bål, og han elsker å sitte ved bålet og rote med en stor pinne. Ingen Askepott dette, med Askeladd kanskje skulle han her kvalifisere seg til :-) No har både Pingu og Ludvik blitt fylt opp med varmevatn, så mor skal legge begge i soveposen til gut. Så skal ho ta Ludvik over i sin når gut har lagt seg.


Han var veldig velvillig til å legge seg denne kvelden, MOT normalt heime. Hold deg fast, men han bad faktisk om å få legge seg, og klokka er snart 21. Søt liten tannkrem og tannkost? Minste tannkremtuben mor har sett, og dermed veldig lett å ta med på tur.
Når overnatter ute få han pusse sjøl no, heime er det mor som pusser. Går så smertefritt å legge han ute at det er en lek!


En som virkelig koser seg maks! Varmeflaska har varma litt opp, fått på tykkere fleece, kosepute, lite teppe, og lysene lager trygg og fin stemning. Gut liker ikkje å være aleine, men både Mormor og mor vart bedt om å stikke, for dei forstyrra søvnen :-P


Tok ikkje mange minuttene, så sov han veldig tungt og godt. Så tungt at det var grensen til snorking!


Mormor og mor tenkte at det var like greitt at de også la seg, mest for å berre kunne dingle i hengekøya og slappe av. Etter mor hadde lagt gut, så måtte mor jaggu legge mormor også! Ikkje berre berre å smyge seg ned i en stor vintersovepose, pakke ned klær og legge så ikkje fryser, og komme på rett plass i hengekøya. Vart litt stapping og draging, men så kom Mormor seg på plass med et veldig fornøgd glis :-) Mor lurte no på kven som skulle legge ho??


Det var ikkje lett å komme seg opp i hengekøya når gut lå tett inntil, for underlaget kom over gut sitt, når mor makket og skulle klatre oppi, så forstyrret det gut sin hengekøye. Så gled mor sitt underlag, så få skoene ned i posen for natten, komme seg sjøl ned i soveposen og av med buksa. Sukk... vart makking, luring, og dytte forsiktig på gut sånn at mor kom seg på plass. Men til slutt, da kunne mor ligge stille og slappe av, og kikker mot mormor. Ho humrer for seg sjøl i sin hengekøye.
Og gut? Han sover så tungt at til og med mormor i nabotreet hørte han! Mor krysser fingrene for at han sover godt heile natten. Mor veit at ho kjem til å sove lite, det gjer ho alltid når gut er med, for ho sover lett og kikker stadig på gut for å passe på.


Skulle ønske du kunne fått sett den vakre nattehimmelen som er stjerneklar og månen. Silluettene av trea, lysene ifra bebyggelsen langt der borte, men mor har ikkje noe speilreflekskamera som kunne fanget det opp, akkurat det er synd med mobilkamera. Men det var utrulig vakkert å ligge der og kikke ut og opp på himmelen, verdt alt bærearbeidet for opplevelsen.God morgen verden! Våkner opp til -4 grader etter ei makkete natt og lite søvn. Vart faktisk kald på skinka! Skulle ikkje tru det, tross underlag og god vintersovepose. Til og med Mormor vart kald på skinka, og ho har enda bedre sovepose! Men ho hadde ikkje liggeunderlag på noen måte. Gut lå oppå et standard skumunderlag, og begge ullskinna som han har. Mor ønsker seg herved et skinnfell! Et saueskinnfell hadde vært himmelsk og lett føyelig oppi ei hengekøye. Men likevel, våkne opp 7.30 og sjå dette, verdt det! :-D
En våken og blid gut i nabo-køya :-) Lysene lyser enda, og har lyst heile natten. Praktisk og trygt.


God morgen ifra hengekøyene :-) Kort natt sånn sett, men så deilig og friskt at det frister til gjentagelse. Har absolutt ikkje tatt skrekken fra å ligge i hengekøye, slettes ikkje. Berre forbedre underlaget, og ikkje ha gut så nært, sjøl om det er praktisk å kunne nå han på nattestid.Når nøden melder seg, så måtte Mormor berre fyke opp av hengekøya og inn i skogen :-P Og så tok det 5 minutter, så meldte nøden seg akutt hos gut, så mor måtte traske i sokkelesten med han inni skogen.


Han skulle ikkje tilbake i soveposen, nei han skulle kle på og leike. Så på med klær og han rusler avgårde. Mor er kald på føttene og får berre finne sine klær også no. Kjære sko, kor er du? Brrrr....


For at skoene ikkje skulle slå seg på natta, så hadde mor dei inni posen til soveposen, og snørte att. Fungerte utmerket! Få en tåvarmer nedi siden mor sine tær føles som isbiter.Ut i skogen med mor også, og nyte utsikten ifra "do". Hallo, kven trenger vegger og vindu når har sånn utsikt? En badestamp med sånn utsikt hadde heller ikkje vært så dumt.
Skogen her har mange fine trær med gode muligheter for å bruke hengekøye, men akkurat her var no beste plassen om skulle være nært bålplassen, ha telt, pluss alle 3 henge nært kvarandre. Perfekt!Teltet ser litt trist og kvitt ut sånn på morgonkvisten, men det var kjekt å ha uansett som lager for ting og kle på gut på morgen.


Mor trekker lua godt nedover ørene og trekker bort til bålplassen ho også.

Ut mot Ålesund har himmelen fremdeles farger, skyene klarner opp, og det ser ut til å bli den knall fine dagen som var lovet.

Første bud, noe varmt å drikke og få varmen i kroppen. Er ikkje kald, annet enn på føttene, men noe varmt hjelper på.


Mens venter så ville mor bevege seg litt, og ville vise gut en fin leikeplass med klatretre. Gut er enig med mor, dette er et perfekt klatretre!Mens er på tur, så tar man også med seg litt ved. Gut har favnen full og viser vei tilbake, han begynner å kjenne området her no, og føler seg trygg her oppe.

Viktig å få lov til å legge på veden han finner også, ikkje berre hente den. Han får bidra omtrent det han vil, er jo et fullverdig medlem av gjengen han også.
Klart for toddy :-) Her leiker man ikkje teselskap, her har man ekte toddy-selskap :-) gut får prøve seg på det også, og heller så forsiktig.....Så deilig med varm toddy en kald morgen! Berre å nyte den og kose seg mens man kan. Mor har lagt toastjernet på bålet til forvarming også, så snart er det frokost.Gut fekk velge om minipizza eller toast. Han valgte minipizza. Havre polarbrød med mør under, så ost, og skinkebiter oppå.

Så inn i toastjernet som akkurat er stort nok til et polarbrød. Har ikkje prøvd å lage minipizza i toastjernet før, men det må da være mulig vel?


Mulig er det virkelig! Mor glemte at det skal kun stå 20 sekunder før du snur det, men med minipizza kan du ikkje snu, og mor lot det stå litt for lenge. Pluss bålet var utrulig varmt, så vart litt svart under. Bedre lykke neste gang, og får lære av feilene sine. Men mulig er det virkelig. Gut spiste halve, så vart det med ei pølse på bålet.


Så var det toast til mor. 2 brødskiver, litt ost, paprika, løk og Strandaskinke. Mor fekk ikkje tak i Marmorert svin, har den ikkje på lokalbutikken, men Strandaskinke er god erstatning.Svarte..... bokstavlig talt også. Vart litt for lenge denne gangen også, men var utrulig godt uansett. Var så smakfullt at heile gikk rett ned uten å rote en smule :-PMormor sin frokost, Rett i koppen suppe blant annet. Frokoststund med dei du er glad i rundt et bål, mor klager absolutt ikkje, og nyter kvart et sekund.


Herlige Mormor med suppen sin. Dama er fantastisk å dra på overnattingsturer med, og i hennes selskap slapper mor heilt av.
Og det er veldig greitt å være fleire på tur også. Mormor trengte å være i litt bevegelse for å holde varmen, og finne ved er både bevegelse og nyttig. Gut hjelper veldig gjerne til, for å hente ved er tross alt til bål, og han elsker jo bål.Slitsomt var det nok ikkje å ha noen runder å finne ved, men er lov å nyte hengekøya litt også før mor tar den ned. Deilig å ligge der og slappe av. Og ikkje minst at mor gir han dingle fart.Om du skulle lure, lyslenkene er festet i maljehullene på multiduken ved at liten bit lending er stukket gjennom, så liten lyngkvist som feste. Vips så hang lyslenken oppe heile natten ;-)
Mens mor pakker soveposer, underlag og tak, så får gut og Mormor sagen for å sage noen døde trær til ved. Gut er dypt konsentrert og gir snart alt for å sage ned sjøl.Stolt var det å frakte treet til bålplassen, og mormor sager neste tre. Veldig viktig at dei små får bidra med det dei klarer, får være med som et medlem av gjengen, og holder seg i aktivitet og holder varmen.


Til slutt så tok han over heile sagen, og surret til slutt rundt sjøl på egenhånd.Sola kom med sine varme stråler og himmelen begynner å bli temmelig blå. Er likevel -4 grader enda, men med litt sol så føles alt litt varmere og gladere.
No er alle 3 ute for å sanke litt ved, lage opp lageret for neste tur hit. Skogen byr på masse ved, og greitt å ha liggende klart om behovet for bål skulle komme.


Og bålplassen byr jo på en fantastisk utsikt også da <3 dei gamle krokete døde trea som står att her, dei har gjengen fredet, dei skaper sånn stemning og er som naturens skulpturer i landskapet. Og ikkje minst, hakkepsettene trenger noen flotte døde trær også.


Litt dessert? Mor hadde med sjokoladekake også, kom sånn plutselig på det. Varm toddy og sjokoladekake ved bålet er snadder.
Mens Mormor og mor pakker ned siste tingene, så koser gut seg i hengekøya si. Den er det siste mor pakker ned, og det er gjordt på 3 minutter. Det er utrulig alt den hengekøya kan være, fra hytte til slott, gjemmested til klatreplass. Angrer ikkje et sekund på kjøpet av dei hengekøyene Ticket to the moon <3Men før forlater plassen, en tur fram på kanten av ryggen for å sjå på utsikten. Nesten blitt et fast rituale når er her oppe.Gut ville gå så langt utpå kanten som mulig, og gjerne lage sin egen smale sti bort til Mormor. Mor håper at han har samme lysten når han blir større, til å tørre å gå egne stier og oppdage ting.


Like flott å sjå utover her. Ser så vidt av Hjørundfjorden, ser tindane til Molladalen, Svinetinden 1092moh i sol, ser også Gjævenakken 627moh i skyggen og ryggen bakover mot Hundatinden 1234moh. Ikkje sol nedi botnen her enda, så glad er i høgda.Er det ikkje flott vel gut?  Speider etter en traktor som er ute og kjører. Å være her er som å stikke seg litt vekk, litt vekk ifra folk også.
Gut skulle absolutt klatre nedover, men mor fekk han til å klatre bortover istedenfor. Noen utfordringer må han få.
Mor fekk pent berre være med gut å klatre opp i treet, sjå kor langt opp han kjem seg, og kjekkere å klatre opp via treet enn berget sjøl.Måtte berre klatre treet en gang til før heim att, må berre.... og fornøgd kom han seg enda lengre opp enn sist.

Gut med dei fargerike bananene, Ticket to the moon hengekøyene. Tenk at oppi dei 2 der lå han og mor i natt :-)Fullasta Mormor går først. Og tenk, at det som tok 3 runder dagen før, tok no berre 1 runde ned att. Men så ligger resten av veden att, og dunken med 5 liter vatn er tømt ut og henger bakpå mor.


Like full sekk på mor også, pluss at der er noe muffens bak som henger på sekken. Lurer på kven det er? Har du noen aning kven det er gut? Han berre småhumrer til svar :-)


Brått vart gut hengende att. Kva skjer gut? Han romsterer og leiter inni jakka og buksa, og mor lurer. Har du hørt om å gjemme vekk våpen? Han hadde da stukket sine 2 leikepistoler på innsiden, og den eine hadde sklidd nedi buksa, og ligger på låret. Mor skjønner godt alle merkelige skadeskytinger som skjer i verden og noen behandler våpen på samme måte som gut :-D


Flotte myra i sola! Akkurat her, akkurat her er det som en verden utenfor alt annet, lukket for seg sjøl. Du ser ingen vei eller hus her, kun myra og fjellet. Kun en masse små furutrær.Sol er det absolutt ikkje i Goskarddalen, her er det marengs snø, sier skikkelig knas knas når du går.

Med hopp og sprett, faktisk med litt springing også, så fyker gut avgårde etter Mormor, for han måtte no berre klatre i klatretreet, igjen. Han har leiket seg og kost seg siden han våknet, vært glad og fornøgd, og vært en strålende gut å ha med å gjere. Sjøl om natten var litt kald, så er det inegn av dei 3 her som ikkje kunne tenkt seg å gjere det opp att ;-)
Så overnatte i hengekøye? Er absolutt ikkje siste gang dei her gjer det.

2 kommentarer:

 1. Dere er så spreke :-) Og tøffe som tar første overnatting i hengekøya på vinteren. Veldig kjekt å lese om deres erfaringer om soving i hengekøyene. Er noe eget med å ligge i hengekøya og se på stjernene og himmelen, rett og slett ubeskrivelig og må bare oppleves! Er ganske mye kaldere sove i hengekøye enn telt ja... Holder ikke bare med en kjempe god sovepose, for når man ligger på den så mister den mye av isolasjonsevnen slik man gjerne blir kald på skinka som du beskriver. Anbefaler liggeunderlag beregnet for vinteren. Isolasjonstrekk hjelper også veldig. Gleder meg til å lese om deres neste hengekøyetur. Ha en fin dag :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi klarte ikkje vente til vår og varme før prøvde Monica ;-) Men en god del kaldere enn telt ja, gikk utover skinka. Hadde vinterunderlaget mitt underst, exped downmat 9, men likevel kaldt. Den gled litt hit og dit. så skal kikke etter isolasjonstrekk! Har ikkje gitt opp hengekøye, alt for deilig til å gi opp etter første forsøk. Heretter er det berre å justere litt før neste tur :-D

   Slett