tirsdag 25. april 2017

Familietur til vinterkledde Hovdeåsen 369moh


Det er slutten av april, og ifølge kalenderen, er det vår. Lite har stemt med det denne helgen, og mandagen er lik, alt er kvitt. Inni mellom så kjem det meir sånt kvitt ifra himmelen, men det får så være for mor og gut har blitt spurt av FrøkenH om å bli med på Hovdeåsen denne dagen. Selvfølgelig vil dei det! Alltid kjekt å være med ho på tur. Mormor blir også med, og Søstern! Bonus, Søstern har med seg Svoger og MrTh :-) Så heile gjengen møtes på Hovden for en tur i snøen opp til hytta på toppen. Turen vart veldig koselig, en god del snøballkasting, lage snømenn, litt bål, og tid for leik på toppen.Gut er som alltid i starten, litt negativ. "Ikkje hit, er så kjedelig her, er så langt, blir berre sliten...." Men skal love deg når turen er godt i gang, og når turen er over, kven trur du har ledd mest, leika mest, og faktisk ikkje vil heim? Jo, det er gut.  Uansett, starter på Hovden og parkerer på parkeringsplassen ved det siste huset i enden av veien. Står et treskilt ved start ved veien. Stien er ikkje merket, men skal love deg, at det er absolutt ikkje nødvendig heller, denne stien er meeeget godt opptrakka og brukt daglig.


MrTh har fått skikkelig platåsko under skoene sine :-P han har på seg brodder, og meget klissete snø har lyst til å lage snømann oppunder der. Mor tenkte ikkje på broder engang, har liksom lagt vinteren på hylla i lavlandet, som da er litt feil ei stund til. Snøen her er ikkje mange centimetrene tjukk heller, ikkje is, så uten brodder går fint. Litt sleipt berre.


Stakkars kusymrene har blitt begravd i snøen, var ikkje dette dei trudde dei våkna opp til.


Stien er litt kliss klass, for er ikkje akkurat minusgrader ute, og nysnøen er temmelig fuktig.
Gut er den som ikkje har dårlig tid når han er på tur. Han hopper gjerne utenom stien og vil avgårde andre plasser innover skogen, eller leike med noen greiner. Som 5 åringer flest, så er det leik som er øvst når dei er på tur. Og om dei sei dei er sliten, så har dei likevel energi nok til å bryte med et dødt tre som sitter fast. Skjønn det den som kan, men mor tenker selektiv energiforbruk.


Litt hyggelig er det å være på tur ilag med dine, altså familien din. I stedet for å sitte inne med kaffi osv, så er det meir hyggelig å være ute på tur ilag. Frisk luft, litt trim, alltid noe å sjå på, og du veksle mellom kven du går ilag med.

Og der det er snø, der flyger det snøballer også! I alle fall om han her er med! Og alle får unngjelde, der er det ingen forskjellsbehandling, han deler solidarisk ut snøballer til alle, men er du nærmest så er du meir utsatt. Hint Søstern? ;-)Og med gut bakerst og må ventes på stadig, så sei det seg sjøl at dette her går ikkje fort. Han bruker energien sin på snøballkasting og fortelle ting. Vennting pågår.....


Gut har en liten forkjærlighet for Søstern, altså tanta si, for ho er gjerne med på leiken. Og mellom dei to så hagler snøballene jamt. Kjekt med sånne tanter som er med på tull.Det letter litt opp uti fjorden, og mor håper at snø og haglbygene held seg unna for ei stund. Innmari godt å kunne sjå sola litt også mellom slagene, og er litt lei nedbør for tiden.


Lang, lang rekke..... stien er ikkje brei nok for 2 og tempo varierer. Gut danner baktropp som vanlig på vei opp, men er ofte den som ligger fremst på vei ned.Akkurat her skulle du vært å hørt! :-D snøen haglet mellom Mormor, gut og Søstern, og latteren sitter løst. Mor held trygg avstand, og frykter snø i både nakker og lommer på dei 3 der. Men gøy har dei det!


Mor ser utover mot havet. Der ute ligger det uendelige havet. Flekkvis blå himmel over Ålesund også. Må vel bli en flott solnedgang denne kvelden der ute.

Framdrift, tja, ikkje akkurat. Søstern har laget en meget stor snøball, noe gut virkelig liker. Så her er det berre å vente, igjen. Men sånn er det å være på tur, kjekt å kunne dra på tur på denne måten også, leike seg fram til målet, og det er turen i seg sjøl som er målet for denne gjengen.Mor fann ut en ting, at være bak ho der, det er ikkje så lurt. For når mor minst aner det, så blir ho bombadert av snøballer! Hjelp lite med uskyldige øyner til mor da, for veit nok kven synderen er, og her har mor et bildebevis også ifra Mormor. Frøken H, du er herved avslørt!

Søstern begynner på en liten snømann når kjem opp til store-steinen som plassen blir kalla. Konsentrasjon, konsentrasjon....
Ikkje alle snømenn som har utsikt som dette, det er sikkert :-) Du får Hjørundfjorden inn til venstre, Storfjorden til høgre, og der ute rett fram finner du Sulafjorden.
MrTh har komt seg opp på store-steinen han og roper ut. Trur han vil ha selskap der oppe? Gut er i alle fall på vei.Ikkje berre Søstern som laga snømann, FrøkenH har laga en mini snømann! Er litt søtt med snømenn også, og er kanskje siste snøen for denne vinteren.

Den mini snømannen der falt gut virkelig for, og prøvde å sette på den nase. Slett ikkje lett når hodet er bitte lite, og skal dytte inn en liten kvist.Gut leiker seg vekk, og vips så er Svoger og MrTh allerede oppe. Gut kjem etter han, hoppende ilag med Søstern.
En god klem til initiativtager FrøkenH som fekk alle ut på tur denne dagen :-) Mor har allerede planlagt et turmål for ho, men hysj, det veit ho ikkje om enda :-P
Blir fort fullt inne i hytta når man er 7 stykker på tur, men det er plass. Da er det berre å finne fram det av godsaker som er i sekken.
Boller laget av gut er niste denne turen, for kjem rett ifra middagsbordet. Og fantasi bakte boller med melis og godteri er aldri feil.Istapper er heller aldri feil, og mor har ikkje møtt på den ungen som ikkje vil ha en istapp som henger fristende ned ifra taket som dette her.


Mor hadde litt ved liggende i sekken, slik at får et lite bål i det minste. Gut finner steinen som er så kjekk å hoppe ifra, og tar noen gledeshopp på toppen.Er ikkje berre gut som er glad i bål, MrTh er også, og kom veldig fort da han hørte ordet "bål". Han har allerede funnet fram kniven for å lage småved til å ha på bålet.

Tittei!! :-D Får plass under steinene til at det blir en liten hule. Mor kjem seg kanskje innunder der, med et nødskrik. Men kjekt for en liten å kunne krype gjennom.
Gut i lufta!! :-D han som ikkje ville på tur når nærma seg turmålet, og kven har hatt det mest kjekt? Og kven trur du ikkje vil heim, jo gut!


Gutta har fått kvar si sag og sager einer for å lage knitring på bålet. Steinen er lagerplass for sagene samtidig som dei har et øye med bålet når dei kan legge på meir. No har dei andre laga snømann, no vil mor og.Sånn! Må ha noen fornuftige til å passe på bålet veit du :-P Kanskje ikkje en av snø som er det beste, men rekner med at varmen ikkje blir sterk nok til å smelte den.Og gut som er så glad i snømenn, klapper den fint på hodet. Ingen veit kor lenge den får leve, så den får ta imot den kosen den rekker å få.

Nå er så lenge på toppen, får man tid til masse leik og kos, og ho her altså <3 utrulig herlig frøken å ha med seg på tur! Pass deg, har planer for deg! :-P Inderlig glad i deg også, berre så du veit det.


For sjøl om det ikkje er lange turen opp, så er det nok den tuen i heile Sykkylven som er såpass kort men får en sånn utsikt. Du har fantastisk utsikt snart alle retninger. Ser heilt inn til Ørskog denne retningen her. Ser Aursnes fergekai bak til høgre med fjellet Sandvikshornet 876moh som kvit fjelltopp overfor. Litt kontrast til det kvite er det, bart nede ved Tuvatnet. Våren kjem, må berre vente litt til.Og så måtte mor vise gut noe, for du ser rett ned til Vellingsneset ifra toppen her. Der nede er nok Pokemon landsbyen enda, og gut vil dit, helst med en gang. Det får bli en annen gang kjære deg, rekker ikkje alt på en dag.


Hytta på toppen her, utrulig masse brukt! Tenk på alle dei som er opp her og søker ly inne i den, tar en matpause, eller berre en pratepause. Alle ungene som har vært opp her, alle mor sine 3 har vært her masse i sin oppvekst på matttur. Det er omtrent daglig en eller annen opp, uansett vær og årstid. Er det djupsnø, så kan mor love deg at det tar ikkje så lang tid før noe trakker opp en sti.Med Skopphornet som nabo, så har du ikkje dårlig nabolag, det er sikkert.

Mor hadde seg en liten avstikker på toppen mens stemmene surrer inne på hytta. Gut er raskt etter, han er aldri langt unna om mor stikker av litt. Ny syssel, lage snøballer, og trille dei ned ifra fjellet og sjå når dei stopper. Jubel dei få gangene snøballen faktisk går forbi et visst punkt og kjem seg ned avsatsen.


Mor spør gut om dei ikkje skal trekke inn i hytta, mor er kald på ørene, glemte å ta med seg lue. "Ikkje enda" kjem svarte kjapt, vil trille noen snøballer til først.Inn ei lita stund for å varme noen frosne ører, spise litt skotske kjeks, og prate litt med dei andre. Det er stadig noen ut og inn av hytta, og litt etter litt av snacksen forsvinner. Kjekt med familietur på denne måten, kjem og går når passer seg, og alle er ilag likevel.Mor er varm igjen, og skal berre til motsatt ende av toppen. Gut merker at mor stikker noen få meter, og kjem etter. Mor kaller han berre for borrelåsen, er alltid i nærheten av mor.

Mor ville berre sjå heile Tuvatnet når er her oppe såpass lenge. Vatnet ser ut som et hjerte her oppe ifra. Mor kjem på at der er jo en sti rundt vatnet, og peker for gut, og spør om skal gå rundt der når det blir tørt. Han berre kikker rart på mor, ser langt ut å gå rundt et heilt vatnet! Mor forsikrer at det er en kort, men veldig fin tur.


Gut fann seg en plass som var litt bratt, og det vart perfekt akebakke syns han. Og etter akt et par ganger aleine, kom MrTh for å ake han også. Så kjekt å ha en annen gut med på tur også, sjøl om han er litt eldre, men det er da gøy med andre som leiker.Mormor er det som kalles skikkelig husmor, og får FrøkenH til å kaste innpå meir snø, for her skal gulvet vaskes før snøen forsvinner igjen. Mormor vasker, mor plukker med søppel ifra hytta, dermed litt hyggeligere til neste kjem opp.Gut var absolutt ikkje enig i å dra, han hadde det jo så kjekt! Men når sekkene er pakket og andre bryter opp, da er det berre å henge på. Og som vanlig når det er snakk om å gå ned att, så er gut i front, no ilag med MrTh. Praten går, det er sikkert og visst, mor hører gut prater i vei.
Overraskende fort så han fyker avsted! Gutta er langt framme dei, og ser knapt noe til dei der dei stikker. Mor vart fortalt etterpå at gut skled og falt, har støvler på, men var like raskt opp og satte avgårde. Har sjekket gut for blåkuler, er ikkje sikker på om dei 2 ho fann er ifra denne turen eller anna leik.

Så med dei 3 karene langt framme, så danner dei 4 damene baktropp :-D Vart faktisk godt over 2 timer på tur ilag, tru det eller ei, men tiden flyg raskt avgårde når man surrer sånn som dette. Og kvifor sitte inne og sjå på skiftende vær ute, da heller være ute i været i godt selskap <3

Hovdeåsen er den fineste turen du kan få med mest utsikt. Knapt 1 km å gå når du starter ifra Hovden, start ifra Eiet er litt lengre, men der går du i meir skog, faktisk koselig skog også. Du kan gjerne ta det som en rundtur og sette bilen enten på Eiet der du parkerer til Kolda, eller ved avkjørsel opp til Hovden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar