tirsdag 11. april 2017

Grillhytta i Straumgjerde i sludd


Påskevær? Joda, regner og sludder, blåser og er litt surt ute. Gut har hatt venner på besøk store deler av dagen, og vært kun inne. Men så var det å komme seg litt ut da mot kvelden, kan ikkje berre være inne. Etter meldinger med MissMa, foreslo mor å dra til grillhytta i Straumgjerde, hytta og Trollskogen der. Slik endte det med at mor og gut, MissMa med heile familien, endte i sluddvær på tur.
Du parkere på Slettegjerde, og du får turveien/Folkestien til høgre. Fotballbana får du til venstre der.


Skiltet er det også, og fått nytt koselig trollskilt. Det var ikkje der sist mor var her.
Det har begynt å sludde, så litt vått i været. Men mor tenker som så at det er verre å berre sitte inne og kikke ut vinduet, enn faktisk å være ute i været du rynker på nasen over. Og ingenting er verre enn sure unger som har vært inne for masse.
Veien opp er kort å gå, omtrent 450m på heilt grei skogsvei. Egentlig skulle gjengen hatt utsikt til noen flotte fjell der framme, skimter så vidt Straumsheimshornet som ligger rett framfor Trollkyrkja 1233moh.Tar ikkje så lange stunden før gjengen er oppe ved Trollskogen og Trollskogshytta. Du ser grillhytta heilt til venstre, og er ganske så ny. Kompis har funnet slenga, som har litt høgere opp enn sist tur hit.

Sjekke ut skogen er viktig, og i utkanten henger noen små disser, deriblant ei barnedisse for dei aller minste.

Kjekkere enn dissene er dei store søledammene som har komt med snøsmelting og all nedbøren i det siste. Gut sjekker dybden.


Noen har begynt på en gapahuk  med stokker og granbar. Gjordt skikkelig forarbeid i alle fall, og den kan bli veldig fin til slutt.

Er han vanntett nok tru? Der er dobbelt sett med strikk i enden av regnbuksa, så mor håper at det er nok. Og kva er er meir kjekt enn å hoppe i en stor søledam? :-P
Trollskogen her har et par store steiner som er fine å klatre på. Gutta husker steinen her, og at dei har vært oppå den før.
Tett skog, men akkurat passelig til å leike seg i uten greiner som stikker ut.

Grillhytta er et kjekt tilskudd oppi skogen her. Greitt nok det er grillplass rett før hytta ved slengen, men været er ikkje akkurat noe hyggelig. Så denne her gjer bål mulig året rundt, og under tak.Og sjekk ut da, en utedo! Så slipper du at alle går på do overalt her. Supert! Velforeninga her i Straumgjerde har alltid vært flinke med å tilrettelegge for uteliv for alle.


Grillhytta har mange luker som du kan åpne, og mor åpner et for å få inn litt lys. Gutta syns det er kjekt å henge ut og fantasere og kva som kan være der ute. Er der en hjort tru?
Mor hadde med ved, og så fort det var litt antydning til flammer, så var gutta der. Bål glade?Det henger også noen store lykter oppunder taket. Mor kikket og leitet, men fann ingen stearinlys. Så ho gikk inn på sjølve hytta, og fann til slutt noen få lys. Notat til seg sjøl, ta med telys hit neste gang.Gut og Storebror sitter ved boka og tegner. Gut syns at han er så kjekk å ha med på tur, og koser seg. Så mor lar dei berre være.


Hadde med en flaske med vaffelrøre og vaffeljernet for bål. Og etter brent den første, så var det sjølvsagt at det var gutta som fekk dele den første. Den brente spiser mor. Grove vafler med sylte på er alltid en slager.


Nystekt vaffel med jordbærsylte, kven har lyst på en til? Blir nok aldri lei av vaffel, tross stekt utallige av dei på bål.Grillhytta er ganske så stor og har god plass, så 3 familier kan godt dra på tur ilag hit. MissMa, MrBo og Storebror, ut på tur igjen.Kompis hadde med seg påskeegget sitt og deler med gut. 2 som koser seg innmari med smågodt.MissMa hadde med seg kjelen sin, og med varmt vatn vart det kaffe og kakao på dei, og toddy på mor og gut. Varm toddy på en kald dag er innmari godt.

Mor vart litt kald, og har stekt opp heile flaska med vaffelrøre. Så ho spurte 2 rastløse gutter om dei ville være med å finne fossen, og det ville dei. Ute har det verste sludværet gitt seg, og dermed bar det avsted. Gjennom skogen og litt opp, og enden av skogen ser du stien.

Gutta ville heller gå på nysnøen enn på sjølve stien, så greitt nok det. Håper at nysnøen forsvinner fort, mor er i vår-modus og syns den ustabile og våte vinteren berre kan stikke av, og heller komme tilbake når det skal være ny vinter, og da som skikkelig vinter.Er veldig kort opp til fossen, og da slår en skikkelig haggelbyge til! Dra hettene over hodet, så får kikket litt nærmere på fossen. Her står en benk også om du ønsker en koselig og idyllisk plass for matttur.

Kva som er mest vått, fossen eller været, det går nesten ut på ett snart. Mor er glad for at ho hadde på han regnklær, tross protester siden mor hadde turklær og ikkje han.

Mor og MissMa ute på tur ilag, nok en gang! Og tross surt og kaldt, vått og rått, så syns dei begge at det er bedre å være ute, enn sitte inne og kikke ut vinduet.
Gut ville helst ned til den andre fossen først, og no så får han dit. "Gutter!! Ikkje på brua uten en voksen!" Heldigvis stopper dei når mor roper, for brua over elva har dårlig med rekkverk, og er glatt.

Det går rekkverk langs stien ned til brua, og det syns det er veldig greitt. Da er det ingen som sklir ned til elva og dammen, eller faller ned dit.
Akkurat her finner du drikkevannkilda til Straumgjerde, så ingen bading eller noe her.

Det har sluddet så pass at brua er heilt kvit, veldig sleipt, så går pent over.

Gutta kikker ned i dammen, den er djup! Og lurer på om det er noe der nede? Kaster et par steiner så vannet spruter.
Elva er flott her, uten tvil. Har fått skikkelig påfyll av vatn med all snøsmeltinga som har vært i det siste, pluss det våte været.Kan eg få gå over sjøl? spør gut fint, og lover å gå veldig forsiktig. Mor innser at han begynner å bli ganske så stor, tenk skulen til høsten. Tiden går utrulig fort!Tett snøvær og står her oppe og ser nedover, da ser man meir omfanget av hogsten av skogen her. Ser trist og øde ut, men skogen er til for å brukes også, og gran er en fremmedart. Så får håpe at det vokser opp ny flott skog her etter kvart. Trollskogen til høgre har dei latt få stå att.


Etter vært ei stund til i grillhytta, så var det å pakke sammen og dra heim. Begynner å bli kalde fleire også, og rekke å handle litt før butikkene stenger. Kikker ut av døra på grillhytta, skikkelig snøvær! Vinterstemning deluxe!
Våren er nok ikkje heilt her enda, Kong Vinter har andre planer inni mellom, men det er litt idyllisk også når det er sånn.

Og snø innbyr til leik, om den aldri er så våt og er lite, og gut ruller nedover veien. Barnslig glede! :-)
"Har du sett Pokemonepisoden med Greninja?" spør gut Storebror. Han svarer at han veit kva pokemon det er og syns den er stilig, og praten går mellom dei. Er tydelig at gut ser opp til Storebror, og mor går og smiler for seg sjøl, glad for at Storebror er tålmodig.
At været ikkje vart av det bedre, det visste heile gjengen, men samtidig så veit man at man kun er inne for lenge, så ender det med rastløshet og suring. Og en frisk tur som dette faktisk gjer innmari godt. Vil med det samme takke alle dei som har vært med på å lage til plassen her til glede for alle, dokke er fantastiske! Tusen takk for oss :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar