søndag 9. april 2017

Matlaging i panne og bål på Goskardnakken 202moh


Påskeferien har startet, og mor og gut er heime. Det små regner ute, men er ikkje så ille likevel. En tur muligens? Er meldt riktig dårlig vær framover, så benytte muligheten mens den er der. Ut på tur, lage lunsj på bål kanskje? Goskardnakken er en fin tur og der er man i fred også. Men så kva lage? Mor kikker inn i skapet.... omelett med Fjellbris skinke, løk, paprika, chili, og en mild variant til gut. Dessert får bli en av gut sine favoritter, lage sjokoladekake på bål! Med aluminiumsformer og en kjele, så har du uante muligheter på bål ;-) Og kven trur du mor og gut traff på vei opp og som var på vei ned? Jo Mormor og Morfar! Og Mormor vart med en tur til ho ;-)

Parkerer på parkeringsplassen ved Koldaveien rett ved Hatlemarka, demninga ved hovedveien. Rett over hodet til gut ser du Lianakken, Goskardnakken ser du litt av til venstre igjen. Har allerede observert Morfar sin bil på parkeringsplassen og ringt Mormor. Dei var på vei ned, og gut ville avgårde for å møte dei.


Morfar dro heim, men Mormor snudde og vart med en gang til ho, for det var samme turmål ho og Morfar hadde hatt, emn som rundtur via Lianakken. Mor har som turmål bålplassen og få lagt til hellene. Veldig kjekt å få med selskap da <3

Går den vanlige stien, og gut utbryter plutselig "Kjedelig...." og dermed så snur Mormor på det heile, og sier at da tar gjengen den bratte veien opp. Mor kikker på gut, sier med mistruisk stemme: "Det klarer ikkje du vel, det blir for bratt for deg?" Da kikker gut på mor og utbryter med litt høgere stemme "Neihei, det klarer eg!" og dermed så får han ny giv og skal vise mor at han klarer.


Mor kikker stadig på bakken for å sjå denne her, kvitveisen. Den er det ultimate vårtegnet for mor, for DA er det virkelig vår! Du har kusymren også, men denne her kjem alltid når snøen smelter bort. Og tepper med kvitveis i skogen er berre nydelig.
Ssssss..... pass deg, eg biter! Gut har med slangen sin, og den krøller seg rundt kvitveisen :-P tydelig at den også liker våren, ikkje sant gut? Mor er glad det berre er en plastikkslange.

Men i stadenfor å ta mellom dei to nakkene og den lille våte Goskardalen, så tar Mormor av til venstre og nedenfor Goskardnakken. Planen er å gå rett opp nakken ifra enden enn opp dalen og ryggen bak, Sti? Vel nok av hjortetrakk å følge.
Gut viser mor at han fremdeles ikkje har noe problem med å gå her, trenger ikkje å hold seg fast engang. Det bratte er ikkje enda gut, berre vent ;-) Mor kjenner at den store sekken på ryggen sakker farten på mor betraktelig. 4 store steinheller veier sitt, dei skal bli underlaget på bålplassen, pluss gapahukteltet om regnet slår til, grus til pannen for matlaging, vatn osv. Mor er virkelig heilt ute av form!
Skal opp der.... det går no veldig fint det. Og en del kortere enn å gå dalen, du er rett på toppen.

Gut forsvinner opp berget. Treet er så lavt at det ikkje er plass til mor sin sekk, ho må gå rundt.


Mor står under berget og ser gut stolt forsvinner bortover kanten. Ikke snuble no da gut! Mor liker ikkje at han er utpå kanten sånn aleine, men han er ganske så stødig og vant med å klatre i skog og fjell.

"Sjå mamma, eg klarer sjøl eg!" Mestringsfølelse, intakt. Når han får sånn utfordring på tur, da er han i sitt ess, uten tvil. Vanskelig å gå, klatre litt da trivs han.

Fordelen med å gå rett opp, er at du får litt utsikt også. Ser ut Storfjordenfjorden og mot Vegsundet. Dette er en utsikt mor er oppvokst med å sjå, er tilbake til barndommen da vennegjengen her som små klatret opp her.

Gut venter på mor, ho er ikkje like rask med den ryggsekken på. Er faktisk en bra sti siste delen her. Misstenker at hjorten er flittig med å gå her, for så mange folk går det ikkje her, det er sikkert.

Fornøgd med å nå toppen og er berre å gå det siste stykket fram til bålplassen. Gut syns at alle kan være der han, fin utsikt. Men mor syns at bål akkurat der blir litt farlig.Mot Hundeidvik ser mor truende regnskyer, og det blåser noen kast. Ikkje akkurat bra bålvær og mor fryktet at der forsvant bål og varm lunsj.
Mormor er nesten framme, gut midt mellom, og mor hengende litt etter. Blir sånn når mor stopper opp for å kikke eller ta et bilde. Kjem!!....

Så fort var det altså å komme til utsikten og bålplassen når går rett opp. Det skal mor gjere fleire ganger med gut.
Å få av sekken var en fryd, og ut med dei 4 steinhellene. Dei har vært tak på gamlehuset på gården mor vokste opp på, faktisk bodd i det huset. No skal steinene bli grunnlag for bålplassen her, tryggere.


Skulle vel være et greitt grunnlag vel? Gut har allerede funnet fram det som skal bli lunsjen idag, og mor frykter at han skal riste vel hardt i den boksen der, for det er den som rommer eggene.
Så fort bålplassen er gjordt klar, Mormor hentet ved,  og har fått tent på bålet, så er gut der for å leike seg i bålet. Aller helst ville han tenne på, men mors stormlighter har sagt takk og farvel, så er vanlig lighter, og da er mor redd for noen fingrer i litt vind.Men så er det å finne fram alt for å lage lunsj. Hatt grus oppi panna, fram med aluminiumsformer med lokk, egg, skinke, bokser med diverse innhold.Mor knekker egg til gut, han rører. Full konsentrasjon no ifra han, og hører det på pusten. Dessuten så liker han å lage mat!
Mor får panna på bålet, skal varmes opp som en ovn slik at omeletten blir varmet inni panna. Transportabel stekeovn?
Gut vil ha mør i sin, og får under tvil låne mor sin skarpe kniv.
Har kvar sin form, gut har sin med mør og krydder. Mor har paprika, løk, chili, krydder, og skal no kutte opp skinken Fjellbris ifra Stranda og ha oppi.Mormor har dumpet ned og ser på mor og gut der dei koser seg og roter med mat. Mor liker virkelig å sitte sånn ilag med gut, er rett og slett koselig! Er så kjekt å sjå han engasjert i matlaging, og når er ute så gjer det ingenting at han roter. Litt søl på klær hører med, men kva gjer vel det?


Blir noen runder og spørsmål om det ikkje er ferdig no. Tiden går så sakte når man venter på noe!
Endelig! Tross tok berre 9 minutter, så virket det som en evighet for han.Og mens mor sin er i panna, for var ikkje plass til 2 i gangen, så er det å lage klart desserten. Da trenger mor berre to ting, muffinsrøre ferdiglaget på flaske, og aluminiumsformer. Panna er allerede klar den.

Vil gjere.... selvfølgelig vil gut ha i røre i formene, så deler oppgaven.Så hadde mor med blåbær i en liten boks, og tenkte å piffe opp sjokoladekaken litt. Gut plukker ut dei han vil ha, og dekorerer sin kake. Mor berre plumper oppi resten.Ingenting av røren skal gå til spille, og en gut som aller helst ville ta skjeen og spist opp heile røren sin, tar rett og slett en sup ifra flaska. Mor berre snur seg vekk og later som ikkje ser kva han gjer på......Tar litt tid å vente på mors omelett, bålet mistet litt gnist. Så for å aktivisere gut litt, så tipset mor han om sagen i sekken. Dermed så for han avgårde for å sage litt ved.

Tok litt tid, men så var mors omelett ferdig også. Gut har slukt sin, mot normalt han som er vanskelig å få til å spise. Vips, så var den borte. Nesten så skulle ha laget dobbel porsjon til han om mor hadde visst at den gikk så fort ned. Mor skal nyte sin, har ventet lenge på den. Skal love deg at dette her, det er snaddermat! Berre lukten av maten er deilig, smaken enda bedre. Lage mat på bål er berre heilt fantastisk! Mor måtte smile litt når ho såg på skinkepakken, skinken heiter Fjellbris, og her sitter dei oppå et lite fjell, og det er frisk bris over vinden her :-PMens gut venter på sjokoladekaka si, så får han koppen sin, toddy og sjokoladepulver. Du skjønner, han liker å lage mat, blande, så her blander han begge pulver for å lage godter.
Har oppi berre lit vatn, litt sånn for å få det klissete berre..... så prøvesmake litt, så meir av det pulveret, litt av det, og så må mor prøvesmake :-P Nja, kakao sirup med touch av toddysmak, ikkje akkurat en bestselger kjenner mor.

Litt varmt å sjekke den sjokoladekaka, for den er ganske så varm å ta ut av panna, og er ikkje akkurat grytekluter her til fjells.
Mormor ville ikkje ha noe, men venter tålmodig på mor og gut, sjekker naturen, sitter ilag med oss og gjengen har det ganske så kjekt ilag. Ho er alltid så kjekk å ha med på tur <3
Endelig! Gut sin er ferdig! Den er ikkje heilt stekt, berre utenpå, for akkurat inni er den litt rennende, slik han vil ha den. Mor var heldig med den idag, og en meget fornøgd gut koser seg med kaka si.


Gut springer litt rundt her og der, tar en bit av kaka, litt av den kakaoblandinga si, og leiker seg. Med på tur er jo slangen, og det er første gang mor ser en treslange her i Norge i alle fall.
Mormor vart litt kald, så fram med sagen for å få opp varmen. Gut ga seg etter litt med si saging, han skrapet seg litt, og da var det stopp. Men å bli med Mormor når ho sager, det er kjekt.
Det kom ei bitte lita regnskur istad, ser at der svinser regnskyer her og der. Regner over Molladalstindane, det er sikkert.


Etter fått på meir ved, fått opp varmen på bålet, så vart mor sin sjokoladekake også ferdig. Full i blåbær, og kopp kakao, og du kjenner den nystekte lukten av kake, og tenk, det på fjelltur!

Fornøgd eller? :-D Vil du smake?

Når skulle pakke sammen, så oppdaget mor en gjest på sekken. En edderkopp! Gut måtte studere den nøye, og ha full oversikt på kor den er, for å være sikker på at den ikkje havnet på han på noen måte.

Og på en stor grein gut knekte av et tre, så såg han dette, og måtte spørre Mormor kva det var for noe, for skjønte at det var ifra dyreverden og insekt. Har komt til det stadiet no at insekter er ekkelt om du kan få det på deg, men liker å studere dei. Det der er et insektreir gut, han sier puppe.

Sekken er pakket, området ryddet. Oppdrag fikse bålplass er gjordt, og Mormor har drevet å bært opp steiner som ligger rundt. Neste gang er det å ta med meir stein for å ha rundt.

Gut fekk velge om han ville ta den vanlige veien ned, eller bratt vei ned, så kan du vel tippe kva vei han valgte? Bratte, selvfølgelig, så da vart det den. Mormor først.
Gut liker utfordring når han går, alt for lett er kjedelig, spesielt grusveier. Men som dette er kjekt!


Med hopp og sprett og en gut som koser seg veldig, så er man fort nede i dalen igjen.
Mormor har i alle fall fått tur denne dagen, 2 ganger opp. Først med Morfar, no med mor og gut. Dette er en av hennes favorittplasser for småturer, så her er ho ofte.


Har blitt noen ganger på han her også no, men rett og slett fordi det er en passelig tur for han, og at landskapet her innbyr til leik og utforsking. Og ikkje minst, mor liker seg her, veldig godt.

Fornøgd så leiker han at han kan flyge, forteller at han ikkje har klagd over at han er sliten, ikkje sutret eller noe. Tegn på at han sjøl syns det har vært en kjekk tur når han sier det sjøl :-D Så er det berre å kjøre Mormor heim, før vender nasen heim att for å pakke ut. Litt krise var det at han oppdaget at slangen ligger att på toppen, den klatrer i treet enda, men snu å gå opp att ville han ikkje no. Så den får enten mor eller Mormor hente en annen gang på tur, så kjem tilbake hit, garantert ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar