torsdag 27. april 2017

Sykkeltur til brygga og gapahuken ved Fetvatnet


Ute skinner sola, og snøen som kom kvelden før og på natta, smelter vekk. Dei fleste av gut sine venner er borte, og mor lurer på kva finne på? Slalom dagen før, og med dette flotte været kjem skibakken til å være full. Sykle kanskje? Sykkelen har hatt vinterferie, så kanskje på tide å dra den fram ifra dvalen, og få gut på den? Mor spurte gut, og forklarte plassen. Han husket der, der hadde han det kjekt sist gang, så dit ville han. Gapahuken ved Fetvatnet er heilt nytt, stort, har brygge, uteplass, strandlinje, lita elv å leike i, fineste utedoen som er, stor bålpanne, og benker både ute og under tak. Plassen er perfekt for en utflukt med barn. Eineste som ikkje gikk så bra var heim turen, mor endte med å måtte telle til 10 sikkert 10 ganger, og nesten la gut sin sykkel ut for salg. Ikkje alltid tur er berre idyll, noen ganger slår ting seg vrangt også. Denne turen endte sånn.


Du kjører til Straumgjerde, og opp til parkeringsplassen på Slettegjerde ved fotballbana, også merket til Folkestiene.
Klart med syklene, og mor har pakket sekk og sykkelvesker denne turen. Så er det å gå ned bakken til elva, og der veien til Fetvatnet starter.


Sola har ikkje fått komt til skikkelig her, å litt snø att i skyggene. Fleire som er på tur denne dagen, allerede truffet på 3 som sa at der var en del folk på grillplassen.Gut har ikkje syklet på lenge, en heil vinter siden, og likte bedre forrige sykkel som var mindre. Føler seg veldig usikker, og mor maner forsiktig med at han må ha føttene på trøa, for det er der bremsene er. Handbremsa er for stor til at han klarer å gripe over den. Han syns det er tryggest å berre bruke sykkelen som balansesykkel et stykke.Møtte på folk som kom ifra grillplassen, barna med sykkel dei og. Han fekk litt panikk ned en liten bakke, og slapp trøene, så mor måtte stoppe han med å blokkere med sin sykkel. Litt au au, så trillet ned resten av bakken. Her var det litt meir flatt, så mor fekk han oppå, og holdt til han kom seg avgårde sjøl.Litt pauser her og der, sier at det er tungt å trø, og mor ser han føler seg usikker. Men for det meste går det fint.


Langs Fetvatnet er veien her virkelig nydelig som sykkelvei. Flatt og fint, berre sånne minibakker for ungene. Veien følger vatnet, og du har vatnet og fjell som utsikt heile veien. Sjølve vatnet er ca 2,4km langt, og du har grusvei heilt til endes. Om du ønsker en lengre tur, så kan du fortsette ifra grusveien til Fet på asfalt, og så sykle hovedveien langs vatnet tilbake til Straumgjerde, da får du deg en rundtur.Skikkelig vårfølelse når du får hestehov og kvitveis langs veien og inni skogen. Og når påskesola skinner også, da er det berre å nyte det.Framme  ved plassen og gut er rett ned til stranda som er laget til der. Her må det være herlig å la dei små bade på sommeren, for det er langgrunt her.

Lang brygge som er fin å sitte på, eller ligge og sole seg. Ikkje noe tull når dei laget til denne plassen her nei.
Heile plassen er stelt til med fin grus, stor brygge, sitteplass på brygga, og gapahuken. Perfekt til all slags vær om du vil hit.
Stranda er ikkje så stor, men det trenger den ikkje å være heller, perfekt som den er for leik. Ligger en heil masse drivved her, og gut har funnet tak i dei største og leiker båt med dei.
Kjem stolt bærende med en stor stokk og vil kaste den uti. Mor sier ok til den der, men han kan ikkje drive å kaste uti en heil masse stokker, båter kan treffe den.

Tar litt tid, men får han til slutt til å sette seg ned for å spise litt mat. Han orker jo ikkje leike seg uten litt mat til krefter heller.

Ryker godt av bålpanna, var temmelig vått nedi den, så glad sitter litt unna den akkurat no. Kjelen er på for å koke litt vatn til maten.
Så finner mor fram det ho lovte gut, lage muffins på bål! Har med panna, og fyller den så med grus ifra stranda. Har med annen sort muffinsrøre denne dagen, og hatt den i boks. Så lovte mor at gut skulle få noe spennende i sin muffinskake, mini smarties og mini marsmallowes! Og ja, aluminiumsformene som skal steke kakene i. Kort oppsummert, for muffins eller lita kake på bål treng du 4 ting: Panne, røre, former og grus/sand.


Får han faktisk til å sitte litt still å spise også, mot normalt. En syklist kjem, parkerer sykkelen, og tar seg en vandrerunde på plassen. Her var 3 unger og ei ung dame da ankom, dei dro 15min etter gut parkerte sykkelen. Så sånn sett har mor og gut plassen heilt for seg sjøl.
Da er det å få panna med grus på bålet slik at den blir varm. Da blir den som en stekeovn for kaken.


Lager til gut sin kake først, selvfølgelig. Han er veldig fornøgd med resultatet, og gleder seg til den er ferdig.Så var det å sette forma, pluss en liten muffins, oppi panna og på med lokket.Steketid avhenger av kor varmt det er på bålet, og kor tjukk kake du lager. Muffins tar omtrent samme tid som i ovnen heime.Et øyeblikk med vindstille, og det er berre å nyte Fetvatnet i blikkstille og fjellene som speiler seg <3 vakkert, ikkje sant?

Å sjå tvers over vatnet er heller ikkje så verst. Straumshornet 976moh speiler seg i det stile vatnet, og hadde ikkje vært så dumt med en tur dit opp når det er bart opp.
Så plassen her er virkelig flott! Fetvatnet er slett ikkje en ille plass å ta dagen ved, eller? ;-)

En stykk bitte liten muffins er ferdig. Mor hadde berre att en liten muffinsform att, må få kjøpt seg nye store. Men den ser heilt perfekt ut! Gut? Vil du ha? ;-)No er det ikkje så lett å få et bål til å være flatt, så skubbe grusen litt skjev for å passe bålet, det er ikkje så dumt heller. Da blir kaken i det minste bein i forma. Denne bålpannen har oppheng, så kunne regulert opphenget, men mor øver seg med kun bål.


Gut er veldig fornøgd med kaka si, og leiter etter smeltet marmallows og mini smarties. Kor ofte får du servert nystekt kake ute på tur? Det er ikke ofte! Er noe han her ofte spør på, så må no lage det av og til.

Plassen her ved Fetvatnet er absolutt fantastisk! Eineste skåret i gleden er at sola forsvinner veldig fort her. Klokka er no 16 og sola er vekk her, og da blir det fort kaldt. Prisen for å ha så høge flotte fjell, dei sperrer for sola så alt for tidlig.


For å holde varmen er det å holde seg i bevegelse. Så mens mor venter på kaka si, så sjekker dei ut området litt. Brua her er veldig søt, og du kan vandre over til et område dei har ryddet for skog. Her kan du telte også!

Ta daaa! En stykk perfekt stekt kake :-P Og den lukten, nystekt kake lukter himmelsk! Skulle vært fleire til å dele denne her, trur må ta med rester heim denne gangen.

Den lille elva som brua går over, er som en magnet for unger å leike ved. Sende store pinner ned elva for å sjå kor den stopper.Mor begynner å hutre, kjenner at hendene er kalde, føttene også. Kikker opp mot fjellene som sperrer for sola. Joda, dokke er flotte, men svart kor dumt at dokke stenger for varmen også. Her er det berre å ta en lett jogg i området for å få opp temperaturen i kroppen.Litt annet med gut som stadig leiker med noe, hopper rundt, og er i stadig aktivitet. Han rakk å putte diverse oppi sykkelveskene før dro, deriblant radiostyrte lastebilen sin. Teste ut kor stor singel den klarer å kjøre over, og brygga her er perfekt for bilkjøring. Mor fann fram kosten og kosta brygga for å holde varmen.


Om det skulle være en masse folk akkurat her når du kjem, så er det berre å rusle noen få meter videre mot Fet, så dukker denne benken opp, pluss en mindre benk ved vannkanten. Skal litt til før det blir fullt her.

Gut lurer på kva mor gjer på andre siden av elva, og gikk ho brua? Mor forklarer at ho berre måtte holde litt varmen. Koselig område dette her, og innbyr til både leik og bading.
Og sjekk ut dere, en utedo også! Tilrettelagt for både barnevogn og rullestol, ikkje mange utedoer som er det.


Inne er der vanntank som du kan vaske hender med også, såpe, dopapir, stellebenk, speil osv. Til og med et bilde med morsomme do-sitater. Finere utedo skal du leite lenge etter.
For kor mange utedoer finne du stellebenk som dette? Her er det tilrettelagt for dei aller minste, til dei som bruker rullestol.Gut vil ikkje heim enda, så for å holde mor i aktivitet, så finner ho en rive i gapahuken og begynner  rydde stranda. Nok av rusk og rask etter en høst og vinter, så skader ikkje.Greiner havner i en haug for andre som kjem for å brenne bål i strandkanten.
Og det mor har, det vil gut også ha. Så han ender med å rake litt han også. Han syns at stranda skal være fin for andre som kjem hit.

I grunnen ville han ikkje heim, men mor er kald, og er seint på dagen no. På med hjelmer og  retning bilen.


Mor lurer på kva som er galt, for han vil liksom ikkje "ta laust" på sykkelen. Sier han husker ingenting, og bruker den som sparkesykkel. Mor går av sykkelen sin, og dytter han i gang. Så stopper han opp, og slipper den i bakken. Mor bort igjen, lurer på kva som er galt, og får berre tullesvar. Mor biter seg i leppa, men dytter han i gang igjen.


Sykler litt da, men gir fort opp. Redd for å ikkje få til, og hevder at det er tungt. svarer mor, og later som sykkelen velter, later som mor gjor sykkelen skjev osv. Hadde et par episoder ved brygga også, og mor kjenner at den tålmodigheten begynner å bli litt kortere. Der er enkelte dager at ting går skjevt, no er det tid for sånt. Sånn går det omtrent heile veien tilbake. Evig småkrig, testing av tålmodighet, furting og ved elva er det rett før mor berre slipper sykkelen uti. Joda, tur er kjekt det, men det er ikkje alltid at ting går som ønsket eller planlagt. Noen ganger så går ting heilt galt, og du ender med å bite tennene så sammen at du nesten får støle kjever.


Mor ser en siste kikk på Fetvatnet før forsvinner inn i skogen og siste biten til bilen. Får syklene på plass, furt gut inn i bilen, og kjøreturen heim foregår i stillhet, i alle fall i starten. En gut begynner å bekymre seg for at mor faktisk skal gi vekk den sykkelen, og han sier han skal sykle en annen sommer, når han blir større. Mor tenker i sitt stille at turen kan ikkje ende sånn, og stopper brått ved en parkeringsplass. Gut stusser, og mor tar ut sykkelen hans, og hjelmen. "Sykle litt?" spør mor og smiler, og håper det skal snu den negative trenden siste halve timen. Her er det flatt og lett å sykle. Gut stråler opp, og suser rundt på parkeringsplassen. Fornøgd gut! Mor setter seg halvveis på panseret og ser på gut. Fann ut når kom heim at trøene faktisk er tunge å trø med, så er ikkje rart han klagde på at det er tungt. Fram med kjedeolje, og vise gut. Så kanskje neste sykkeltur blir litt bedre? ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar