fredag 21. april 2017

Trollskoghytta i Straumgjerde


No har FrøkenH vært med Mormor, gut og mor på tur til Vellingsneset, og mens var der, så avtalte gjengen å gå en tur igjen onsdagen til Trollskogen i Straumgjerde og grillhytta der. Var meldt litt ustabilt vær, så greitt å kunne lage bål innendørs. Kort og grei tur etter jobb, barnehage og skule, og det er siste dagen før skikkelig uvær setter inn med bøttevis av regn og snø. Armert med ved, bolledeig og annet, så vart middagen til alle 4 tatt i den veldig koselige grillhytta.

Mormor har plukket opp alle sammen, og parkerer på Slettegjerde i Straumgjerde. Fotballbana ligger rett ved, og på parkeringsplassen finner du en oppslagstavle med grov oversikt over turstiene der.Du går gjennom grinda til høgre, og tar rett opp. Faktisk så er det skiltet også retningen, mo normalt her i Sykkylven.Gut har litt startvansker, så Mormor og FrøkenH går fremst. Han påstår at han har ombestemt seg og vil ikkje på tur, og at det er kjedelig der. Det er den starten no altså....
Det var en naturløype her en gang, no står berre tomme skiltplasser som en gang fortalte om dei forskjellige trea her. Her står et spesielt tre, et kristorn! Mor viser gut dei skarpe bladene, og stikker seg på dei, til latter ifra gut :-P
Måtte kjenne etter han også, om dei er så spisse som mor sier.

Dermed så var alt glemt om ikkje vil på tur og kjedelig, og går videre.Favoritt er å holde 2, så hoppe avgårde. Han teller 1,2 og 3, og hopper! Har ikkje meir gøy enn man lager sjøl.Tar ikkje lange stunden før han ser hyttene, og peker til FrøkenH kor man skal.


Sist var her så var været av den mugne sorten, men no er det opplett, og da er det rett på slenga. Du slenger deg rett over bålplassen der, og er det dårlig vær, trekker du inn i grillhytta der bak og brenner bål der inne. Hytta står også åpen, og der er det mange benker og noen lange bord. Litt bak hytta finner du en splitter ny utedo.

Skikkelig hyttestil her inne altså, og har faktisk vært med på å holde lite familieselskap her.


Det går fot å fyre opp i grillhytta, og bålplassen her er ganske så stor. For 6. eller kanskje 7. dag på rad er mor med på å tenne bål. Er noe med levende flammer, varmen og kosen med bål, blir aldri lei.


God plass her inne, plass til 3 familier faktisk.  Her ligger tova sitteunderlag, vanlige lange underlag på benkene, og under taket henger noen lykter. Mor held inne et par ord for at ho glemte å ta med seg noen telys til å ha her.Måtte no opp og sjekke den fine utedoen, og mor konstantere at den er lik den som er ved Fetvatnet.Flott utedo eller? Stellebenk, dunk for vatn til å vaske fingrene, pent og lyst inne, såpe osv. Straumgjerdingene skal virkelig ha ros for å lage til flotte plasser for folk, anlegget her, og det ved Fetvatnet. 2 tomler opp for Straumgjerde!
Siden det brenner på bålplassen, så var det å spikke grillpinner. Å steke pinnebrød på metall grillpinne er lite lurt, så her må man til med skikkelig spikket trepinne. Mormor funnet seg plass ved en hytte noen har laget seg her.
Gut er tilbake på slenga, tydelig en favoritt for han. Den er så pass høg at han kjem seg ikkje på sjøl, så mor må løfte han oppå.


Står noen store steiner her også, perfekte å klatre på. Må oppå dei kvar gong, og det skjønner mor også, dei ligg jo der og omtrent lokker ungene til seg: klatre meg, klatre meg, klatre meg....Da er det å hive seg over bolledeigen og snurre på pinne. Mormor har laget i en stor bolle med lokk og tatt med seg.

Gut var først med å få klart, og viser korleis man lager perfekt pinnebrød ved å snurre på pinnen konstant.

Mor og gut, nok en gang på tur ilag. Ei uke på rappen på tur, ikkje så verst det altså.


Er ganske så koselig plass dette, god plass, og stor bålplass. til og med 3 forskjellige rister du kan svinge utover bålet.Pinnebrød med kanel og sukker inni, og utenpå, er mors favoritt! Blir som nystekt kanelsnurr :-P Husker ifra barndommen når Mormor lagde pinnebrød i fjøra, og hadde med nyrørt jordbærsylte, det er gode minner det <3 må ha oss en tur til barndommens fjøre snart, ikkje sant FrøeknH?


Gut syns at pinnebrødet hans er ferdig no, og finner seg et fat som mor strør på litt kanel og sukker så han får duppe.

Rundt heile grillhytta er de store luker som du kan åpne opp som vindu. Så faktisk kan du åpne opp rundt heile omtrent og servere maten rett ut også.
Gut skulle tulle med mor og dei andre, hoppa ut vinduet, og låste døra. Da så mor sitt snitt til å hoppe ut vinduet ho også, å når gut kom inn, så hadde han tryllet henne vekk! Ingen fare, han fann ho att til slutt, gjemt seg bak et hjørne ute :-DOg kor trur du han ville igjen? Jo, tilbake til slenga.... den vart et evig spørsmål om, så både mor og FrøkenH var ute med han. Slett ikkje ille å slenge seg mellom dei fjellene som er her. Du får Straumshornet 976moh rett bak, en flott, men litt bratt fjelltur, med utsikt rett ned.


Området rundt hyttene er veldig lett å slippe barna fri til å leike seg. Skog som innbyr til leik, det er sikkert. Bak grillhytta og utedoen finner du skråning ned til elva, om du har av dei meir viltre små som stikker av. Eller så er her ganske så trygt å leike seg fritt på.
Trollskogen er en granskog, og den var en god del større før. Resten er hogd ned, men dei sparte denne delen her for folk å bruke. Stien som går videre til fossane og Straumsheimsetra går no til høgre for skogen, før gikk den tvers gjennom skogen.


Gjengen gikk seg en luftetur ifra all røyken til øvste fossen. FrøkenH passer på at gut ikkje sklir, er litt glatt.
Faktisk plass til alle 3 der, og mor har et oppdrag i fossen også....Var egentlig mor som skulle fylle på, men gut hadde lyst til å prøve. Det er dunken som står på utedoen for vatn til å vaske seg etter vært på do. Kunne like gjerne gjere noe nyttig siden skulle opp til fossen også.


Går du nedover, så går der et plankegjerde langs en sti, og over ei bru. Dette er drikkevatnet til Straumgjerde faktisk, og mor og FrøkenH står på demningskanten.
Slik ser det ut for mor som står på demningskanten. Idyllisk plass egentlig med 2 elver som kjem ned. Den elva til høgre er den som kjem ifra fossen akkurat var å hentet vatn til utedoen.
Elv, rennende vatn, den levende kraften i naturen, naturens blodårer, kilden til alt liv egentlig. Kan nesten bli filosofisk berre av å kikke på ei elv. Beklager den der...

Det er mindre vatn enn sist, så kan gå ned på steinene i demningen. Gut har ikkje gjordt det før, og syns det er litt spennende.
Mor hoppet bort på steinene for å kikke nærmere på elva. Så nært har ho ikkje vært før, og det er flott her. Kor er bunaden når man trenger den?


Var berre å sette vanndunken inn på utedoen, tilbake ei stund på grillhytta, litt ute og klatret på steiner ilag, før det var å pakke sammen og dra. Og kven trur du ikkje ville heim? Jo gut! Bombe... han som ombestemte seg og ikkje ville på tur, men som endte med å ha det veldig kjekt likevel. Snur fort når det gjelder unger, det er sikkert. Og dette 4 kløveret her på tur ilag, passer perfekt! Og mor gleder seg til fleire turer ilag <3 Glade i dokke!
Kort tur, lett å gå for alle aldre, 450m er heilt greitt også etter barnehage. Og opp til fossen ifra hytta er det berre en luffetur på 160m. Ifra stikrysset nedover er det under 65m til elva og demninga.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar