onsdag 17. mai 2017

Med bunad og fjellsko, 17 mai feiring på Hovdeåsen 369moh

Tradisjonen tru så bruker mor og Mormor å ta med seg den som vil, opp på Hovdeåsen etter 17,mai toget er ferdig. Av mange år, så er det få år man ikkje har vært opp, og i år intet unntak :-) Hanket inn MissM med sine 2 jenter, gut, Mormor, mor og MrJ som dannet dette årets uhøgtidlige 17.mai tog opp Hovdeåsen. Og ny vri, mor, gut og MrJ tenkte dei skulle gå opp i bunad! Med fjellsko til bunad er vel tradisjonelt nok?
Tursekken er pakket og flaggene er på plass, sitter på benken på Hovden og venter på resten av turfølget. Mor er litt spent på korleis det blir å gå med bunad på fjelltur, for det har mor ikkje gjordt før. Sett mange bilder av folk som har med bunaden til toppen, men her skal den brukes på vei opp :-P


MrJ dukker så opp med sin herrebunad på, og som mor og gut, med fjellsko. 2 hunder har han også med, 2 hunder mor syns er så kjekke å ha med på tur.
Når MissM ankom med sine 2 jenter, og en hund ho også, så var det et bra følge som startet på turen opp.Vakre fine kusymren, og her er det masse av den. I spedd med skogsfioler og kvitveis så har du fine farger langs stien.

Tørt i stien og grønt på trea, sola skinner og glade lyder ifra ungene. Perfekt etter å ha gått et 17.mai tog.


Gut er veldig glad i å leike med denne jenta her spesielt, for det er alltid masse energi rundt ho.

Ekstra kjekt at MissM vart med, er lenge siden mor har vært på tur med henne. Har vært på tur med jentene fleire ganger, og så kjekt at mora også vart med :-)Mor og MrJ danner baktropp med hunden. Da er spekteret komplett også med en damebunad, en herrebunad og gut i barnebunad. Kjekt å ta han med på vår tradisjon av 17.mai feiring også.


Mormor har en masse rart i sekken sin, og har den faste tskjorta si på 17 mai av det norske flagget. Og ja, flagg i sekken.Stien opp er heilt grei å gå, og dei her har gått den mange ganger før. Turen er på ca 1km, og passelig lengde når du skal oppover for unger.
Ikkje akkurat bunadsko, men det duger bra nok? Til norske fjell er det fjellsko som teller.
Nesten heile gjengen som et tog opp fjellet. Knall blå himmel og sol er ikkje noe du får kvar 17.mai her på Sunnmøre. Er berre å nyte det når først har det sånn.Liten pause på en stein, der dei selvfølgelig skal stå på samme stein alle 3.


Kjekke MissM som vart med denne dagen, alt for lenge siden sist ho var med. Ho er ifra Nederland, men vart med på 17.mai feiring likevel.
Blått så langt du kan sjå. Og der ute i Ålesund er nok gatene fulle i folk i feststemning. Da foretrekker mor heller en meir rolig feiring som dette her.Lang, lang rekke, og det vart varmt etter kvart også.
Trur MrJ gjor lurt i å ikkje ta med vesten og jakka til bunaden sin, han hadde blitt kokt i varmen. Er første gang han også går på fjelltur i bunad. Er vel heilt greitt vel MrJ ? ;-)Mor har ikkje hatt på seg bunaden sin på noen år, så den trengte litt ekstra lufting. Og med tursekken på ryggen og begge flaggene oppi, så vart det absolutt varmt!


Da må man faktisk berre løfte litt på stakken for å få litt luft. Fjellsko og ullsokker, tynn strømpebukse er uvant kombinasjon til og med for mor. Lekkert? Nei, men kven andre enn dei i turfølget som skal sjå det da? Ingen. Ja bortsett ifra du no da....
Det går så lekende lett når jentene er med, at gut vimser avgårde sjøl. Litt sjenert som vanlig i starten, men etter litt skubbing så gikk det over.
Lille FrøkenA hadde et mål, og det var et bilde oppå den store steinen. Og fornøgde så klatrer dei opp alle 3. Lurer på kor mange barn berre siste året som har hatt den steinen som mål og klatret opp? Er ikkje få kan mor tenke seg.


Ikkje berre unger som liker seg på den steinen, det liker han der også, og poserer flott oppå. En rolig og fin hund som liker veldig godt både tur og selskap.
Siste innspurt og nesten oppe. Mormor og MrJ danner no baktroppen, snakket seg vekk tenker mor :-D


Sjekk utsikten! Samme kor mange ganger mor har vært her, samme kva årstid eller vær, blir aldri noensinne lei av utsikten her oppe. Liten tur sånn sett, men den beste utsikten for turen du får i heile Sykkylven.

Og rosinen i pølsen er hytta på toppen. Den har mange barn en viss tilknytning til, og har huset mange turfolk for en koselig pause, mattur, ly for vær og vind, og som lokkemiddel for å få med seg barn på tur. Åpen heile året for alle.Så da! Mor er virkelig heldig som bor så utrulig flott til! I slagordet til Sykkylven står det vill og vakker, og det stemmer også.Mors fine gut i bunaden etter sin bror <3 Stolt sjøl da mor kledde på han denne dagen og følte seg ekstra fin i bunad. Trur må få kjøpt han sånn bunadskniv etter kvart.
Litt tankefull inni mellom, men som oftest i full aktivitet. Bror sin barnebunad, mor sin barnesølje. Men han har bestemt seg for at han skal ha bunad når han blir voksen.Så var den tenkestunden over, og i full gang med å hoppe ifra steinen.


Mor tar seg i å bli usikker på korleis sunnmørsbunaden til herrer egentlig ser ut med jakke osv. Trur MrJ får vise mor resten en dag.Nesten obligatorisk når først er på toppen i bunad, mor og gut ilag <3Og til 17.mai feiring så må man vel ha kake og pølse med brød? Is er litt verre å få med opp uten det smelter vekk.
Mor har tatt med gulrotkake og sjokoladekake, for skal no feire vel?


Mormor er sjefen over pølsetermosen sin, og deler ut til alle som vil ha.


Og han der? Han ser med lengsel på alle som spiser et eller annet og ser med bedende øyner. Trur nok han virkelig kunne tenkt seg en pølsebit eller to. Ikkje sei det høgt, men han og den andre hunden fekk dele restene av gut sin pølse litt seinere. Hallo, er tross alt 17.mai vel?


Liten hytte, huser masse kos og fornøgde turgåere.

Finalekaken er kransekaken Mormor hadde med seg. Gut har spurt på kransekake no et par måneder, og mor lovte til 17.mai.


Kan vel nesten ikkje få det meir nasjonalromatisk? Norske flotte fjellheimen med sine fjorder, kransekake, og mor i bunad. Mor føler seg i alle fall meget nasjonalromatisk der hos går og serverer dei andre kransekake.
Der er et begrep som heiter "Sunnmørs kakebord" og her ser du fjellvarianten av et sånt bord. Det betyr alt for masse kake :-D

Her finner du sjokoladekake, gulrotkake, kransekake, sjokolade, kjeks i 3 varianter, saft, lakris, kaffe, melon og pølse med brød. Skal ikkje sulte, ingen fare.Mor surrer seg ned siden litt for å kikke. Utsikten her blir beundret av dei andre oppå kanten, og diskuterer alt mulig.
Mor kobler litt ut alt, og ser utover fjorden. Vakre fjordene med fjell og øyer der ute. Sulafjellet 776moh har fremdeles litt snø på seg, så har du Hareidlandet midt i bildet. Og mens mor kom ned, så lettet plutselig ei stor ørn rett ved! For et syn!! <3 en så elegant og rå fugl, og så nært også. Mor såg øynene på den, så nært var den.Andre veien så ser mor inngangen til Sykkylvsfjorden, og fergeleiet Aursnes-Marerholm. Spisse fjellet du ser er Sandvikshornet 876moh, er en absolutt  nydelig tur om du ikkje har gått der, da finest ifra Løvoll. Storfjorden der kjem no cruiseskipene seilende framover no på vei til Geiranger.


Velkommen til Hovdeåsen og hytta her <3 nesten så gut ønsker velkommen opp og inn :-)

Flotte MrJ og utsikten her oppe. Mor har vært oppå den steinen fleire ganger denne dagen, til slutt måtte han også.

Var lenge oppå toppen, for ungene koste seg, leika, sprang rundt og hadde det ganske så kjekt. Faktisk en veldig fin dag på tur dette her med så fornøgde unger. Fornøgde unger gir fornøgde voksne. Men ned att må man, og med sekken på ryggen igjen så vart mor og MrJ stående å kikke utover Hundeidvika og fjellene her. Skopphornet 1226moh til venstre, Hundatinden 1234moh midt i bildet. Dalen mellom fjellene der er Megardsdalen, en flott tur å gå som tar litt over 1 time sånn ca å gå opp. Fin kveldstur.

Det går som vanlig veldig fort unna når skal nedover. Gut suser nedover på jakt etter jentene. Skal ikkje klage på utsikten på vei ned i alle fall! Festøykollen 911moh står akkurat ved inngangen til Hjørundfjorden også.

Og bakerst går MrJ med hunden, og praten går som vanlig på han og mor. Kjekk kar dette å ha med på tur, og mor slepper av i hans selskap. Ekstra kjekt at han og kan finne på ting som å gå i bunad opp Hovdeåsen.
Mor føler seg heldig som har familie som dette her å være ilag med. Man har gode venner, men familie blir alltid noe annet uansett.

Hopp og sprett ned siden, og vekk var ungene.

Skikkelig vårfølelse denne dagen her med kvitveis, blå himmel, varme og 17.mai feiring. No er det vår, dermed basta.


Mor kunne ikkje tenkt seg bedre feiring av dagen etter gått toget med gut, enn å ta på seg tursekken, flagget i sekken, bunaden på, og faktisk feire dagen ute på tur.


Glad og fornøgd gut i full fart ned siden. Tar et super hopp og lurer på om mor såg det, og jubler.

Om mangler et korps, så vart dette 17.mai toget Hovdeåsen fekk i år. Slett ikkje så ille egentlig. Og så var det den nasjonalromantiske følelsen der igjen.
Så hørtes plutselig et hyl ifra gut, og han bråsnudde og sprang! En hoggorm! En hoggorm! Mor såg halen, nok en gang, som forsvant inn i einebuskene. Og vekk var den. Mor strålende fornøgd med at gut snur og stikker av når møter en hoggorm, en vart stående uten mor kunne passe på og kikke på den. Ingen såg den att, tross forsøkte.


Der inne forsvant den. Ikkje rart den var ute no, virkelig varmt i solsiden her.

Rolige men veldig snille FrøkenS fann seg et tre å ta pause i. Ei litt filosofiske jente, men veldig interessert i naturen og finne ting i den.


Skogen her altså, den er berre nydelig. Og med lyset her som kjem gjennom trea så er det berre å nyte det.Og med et vips så er alle nede igjen. Har vært veldig koselig på tur med denne gjengen her, og har vært en kjempefin feiring av 17.mai. Mange møtes heime for kaffe og kake, her tar man berre med seg maten og drikken opp på Hovdeåsen og får turen i bonus. Og når ungene får være ute på tur, enn sitte inne, så blir dei meir glade også. Dette her har blitt en tradisjon som både mor og Mormor liker, og kjem garantert til å prøve på neste år også. Og er man like heldige med været, så håper dei at dei får danne nok et lite 17.mai tog opp fjellet neste også.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar