mandag 8. mai 2017

Når mor og gut skal passe hund, Goskardnakken for skogsleik


Mor og gut skal passe hunden for en dag, og den er jo veldig glad i tur, og gjerne få springe fritt og få leike. Den er 55kg tung, snart 5år, og meget leken og kosete. Den trenger plass! Så er det å finne et sted der det er lite, eller nesten aldri folk, og gjerne skog, og bålplass for lage litt lunsj. Goskardnakken 202moh er perfekt til sånt! Dessuten er det en tur som gut liker og kjenner, og hunden har ikkje vært der før, og dermed en masse nye lukter å utforske. Klar for tur?Parkere ved veien opp til Kolda, og det er en populær tur å gå til Kolda, men gjengen skal knappe 130m av veien berre.


Gut sjekker kart, og måtte ha mr til å forklare kor han var og skal. Viktig med kart, og holde kontrollen.

Hunden er veldig fornøgd med å være på tur, men har mest lyst til å slippe band og følge etter gut.For gut er uten band og får gå inn i skogen og undersøke ting. Hunden er veldig glad i å være på tur med gut, fordi det alltid er liv rundt han. Kva skal han til med no tru? Bygge bru over grøfta visstnok.
Du veit når du fortvila forsøker å forklare at det er lettere å sanke ved når nærmer deg bålplassen, enn å starte å sanke i begynnelsen av turen, men snakker for døve ører? Den følelsen. Så får sjå når han gir opp, er sliten, eller forsøker seg på å få mor til å bære det.
Skal berre litt inn på noen traktorspor før skal over på delvis sti. Men det er fint i skogen for tiden, å dette er riktig koselig.
Hunden har veldig lyst på all veden til gut, gut sanker, mens hunden har lyst på veden som pinne. Nesten så han blir smårar heile hunden i lysten på å kaste pinne, og piper.
Når komt litt opp i skogen og vekk ifra folk, så lar mor hunden være fri. Her plager den ingen, og no får den pinne! Mor kasterm og den kjem tilbake så fort at ørene flagrer! Gut hyler i fryd i det hunden passerer i full fart så torven fyker.


Og så elsker den å bade! I gjørmete bekker er der masse kjølig vatn, og den spretter oppi så vatnet plasker til alle kanter. Om den blir rein og pen no? Absolutt ikkje!
Neste mål er å finne klatretreet til gut. Mor ser det, men han finn ut at han heller vil sanke meir ved.

Gleden var faktisk større over å finne en snøflekk! Tru det eller ei. Han har med seg en legobil med belter på som han håpte å finne snø til.
Årets siste snø er den som gleder mest? Han håpte at her kunne han leike lenge, og det er heilt greitt det, mor berre leiker med hunden så lenge.
Kaste pinner, og favoritten, og dra pinne med mor. Kven er sterkest? Mor på 60kg, eller hunden på55kg? Mor vinner mest! Dessuten om ho slipper pinnen, så kjem han tilbake og retter pinnen mot mor som åpen invitasjon "dra meg da, vær så snill".

Lykkelig hund som springer rundt som en tornado og henter pinner så vatnet spruter :-D så inderlig herlig når ørene flagrer og halen er i alle retninger, tydelig lykke.
Dalen her er veldig liten, men samtidig så intim og koselig. Som når får sollyset mellom som no.

Er et ganske så vått område, og det er småbekker og hull i bakken både her og der. Hunden har allerede vært her og badet.
Gut er ferdig med å leike i snøen, og samler opp att all veden sin. Han er visst fast bestemt på å drasse på veden heilt fram. Han kikker seg nøye rundt om hunden kjem for å ta veden, for den er en smule giret etter all leikingen med mor.


Komt opp på ryggen, og hunden snuser inn alle nye luktene på den nye plassen. Vedder en heil masse på at den lukter hjort! Her oppe ser du hjortebæsj for snart kvart steg du tar.
Ikkje alltid like lett å få med seg den store veden mellom furetrær, men han gir seg ikkje. Småveden har han puttet i mor sin vedpose, for ho har begynt å plukke med seg i en pose.

Litt småkrangling der framme, for hunden fann ut at eine veden til gut var meget fristende som pinne. Her måtte det megles litt, og mor gå i midten. Når han har båret veden så langt, så skal han faktisk få lov å ha den på bålet også.Første mor gjer, er å henge opp hengekøya til gut. Klart for avslapning! Veldig praktisk og avslappende å ha med ei hengekøye på tur. Liten, lett og kjapp å få opp.
En annen som også kan det å slappe av :-D Er varmt i været, og berre slenge seg på bakken, rulle rundt, og slappe av med beina i været.

Så fort mor fekk fyr på bålet, kom gut for å ha på sin ved. Litt stolt over å ha vist mor at han klarte å bære veden heilt ifra starten av, og så få ha den på sjøl, så da er han fornøgd.
Når man først har et bål, så ville han sitte der og nyte det også. Fram med sitteunderlaget og finne roen, i alle fall for ei lita stund.
Så var det lunsj. Mor finner fram det som trengs: brødskiver, skivet ost, oppskåret paprika og løk, iten pakke kremost, smørespray, og skinken Fjellbris. Toastjernet ligger allerede på bålet til oppvarming.


Da er det klart til å klappe brødskivene sammen, og inn  toastjernet. Mor har ikkje spist på noen timer, og er faktisk sulten.


Husk å snu toastjernet kvart 20. sekund! Mor gjer det, men har en tendens til å tru at det ikkje er ferdig på så kort tid, og svir det. Kjem sikket til å gjere samme feilen denne gangen også.


Mens hunden  snuser rundt, så er det å sette på til toddy og kakao. Mor er glad ho og Mormor har laget til en bedre og tryggere bålplass her. Føles godt når veit at bakken er belagt med steinheller og grus, og en god kant.


Kva var det mor sa? Ho kom til å svi det litt, ikkje sant? At ho aldri lærer.... berre rister på hodet over seg sjøl. Neste gang, da berre må ho ta det før ho trur. Men det smakte utrulig godt likevel, og kremost i harmoni med Fjellbris skinken var meget god kombinasjon.Gut venter på toddyen sin, og vil skjenke i koppen sin sjøl. heilt greitt å gjere sånt ute, her kan han rote så masse han vil, treng ikkje vaske noe gulv her :-P

Underholdning ved matbordet, en åme av et slag som spreller på bakken. Kva skal den der blir til tru? Gut trur sommerfugl, mor trur den der er noe heilt annet.

Stakkars hunden, han legger seg bak mor når dei 2 andre spiser. Mor bruker å ha med noe til den. Trur mor må sjekke sekken sin om der er noe.
Gut liker å eksperimentere med ting å ha i toddyen sin, her er det påskeegg sjokolade som er senket ned. Smakte sikkert godt, uten det frister mor å teste.

Gut ville også ta bilder, og fekk låne litt. Mor spurte han kva han syns var finest, og da var det dette her, utsikten. han liker utsikten med plassen, og skogen her.
Og så liker han å være med mor på tur, og passe hunden. Mor har servert han en heil grillpølse, og er no fornøgd han også. Pluss en god dose med kos.
I reine "eg er hjemme" stilen, tar gut med koppen sin, og setter kursen for hengekøya.
Han veit å nyte livet, det er sikkert, og dingler avslappet i hengekøya si. Blitt en veldig brukt julegave dette, og er så glad for kjøpte den til han.
Men å slappe av for lenge blir kjedelig. Etter en stund så er det ut på oppdagelsetur begge to.
Utsikten er det ikkje noe å klage på heller, og gut lurer på kor høge fjellene der borte er. Mor forteller at dei er over 1000 meter høge! Oi, det er høgt, sier gut.

Døde furutrær er artige skulpturer, alt ifra monster til en drage. Mor syns at døde furetrær ofte er vakre i sin form, og dei kan stå i utrulig mange år etter dei er døde også.

Her er veldig mange furutrær, og her har gut funnet et artig tre som er kjekt å klatre i på dei lave krokete greinene.
Sjå der nede da, der er et vatn også! Mor måtte forklare at det der er Tuvatnet som han kjører forbi på bilveien.2 stykk lykkelige skogsutforskere :-) Dei to her kan være ganske så enige når den eine liker å kaste pinner, og den andre liker å hente.

Bor det noen inni der tru? Mor kikket først, berre for å være sikker, så gut etterpå. Blir perfekt som reirplass mener gut. Men ingen fugl har begynt å bygge reir her enda.Kva skal man med leikeplass når skogen er den beste leikeplassen? Balansere på gamle trær er meir spennende enn en bom på leikeplassen heime.
Og han her, han nesten drukner i pinner i skogen her. Er berre å plukke opp der du står, og kaste i vei.
Ny utsiktsplass for gut og mor, her ser man langt avgårde også. Og det beste, fine klatretrær! Litt fortvilet hund som ikkje får til å klatre, men vil være med han også. Her vart det kastet utrulig mange pinner til hunden, som hadde nok med å berre hente.

Mor ser mot Skopphornet 1226moh som er kvit i snø enda. Snart er vel det smeltet vekk. Kontrasten kvit og grønn er veldig fin, og gir en sånn vårfølelse.Etter en lengre skogstur, leik, kasting av snø, klatring i trær, kaste pinner, så setter gut retning til hengekøya igjen, mens hunden flater heeeeilt ut. Snakk om å leve et hundeliv! :-P Dei slapper av, og mor rydder og pakker sammen.

Hunden tok en lang pause, men plutselig så fekk den ferten av noe, og snuste av sted. Gut og mor ette for å sjå kav den snuste opp, men uten noe resultat. Tenk at om menneskene hat luktesans på størrelse med et frimerke, så har hunden med en luktesans på størrelse med en fotballbane.

Litt hengekøyekunst? Henge opp ned var faktisk artig, og koste seg med å snurre rundt. En hengekøye kan brukes til så mangt, har noen kontaktet sirkuset?
Til slutt fekk mor gut til å gå med på å dra heim, har vært på tur i noen timer no. Og på vei tilbake, så var det innom snøflekker for å få i hunden noe drikke, og la han legge seg på snøflekkene for å kjøle seg ned. En jublende gut som akkurat har truffet rett i munnen på hunden, til glede for begge to.

Mens dei to leiker i snøen, ser mor på utsikten. Blir Tudalen nedi der, og mor kjem på at det er mange år siden ho var der sist.

Full fart på gut! Og da blir det full fart på hunden også. Dersom gut springer, så springer han også, og en leende gut er ikkje til å ta feil av, noen har det gøy!


"Mor, pass deg!!" gut stopper mor akkurat rett framfor en stor flekk med maur! Det der var masse maur! Ser ut som dei held på å bygge en ny maurtue her. Livlig er det i alle fall.
Kjem til myra og skogen blir meir åpen. Her kan hjorten kose seg med både hjortebad og vekk ifra folk.

Kven skulle tru at det lå ei myr mellom dei to fjellryggene?


Men skal ikkje over myra, men ned att den lille våte dalen. Gut springer så vatnet plasker, og mor prøver å holde følge med sine fjellsko uten å bli kliss våt.

Ikkje berre gut som er i meget godt humør! Hunden virkelig elsker å springe i myr så vatnet spruter i alle retninger! Gut først med hunden etter, og hunden tar han fort att, og springer i sirkler rundt gut så ørene flagrer :-D Mor filmet heile lykkeruset der gut ler, og hunden flyger rundt i full fart. Sånn glede at den er rett og slett smittsom.Berre vent litt, må ta en avkjølende bad.... hundeeier, kikk vekk no er du snill :-P


Om ikkje begge to slokner fort denne kvelden, så veit ikkje mor kva som skal slite dei ut. Sånn energi utblåsning er det lenge siden ho har sett.
Sånn fortsetter det heile veien ned. Kven som springer først, veksler dei på. Her er gut på jakt etter hunden, som har gjemt seg bak ei rot. Artig å sjå 2 stykker på rundt 5 år faktisk leike ilag, og ikkje snakker samme språk engang!


Førstemann ned att! Førstemann blir ikkje mor i alle fall, ho danner baktropp og prøver å holde oversikt over kor dei er til enhver tid. Er nesten nede ved veien igjen, så da er det på tide å ha på hunden band igjen. Heldigvis er den flink til å ly, så er berre å rope på den. Såg fort at halen datt et par hakk når bandet kom på att, men trur den har slitt seg nok ut for denne dagen.
Og kva gjer no dei under ei bru lurer du på? Jo....

................hunden trenger sårt et bad! Skitten så det holder, og tørst. Da var det berre å slippe den ut ved elva og la den bli litt meir rein før den skal inn i mors bil. Snakk om badeglede altså....
Vel heime igjen, så var det å være i hagen for meir leik og utetid. Og når mor endelig fekk begge to inn, så var det 2 stykker som flatet heilt ut. Gut tok sofatid, og hunden lå på senga si med føttene i været og snorket! Den merket knapt at eieren kom for å hente den utpå kvelden, og måtte løftes i bakenden for å få den inn i bagasjerommet :-D Slitsomt å bli passet på, det er sikkert ;-) Så kjære hundeeier, hunden din har ikkje lidd noe nød, tvert i mot, og den er hjertlig velkommen til å tilbringe en annen dag ilag med mor og gut <3
2 kommentarer:

  1. Så koselig med hund på tur :-) Herlige bilder!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hund på tur har virkelig tilført turene våre meir glede Monica :-) og nye utfordringer også, at 2 stykker på 5 år skal lære å forstå kvarandre uten så masse språk. Gut ikkje vant med hund, og hunden ikkje vant med så små barn. Veldig kjekt!

      Slett