søndag 21. mai 2017

Randonetur til Toppen 1251moh, Bjorli


Mor er på hoppfeltet på Bjorli denne helga, og mens dei andre hopper i fallskjerm, så skulle mor ta seg en skitur opp på Toppen 1251moh. Mor såg seg ut turmålet ifra bilen da dei ankom kvelden før, og såg at om ho gikk opp det stengte skitrekket, holdt til venstre, så kom ho opp på kanten. Derifra skulle det være en lett sak å gå opp til Toppen. Omtrent 4,8km i gå opp, og mor har tross alt mange timer på seg. Sola skinner, snøen glitrer og er fast, iskald vind, men du store kor kjekt det er å stå på toppen og speide utover omtrent ukjente topper! Bortsett fra møtte en lokal kar på randoneski rett før seg, så var ho heilt aleine i fjellheimen. Og når han dro ned att, så var det ikkje et menneske å sjå på en mils omkrets i dei kvite fjella <3
Mor har sett på det første løftet, og sett hopperene komme ned. Fekk faktisk en grei landskapsoppdatering, at burde gå litt innover for mulighet til å krysse elva. På vei ifra hoppfeltet, så ser mor heile ruta og måle: Opp trekket til Bjorli, ta traseen som går til venstre inn skogen, gå kanten oppå der og litt inn dalen, så opp på den kvite toppen du ser.Tenk om skitrekket hadde gått no! Da hadde det vært en lett tur dette her, og kort. Men hadde trekket gått, hadde fjellheimen vært full i folk i trekket, og fulli folk som går tur på fjellene rundt. Prisen for omtrent øde fjellandskap er å måtte gå opp tekket sjøl. Fine med trekket er at snøen er trakket og hard, ikkje lett råtten i skogen.

Da mor ankom, så såg ho en kar et godt stykke oppi traseen, sikkert på samme tanke som mor, opp på ski  og nyte den fine dagen. Tar litt tid før mor har skiene på, skal pakke ferdi sekken, ha på sko, finne fram stavene, og kle på seg. Har ingen hastverk, skal kun rekke Bunnpris som stenger klokka 18, for er invitert til grillfest hos piloten og madamen.
Våren har komt til Bjorli også, masse meir snø enn heime, men så ligger det en god del høgre opp og meir inni landet. Litt kjekt å gå plasser man ikkje har vært på skitur før også, annet enn i langrennsløypene med pulk.

Veldig greitt med trakket altså, virkelig! Sola varmer godt, og det går ikkje så fort oppover. Det var den der berømte kondisen som er på ferie en eller annen plass.


Mor finner lett traseen som går til venstre, og mot Toppen som du ser der. Sola skinner på den, og snøen ligger der kvit og fin. Vent litt no her, sola skinner! Å nei!!! Mor kjem på at solkremen ligger att i den andre sekken på hoppfeltet! :-O Neeeei! Krise! Renne ned att, skifte sko, kjøre tilbake, så kjøre igjen, skifte sko, og opp att trekket? Mor stopper opp, nei virkelig altså, da blir det ingen tur om snur. Får berre håpe på det beste.


Er litt kjekt å gå nye plasser, for har annet landskap enn heime. Her er det lange runde fjellrygger, heime er det tinder og bratte fjell og fjorder. Og ser du den kollen der midt i bildet, Rånåkollen 1160moh? Det var den planlagte turen for denne dagen, men etter såg denne turen her ifra bilen, så skiftet mor turmål. Om skal være her i morgen også, så kan no mor gå den ;-)

Et pust i bakken. Går ikkje så fort, er litt tungt å gå oppover trekket sjøl om underlaget et fint. Det eller så er det mor som er i dårlig form, går for det meste berre små turer med gut. Uansett så nyter mor det  å være på tur, om enn uvant å være heilt aleine. Faktisk heilt greitt å være heilt aleine også.

Mor trenger ikkje å gå heile traseen opp, så tar av inn i skogen og opp mot kanten. Ser målet stikker opp der bak.
Så åpent og flott landskap! Kvitt og vakkert ligger det framfor mor, sola skinner, og tross for vinden er kald, så er det veldig deilig å være her. Heilt stille er det også. Har sett skisporet etter han som er lengre framme, men no har dei tatt en annen vei. Mor lurer på kor han skal.

Mor ser bak seg. Der nede ligger Bjorli, går fort å komme opp noen høgdemeter når går trekket opp. Hører og ser flyet til fallskjermklubben med jamne mellomrom, dei får en virkelig flott dag å hoppe på.


Og mor som trudde at ho ikkje kom til å lufte randoneskiene sine denne sesongen! Men no har ho luftet slalomskiene, langrennskiene, pulken, fjellskiene, trugene og no endelig randoneskiene :-)Det er berre å følge kanten bortover mot Toppen. Mor går litt lengre opp for å krysse elva etter tips, for der skulle det være mulig. Bedre å holde skrått oppover, enn å måtte gå rett opp langs elva for å finne en overgang. Dessuten, så får mor sett meir ved å gå lengre oppe.


Du får en grei oversikt her oppe også, og mor tar seg alltid god tid til å stoppe for å kikke seg rundt. Er ikkje det å komme seg fort til målet som er turen, men det å kikke seg rundt, nyte og oppleve som faktisk er turen.
Når nærmer seg fjellet, så ser mor en liten prikk på vei opp, det er faktisk mannen mor såg i trekket og sett sporene til. Han har samme mål som mor, Toppen.
Er veldig fornøgd på tur, tross er aleine. Kunne ikkje fått et bedre vær og forhold enn denne dagen her, og det er litt greitt å faktisk ikkje måtte passe på gut og motivere han også. Litt egoist tid.
Etter komt til elva, så måtte mor renne litt ned. Ser Rånåkollen veldig tydelig no der den ligge som en rund bolle midt i. Og dalen som går bakover til høgre for den, det er dalen inn til Tafjordfjellene og Vakkerstøylen. Dit har mor lyst tilbake en dag, virkelig.Mor ser opp elva, den er åpen både her og der no, våren er virkelig i anmarsj. Mor tar sats, og renner fort over, er hull på andre siden av mor også, og har lite lyst til å havne i elva.


Etter komt over elva, så ser mor innover mot Bøvervatn 1028moh. Ser som små prikker noen hytter. Skal ligge ca 9 hytter her inne ved vatnet. Mor rekner med å sjå dei ifra Toppen.

Mor går litt, tar pustepause, går litt til. Tok faktisk innpå mannen foran, og såg han akkurat kom opp til varden.

Sjøl om mor ikkje er heilt ved målet, så ser ho at det hadde vært veldig lett å gått meir tur her oppe. Om følger ryggen ned fra Toppen  retning den fjelltoppen der bak, Raumyrhøa 1619moh, opp på den, så gå  over elva, og følge ryggen der heile veien til høgre. Da kjem man tilbake til trekket. Hadde mor hatt noen timer til til rådighet, så hadde ho virkelig tatt den runden.


Mor går og nyter stunden på vei opp mot Toppen. Hører flyet nok en gang flyger over, og ser dedt runder tilbake til flyplassen for å droppe fallskjermhopperene.

Toppen av Toppen! :-D Mannen som var her dro fort, var så iskald vind og han fann ikkje le som han kunne sitte i sola. Men før han dro, så hjalp han mor med å peke ut 3 kjent topper for ho, Pyttegga 1999moh som merket seg ut i fjellheimen, Karitind 1982moh, og Høgstolen 1953moh. En dag, en dag skal mor opp på Pyttegga!


Mor såg han forsvinne ned siden, over elva, og borte var han. Mor har no heile Toppen heilt for seg sjøl!Le var slett ikkje lett å finne nei, og gikk bort til nabovarden. Med sekken inntil varden, så vart det ok med le til å ta litt mat. Mor kjente nede i fjellsiden at magen virkelig var tom, og at mor vart sliten av det. Da blir havregrynsgrøt, brødskive og litt kakao utrulig godt.


Heilt grei utsikt å ha når du spiser lunsjen :-D Kvitt landskap, topper som frister, sola som skinner, og du har det godt og varmt i dunjakka.
Ensom på tur er slett ikkje ille det heller, en gang i blant. Nyter en varm kakao på en mett mage, og skulle virkelig ønske hadde noen timer til for å kunne gått den runden. Men er kjempe fornøgd med å ta turen hit denne dagen, utrulig flott plass.


Der nede ligger hyttene også. Har hørt fra dei på hoppfeltet at det skal være flott her oppe når snøen er borte, og kanskje tilbake dit på barmark med gut en gang?Når først er her oppe, og har litt tid til rådighet, så tenkte mor å ta runden oppå her. Her er jo bedre utsikt nedover også om går litt bort. Er bart her og der oppå toppen, men du store kor mange topper du ser utover! Dette her, det er virkelig grunnen til man tar sånne turer på ski på vinteren. Å sjå kvite marengs topper som dette er berre nydelig!

Toppen er faktisk ganske så flat oppå her, og mor surrer seg videre oppå her. Skremmer opp 2 ryper som landet rett bortenfor og kikket på mor. Vart stående stille og berre kikke på kvarandre en god stund. Dei rørte ikkje på seg, annet enn hodet, heilt til mor tok 3 steg til, da dro dei.


Varde her også, og i det mor stoppet opp, så fløy 2 ryper til! Denne gangen så hoppet mor litt også. Godt å sjå at her er dyreliv i alle fall.
Får no sett nedover Rauma, der kom ifra kvelden før. Det mor syns er så fint nedover Rauma, så er det elva her, og flotte elvene. Ikkje minst så er der et par flotte bruer til toget også.


Inn dalen der, der er veien inn til Vakkerstøylen og Pyttbua. Ser ut som det er snø på veien inn dit enda. Landskapet inn der er virkelig flott, og virkelig verdt en tur.Kan man være annet enn glad da? Ny topp er innhentet, nye opplevelser, sett nye fjell, og fått inn litt geografi. Og tru meg, mor er elendig på geografi! Heldigvis fått utdelt en smule stedsans da, om ikkje veit kva plassene heilter, fylke det ligger i osv.
Som no når mor er nesten ved varden igjen, og ser videre forbi Bjorli. Langt bak der seg mor en plass, men kva plass er det?


Mor måtte zoome inn litt..... er det mulig at mor ser heilt ned til Dombås? Kan sjå slik ut altså.

Mor har ikkje tatt av fellene på skiene, må ta dei på når krysser elva og videre uansett. Men det er heilt greitt å berre la det stå til og får fart nok. Trenger berre å svinge mindre. Litt kjekt å lage egne spor ned fjellsiden :-)Kjem ned att til elva, og krysser over på en annen plass. Full smelting og nok av vatn i elva. Mor stavrer seg sidelengs opp siden fra elva, Skulle nok hatt på på renne funksjonen, for når du trakker sidelengs oppover, så er skoen ikkje festet med hælen, og skien er vanskeligere å dra med deg oppover.

Farvel Toppen, du var virkelig verdt turen opp :-) No er det berre for mor å finne traseen ned att og handle.
Du har hørt utrykket "verden for dine føtter"? Mor har Bjorli for sine føtter akkurat no :-P
Fann et annet spor, ser smalt ut og ser ut som vært langrennski her. Er det mulig det er den bratte skiløypa mor vart anbefalt å ikkje ta pulken på sist ho var her? Se nesten sånn ut. Skjønte fort et det sporet der ikkje førte mor dit ho skulle, og tok av inn i skogen.I skogen var snøen meir råtten, gikk gjennom, og kom for langt ned. Skjønte var på feil vei da havnet under en bergkant, så måtte litt opp att i skogen. Tok ikkje lange stunden før mor var inne på samme trasse som ho kom opp, og det var berre å renne ned heile trekket. Var berre å unngå dei smelta hullene, og på en liten stund så var ho nede igjen. Var skikkelig varmt i været å komme ned, bilen kokte, så var berre å ta av seg mest mulig. Når alt var stuet tilbake inne i bilen, satt mor der med et smil, og veldig fornøgd med turen. Tenk å få tatt en randonetur likevel, ho som trudde at sesongen var over for hennes del. Ny plass, ny topp, herlig utsikt, og omtrent aleine i fjellheimen. Og ikkje minst sol! Apropos den sola, husker du at mor hadde lagt solkremen i feil sekk? Vel, da ho lå på ryggen på benken på hoppfeltet og kikket på hopperne, så følte ho seg litt stiv i masken. Og i dusjen? Da mor såg seg i speilet, for et underlig syn! Knall rød i ansiktet, solbrent som berre det, og drivkvit kropp, mor så ut som en fyrstikk, rett og slett :-P Mor aner at her blir det mange på jobb som kjem til å få seg et smil når dei ser ho, knall rød i ansiktet med merke etter solbriller og lue dratt godt ned i ansiktet. Ja ja, prisen for en tur, og for å glemme att solkremen.....
Turen starter på skitrekket på Bjorli, er ca 4,8km en vei opp til Toppen, og du har et eldorado av topper du kan gå på. Og går du etter trekket har stengt for sesongen, så har du fjellheimen meir for deg sjøl ;-)


2 kommentarer:

  1. Så deilig med slik alenetid :-) Flotte bilder!

    SvarSlett
    Svar
    1. Uvant med sånn aleinetid Monica, men virkelig godt også :-)

      Slett