lørdag 24. juni 2017

Preikestolen 604moh i regnvær, Stavanger


Etter komt  kvelden før til duskregn, seint, så er klokka satt på vekking kl 5.15 på morgen. Målet er Preikestolen av alle plasser. Er nok en sånn typisk plass man har på lista si over plasser man har lyst til å gå en dag. Etter gått Via Ferrata Loen fredagen, Via Ferrata Tysso dagen etter, så var Preikestolen mål for dag nr 3. Og værmeldingene var ikkje akkurat hyggelige. Men værmeldingene meldte lettere regnvær tidlig på morgen og formiddag, så hadde et håp. Tidlig opp for å unngå å havne i det aller verste rushet av folk også. Så etter en elendig natt i forkjølelse, hodepine og lungebetennelse, så stod mor og MrJ klar på plassen og var ikkje aleine. En tur med regn, vind og et syn av folk i all slags bekledning og skotøy, fra alle nasjoner og aldre, og en masse regn. Men Preikestolen var virkelig verdt turen!Etter fått gnidd søvnen ut av øynene dei få timene det vart søvn i bilen, så vart frokosten fort inntatt, 2 pillere svelgt unna, og kjørt siste lille biten til parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue. Bom med betaling her, og da har du trygg parkering, tilgang til do, og tilgang til en krane med vatn så du kan fylle på flaskene dine.


Opp bort der en plass går stien til Preikestolen.


Så etter pakket ryggsekken, tatt en kopp varm kakao og kokt vatn til termosen, så var det å komme seg avgårde. En undergrunnstunnel under den veien du kom leder til stien.


Starten er en veldig pent gruset, bred "vei". Mor tenker skrekkslagent for seg sjøl, at det er vel ikkje sånn så langt vel? Det blir vel kjedelig.
Men etter litt så var den grusveie heldigvis over, og begynte på steintrapper. Det skulle vise se at steintrapper skal det bli en heil masse av. Tenk at rundt 270 000 personer går her kvart år! Svimlende antall folk det....Er ikkje så mange plasser du får utsikt på vei opp, en en del skog. Men her ser mor faktisk til vatnet nedenfor Preikestolen turisthytte, Revsvatnet 236moh. Er heilt stille, og krysser fingrene for at været virkelig held seg til det værmeldingene varslet.
Etter litt så ser mor Preikestolen tursthytte også. Har faktisk møtt på en person på vei ned, så vedkommende har vært grytidlig ute. Er fleire som har tenkt som mor og MrJ også, og er noen framfor, og noen bak dei. Er allerede fra 3 nasjoner hører mor, og rekner med å høre fleire språk før turene er over.


Her er andre turalternativer også, ikkje berre Preikestolen. Så om du tenkte å væe i området her noen daer, så har du andre turer å velge i også.Når kjem opp på kanten, så er det glattskurt berg å gå på. Tydelig at det meste er trakket vekk.Til og med stien er steinlagt, dei sherpaene ifra Nepal som var her i 2013-2014 har virkelig hatt nok å gjere på.
Så du får en blanding av sti, steinlagt, steintrapper, og gangbruer. Når det er så mange som går her, så trenger man å tilrettelegge også så man bruker stien, og ikkje sprer seg utover heile landskapet, og alt blir trakket ned. Er faktisk kosleig sti!Mor myser gjennom trea, det der vatnet ser virkelig stort ut! Får sjå etter når kjem tilbake, gå til hytta og kikke seg litt rundt.Ca 4 timers søvn er slett ikkje så masse å skryte over, og potte tett. Men hadde aldri byttet bort noen timer med søvn mot å ikkje fått gått her :-)

Og det som er så kjekt med å gå andre plasser, er jo at landskapet er så annerledes enn heime også. Om været ikkje ser så lovende ut, og er lavt skydekke, så har man da håpet om å få utsikten framme ved målet.
Av og til lurer mor på om det virkelig er turistene som har trakket vekk alt på berget, eller om det er skurt blankt med vilje. I alle fall er det stort område i stien som er fritt for mold og anna vegetasjon.
Oppe på en kant så ser mor gangbrua som slynger seg over myra. Der går 3 jenter ifra Danmark også, på jentetur :-)
Stien er absolutt ikkje utfordrende å gå, tilrettelagt så absolutt. Men er glad for har fjellsko, blir jo glatt når det er vått, og noen plasser kan det bli litt vått, for er jo sti også, ikkje berre gangbruer og steintrapper.
Apropos steintrapper, her kjem ei, litt bratt ei. Her er trinnene litt høge for å komme opp. Lårtrening! Mor kjenner at pusten i lungene ikkje er like bra som dei bruker å være, å være litt sjuk tar faktisk litt på. Men hallo, opp og fram skal ho, uten tvil! Gi seg? Ikkje aktuelt!
Hører at dei er meir stille dei danske jentene også, trenger meir pust til å komme seg opp enn å prate :-D
Å nei..... her kjem tåka inn :-( Greitt at det er godt merket o god sti så du ser kor du skal, men tåke+utsikt= dårlig kombinasjon. Pluss at tåke ofte betyr regn. Kjenner at lufta er fuktig med smådråper.Er berre å håpe at det letter opp ute ved Preikestolen, snu er ikkje noe alternativ når først er her.
Dei stolpene her er der en del av. Litt greitt å vite kor langt du har gått, og kor langt du har att. Spesielt for dei som ikkje bruker å gå i fjellet til vanlig, og trenger litt motivasjon for å komme fram. Er faktisk første gang mor ser sånne.
Dag 3 av eventyrturen ned gjennom Norge, og dei to der er veldig fornøgde med eventyrene hittil :-D Preikestolen står på begge si ønskeliste, pluss Via Ferrata ruter, og hittil har det vært heilt topp!!


Og eventyr er dette her også, tåkefullt og mystisk, men like et eventyr.

Veiskille? Mor måtte sjekke kor man kan gå andre plasser herifra. Ukjente navn for mor, har ikkje studert området her nede på kart enda.Kjære Yr og Storm, dette her hadde dere ikkje meldt av vær! Stod ekstra tidlig opp for å unngå dette, men hjalp det? Nei.... så her er det berre å skalke lukene og holde seg tørr. Ulla er allerede litt fuktig pga tåke med litt fukt, så satser på at dette regnskyllet er kortvarig. Skalljakke er virkelig gull verdt på tur!

Der nede skulle det vært noe å sett tru? Mor prøver å sjå, men vanskelig. Møtte folk som var på vei tilbake, såg ut som dei hadde overnatta ved Preikestolen. Dei hadde nok en våt natt, det er sikkert.
No er mor virkelig glad for skallbukse og skalljakke! Ser på dei som er rundt seg, tights og uten sokker, lave sko, og er allerede gjennomvåte, og vatnet renner garantert ned i skoene på dei. Ryggsekkene er bitte små, så har nok lite med seg også. Joggesko er ikkje noe problem på en tørr og solrik dag, tross er 4km å gå en vei. Men fjellsko er å anbefale.
Stod en plass at der er fleire plasser du kan ta matpause og bade. Dukker opp små vatn også, så no skjønner mor den.

Akkurat no så frister det lite å bade, men ser den en varm dag og små unger på tur, ta en pause og plaske litt, ser den så absolutt. Hiv med en handduk i sekken ;-)No blir det en del sånne  små berg som dette, over her og over der.
Kva er det som står der borte i tåka? En utedo??  Faktisk så ser det ut til at det skal bygges noe oppå her i området, noe fundament av et slag. Kanskje byge utedo her oppe? Med så mange turister, så hadde kanskje ikkje det vært så dumt.

Mor og MrJ får ikkje sett så masse av sjølve området eller utsikta her, men får til gjengjeld sett en del forskjellige folk, i forskjellig bekledning. Av og til så får mor frysninger når ho ser kor lettklede noen er. En kar kom i dressjakke, skjorte og tversover sløyfe, tuller ikkje! Asiater med typisk stort kkamera rundt halsen og meget stor hatt, noen i treningsklær, andre i dongribukse og kvardagssko. Shorts, tights, skjørt, og dei som kun kom i vanlig tskjorte måtte være gjennomvåte så det holdt og bunnfrosne. Folkens, det var slett ikkje varmt i været, og det regnet.

Mor er sjeleglad for at ho hadde skalljakke, ho var i det minste tørr i forhold til mange andre som også var på tur. Og som MrJ her, har regntrekk over sekken. Trur det var mange sekker og handvesker som var temmelig våte.Et limt av litt utsikt! Lurer på kva det heiter der, og kvar er det der? Tåke er magisk og flott, men det skjuler så masse også. Mor trur at det der er Troppeknuten 616moh, og kan stemme med at ho ser noen vatn til venstre bak i der. Fekk ikkje hatt denne utsikta så lenge dessverre.Ned i Neverdalen ligger det noen veldig små vatn, men sikta ned er heller dårlig. Skulle så gjerne ha sett meir!Mor begynner å faktisk ergre seg over tåka, for dette er en tur som ho muligens ikkje gjer opp att. Ikkje fordi at turen ikkje er flott, men fordi den er så folksom at du må utenfor sesong, grytidlig, eller innmari seint på døgnet for å kunne gått her uten særlig til folkemasse og kø.Her hadde dei bygd noe over det gamle, sikkert for å beskytte folk som går her.


Med det trykket som det er på denne plassen her, så er det ikkje så rart heller. Hadde dette her vært en vanlig og ikkje så populær tur som dette her faktisk er, så hadde her nok aldri vært bygd noe trapp tross høgt ned.

Det gjelder å sikre folkemassene og landskapet, så skjønner den også.


Men så begynner det å bli litt luftig, og slutt på den tilretteleggingen. No er det ikkje så langt att heller. Sjå kor flott da! :-D Mor og MrJ kikker bort til andre siden, bygninger?
Mor måtte zoome inn litt. Jo, der ligger det hus og gårder. Er det det som er Fossmork tru?
Dette er vel delen som dei med litt høgdeskrekk ikkje liker.... du får litt bratt utenfor siste biten til sjølve Preikestolen. Mor eller MrJ bryr seg ikkje, men veit av dei som ikkje har likt seg her.Er bredt nok her, og mor kikker utenfor kanten. Er høgt ned ja, ikkje tvil om det. Regnet vil ikkje gi seg, men tåka ligger ikkje så tjukk her ved fjorden, heldigvis!Får ikkje lyst til å sveve akkurat her :-P Er 600m rett ned, og det er litt sug i magen ved tanken.
Godt merket kor du skal gå her også, og du følger kanten et stykke for å komme fram.

Er nesten ikkje gras eller mold att her, reint berg å gå på. Om er fjernet for at folk ikkje skal skli utenfor, eller om berre er slitasje, det aner mor ikkje. Ho sjøl er litt våt i håret, eller veldig våt, men ellers tørr. meir man kan sei om dei som går bak dei.


Og der er sjølve stoltheta til området her: Preikestolen! Nesten surrealistisk, for du har tros alt sett den på bilder fleire hundre ganger snart, og reportasjer i alle dei år. Men faktisk stå her og sjå den søl er litt rart.

Mor trakker seg utpå, og syns på en måte at plassen virka større på tv. Eller er det sånn, at alt virker større på tv og bilder?Men likevel, er utrulig kjekt å endelig være her!! Er berre å nyte øyeblikket. Nok et mål er nådd, og et omtrent nasjonalt landemerke er funnet :-D

Etter fått tenkt seg litt om, plasen her er ikkje så liten likevel, og mor begynner å føle seg lita utpå kanten der.


Å stå der og sjå Lysefjorden, heldigvis med delvis utsikt er fantastisk!Håpe at videoen virker så du får sett her, for er virkelig flott :-)
Og har du høgdeskrekk, ikkje kikk no...... MrJ som den fallskjermhopperen han er, er allerede i sving med tanken på hoppe her ifra. Typisk eller?


Ikkje verst fjellveggen rett overfor Preikestolen heller. Kor høg den fjellveggen er, ingen anelse, men høg!Mor bøyer seg utpå, er jaggu langt ned også, og kjenne suget i magen. Best å berre trekke seg tilbake. Preikestolen er på 604moh så er noen hundre høgdemeter ned før du treffer noe bunn.MrJ setter seg ned, og ser utenfor kanten han også. Han er ikkje akkurat høgderedd, men mor er glad han ikkje er av dei som tar sjaner utpå kantene, berre fordi det er tøft. Så ingen spetakulære bilder ifra dei to her, er ser man ikkje vitsen i å henge på kantene.

Der er folk som er utpå denne klassiske plassen her jamt, MrJ måtte utpå å kikke han og når først er her. Du føler deg litt liten her når du får sånt stup rett ned.Regnet tar seg opp att, kjedelig at det skal være så vått når først er her, men fekk meir utsikt enn håpte på med tanke på tåka. Mor kikker ned igjen, et stykke ned til Lysefjorden, men fekk no sett den i det minste, sjøl om berre deler av den.
Og veldig greitt å kunne gå her uten dei alt for store folkemassene. Her er vel 10 stykker akkurat no, og fleire kjem til.  Rart å få en sånn form på en utstikker, så firkantet og spesiell som Preikestolen er, og skjønner på en måte kva det er med den som drar så masse folk.Og den sprekka mor passerer på kanten der, full i søppel etter folk. Bokser, engangsgriller, plastikk osv osv. At folk ikkje skjemmes! du har plass i sekken til å ta det med dit, da har du plass til å ta det med tilbake også. Spesielt drikke, for da er det tomt og veg ikkje noe i sekken tilbake. Mor fekk en sterkt trang til å plukke opp heile skiten, men har verken poser nok til det, eller stor nok sekk til å ta med alt. Hadde nok trengt spøøelsekk for å få med alt som er akkurat i området her.


Mens mor går der, så ser ho rett bort på MrJ. Skulle sjekke om der er en annen vei, eller kan gå lengre opp og ta matpause. Ho stikker dit ho også.Det regner på, og blåser litt, så en varm kakao er absolutt godt no. Skål Preikestolen, du var like stilig som på bilder :-)
Siste øyeblikket på Preikestolen, før går tilbake. Da har både mor og MrJ fått krysset av et turmål på sin ønskeliste, Preikestolen. Og enda et eventyr på dei 4 dagene dei er på tur nedover Norge.

Siste blikk tilbake på Preikestolen, uten å få med alle folkene der. Rekner med at om litt så kjem busslastene med folk, og tross været, så skla nok en heil haug gå hit.Takk for oss!

Husker du at mor viste bilder av stien bort, bredt med bratt utenfor? No ser ho at fjellet faktisk går innover under stien, ikkje rett ned som ho trudde :-P For det er stien du ser der oppå kanten. Er utpå den lille kanten før Preikestolen skjønner du.

Og den kanten har ei sprekke.... og den sprekka var stor! En ok størrelse stein har havnet ned i sprekka også. Lurer på kor lenge denne her held seg på plass?

Hadde ikkje tenkt å stå der så alt for lenge og finne ut av det. Faktisk så er det berre å rusle tilbake, for skal videre denne dagen, og faktisk med litt bedre utsikt til området rundt.Passerte gjengen ifra Øst-Europa ved trappa som hadde søkt ly for regn og vind og hade en pause i en sprekke. En kar i svart, åpen skinnjakke med store nagler på kjem imot, kun tskjorte under. Han var våt! Ser at det kjem fleire folk imot også, og både mor og MrJ er glade for at dei er godt kledde, og ikkje minst gikk så tidlig som dei gjor. Det er berre å nyte det man får sett av landskapet tilbake, og tenke på at dei andre fremdeles ikkje har komt fram til målet.Terrenget her er ikkje utfordrende å gå, og om du løfter blikket så ser du beste merking. Været er det som er utfordrende, og at det faktisk er et godt stykke å gå. Å gå i sandaler er absolutt ikkje å anbefale på noen måte, sko deg skikkelig.Været var det som vart en demper denne dagen, du er temmelig våt om du ikkje har god jakke når det er tross alt 4km en vei. Men det er ei fornøgd mor som trakker ned trappene, og snirkler seg forbi folk.


På berget der du ser til Revsvatnet ved Preikestolen fjellstue har det komt en heil haug med folk! En busslast med folk ifra Tyskland har samlet seg her, ilag med en heil haug med nordmenn. Mor ser ned til vatnet, og smiler for seg sjøl: dei er på vei dit, mor har vært der :-DDer er enden av vatnet også. Ser veldig fint ut her, og må være perfekt å padle her. Den som hadde hatt kajakk eller kano!

Tilbake til parkeringsplassen og bygget med alle toalettene. Ser at det har komt en heil masse med biler siden dei gikk, og fleire er på vei inn. Skal bli veldig godt å få av den våte jakka no, tross for den er kun våt utenpå.Kranen utenfor toalettene er kjekk å ha å fylle på vatn i både 5 liters dunken, og i drikkeflaskene.

Måtte ned til sjølve Preikestolen fjellstue også og sjå, og håpe dei serverte dessert no, for der var et par ting som frista på menyen som stod på oppslaget ute. Spesielt har dei lokal mat på menyen. Dette bygget her har 27 private rom med eget bad og toalett og dusj.


Gamlebygget der nede, Preikestolhytta, har enklere standard, meir dnt som man er vant til, med billigere rom, og dele toalett i gangene. Og så har du et vandrerhjem. Så her kan du velge både standard og pris som kan passe alle. Og sånn syns mor er flott! Er liksom noe for alle, ifra den kresne, til den enkle. Alle er på en måte velkommen. Og her møter du på en måte alle også. Ifra busslaster med tyskere som mor og MrJ møtte på, så møtte dei på en busslast med asiater, du møter smabarnsfamilier med barn i bæremeis, den enkle turisten, kvardags mannen, du finner alt her! Samme gjelder bekladning og skotøy, dessverre. Mange trur at siden så mange går der, så klarer alle det, uansett bekledning. Kor mange ganger har du ikkje lest om en med finsko som starter turen? Om vedkommende kjem seg fram, og om turen var behagelig, det er noe annet. Snakker ikkje om å ha det dyre flotte utstyret, berre ber om at man tenker seg litt om, tar behagelige sko som tåler litt, ei god jakke som tåler vind og regn, sjå på været, og ta med deg noe å drikke og spise. 4 km en vei er litt, og man kan bli både tom for energi, tørst, får et regnskyll osv. Gjer turen til en koselig og minneverdig tur, ikkje sitte att med en tu med vonde føtter, våt og kald, men kan krysse av at man har vært der. Ha en riktig god tur, fordi du fortjener det <3
Turen er på kartet litt over 4km, altså den er lengre. Tydelig sti, tilrettelagt og veldig godt merket. Er ikkje flat tur som mange trur, men er heilt grei å gå :-) Fekk spørsmål ifra ei om det er greitt å gå med bæremeis her, og det er den absolutt!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar