torsdag 15. juni 2017

Smått og stort til Megardsdalen 500moh


Dette året er Megardsdalen kode på Fjøre til fjells, og det er en grøn tur. Mor og gut har begynt å sanke inn noen av kodene, og Mormor kom med forslaget dagen før om tur dit. Hadde det så pass kjekt på turen til Klubbå, at å gå ilag alle igjen dagen etter er ingen problem. Denne gangen vart det samme 5 ungene med, mor; Mormor og Morfar som dro ilag på tur. Litt småsurt vær, men likevel heldige. Livlig med lunsj når man er så mange, og sisten vart nok en slager framme ved den vakre setra. Megardsdalen, virkelig en flott dal!
Etter en ruskete start med å få alle på plass og samlet, er det mor som er sist på plass med gut og MrRob. Mormor parkere ved rundkjøringen i skogen, ja du las riktig, rundkjøring :-P Hundeidvik er en liten plass, men dei har faktisk en rundkjøring, og den ligger i skogen.

Du kan føge en sti som går gjennom grinda når du parkere, eller som gjengen her gjer, følger grusveien videre forbi bommen.


Grusveien er veldig fin å gå, og no er grinda lukket også. Veldig viktig å huske å lukke den, er sauer på beite her.

Så er det om klarer å ta att dei andre 4 som gikk for lenge siden. Blir litt småstress når havne så langt etter, er ikkje alltid like lett å komme seg ut av dørene, få med seg dei man skal, og møtes så mange til samme tidspunkt. Men er no på vei da.Det samme du går inn grinda, så kjenner du at her er det sau på beite, du lukter saue bæsj! Men det er sånn det skal lukte her, tegn på at det blir beitet og kulturlandskapet blir holdt i hevd. Blir stadig mindre og mindre dyr på beite, og marker, skog og alt av utmark gror att. Du syns vel sjøl at pent beitet skog og utmark er fint å sjå til? Om ikkje så mange år så er alt berre skog og høgt gras. Så sett pris på alle dyr som er ute og beiter, og tenk også på kor godt dei smaker ;-)

Gut er tross alt berre 5 år, og han vil gjerne plukke stein, bygge varder, plukke pinner, og kaste stein. Det tar litt tid, og mor skal innrømme at ho stopper gut en del i akkurat det for å ta att dei andre. Litt får han, skulle berre mangle, men rekner med det blir meir gøy når finn att dei andre og får leike framme på setra. MrRob trakker seg opp bakken mens gut bygger en varde.Kva er det der tru? No måtte begge gutta undersøke den 4kanta saken. Får forklart at det er saltstein til sauene som dei slikekr på, og dermed så held dei seg i området også.


Hører noen sauer, og måtte kikke godt etter ned ifra veien. Jo, der nede er det visst noen sauer. Gut ville klappe dei, men er litt langt å gå ned, og dei kjem berre til å stikke av.
Gut går fortere med selskap, for da tenker han ikkje så masse på det å gå, men prater i vei heller. Er vel sånn med alle vel? Kjekkere å gå på tur med selskap.

En stor stein klarer han ikkje å motstå, den berre MÅ klatres! Selvfølgelig skal han få klatre :-)


Mor ser stadig opp mot Skopphornet 1226moh, eit fjell mor har et nært forhold til, er tross alt vokst opp med å sjå det fjellet der, også der ho bor no. Fjellet ser annerledes ut ifra forskjellige vinkler. Her er det meir tagger å sjå til.
Har komt til endes av det som var grusveien før, og flater litt meir ut. MrRob lurer på kor langt dei har gått, og omtrent her så er det vel halvveis. Flat vei gir litt glede, som utløyser litt springing. Akkurat denne delen her liker mor, for er grønnere å gå her, og koselig med trea inntil veien.

Denne her planten eller blomsten er det vel, syns mor er litt artig. Den er nemlig på en måte kjøttetende, og det er alltid like kjekt å fortelle unger at den er kjøttetende. Tettegras som den heiter, spiser insekter. Er ikkje sjølve blomsten som spiser, det er bladene på bakken. Insekter klistrer seg fast på bladene, og enzymer oppløser dei.
Skal mor ta en fakta til om den? Tja, for du skjønner, før så brukte man bladene i melka og laget syrnet melk, kalt tette melk. Noe sånt som dagens kulturmelk.
Har no allerede komt til rasområdet. Her er man litt ekstra obs på vinterstid/våren. Er en del år siden dette raset her gikk, så ingen fare.
Når du ser oppover, så skjønner du kvifor. Er bratt der oppe, men du store kor flott også!Vel, med så masse stein, så er det vel obligatorisk med et stopp og kaste stein? No er det om kven som kaster lengst, gut eller MrRob?

Nåår nærmet seg fossen går veen over i sti. Her satt det noen med små barn og hunder og hadde matpause. Er faktisk en del folk her denne dagen, mange som skal hente seg kode, og så er dette en dal mange liker å gå på tur i også. Samtidig så har man fått øye på resten av gjengen, og dermed er det meir fart i føttene på MrRob og gut.
Har hørt fossen ei lita stund, veldig fint borte ved sjølve fossen, kan vasse der også om man ønsker. Mor holder stilt om akkurat det, for da hadde det vært en gut som skulle duppet et par føtter i det kalde vatnet. Å ja, fjellet du ser der er Hundatinden 1234moh, og ved foten av den får du hyttene på Magardsstølen.MrRob har komt seg lant avgårde i jakta på dei andre som går på kanten der. Når du kjem opp på den kanten, er det fint og flatt innover å gå, og du ser setra.
Mor og gut går og prater bak Mormor. Mor tar seg i å tenke på kor mange ganger ho har gått bak den ryggen der på tur no? Det er absolutt ikkje få turer! Også gått bak. Den dama har blitt med på mange av mor og gut sine eventyr opp gjennom årene, og er ei fabelakti dame å ha med på tur.
Oppe på kanten og ser nor det første av 4 vatn som er her, dette er Heimstevatnet på 485moh. Og no ser du hyttene også, er snart framme!
No er det på med jakker også, vinden tar tak her oppe i dalen. Gut balanserer og viser mor kor flink han er til å gå på stein uten å falle. Å balansere på stein er noe han liker, og faktisk er god på, han liker å gå på stein, utfordrende. Og ikkje minst, han har gode sko. Har fått et par spørsmål på kva sko gut har, han har sko ifra Hanwag, kjøpt på Friluftsbarn.no som held til på Åndalsnes. Håpe på å få tak i samme skoene til høsten, for da rekner mor med at dei begynner å bli litt små.


Har passert det litt våte partiet her, og gut stopper plutselig opp. Kva er det du lurer på no da?
Aha! Der er noen sauer som er litt nært. Han spurte om han kunne få prøve å klappe dei, og sjølvsagt skal han få prøve. Mor veit at de stikker av uansett, samme kor forsiktig han er. Mor sier at ho står att, slik at ho ikkje skremmer dei. Forsiktig, forsiktig så nærmer han seg.... men om han fekk til å klappe en? Nope, dei reiste seg og tuslet sin vei.Mens gut forsøkte å få klappet en sau, stod mor og lurte på kva skar man skal gå opp for å komme seg til Hundatinden. Det er et fjell mor enda ikkje har gått opp, men har på lista for fjell i Sykkylven.

Mor og gut er nok sist av gjengen til å komme fram til målet, men no er man så nært, og resten av gjengen er funnet. Så han får leike seg siste biten fram, og en bekk er ikkje berre å passere sånn uten videre.


Hyttene her oppe i Megardsdalen er på en måte delt i 2, på kvar sin side av elva Huna. Den der er veldig ny, forrige vart tatt av vinden og bygd opp att større. Ligg flott til da :-) Der har komt en utedo for hytteeierene, men mor er litt usikker på kven sine murer den utedoen er bygd på, for der var murer der før utedoen kom, så et eller annet sel har det stått der. Men den er låst.Resten av gjengen roper på gut, så han er ventet. Klar for mat! Skal berre finne koden han også. Alltid en skal berre :-D
Dei andre er allerede i full leik over området, og kvar en stein innbyr jo til leik og katring.
Gut lurer på korleis FrøkenS kom seg opp dit, og vil han og. Men er berre plass til en i gangen.Da er neste kode herved sanket inn! :-D Fornøgd gjeng på tur! Ja ja, fått noen smådråper med regn, men ikkje verre enn at det tåles.
Mens resten finner seg til rette inni ruinene for matpause, stakk mor opp og bak litt. Kremt, stikke langt unna der folk ferdes  når utedoen er stengt for almenn bruk :-P Ilag med sauene så får mor fin oversikt over hyttene her. Ser ned til Heimstevatnet også, og Litlevatnet som ligg ved hyttene. Ser faktisk så langt som til fjorden der ute, og Sulafjellet. Telt oppå her og du får solnedgangen.

Ser også inn til vatn nummer 3, Mevatnet 513moh. Der går en veldig fin sti inn til dei to andre vatna også, så det er berre å rusle videre innover.
Tilbake til resten av gjengen så er det en fornøgd ut som får velge seg pålegg og spiser så fort opp at mor blir overrasket! Vips, så var brødskiven borte, han som ikkje akkurat er noen racer på å spise. En som tydligvis er i slag idag.


Litt slat pålegg når man er på tur er veldig godt, og spesielt med smørost under :-P
Men så begynner alle å samle se rundt Morfar, o mor lurer på kav som skjer, for han må ha noe veldig spesielt ned i sekken sin!

Aha! Når gut slukte siste biten av maten, så fekk han overlevert et stort påskeegg som Moraf hadde tatt med seg. Da skjønner mor sammenstimingen! Utdeling av sjokolade! :-D Morfar hadde glemt at han hadde et påskeegg liggende, så det tok han med på tur. Her får innholdet fort bein å gå på, sjokolade og 5 barn, pluss mor, da ryker innholdet unna.

Veldig koselig å sitte i ruinen å spise mat og godteri, intimt, samlende, lunt og veldig kjekt. Er heilt annen stemning når man sitter ute og spiser ilag, enn sitter inne ved et bord. Er meir uhøgtidlig dette her, og skaper meir liv. Ikkje minst, barn med makk i beina får bevege seg og blir ikkje så rastlause.
Tid for varm kakao og toddy <3 mor som har lungebetennelse syns det er godt å få noe varmt i halsen, og er deilig på en litt ruskete dag. Brenneren her er super, akkurat passelig å ta med på tur.


Etter suksessen dagen før med sisten, så vart det sisten denne dagen her også. Dei er høgt og lavt, over alt faktisk. FrøkenA balanserer fort oppå murkantene, og vips er hun borte.

Trur det er gut som "har den" for 2 stykker gjemmer seg oppå taket og speider etter gut. Han klarer vel ikkje å sjå oppå.
Litt plastring av MrM sine føtter, sportsteip fikser det meste. Den lille baggen med diverse førstehjelp er alltid kjekk å ha med på tur, samme kor kort eller lang turen er.

Mor hører noen hyl, og snur seg. Der er FrøkenA igjen oppå muren, og mor såg hodet til gut forsvinne bak steinene. Tydelig at han er fryktet :-PEr stort nok område dette til å leike på, uten tvil. Syns det er kejkt at dei finner på noe sjøl, enn at dei sitter stille og blir kalde, eller kjeder seg. Fordelen med å være fleire, alltids noen som finner på noe.Er noe en flott plass å leike på også da, ikkje sant? Vann, murer, hytter, flotte fjell og elva. Naturskjønt område her oppe.

MrRob har søkt ly påå en av dei store steinene, så er ikkje han som har sisten.
Tenk deg da i dei dager murene her hadde sel oppå seg, her var liv og fleire dyr. Mektig fjell som Skopphornet 1226moh som vegg bak deg.


Ingenting er som glade barn som dette her på tur, du kan ikkje unngå å bli glad sjøl. Da frister det også til å ta fleire turer seinere. Herlig gjeng, sei ikkje noe meir.

Rekner med får samme energien på vei ned, og apkker sammen. Meir yr kjennes i lufta, men gjengen har egentlig vært heldige. Mor tenker seg en rask tur over til hyttene der for å sjå.
For å komme over til dei hyttene, må du over brua. Bru, vatn og barn, treng mor sei noe meir?

Tenk deg hytta mor har i ryggen, og så har du dette her som utsikt utover vatnet. Flott å sitte her og berre nyte. Mor kjenner ho får lyst til å fiske......
Og på den andre siden der var gjengen istad og spiste og leiket seg. På haugen ved hytta der har mor og gut lagt i telt også, ilag med sauene. Husker berre at det tok litt tid å venne seg til lyden av sauebjellene på kvelden, og våknet av en var borte ved teltet.


Gut står og roper på mor, dei andre har begynt å gå, og han ville ikkje gå uten mor. Passer på han der skjønner du ;-) Mor kjem!!
Suger inn siste inntrykkene før mor henter inn att gut og går ned att. Flott her, aldri vært tvil om. Håper det blir sauer her i mange, mange år framover og held landskapet ved like her oppe. Vært synd om det skulle ro att her.
Dei store har virkelig farten på seg, dei omtrent springer heile veien ned.
Mor tar seg i å tenke på første gang ho var opp i dalen her første gangen, det var faktisk ilag med Mormor, og det var tåke og småyr. Men husker likevel at dalen her gjor inntrykk, og var bestemt på å dra tilbake. Kor mange ganger ho har vært her no, det har mor ingen anelse om, men blitt noen.


Gut har fremdeles så lyst til å hilse på en sau eller to, tross iherdige forsøk og vært ytterst forsiktig, så vil ingen. Tviler dei her heller vil, men han skal få prøve seg. Nei, dei reiser seg dei også. må nok virkelig gjere alvor og besøke Blakstad gård igjen og få klappet en sau eller to. for no tar mor litt synd i gut.

Gut som er mor sin følgesvenn i tykt og tynt, på alle eventyr og hytteturene, teltturer, skiturer, padling, klatring osv. Han her er berre mors herlige lille, men store venn <3
Og det er en glad gut som er nesten nede ved bilen igjen, fornøgd med nok en tur, og lurer på kor neste kode er. Han har virkelig fått sansen for å finne dei kodene, så her er det berre å finne neste tur ;-)
Turen er på litt over 3km en vei, men veldig lett å gå på fin traktorvei og fin sti. Litt vått akkurat på flata. Megardsdalen er virkelig flott, og du får 2 ruvende kjemper av fjell på begge sider, pluss 4 vatn du kan fiske i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar