mandag 24. juli 2017

Badetur og skogstur til Stafsethneset med venner, Ålesund


Det er endelig sol og sommer på Sunnmøre! Og det med varme også. Perfekt dag for en tur ilag med venner på ei strand, og det på en ny plass for mor og gut. MissT har snakket om Stafsethneset før, og no skulle alle møtes der for å bade, bål, leik i skogen og berre være ilag. Stranda er i skjelsand, fine stier rundt området, bålplasser, og en masse folk. Stafsethneset er en gammel handelstad med masse historie, huset der er ifra 1850 talet, så her er både historie, tusleplass og badeplass i ett. Gut er glad han berre får bade og leike han, Lillekompis også, så perfekt for unger.Etter fått meget god veibeskrivelse av MissT, så fann mor fram. Litt smågater og avkjørsler, og området her ute er totalt ukjent for mor. Parkringsplass ved det staslige huset her, som en gang var hovedhuset på handelsplassen her. No er det speideren som held til her.


Det er komt opp skilt også med litt informasjon. Tenke seg til at her har vært handelssted og posttjeneste her siden 1500 talet! Ærverdig plass må du vite. Bildet over stien og badeplassen er allerede utdatert ser mor, og ifølge MissT så er det ikkje så lenge siden skiltet kom opp heller.


Følger veien til høgre, og du ser ned til et naust etter litt.

Det blåser litt, noe Lillekompis ikkje liker og må hentes inn att og bæres. Gut sliter litt med brettet som vil flyge seg en tur, men får kontroll på det.

Veien her er ypperlig til å trille på, også rullestol. Og det er ikkje lange stykket til badeplassen heller.
Passerer et par fine bålplasser også, og Lillekompis kjenner seg att. Han har vært her før på tur han. Går an å telte på bålplassene også, flatt o fint på begge plassene.Og den der var stor! Og med ei slenge i også. Den ville gut ta, helst med en gang. Er fulle i armene alle sammen, og mor lover gut etterpå. Den er heilt grei, for badestranda lokker litt meir enn slenga.
Litt nøling, for er en masse ukjente folk og unger der, men til slutt så er han utpå på brettet. Dette er noe han har sett fram til ei stund, bade på ei strand. Har bada i badeanlegget heime på Ikornnes, men det er basseng, ei strand er noe annet.


Trur kom litt seint hit i forhold til andre, for tok ikkje lange stunden før folk begynte å dra heim, er middagstid. Dermed kunne gjengen flytte seg meir midt på stranda. Mor har gravd et hull ved noen steiner, og stablet opp noen steiner så får en bålplass her. Gut ville sitte ved bålet for å varme seg, blir kald av å bade veit du ;-)
Bål med utsikt <3 her skal det bli både pølser og vafler etter kvart.

Lillekompis er fornøgd berre han får ei pølse han, slik som gut var på hans alder. Mor har lagt på vaffeljernet til oppvarming.
Bringebær og vafler, nam nam! Lillekompis kom og spiste opp bringebærene, og kikket etter fleire. Tydeligvis noe som fallt i smak. Vafler vart det på alle etter kvart også.Vafler med jordbærsylte på ei strand i sola, kan ikkje klage :-)


Gut klager ikkje i alle fall, og heim er uaktuelt! Han er glad han endelig fekk dra på stranda han.

Lillekompis liker ikkje å gå på stranda uten sko, og held seg oppå sitteunderlaget, men etter kvart så fekk man jo lokket han utpå stranda sjøl, om enn ville bli båret til plassen.

Grave dam og elv, og mor i skytteltrafikk med bøtte og vatn. Vart litt leiting av krabber også, en liten plass på enden av stranda. Kikke på glassmaneter også, og gut leiket seg litt med andre unger.


Fint på stranda her, men får ikkje tatt særlig med bilder, for er folk og unger over alt her. Gut var ut og tilbake ifra vatnet, og mor forsøkte på å ta med Lillekompis uti. Gikk greitt så lenge mor holdt han, og holdt han ned til vatnet så han fekk fyllt bøtta med vatn, men uti? Nei, det skulle han ikkje.Vart en del vassing på mor denne gangen, MissT også. Gutene leika seg, gravde, bada og kosa seg i sola. Mor satt til og med stille et lite øyeblikk og viftet med tærna.

Kor lenge var på stranda, aner ikkje, men Lillekompis ville leike i skogen, og begynte å bli litt sliten. Pakke sammen, koste av skjelsand, og gå tilbake til bilen med sekker og ting. Gut bærer stolt den nye ryggsekken sin, skulesekken han akkurat har fått. Han skal jo begynne på skulen til høsten.


To gutter som suser bortover stien, hatt det kjekt på stranda, og er no klare for litt skog. Er veldig koselig her, det er sikkert.Her syns gut at teltet kunne stått ei natt, perfekt for telting her. Joda, kan være veldig enig i den. Men mor kunne tenkt seg litt nærmere sjølve stranda.
Måtte leike litt til inne i "spøkelsehuset" som gut kaller det. Og ja, ser litt spøkelseaktig ut, skal ikkje protestere på den.
Litt ribba innvendig? Lurer på kva det en gang har vært brukt til. En del glassbrot rett utenfor som mor begynte å plukke opp ilag med gut. Han er flink til å finne glassbrot og varsle ifra. Men veldig kjekt å gå inn og ut av bygget som er åpent over alt.

Etter fått lagt ifra seg diverse i bilene, så er det å runde bygget og gå til tuslestien som den kalles.
Flott bygg da, så absolutt. Tenk kva liv som var rundt her før, og kor herskapelig det en gang var.

Hadde til og med gartner her som stelte hagen, anla stier, terasser og her var sjeldne trær og stauder. hassel vart høsta inn, kristorn til kranser. Frukt og bærtrær også. Inni sjølve skogen ser du tegn etter andre bygg og murer her, og at hagen her en gang har vært stor. No er den omtrent attgrodd.


Så kjem du til et tilrettelagt toalett. Litt bom på plasseringen da, er alt for langt unna stranda, fleste ungene tisset i grøfta eller skogen, og for langt unna bålplassene. Skulle ha vært flyttet.Her ser du også Vegsundbrua, og skjønner godt at det var ypperlig plassering dette her, midt i krysset av alt av båttrafikk en gang.
Dette er en tuslesti, og gjengen tusler, uten tvil. Er meir uti veikanten, enn på veien snart. Store røtter ifra store trær er fine å klatre på, da med ei hand å holde i for Lillekompis ned røttene. Mor er så heldig at han godtar at mor hjelper og tuller med han <3


Så har man komt til skogen ved stranda som Lillekompis ville leike i. Her står en delvis gapahuk også, som dei måtte undersøke. Heilt enkel en, men fungerer ypperlig som tak for småturer.
Tydeligvis en barnehage som har laget den, søtt skilt i alle fall.

Plassen har noen fine klatretrær, og gut vart løfta opp i det eine treet av mor. Det gut gjer, vil også Lillekompis gjere.Så mor løftet han opp i treet etterpå. Fornøgd eller? :-D


Gut fann seg et annet tre, og forsvant oppi der også. Der ifra har han flott utsikt utover stranda man akkurat har vært på. Kva trur du skjer no?
Jo, da vil Lillekompis også oppi! :-D Fekk hjelp opp her også, men neste år så skal du ikkje sjå bort ifra at han klatrer meir sjøl.

Når fortsatte på stien, så såg gut en hemmelig sti, dermed så forsvant han opp. Da kom man til en stor mark, og MissT forteller at det er her speideren bruker å sette opp lavoene sine. Gut finner kvitkløver og prøver å plukke en så lang som mulig.

Og så forsvinner han oppi nok et tre, og Lillekompis står nok en gang under og vil være med opp.
Gut klatrer laaangt opp, og er veldig fornøgd med å komme seg så langt opp.
Når Lillekompis ikkje kjem seg opp sjøl, så tar mor han med til et annet tre, og låner en hånd slik at han og kjem seg opp :-) Skal ikkje så masse til for å glede han herlige her!
Mor fann et annet klatretre, et som har fallt ned og delt seg i 3. Perfekt til å klatre rundt på, og hoppe på grena slik at den blir som en hoppedisse.
Til slutt er det 4 stykker rundt om i treet, og her gikk tiden fort altså. Klatring har ingen aldersgrense, i alle fall ifølge mor ;-)
2 stykker som har funnet tonen ilag <3


Og mor har funnet tonen med han her, og springer så fort man kan begge to, til frydefulle hyl ifra Lillekompis :-D

Den store slenga var rett nede i enden av marka, og gut måtte teste den. O hoi!!! :-D Det kilet visst nok litt i magen.
Men dessverre så endte han i treet, og det viste seg at det var alt for lett å havne rett i treet også, så mor endte med å stå å passe på og stoppe han.

Når surret videre, så såg gut noe ved "spøkelsehuset". Han forsvant mot noen benker ved noen gigantiske trær! Han prøvde å ta rundt det nest største treet, uten å komme halvveis rundt engang.
Men så kom MissT ilende til, og da klarte dei akkurat å ta rundt det! Store trær altså, uten tvil.Gjengen surret meir rundt i skogen, er utallige små plasser, stier, klatretrær osv her, du kan leike deg i timesvis her. Og tilbake på parkeringsplassen så er det nesten tomt. Gjengen kom seint, men leiket mest ;-) Så vil du bade, tusle rundt, grille, klatre, kikke og oppdage, så er dette en herlig plass å tilbringe noen timer på. Stafsethneset, du er slett ikkje verst ilag med gode venner <3

Rundtur her tar ikkje lang tid, og er slett ikkje langt heller, under 700m sånn cirka. Er en Stikk ut tur også om du "samler" på dei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar