onsdag 5. juli 2017

Hengekøye-natt på Skagen til barnehage


Det er torsdag og utrulig flott vær. Blåser litt da, men er veldig varmt og er sooool! Så flott vær må jo berre nytes, og mor og MrJ har snakket mange ganger om å overnatte i hengekøye utpå Skagen. Men det er kun 2 dager i heile juni at det ikkje har regnet. Mor skal på jobb dagen etter, gut skal barnehagen, men MrJ har fri. Mor er ferdig med det som skal gjeres på jobb, og spurte om å kunne få komme litt for seint på jobb dagen etter. Jo, det skulle no gå greitt, fekk ho beskjed om. Så da vart hengekøyene pakket, soveposene funnet fram, og storsekken pakket. Klar for en natt i hengekøye på berget ved fjorden? Å ja!! :-D
For å komme til Skagen må du til Aursneset, kjører øvst til venstre i boligfeltet. Får ikkje parkert akkurat der, men ved veien rett nedenfor skviser mor seg ut i grøfta.
Så går dei 3 samlet opp krysset. Veien starter rett bak det kvite huset der. Denne gangen har gut sekk sjøl, får bære kosedyna, Pingu, handduk og 3 leiker sjøl.Akkurat passert det kvite huset, og veien ser du med det samme. Du får Storfjorden som følgesvenne heile veien inn.
"Mamma, sjå, blåbær!" gut roper, og mor trur at det kun er grønne bær. Men nei da, er faktisk modne blåbær! Det hadde ikkje mor trudd. Akkurat denne flekken må være lun og fått masse sol, for 10m lengre vekk er alle bærene grønne. Gut plukker, mor spiser :-P

Mor og gut med kvar sin sekk. Den eine litt større enn den andre :-D Som MrJ sa der han gikk bak dei, såg berre 2 bein og en sekk.

Er lenge siden overnattet ute no dei to her, så mor gleder seg masse! Gut har lagt i hengekøya si før, og hadde lyst en gang til. Og han husket dammen der ute, og var klar for litt leik også.

Til vanlig liker verken mor eller gut grusveier, men denne her er et unntak. Her er det koselig å gå, og du føler deg ikkje så åpen heller. Skogen er litt meir tett på.

MrJ drar litt ifra, han bærer en pose med ved som held på å rivne, og tung å holde. Gut skal stoppe å kikke på ting, så tar litt meir tid. Ser han nede ved berga ;-)Mor må også stoppe og kikke på ting sånn inni mellom. Denne blomsten her er litt spesiell syns mor, veit ikkje kvifor.

Etter gått et stykke, så kjem du til denne her, da nærmer du deg der stien tar av veien ned til berga gjennom skogen. Du ser svingen der framme, svinger til venstre, og i svingen tar du av.Skogen her har en del furuskog når nærmer deg målet, og mor liker virkelig furuskog! Ser faktisk fjorden mellom stammene også.
Når du er i svingen, så er den litt 4 kantet, du går rett fram i svingen, følger den ikkje rundt. Visst du ser godt etter, så ser du sti starten rett til venstre for gut sin caps.

Henger ikkje akkurat i det samme stien starter, men et par meter inn. Dette er pinnene du finner når dei merker Fjøre til fjells.Tydelig og fin sti gjennom skogen. Ikkje merket, men trengs ikkje. Gut prøver å nå att MrJ, og han er nedi bakken en plass.


På vei ned og gut ser han, så står MrJ og unskylder seg at han ikkje har ventet, vedposen er snart i oppløsning, så han får berre skynde seg ned på berget. Ingen fare, mor har skjønt dette med posen.

Er litt rot i stiene her nede, har bliit trakket nye stier om vanskelige plasser, eller våte plasser. Ingen fare, alle fører til samme mål.


Er et par plasser som alltid er våte, så litt hopping og sniking må til.

Tar ikkje lange stunden til du ser fjorden og Skagen. Du får en steinstrand rett til venstre her før berget.

Overnattingsplassen er ikkje der, men litt videre. Gut runder den flotte furua og kjenner seg att.Mor må le litt! MrJ har droppet ifra seg alt rett på berget, og rett til fjorden for å fiske. Gut glemmer nesten å ta av seg sekken for å starte sin leik i dammen :-D :-D Dokke er herlige, virkelig! <3
Før mor får summet seg og fatt av sekkene og fram med leikene til gut, så har han jaggu fått fisk! Det der, det blir kveldsmaten! :-P Bra mor har med salt og pepper og stekesmør.


Gut måtte ta på fisken, men turde ikkje heilt å holde den, var litt redd for den skulle sprelle.

Mor tar med fisken, finner fram kniven sin, og skal gjere opp fisken. Akkurat i det ho tar første kutt, så kjem det dettendes ut småfisk. "Babyer!" roper gut og ville at mor skulle plukke dei ut. Mor måtte forklare at fisk legger egg, føder ikkje levende unger. Dette er fakstisk det fisken har spist. Etter tatt ut alt, fått studert, og fått kastet ned den lille bekken, så var gut fornøgd.Dermed sprang han til MrJ for å sjekke fisket. Hadde no vært stilig om han fekk en til!

MrJ kaster ut, gut sveiver inn. Litt lang og stiv stang, og sluken er litt vel tung til at gut takler den enda.

Lite napp å få, og setter seg lett fast i tangen, er litt vel fjøre akkurat no. Så gutta forflytter seg bortover berget, og mor blir etterlatt. Til slutt er dei "long gone".


Så mor begynner å henge opp køyeplassen til gut, og leiter fram hengekøya Ticket to the moon. Et lite tips når du henger opp din ticket to the moon: tre kroken gjennom hullet i posen, slik at posen henger på kroken ilag med hengekøya. Da finner du den når du skal pakke, og er berre å trykke inn hengekøya mens du holder i kroken. Lettere. Også kan du putte posen til tauene inni den tomme posen under opphenging og drar att glidelåsen, så finner du dei også lett att. Mor har mistet sine et par ganger :-P


Prøveligging er viktig ;-) Ahh... føles deilig! Må vel bli bra plass til gut. Da er det berre å få over tarpen.

Sånn! Dette ser vel ok ut? Er ikkje tarpen som hører til hengekøya, men er en Helsport multiduk, fugerer like bra. Den duken har 100 muligheter, dette er en av dei.Mor stikker bortover berget, sjå kva karene gjer på. Det som var en dag med godt med vind, så vart det heilt blikkstille. Fjorden er så stille at mor kan ikkje huske sist det var sånn.


Karene fisket enda, men gut hadde begynt på fiske av en brennmanet. Fekk en liten formaningstale av MrJ, og en av mor for å få han til å forstå kvifor ikkje at borti en brennmanet.


Når forklarer at den brenner/stikker meir enn brennenesle, da vart det litt stilt. Og ordet "kroker" og "gift" fekk han til å tenke. Men likevel, er fascinert over den.
Ifra berget ser du rett bort til Rundesteinvika, om du har vært der før ,og skal plassere Skagen i kartet i hodet ;-)
MrJ sier det er for grunt der, og stikker tilbake, og gut kjem etter. Går full fart bortover berget, og han roper på mor, at ho måtte skynde seg!

Teste ut soveplassen er viktig, og skal ha fart på hengekøya si. Hadde mor kunnet stått der i 1 time og gitt han fart, så hadde han vært glad.
Han ville ha et tau i treet så han kunne klatre opp. Mor tok enden av tauet MrJ tok med seg, og knytte en slags slynge. Vart som en disse.
MrJ og mor henger opp hengekøya hans, den skal dei 2 dele for natta, er da planen. Korleis det går, aner mor ikkje. Som han sier, finner det ikkje ut om ikkje prøver. Klatre itt for å få opp tarpen, ikkje noe problem, mannen er oppe før mor rekker å få et sukk for seg.


Mor tester.... ser innover Storfjorden, og et cuiseskip kjem, på vei ut att til havet. Turistane har fått en fantastisk dag denne dagen inni fjordane her. Geiranger med sine fosserfall og fjellgarder i strålende sol må være flott.


Gut dingler også i sin hengekøye, så mor må snu seg. To sløve i kvar si hengekøye, fantastisk deilig! Skulle hatt fleire sånne dager, men mor har telt dagene uten regn i juni, kun 3 dager! :-PKvalitetstid! <3 Kven skulle tru at det vart en sånn flott kveld? Ikkje denne gjengen, så er berre å nyte den til det fulle.Det fine med denne plassen er leikedammene og mini bekkene som gut kan leike i. 2 leikebåter og 1 ubåt blir flittig brukt.Bekken og dammen renner rett ut i fjorden og danner en slags bekk ned berget. Perfekt for en gut å leike med. Men også perfekt som vannkilde for matlaging, tannpuss og gjere opp fisk.

Ser du hengekøyene? Rett innenfor skogkanten på berget? Nærmere fjorden kjem du deg ikkje!

"Mamma, kom og sjå! No skal båten starte ifra kaia si, seile ned dammen, og stoppe i kanten. Eller den forsvinner ned hullet!" Blir litt sånn, "mamma sjå" når man har det gøy :-) Bra han har det kjekt i det minste.


Fyrer opp bålet, klart for litt kveldsmat, og mor kjenner at det er på tide med mat ja. Og bål har vært et savn i det siste.

Egg, bacon og kjøttboller :-P Ikkje verste kveldsmaten dette vel? Gut hevder at han ikkje er sulten, som vanlig, men mor veit bedre. Han er nok tom i magen, han har berre ikkje tid til å spise. Han kjører bil på berget, og er utrulig opptatt!


Gut får mat først, for det er han som bruker mest tid. Mor måtte hanke han inn, true med å konfiskere heile bilen om han ikkje satte seg ned og spiste mat. Men når får han på ulla, så går det bedre, for den er han så glad i. Om mor skal gidde å telle sekundene han sitter i ro? Gidder ikkje....


MrJ tar jobben som bålkokk, spesielt no som det er fisken hans som skal stekes. Ferskere fisk til kveldsmat får du ikkje, rett ifra sjøen, nesten rett i panna.Berget her er perfekt som rasteplass og leikeplass, og dette her har mor hatt i tankene i snart heile juni, og endelig så klaffer været.

Mor får servert nystekt sei av MrJ. Dette er snaddermat! "Gut, no må du spise, kkje stikk av!"Han her har slett ikkje tid til å sitte still. Når MrJ hadde spist og rydda opp, så var det ned til fjorden for å sjå om kunne få meir fisk. Gut springer som en turbo fam og tilbake på berget mellom mor og MrJ, mens mor har en skje med mat klart. Mat tar tid....


Mor har oppi liggeunderlag og sovepose til gut, slik at han forbereder seg på at det faktisk er leggetid. Han skal jo på barnehagen i morgen, og han gleder seg fordi det er "Barna bestemmer dag" der. Men legge seg no, det er jo lyst enda!Sola begynner å gå ned, umerkbart blir det litt mørkere, og gut skal berre leike litt til. Blitt favorittplassen dette her, og trur at man må komme tilbake.

Litt klatring på mor er det også tid til :-) Litt kos før leggetid er vel lov?Pingu er trofast med, og den er gut sitt kosedyr, men også er en varmeflaske. Koke opp vatn til leggetid er viktig. Tross for det er varmt ute.


Tannpussen er viktig. PÅ tur så får han pusse heilt sjøl, ellers foretrekk mor å pusse først. Føle seg litt stor på tur, derfor får gjere heilt sjøl.
"Ikkje sjå" kjem det ifra en som er på do. "Ingen fare" svarer mor. Ho er opptatt med å kikke på dei søte blomstene her.En som lliker soveposen og hengekøya si? <3

Med gut i køya, så slapper mor heilt av, og det er tid for bålkos i fred og ro. MrJ og mor vart halvveis liggende på berget og berre kikke på skyene, fjellene, sola og bålet. Nyte! <3Det er fryktelig stille i lufta, og knotten begynner å bli virkelig plagsom. Mor sjekker gut, og legger over sidene på hengekøya så knotten ikkje kjem så lett til.Sover søtt, tross er litt varmt ute. Håper berre at han får sove godt, og ikkje blir for varm.

Kakao, sjokolade, bål og MrJ, mor har det fortreffelig! Etter så masse regn denne måneden, så var det utrulig godt å være heime og kunne være ute ei natt som dette.


Litt fiske får ho også prøvd seg på. Elendig fiske da, er full fjøre, og setter seg fast i tangen ho også. MrJ hadde gitt opp, ikkje et napp samme kor han prøver. Mor vil berre ha den følelsen litt. Savner en skikkelig fisketur no.Mor fekk fisk!! Vel, fisk og fisk, like stor som sluken :-P Stakkaren får sleppe ut att, forsiktig.


Vart ingen vakker solnedgang, men plutselig så kom fargene i skyene. Var berre å nyte synet mens det varte, og hive på meir bål på bålet. MrJ er effektiv med vedsaging, holde seg i bevegelse pga knotten.


Mor måtte bort å sjekke gut. Han er klam og for varm. Er varmere ute enn forventa, han har varmeflaska si med kokende vatn, og mor dekt til for å beskytte mot knotten. Her er det å lufte litt, uten knotten skal f tak i han. Mor skal virkelig ta å bestille myggnetting til hengekøyene! Hadde håpt at trekken ifra fjorden skulle holde knotten unna, men her vart det heller "Kva trekk?"


Kvelden i seg sjøl er nydelig. Det fine og mjuke kveldslyset er flott å sjå til. Med fjell og fjord, trær og berg, så har du Sunnmøre på sitt vakreste.Om havet er der ute, så er det absolutt fantastisk flott inne i fjordene også. Du har ikkje solnedgangen i havet, men du får dei majestetiske fjellene i det varme kveldslyset istadenfor.
Klokka er masse, så skal ta kvelden MrJ og mor også. MrJ har vært utrulig med sagingen, bålet har brent odt heile kvelden til endes. så er det å pakke sammen ting, og henge sekkene i trea for å beskytte mot fukt i bakken og krypdyr.

MrJ har komt seg oppi hengekøya, og mor ser på plasseringen. Håper ingen står opp med feil fot, for da blir det et lite fall :-P Hengekøya henger akkurat på kanten, med den beste av utsikt både innover og utover fjorden.Etter en del smålatter, makking, litt "Au", så kom dei seg ned i hengekøya. Tross at det er en king size hengekøye. Du kjenner til tyngdeloven? Det som er tyngst havner nederst? Og når noe lettere kjem, så havner det øvst? Lett sagt,  MrJ er 20kg tyngre enn mor, så mor klarer ikkje å skvise seg plass ved siden av, så ho havner halvveis oppå! :-P Men går vel bra det også?

Mens mor ligger og nyter utsikten, prøver å makke seg på plass, så begynner gut å småklage i hengekøya si. Etter litt skjønner mor at han ikkje roer seg ned, og i undertøy og ullgenseren, så er det å komme seg ut av hengekøya, uten å stikke en albue i MrJ, og traske i lyngen bort til gut. Han er varm :-( Hadde vekk kosebamsen med varmevatn tidligere, men fremdeles varm. Han prøver å sparke med føttene for å få luft, men en sovepose er smal nede ved føttene. Må også  passe han for knott. Etter litt så får mor krype tilbake til soveposen sin. Men varer ikkje lenge. Så er det opp att, og mor aner at dette blir ei lang natt. Vart diskutet om man berre skulle pakke sammen og dra heim også. Men etter stått så lenge og 4 ganger i friluft som stående buffet til knotten, så får mor nok. Måte på kor mange knott som skal få stilt sin tørst denne natten.

Mor napper tak i soveposen sin, og dytter seg ned i hengekøya til gut. Han klager litt, men så roer han seg etter kvart. For mor har fått åpnet soveposene, slik at han får sparke litt med føttene, og ho får passet på at han likevel er tildekt for mygg og knott.


Etter en meget kort natt for mor, så starter alarmen, det er på tide å stå opp! Mor verker i bakenden, er litt stiv og støl, og er en smule trøtt. Gut sin hengekøye er så pass lav at han klarer å komme seg inn og ut sjøl, så når mor la seg oppi, så landet den tyngste delen av henne (bakenden selvfølgelig) på bakken uten underlag. Litt ubehagelig. Men morgenutsikten er meget behagelig! Stille fjord....

Har virkelig ikkje lyst til å stå opp, og gut sover tungt. Mor ligger og hører pusten hans, og ønsket virkelig at det ikkje var nødvendig å stå opp og på jobb.


Mor kikker over kanten, syns ho hørte noe. MrJ er allerede oppe han, vært våken litt han.


Sjøl om mor makker og bråker, så sover gut tungt. Trur ikkje han har så veldig lyst til å våkne heller. Da får mor og MrJ heller pakke sammen den andre hengekøya, og taket over gut i mellomtiden.


Stille morgen med spesielt lys. Sjå kor ferga lyser opp! Det er meldt 25 grader utpå dagen, så blir ingen kald dag.


Mor måtte vekke gut forsiktig. Minte han på at det er Barnas dag å bestemme på barnehagen, og at det er fremdeles litt fyr i bålet. Så mor bar han i ullfellen bort til bålet, og så fekk han en grillpinne i handa med en grillpølse på. Rart han er fornøgd der han sitter? :-D Kor mange barn starter morgen sin før barnehagen på denne måten? Ikkje så mange som mor kjenner til.
MrJ er en kløpper til å fikse ting, og vips så har han kokt vatn til havregrynsgrøt, toddy og kakao.


Etter inntatt frokost, om enn en litt sløv frokost, så er alt pakket sammen og klare for å komme seg avgårde.

Litt morgentrøtt mor, og en gut som har fått litt panikk for maur. Skjønne det den som kan, men han går og kikker på bakken om der er maur, og spør stadig om den kan klatre oppi skoene hans. Mor forklarer at for en maur så er han et stort monster som dei helst vil unngå. Og at han blir som et lite fjell! Og han kan trygt trakke på dei, for dei kjem seg ikkje oppi skoene hans.Blir noen stopp for å få lett panikk over maur, men etter kvart så blir det bedre. Og så komme seg forbi dei få våte partiene når han fremdeles er litt morgentrøtt.

Og med et vips så er dei oppe på veien igjen, og da blir det bedre. No gleder han seg til barnehagen og alt dei skal gjere denne spesielle dagen.MrJ tar en liten stund med gut om maur for å få han til å roe seg ned angående maur. Hjalp på! Prøve å dytte på den med fingeren og faktisk sjå at den snudde sin vei.
I morgendugget der sola ikkje kjem til, der ligger det fleire titalls edderkoppnett og glitrer. Så mange det faktisk er i graset, men ser det ikkje på dagtid pga lyset. Men i morgedugget så ser du at graset i grøftene er fulle i edderkoppnett.

"Mamma, en mus!" Gut bøyer seg ned. En liten spissmus har sluttet å virke. Han ville ta på den, men får nei pga bakterier og kan være andre små dyr som har begynt å fortære den. Fann faktisk 3 døde små mus på den korte strekningen tilbake, og mor undrer seg over at dei ikkje så dei dagen før. Så er det å komme seg i bilen, levere MrJ heim, og komme seg til barnehagen først.
Gut har i det minste en heil masse å fortelle om sin natt og morgen på barnehagen! Og det er en strålende gut mor leverer, som til og med har spist frokost. Han er fornøgd med starten på dagen, og mor kjem seg ned på jobb, lykkelig, men en smule trøtt.

En fin tur for alle aldre på under 2km. Lett å gå, koselig traktorvei, litt sti med litt røtter.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar