søndag 23. juli 2017

Hyttetur til Riksheimdalen 730moh og Tredjevatnet 874moh


En hyttetur er alltid kjekt, og med utsikt for kanskje 1 eller 2 dager med glimt av sol, så er det kjekt å være oppe i fjellheimen. MrJ foreslo å dra til Riksheimdalen og hytta der med gut i 3 dager, og det syns gut er en god ide! Der oppe er det nesten ingen mobildekning, fantastisk flotte Storevatnet 730moh og fjella rundt. En veldig flott tur til Tredjevatnet 874moh eine dagen, masse leik i elva ved hytta, frisbee leik, kos med hunden, og et forsøk på å fiske. Må berre sei en ting, landskapet der oppe, er til å bli himmelfallen av! Blir aldri lei av utsikten der oppe <3 Og tur med mine kjære her, herlig!Ifra Erstad parkerer du bilen, låst bom, og det er snart 6,5km å gå på stedvis bratt grusvei opp. Det går kuer her, må åpne noen grinder. MrJ har fått med nøkkel til bommen, så gjengen kan ta bil. Bere få noen kuer til å flytte seg først....Etter en utrulig humpete biltur, så er man framme. Lavt skydekke og tåke enda, har vært en regnfull formiddag. Lavt skydekke med sånne fjell er litt magisk det også.


Gut har sekken sin på, og går siste biten opp bakken til hytta.Mor nyter utsikten til Sunnavindsnipa 1367moh, i alle fall deler av den, toppen er borte i skyene.


Der er hytta! :-) Den ligger akkurat på kanten av dalen her, du har berre 5 minutter å gå til Storevatnet 730moh.Hytta er ikkje så veldg stor, men er akkurat passelig. En sofakrok med bord, og 2 køysenger, med plass til 5 stykker.
En grei kjøkkenkrok med benk, 2 kokeplater, kjøleskap og skap med diverse kjørel og servise. Du har det du trenger her, og ja, her er strøm. Det er kraftverket si hytte, så skulle vel berre mangle?MrJ er ute for å åpne skoddene, slik at man får utsikt ut vinduene. Ifra vinduene har du utsikt til Sunnavindsnipa, Skopphornet, Tverrfjellet, og litt av vein du kom opp.
Reglene for hytta er enkle og greie, og hyggligere for dei som kjem etter om man følger dei og rydder etter seg. Her er utedo, innebygd på baksiden av hytta. Nøkkel til toalettet henger på veggen ved kjøleskapet på ei tegning av ei dame.

Vatn henter du i elveleiet rett ved hytta. Perfekt leikeplass for gut, det er sikkert.

Måtte en rask tur opp til Storevatnet og sjå også. Inne i hytta er soveplassen klar og ting pakket ut, så kan kose seg litt. Gut blir liten på steinen, med demninga i sikte.
Demningen måtte selvfølgelig bestiges. Vatnet er ikkje fullt, så er ikkje vatn opp til demninga engang.Men dei to her er fornøgde med det vatnet som allerede er der dei, og vått blir det når 2 på rundt 5 år skal leike seg, berre vent.
Gut kaster stein, selvfølgelig, og det blir en del plask. Og kva trur du skjer da?
Jo, hunden ender med å bade! MrJ holdt den att i starten, men endte fort uti vatnet likevel.Virkelig flott her, tross meste av fjelltoppene er slukt av skydekket. I morgo er det lovt pent vær, så da satser mor på at ho får sett alle fjelltoppene. Ser du, der er litt sol!


MrJ vandrer utpå mens hans og mors "unger" leiker seg med plask i vatnet.

At det kan være så gøy med å kaste stein i vatnet, og ha en hund som hopper og piper for vil ha steinen, det er slett ikkje overraskende for mor. 2 barn med samme interesse, ender som regel vått :-PNoen har tydeligvis vært her før, for det ligger en fisk oppå en stein. Noen som har fisket og glemt den att? Rart det også, for er ikkje så lett å få fisk her. Gut vil fiske han også, så det er bra mor har med fiskestanga denne gangen.
Tilbake til vatnet for å kaste meir stein. Plask, og hunden omtrent springer uti vatnet. Men når den kjem opp att, da springer gut, for han veit han blir våt når hunden rister seg :-DTåka letter litt etter kvart, og tross ikkje er sol, så syns mor at fjella er magiske og mystiske med tåke.

Ned att til hytta, sein middag i sikte. Så får en sjå kva morgendagen bringer også.
MrJ viser mor restene etter det som en gang var en smie her. Ikkje store bygget den gang, men den var nødvendig under byggingen av anlegget her. De var en gang....


Middagen gikk ikkje så fort å få inn visst nok, vart litt stillingskrig med mor og gut. Så mor gikk seg en tur aleine, og dermed var maten borte når ho kom att. Da var det en meget blid gut når ho kom att også. Så for å få tiden til å gå litt før leggetid, så kaster mor og gut litt fisbee. Kjøpte en liten en, perfekt å putte med i sekken. Masse gøy ut av en liten sak. Den fungerer fint som båt i små bekker også.Så fort den flyter avgårde! Gut roper og ler, hopper i iver over den kjem seg nedover. Mor legger merke til fjella inne i dalenbotnen får sol på seg, og at tåka letter opp der inne. Tårnet 1338moh midt i bildet troner flott der bak.


En frisbee kan brukes til framdrift også. Kaste kvar sin gang, og ender med å gå opp mot en liten topp. Da får dei bedre utsikt også.
Gut finner noe skum i en bitte liten bekk, og plukker det opp, vil at mor skal ta på det ho også. Tenk at naturen sjøl kan lage skum!Sitte inne i hytta går tiden meir sakte, men ute går tiden fort. En som utforsker og leiker merker ikkje at tiden går. Og så sover han bere til natta når har fått leika ute.Med frisbeen så kaster han, og skynder seg etter den. Og vips så er man nesten på toppen! Han ser varden, og skal være først, springer slik at mor taper. "Eg skal være først!!" roper han og springer i full fart.Varden nådd, og gut poserer stolt, han var før mor! Og hytta, vart liiten bak han :-)

Om du går litt lengre fram, så ser du ut av dalen og bort til Grebstadlia. Litt vanskelig å sjå i tåka, men han klarer akkurat å sjå noen hus.

Gut fann noe på toppen, og rullet den mellom fingrene. Ga den til mor, og mor forklarte at klumpen var rype bæsj! Han kikker litt på den, for var en lang bæsj, og så kjem han på at han akkurat drev å rullet og knaste den i stykker mellom fingrene sine....

Hørte noe som dinglet, altså en bjelle. Litt bort i fjellsiden gikk en sau med to lam. Måtte bort og sjekke. Og et bitte lite vatn der også. Sjekke om der er frosker?Ingen frosker der, så sjekke nabo dammen. Ingen frosker der heller, men dammen var fint speil til fjellene.
Mor og gut kaster frisbee tilbake mot hytta. Kvar sin gang å kaste, og så springe etter.

Er en del blidere gut no som har både spist maten sin, vært ute og leiket, og no er det leggetid. når man er tørst, så er det berre å ta med koppen, og drikke rett ifra elva.


Samme med tannpussen, tar med tannkosten ut i elva. På tur pusser han sjøl, heime pusser mor. Han kikker seg rundt og klarer ikkje stå stille. Får berre håpe han klarer å ligge stille no da.
På kvelden så trekker sauene oppover forbi hytta, og hunden står i vinduet og følger meget interessert med. Så mange sauer!

Får at en gut skal roe seg ned, så legger mor og MrJ kabal. Typisk hytteaktivitet, men er faktisk koselig, og veldig avslappende. Så tar dei også kveld etter litt.


Når morgen gryr, så er det nesten skyfritt ute! :-D

Mor står ute og nyter utsikten til Sunnavindsnipa 1367moh no som tåka har slupet fri toppen.
Inne til frokost, og boka mor tok med som lesestoff til gut, er en bok om insketer og krypdyr. Fascinerende syns gut, og det går fort tid med å kikke på alle rare smådyr som finnes. Men som med oss voksne, så begynner han også og kjenne at det klør litt på kroppen. Blir litt sånn når du studerer dei aller minste krypene som lever rundt deg, eller på deg som midd og flått. Positive med sånn bok er at det er lærerikt.
Morgenstund ved hytta. Litt trøtt etter gut surret på natta, men glad for å være her igjen. Mor liker seg veldig godt i Riksheimdalen, naturen her er berre fantastisk!
Har pakket sekken, og er på tur. Skal en tur til Tredjevatnet 874moh. Der har mor kun vært når der er snø, gut aldri vært før. MrJ har vært der utallige ganger, tross alt jobben hans, pluss han virkelig liker å være her.Og på dager som dette så vise dalen seg på sitt fineste også. Flotte fjell som speiler seg, og gut blir liten i forhold.

MrJ var en snartur på høyden for å få dekning, og gut og mor stikker mot Storevatnet, bak en haug der for å gjemme seg for MrJ.
I det MrJ nærmer seg, så smyger dei to seg bak haugen. Trur du han såg dei?
Mor kjenner ho smiler berre ve synet av utsikten her. Trenger ikkje å stå på en fjelltopp for å ha fantastisk utsikt, denne dalbotnen her er absolutt verdt turen.


Og retning turen til gjengen, og til fleire fantastiske turer. Berre sjå fjellet i midten, Tårnet 1338moh, berre der har du en super tur.

Nok utsiktskikking, no kjem MrJ! Ser du han så vidt over kanten? Mo r og gut myser over kanten, og venter på at han passerer før hopper fram:-D
Gut ville på fisketur han, og når det gikk opp for han at fiskestanga ikkje var med på turen, men skulle fiske til kvelden, så var det en som tok fullstendig stopp på turen. Mor forklarte at no er det slett ikkje fiskevær, men får fiske til kvelden. Ikkje heilt glad, men etter litt så løsner det opp.
Stien går nesten langs vatnet, og gut kjem tuslende.
Stien deler seg, enten videe til Andrevatnet, eller opp fjellsiden, skrått mot Tredjevatnet. MrJ som har gått her mang en gang før viser vei. Stien er faktisk merket også.
Mor tar fram frisbeen, den er ypperlig som framdrift. Og den har mange andre bruksområder også, som å ha snø på for å servere hunden som er tørst :-POm du ser på den andre siden av vatnet, ser du hytta der? Tenk å ha hytte langt oppi her, og vinterstid så er det slett ikkje berre berre å komme seg hit. For å ikkje snakke om snømengdene.

Ikkje akkurat mengder av denne soppen her akkurat, men liten og søt, med en farge som fanget gut sin oppmerksomhet.
Stien her går sånn ca opp på kanten midt i bildet. Ikkje den mest tydelige stien, men om du kikker etter så ser du røde merker.


Sjå opp fjellsiden da, rått, ikjje sant?! Kan ikkje annet enn å nyte denne plassen her, fantastisk dal med sine flotte fjell.
Som du ser så er det merket, om enn fargen har begynt å bli litt dårlig. Hadde trengt seg en ny runde merking her. Faktisk så er merkingen sterkere og lettere å sjå om du skal andre veen.


Å motivere gut vste seg å være litt lettere enn mor trudde etter knekken. For mor lurte berre på om han klarte å gå opp den siden der, altså til kanten til vatnet. Ho trudde det var for bratt for han. Dermed skulle han bevise at det ikkje var for bratt, for han er god på bratt.

Gut ønsket seg en pause, og avtalte noen store steiner som pauseplass. Han har tatt mange avstikkere allerede, utforske og kikke er viktig. Tar tid, men det er defor han er på tur, fo å oppleve og leike. Han fann seg en plass, og vart stående heilt stille. Sånt skjer inni mellom på tur, at han faktisk berre stopper opp og kikker. Herifra ser han en heil masse i alle fall.

Mor såg en stor stein som såg ut som en seng. Om enn skrå, så hadde den plass til mor, og gut kom etter kvart og la seg ved siden av han også. Må no nyte litt også at det faktisk er sol, etter hatt utallige dager med regn.

Er ikkje så frodeig her som mor opplevde i Gjendebu, som faktisk ligger høgre opp enn her. men søt bitte liten greplyng finner du her.
Ilag med noe fjellmarikåpe så fann mor noen små søte kvite. Dei var virkelig små også, og samme kor mor leiter i blomsterboka og boka Fjellet, så finner mor ikkje navnet på dei.Mor ser tilbake, du ser at dei har gått skrående opp siden? Ikkje så lett å sjå stien sånn, men den er der, lover.

Fordelen med å være på fjelltur, er at bekkene her har reint vatn. Gut bøyer seg ned og drikker rett ifra bekken. Dette her er en luksus, å ha reint vatn i naturen som dette.
Noen sauer dukker opp i stien, og gut får gå først og sjå om det er mulig å klappe dei.


Mor veit at det er omtrent umulig med sauene her, men han fekk no forsøke. Han fulgte etter dei, halvveis sprang etter, og dei forsvant opp fjellsiden omsider.Nesten over kanten også, ser rett bort på Andrevatnet 794moh der borte. Og der var det en del meir is utpå enn mor trudde! Om der er så masse, kor masse is er det da på Tredjevatnet som ligg enda høgere opp?


Kikker opp fjellsiden igjen, og bak rekkene der ligger Ljøsabreen. Mor lurer på om det er mulig å gå opp på toppene der? MrJ viser mor kor det er mulig å gå, tydeligvis så har han vært der også. Overrasket? Nei.Mor og gut var faktisk først over kanten, og MrJ og hunden kjem etter. Gut var rask med å stikke vekk og gjemme seg for mor, var i plutselig tullehumør.
Og der ligger Tredjevatnet! :-D Og mindre is på enn mor forventet etter sett Andrevatnet. Sola forsvant litt bak skydekket, dessverre, hadde håpt å få sol og is og lyse opp i grøn farge.
Gut ville meir enn gjerne få tak i is. Men kaste stein i vatnet er han like fornøgd med. Hunden også, han har nok med å fare uti vatnet etter alle steinene gut kaster, for han elsker at det plasker!

MrJ har lenge snakket om at han ville vise mor noen flotte håndbygde steinkanter her, ifra da dei bygget til regulering her. Han stikker den retningen for å kikke, mor passer dei 2 leikende.Er faktisk litt snø att her oppe, g det flyter rundt en del is enda. Du får Tårnet der baki også. For å komme deg dit, så må du faktisk passere vatnet her. Eller som MrJ sa, at der er noen som har gått opp siden, men det har ikkje mor tenkt til å gjere.Dei to der altså, trenger mor sei noe meir egentlig? Berre å passe på at den eine ikkje er i vatnet heile tiden, og at den andre ikkje kaster for nært den badende. Dei har i alle fall selskap i kvarandre, det er det ikkje tvil om.


Toppen der bak, Blåbretind 1476moh, står på MrJ sin ønskeliste. Han har prøvd seg på den, men snudd. Må vel være mulig å få til en dag? Da må du også passere Fjerdevatnet 956moh som ligger i kanten der bak.Gut ville så gjerne ha tak i noen av dei store isbitene, men er omtrent umulig. Og får litt småpanikk oppå steinen, for der gut går, kjem hunden etter. Hunden vil jo berre være med han, og skjønner ikkje at han er stor og lett skubber ned gut. Er berre to stykker på 5 år dei to der, og begge vil gjerne leike, på kvar sin måte.
Mor får anlending til å stikke etter MrJ og får sett det som er att av reguleringa her. Her stod en gang et trehjul på ca 60-70cm i diameter der du regulerte vatnet. Det var en gang, no er det borte. Treverk varer ikkje så lenge heller med tanke på forholdene her oppe, og at det kom opp rett etter krigen en gang.Her er noen rester etter dei fine håndlødde murene, og kun dei her og utløpet er att, dessverre. Har visstnok hatt opp gravemaskin her, og er sørgelig nok rasert. Noe MrJ syns er trist, han virkelig beundret håndarbeidet her. Var i alle fall dei han har snakket så masse om til mor og ville vise henne. Ho også liker sånne murer. Dei gjor i det misnte fint arbeid før i tiden da dei bygde opplegget her.


Litt sol kjem til slutt, og isen på vatnet lyser opp. Gut syns det er kjekt å finne is på sommeren, og det er rart kor kjekt snø og is er når man ikkje skal ha det?

Mor trakker nesten på denne vakre her, og rekker akkurat å flytte foten. Issoleien har blitt rødlig på farge, det får den etter den er befruktet. Den røde fargen fanger opp meir solvarme for å modne frøene. Lurt, faktisk. Mor syns den er en flott fjellblomst, og den finne du snart over alt i høgfjellet. Den har faktisk høgderekorden av blomster, nesten ved toppen av Galdhøpiggen på 2360m høgde.

Er langt ifra den høgden her, men goldt landskap er det sikkert at det er. Ikkje særlig til planteliv i fjellsidene her, og snøen ligger lenge også. Men er flott å komme hit med kontrastene fjell, snø, sol og vatn.

Mat må man ha i goldt landskap, så bra at man har med medbragt, for er ikkje så masse spiselig å finne her oppe. Sulten noen?

Gut kikker utover landskapet, spretter rundt som vanlig. Ifra "haugen" er det flott utsikt ned dalen og dei 2 andre vatna. Matplass med utsikt, uten tvil.
Gut plukket opp noe mor trudde var død lav av et slag. Men MrJ hevder den er levende og tar ca 20år for å vokse så stor. Ser ut som skrubbenever, og mor lurer på kor gammel den kan bli, for denne her er stor! Mor foreslår for gut at han kan bruke den som båt i elva, og så springer han ned  full fart.Er virkelig flott her oppe, og håper filmen virker :-D

Ser du gut akkurat i elveosen der? Blir liten i fohold til resten her. Han roper på at mor skal komme og sjå, men det rekker ho ikkje før "båten" er borte.Oi da! Sjå her da, en myrfiol akkurat i vankanten. Overraskende at den er her oppe. Fuktig i vannkanten, den skjønner mor, men at den klarer seg så goldt som her? Ja ja, er ikkje akkurat næringsrikt i ei myr heller.


Tar en annen vei ned enn opp, en finere vei faktisk. Å gå langs ei elv er jo finere enn berre ei fjellside. Litt lengre å gå, men finere, og alltid kjekkere å gå en annen vei tilbake enn kom. Stien går på høgresiden av elva når du ser nedover.

MrJ først, gut etter. Mor bakerst og nyter utsikten :-)

Du går ned her, langs elva, og får utsikt bort til Andrevatnet. Sist mor var ned her, var på full snø, på 5cm smale fjellski, stil som ei kalvbeint ku, og meir nervøs enn et ospeløv i kuling. Overlevde det også.
Da kjekt å ha vært her vinteen, å komme tilbake sommeren med gut. Han spretter rundt og er fornøgd for øyeblikket. Han har i alle fall kost seg her oppe, og liker litt utfordrende sti som snirkler litt.


Mor hører han små synger bak henne, og lar være å kommentere det i frykt for at han skal stoppe.Du kan gå til videre til Andrevatnet, eller som gjengen skal, ta til høgre litt lengre ned og komme ned i botnen.

Flott å ha elva å sjå på også, og snø med. Gut finner seg steiner for å kaste på snøen, og sjå kor langt steinene seiler nedover snøen.

Mens mor står og ser på gut, så kikker ho opp på fjellet også. Beklager, kan ikkje noe for det, men syns at det er så rått!

For mor liker seg veldig godt her, og virker som gut også gjer det. Han liker i alle fall stien her, for den spretter han rundt på og vil ta dei vanskeligste rutene berre for å vse seg.
Sjekk kor stilig! Og så forsvinner han under kanten på snøen.  Mor er glad ho hadde på han støvler, for der under renner en bekk.
Vent litt, mor kjem! Og så forsvinner han bakover. Ja ha? Kor skal han no tru?


Mor ser han forsvinner der bak, og roper han ikkje må gå for langt bak. Han er en god del mindre nn mor, og ikkje lett for mor å da komme etter om han går seg fast. Så kjem han ut et hull i siden.

Så forsvinner han under igjen, og da litt lengre bak. Er utrulig stilig under her da, og mor ser berre bakenden på han.
Du gut, er ikkje der stien går.... skal berre klatre litt. Skal berre, skal berre, kjenner du det att? Sukk...
No er man nesten nede i botnen, og da er det berre å skråe seg til høgre. Skal ikkje over elva. Ser rett bort på Sunnavindsvipa også, 1367moh og Molaupsskaret til venstre.
Er der snø, må den brukes også. Ikkje der stien går da men no går den visstnok der.


Fine elva ifra Tredjevatnet :-)


Gut roper plutselig ut, en sommerfugl! Han prøver å få tak i den, og får den til slutt. Mørk sommerfugl, men med fin oransje farge på undervingen.

Dalboten har litt dammer her og der, og der vatnet renner. Flott når får det blikkstille som dette og får speilbildet til fjellene, skjønner du no kvifor mor liker seg her?Dalen er så flott! Fjellene så ruvende, vatna så fine. Her kunne mor vært lenge.

Med hunden i band, vandrer dei to 5 åringene avsted. To leikekammerater, med litt tilpasning. Men søte er dei der dei går <3


Han vart litt sliten til slutt, og hadde en kaste-stein-pause ved Storevatnet. MrJ hadde nok med å hysje på hunden som ville hoppe uti etter plaskene :-P
Enda meir sauer, og nok et forsøk på å få klappe. Nok et forsøk som ikkje lykkes, sauene her er slett ikkje folkevante eller kosete.
Er ikkje så langt att til hytta heller no, rett bak kanten der. Da er det på tide med middag også.

Tørst? Berre å ta fram koppen og ta seg en slurk rett ifra bekken. Vatnet smaker yperlig!

Mine kjære <3 gut med et sverd eller kniv våpen, og er kriger. Mor trenger ikkje frykte noe med han ved sin side ;-)

Kjem du gut? Han hadde funnet seg noe å studere, og kjem i full fart etter. Om landskapet ser kjedelig ut for en 5 åring, så er det alltid noe man kan studere på likevel.
Tilbake til hytta blir gut att i elva for å leike seg, mens MrJ og mor bygger en ny bålplass ved hytta, det blåser litt der borte ved den gamle bålplassen. Frisbeen fungerer flott som båt for den lille gorilla leiken.


Sjekk denne søte her da! Liten og nusselig, og finner den litt her og der i elva. Stjernesildre, og passer flot til elva som berre sildrer her :-P

Vart flott bålplass dette ved hytteveggen i le for vinden. MrJ finner en stor litt flat stein som skal bli grillstein.Ser du den lille blå prikken ved elva? Gut er ute og klatrer litt, mor skal også bort og klatre litt.


Kjenner du til sånt slim man kjøper på leikebutikken? Trenger ikkje kjøpe noe slim på boks, for det finner gut sjøl i elva. Han kaster den på hytteveggen, og fast sitter den :-D Kaster den på jakka til mor, sitter der også uten å lage noe kliss. Vart en masse leik denne helga med kilss klass.

Med flytende smør på steinplata, så legger MrJ kjøttet rett på. Boksene med kvitløksmarinerte mandelpoteter står over et flammehull og stekes.


Grillspidd, mais og grillpølse. Kven trenger fancy gassgrill når man har en perfekt bålplass som dette? Og maten smakte ypperlig! Og det var noen meget mette mager etter kvart også.
Litt seinere på dagen så var gut litt på tur sjøl, og da vart mor og MrJ oppmerksom på en stein, eller en sau? Lå så stille så lenge. Tross gut var i området, så stakk den ikkje av. Etter en stund så gikk mor og gut ned for å sjekke. Jo, steinen var slett ikkje noe stein, men lammet mor og MrJ såg dagen før. Den haltet etter sin mor, men no var det alldeles aleine, ingen sau i området, og har lagt heilt stille veldig lenge. Måtte nesten heilt innpå det før det reiste seg. Såg at det haltet på høgre bakbein, samme som lammet dagen før. Stakkars liten.... gut fekk beskjed om å ikkje skremme den så den ikkje fekk meir vondt.
Var berre å komme seg opp att til hytta, og MrJ som veit av en som har sau her, stikker bort på haugen for dekning.


Beste leikeplassen denne helga er rett og slett elva rett ved hytta. Den har små dammer her og der, og gut lager frakterute.


Frisbeen gjor sin nytte den, men neste gang skal mor ta med noen småbåter til gut.Mens venter på at bonden som eier lammet skulle komme opp med traktoren og hente det, så stikker man til Storevatnet for at gut skulle få fiske. Ikkje den beste fiskeplassen akkurat her, men så får han leika seg litt og prøvd å fiske i alle fall.


Om ikkje er så lett å få fisk her, så er det en meget flott fiskplass i alle fall. Gut er fornøgd han, tross mistet en sluk.
Mor måtte hoppe utpå der med gut i armene, men så står han flott til også, og litt dybde på fiskeplassen.  Mor held seg litt på avstand for å ikkje få sluken i hodet når han skal kaste ut.
Var ikkje så lenge han fisket, men var nok berre det å få lov og kastet litt. Så dei surrer seg etter MrJ som skulle sjekke om traktoren hadde komt for å hente lammet. Mor nyter siste syn for turen, og stikker ned til hytta igjen. Fjell, kjære fjell....
Mor og gut rekker ikkje springe ned for å sjå, for traktoren hadde allerede komt og gjordt sitt. Kva som skjedde med lammet, aner mor ikkje. Men slapp i alle fall å lide her oppe noe meir.Frisbeekasting, kva annet? At en sånn liten leike kan skape så masse leik, er ypperlig. Hunden er tjoret fast og piper, vil så gjerne springe etter frisbeen han også.
Utpå kvelden så setter alle sammen seg ut og nyter finværet. Denne der kjøpte mor i Lom fra et lokalt bryggeri, Tya Bryggeri i Øvre Årdal. Den heiter Huldra, og passet ypperlig til plassen her. Den smakte utrulig godt også!
Kveld og leggetid. Gut har øvste køya, selvfølgelig, og det er hans plass for helga. Blir seine kvelder, men sånt er lov når det er ferie og på hyttetur. Mor og MrJ slapper av og legger kabal, så roer han eg fort og sovner.


Morgen etterpå er det en aktiv gut, og følger med når MrJ koker nudler til han til frokost. Fornøgd gut som virkelig er glad i nudler med pølse, og fornøgd hund som fekk restene etterpå. Trenger ikkje avfallskvern når har hunden, den er glad i snart all slags matrester.

Så fikset MrJ noe som har vært et samtaletema denne helga, alle fluene i lampa! Og det såg ut som noen hadde strødd en halv rosinboks inni lampa, og tuller ikkje. Vips, så var det også fikset.Bandet på hunden, og gut er ut og lufter den. Søte dei to der, og faktisk glade i kvarandre. Hunden veit at når gut dukker opp, så blir det liv og leik.

Det blåser bra denne dagen, så gir opp og berre tekker på luene. Tross delvis blå himmel, så tar vinden godt her oppe. Noen turgåere som skulle til Blåbretind, kom i shorts. Det varte nok ikkje lenge.
Siste innspurt i leik her oppe før pakker sammen. Snø er alltid like kjekt! Og ja, mor fekk en snøball eller to etter seg.Siste tur til Storevatnet for denne gang. Synd å dra ned att ifra denne flotte plassen, så håper får sjansen utpå seinsommeren til nok ei helg.

For plassen er magisk, tross ikkje er på noen av fjelltoppene her. Sola som flekkvis lyser opp fjellsidene, flekkene med snø, kontrasten til det grå fjellet, alt skaper et så flott landskap her.Siste tur på toppen av haugen for gut, der har han full oversikt også.
Å vandre her kan man gjere i alle retninger. Mange kjem berre for å gå til Storevatnet, noen for Tungremstindane, Blåbretind, Tredjevatnet, Tånet eller over til Trandal. Også gå Keipen og ned skaret til Straumheimsdalen. Du har utallige muligheter her.
Stopper opp og kikker på restene av murene til der hytta stod før. MrJ skulle ønske hytta stod her enda pga plasseringen, men her er meir værhardt, lengre til tunnelhuset osv. Men ser virkelig at her hadde vært utrulig flott plassering av ei hytta, midt i dalen med utsikt.


Mor og gut klatrer opp på en stor hammer i elva ved hytta. Mor lurer på om han er klar til å pakke og dra heim. Han drar litt på den, er litt kjekt her også kjem det. Tross ikkje hatt andre unger å leike med, så har her vært nok å finne på.
Mens mor pakker sammen, koser gut seg. Han vil tilbake til hytta en annen gang også, og da også vil han ligge i øverste køya.
Litt vanskelig å få vasket gulvene når alle er inne. Så mor, gut og hunden trekker ut mens MrJ er hushjelp og vasker gjengen ut. Mor har samlet opp diverse rask ute ved trappa, og putter alt med i en søppelsekk. Ligger litt att etter byggingen av tunnelhus osv, men er stort sett fint ryddet opp her. Lgger en stor "boks" av et slag med store steiner i som mor ikkje aner kva er. Mor skulle hatt ei stor bøtte, og trakket rundt og plukket opp resten.

Klatring og kasting av stein blir siste syssel mens MrJ vasker. Trur gut kjem til å savne elva her.


Så med låst hytte, vasket og ryddet, er sekkene på att og på vei heim. Vært ei veldig kjekk helg, tross noen små disputter med gut. Sånt hører vel med. Uansett så savner gut hytta, mor også, og håper på å få muligheten til å komme tilbake en dag :-)


Stien til Tredjevatnet :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar