torsdag 13. juli 2017

Telttur og nye venner i Gjendebu 984moh, Jotunheimen


Jotunheimen har alltid lokket, og fekk en smak av Jotunheimen da gikk Besseggen og Besshøe 2-3 uker før. Da såg mor kor flott der var, og Memurubu. Ved synet av kor flott det såg ut å telte på Memurubu, så bestemte mor seg for å ta med gut dit til ferien. Da måtte mor og gut ta båten halvveis over Gjendevatnet 984moh. Så sagt som gjordt, og etter skrevet med ei på insta og invitert på kaffe og leik, så vart turmålet endret til Gjendebu. Gjendebu er berre lengre inn med båten, til endes faktisk. Og helgen? Den vart utrulig kjekk! Nye venner, telttur, småturer, klappe kuer, regnbyger, leik og hyggelig selskap :-)


Etter over 5 timer med bilkjøring, kjøpt nye støvler på Stryn (glemte att støvlene til gut i gangen), kjørt i kraftig regnskyll, handla mat, parkert på Gjendesheim, pakket sammen resten i sekkene, fått på gut regnklær, og sprang som noen galninger ned til båten som mor og gut rakk med et nødskrik! Så står mor bak på båten på Gjende og ser Gjendesheim forsvinne. Vart en stresset tur hit, men tross alt så er begge to no på båten. No er det ferie!!

Tok over 40 minutter å kjøre med båt til endes av Gjendevatnet. Men da har man en stopp på Memurubu også. Er endelig framme på Gjendebu, og er spent på kva som venter her av eventyr. Verken mor eller gut har vært her før, så er ny opplevelse for begge.
Anbefaler på det sterkeste å kjøpe billett på forhånd om du skal til Memurubu for evnt gå Besseggen eller inn til Gjendebu, båten blir fort full. Tilbake fekk mor beskjed at det ikkje var så nødvendig å bestille på forhånd. Dei fleste tar båten inn for å gå Besseggen, og da trenger dei ikkje båtplass tilbake.

Er under 500m å gå til sjølve Gjendebu hytta, og den er en dnt hytte. Mor lurer på kva slags teltplass dei finner seg, er der mange folk, finner mor hytta til dama ho avtalte å stikke innom, og kva finner ho av småturer her tru?

Det er 2 gutter på omtrent samme alder som fort fann tonen på båten. Og på vei videre, så var det omtrent å glemme å snakke til dei, dei var opptatt. Gryende vennskap? Kan love godt for 3 dager her, leikekammerat gjer en tur så masse kjekkere. Mor og far til guten, MrØ, fann også tonen, så sette teltene ilag virker som en fin løsning :-)


Mor tok med guttene inn for å høre kor man skal sette opp teltet, kva betale osv. Gutta stakk rett på stua som har leikekrok. Fint! Da stiller mor seg i kø.

Etter blitt fortalt korleis ting fungerer på denne plassen, skrevet seg inn, så er det ut og kikke seg rundt. Flott tun her, det er sikkert. Koselige bygg, velstelt og du føler deg velkommen her. Gjendebu er den eldste turisthytta i dnt-systemet. Tenke seg til at her har det nesten vært sammenhengende drift i 150år! Det er lenge det....


Og ser du inn dalen, så ser det flott ut her. Ligg noen få hytter til her, men det er ikkje så mange.Er sånn at Gjendebu sjøl snart er like mange bygg. For det er mange bygg her, så det er berre å leite seg fram. "Utedoen" er heilt i enden her.

Så for enkelhets skyld, så setter begge opp teltene på plass 1, nærmest hytta. Fin plass, nært vatnet, og nært toalettet for ungene. Og så har guttene kvarandre.
Heldivis så har det sluttet å regne, mor fryktet å måtte sette opp telt i regnvær, og det er lite kjekt. Første bud er å fa i en gut mat, er lenge siden han har spist skikkelig mat.

Vart no riktig koselig her, og gut ville sitte inne og kose seg.Ei brødskive var forrett, steike noen karbonader gir nok ekstra mat i magen også. Tenk at endelig sitter mor her! :-D Er så fornøgd som kan bli, og nyter utsikten ut teltåpningen.


En mett gut kikker ut, tuller og er i strålende humør! Mat hjalp på, det er sikkert. Vært en lang dag for å komme hit.
Så er det litt ut på tur for å undersøke området. Full fart! Bak mor kjem Kompisen og MrØ også.
Her er et lite bygg i stein også, men der sitter stadig folk der, så kikker ikkje inn. Virker som det er et bygg der folk møtes og tar seg en kald en. Bua der har litt spesiell historie, det er Gjendinebua som er restaurert. Her vart Gjendine født, og ho var datter av det første bestyrerparet her. Ho er den personen som har sterkest tilknytning og historie til Gjendebu, og ho vart faktisk heile 101år! Og ho har blant annet inspirert sjølveste Edvard GriegLitt artig måte å informere om fisket her, du legger i alle fall merke til steinen ved lavoene.
Ved lavoene går der 2 stier, en til dalen til høgre Storådalen, og den som gjengen tar, til venstre og Veslådalen.
Begge gutta er ivrige i å komme seg avgårde, skal jo ut på nye eventyr! Og så skal det være kuer her, og det ville dei klappe.
Mor benytter sjansen til å klatre litt i det krokete treet, noe gutta syns er gøy.Brua er over elva Storåe, den er stor og flott å sjå på, og mor tar seg i å drømme seg vekk i å følge den videre oppover.
Gut kikker nedover, finner seg en pinne, og kaster den ut på andre siden, og ser om den kjem ut på denne siden her.


Er virkelig flott, ikkje sant? :-) Ser Gjendebu til venstre her, og bak trea ligge Gjendevatnet.
Allerede ved brua var der kuer, og gutta forsøker etter beste evne å klappe dei. Kuene er veldig nysgjerrige, men samtidig veldig skvetne. Er ikkje så lett for 2 stykker på 5 år å ta det så pass med ro at kuene ikkje springer sin vei.
Utrulig spennende med kuer!! Gutta er i fyr og flamme, og er en blandin mellom litt småredde, og veldig lyst, sånn skrekkbalndet fryd.Mor forteller gut at han må sette seg ned, og sitte stille, så anskje kua tør å la han klappe seg. Han prøver etter beste evne, og får testet ut tålmodigheten sin.
Veldig flatt og fint terreng å rusle på tur i, og med litt balanserings utfordringer.


Mor liker at der er småelver over alt, og mor ser Gjendetunga 1425moh til venstre her. En tur mor gjerne skulle tatt.

Vart litt sport i å finne annerledes småbruer her, og gjengen går hit og dit.Stien er merket, og havner til slutt inn i skogen. Hører kubjeller, og gutta setter opp farten i jakten på fleire kuer. Kor er dei tru?Mor ser en vakker kvit ku, og den kikker nysgjerrig på gjengen, prøver å bestemme seg om den skal stå stille, eller springe sin vei.Gut får faktisk til å klappe ei! Et småjublende rop ifra han, og mor får servert et strålende smil av en lykkelig gut :-)
Her har du mange muligheter for langturer til andre dnt hytter. Det er hyttenavn mor har hørt før, men aldri vært på. I hodet er mor allerede på vei til dei, vandre langt avgårde i fjellheimen til neste hytte <3
Når kom tilbake til brua, så stod der ei lita søt jente og ventet. Ho tok tak i handa til gut, dro han forsiktig med seg, og ville ha han til å leike med seg. Gut vart fullstendig overrumplet! Han visste ikkje kva gjere av seg, så mor sa at han berre skulle følge ho. Mor kjenner ho att, er dattera til dama ho er invitert på kaffe og leik ved hytta. Så gjengen følger etter og tar en kaffepause hos hyggelige folk. Kjekt å faktisk møte dei man har følgt på instagram, får en meir virkelig person å sette bak kontonavnet. Kjempe kjekke folk! Og frøkna her, ho satte litt spor i hodet til gut ;-)

På vei tilbake til teltet så måtte mor hoppe av stien litt for å nyte utsikten. Her er utrulig flott!! Mor trudde virkelig ikkje at Gjendebu var så frodig og flott, hadde sett for seg litt meir goldt landskap enn dette, for er no tross alt snart på 1000 meters høgde.
For mor så ser det sånn ut, berre å nyte!Er en snartur innom hytta igjen før går tilbake til teltet, var noen som vart lovt is av MrØ :-) Mor og gut oppdaget at der var fleire stuer innover, og den inste stua hadde gamle våpen og ski på vegene, noe gut syns var tøft.


Tilbake til teltet, så var det noe gut har mast på i fleire dager, nemlig å få vasse! Så mor tok med seg ut til strandflekken dei såg noen jenter springe rundt på tidlligere.
Veldig fornøgd gut springer rundt på snaden og i det kalde vatnet. Og ja, vatnet er iskaldt! Mor vasset ut til den flekken der ute, 2 ganger. Og da var det så kaldt at mor verket i hælene av kulde.
Ifra sandflekken så ser dei rett bort på teltplassen. Praktisk å ligge der, ikkje berre pga nært hytta og utedoen, men også nært sandflekken her om skal vasse meir i morgen.
Gjendebu er større enn mor trudde. Hytta er lang med veldig mange tilbygg. På en måte ikkje rart at den har blitt så populær, for er frodig her, turmuligheter, videre til andre hytter, barnevennlig, og lett tilgjengelig på grunn av båten inn.Mor hanket inn gut som er ganske våt no, syns at no er han kald nok, og haler han litt motvillig vekk ifra stranda og tilbake til teltet. På tide å varme opp att noen kalde føtter. Litt kveldssol skader heller ikkje. Det er litt ustabilt været, småyr, og så sol.


Tar fram den lille frisbeen, og stikker bortover veien litt; Kompisen er litt trøtt og MrØ forsøker å legge han. Kaster litt, mens ser på alle forskjellige blomstrene som er her. Er du glad i blomster og mange arter, da tar du turen hit, og går da Bukkelægeret, de skal være rundt 700 sorter!"Mamma, no kjem den!" roper gut og kaster. Å ha med en sånn liten frisbee var slett ikkje dumt, tar liten plass, men gir masse leik.Kor havnet den no tru? Gut leiter etter den i alt det ande grønne. Kaster seg langs veien, forbi andre teltplasser med telt og folk. Litt kosleig tillaget teltplassene her, du kan finne plass uten å ha en tett opp i deg, også dei med vegetasjon mellom, så du får litt privatliv. Noen teltplasser ligger her, ved vatnet.
Her en en masse av enghumleblom, og den er større her enn mor er vant med heime! Store, høge blomster i store klynger. Uvant, men veldig flott. Og en masse skogstorkenebb over heile  Gjendebu.


Gut roper på mor, syns at denne blomsten minner om perler. Frisbeen holdt på å lande på den, så han måtte vise mor den. At den ligner på på peler har gut litt rett i, kanskje derfor den heiter perlevintergrøn?
Tilbake til teltet, og det er på tide med kveldsmat. Dei andre har også dukket opp att, og det er snart på tide å ta kveld. Brødskive med nugatti, pyntet med peanøtter og sjokolade? Litt fy fy, men du store kor godt! :-PMor hører at Kompisen fremdeles er våken i naboteltet, og mor hadde tenkt å lese for gut. Bruker å ha med ei bok på telttur, for det er litt sånn ekstra kos. Mor lurte på om Kompisen hadde lest om Pulverheksa? Så dermed så vart MrØ kastet ut av teltet, og mor las om da Pulverheksa måtte redde Tyven.
Tok fremdeles litt tid før begge gutta hadde sovnet. Gut var det heldigvis berre å legge, så kunne ho gå ut og sitte med MrØ og vente på dei sovnet.Mor koker seg litt varm kakao, for e litt kaldt ute. Blir faktisk så kaldt at ho henter soveposen også og har over seg. Mor og MrØ vart sittende ute på den provisoriske benken og prate i et par timer før krøp til kvar sitte telt, og kvar sin sovende gut.
Natta gikk sånn noenlunde. Gut våknet før klokka 6 og hadde litt vondt i foten. Mor åpnet begge soveposene og tok gut inntil, og masserte foten til han sovnet nesten 1 time seinere. Men da sov han til litt over klokka 8 også, heldigvis.

En morgenblid gut leiker åme i soveposen sin og kryper over mor i alle retninger :-) Mor lurer på kva slags sommerfugl han skal bli? "En rosa med lilla prikker." svarer han lattermildt.Etter litt så er det å stå opp. Mor fekk springe til hytta for toalettbesøk mens han lå inne i teltet og koset seg. Og etter litt var klær på, og dei i naboteltet dukket etter kvart opp, vært på frokosttur.Ved teltplassen var en bålplass også. Mor ryddet den tom for rask, og gjor klar for et morgenbål. Ved sanket ho kvelden før og hadde i forteltet. Like greitt, for har regnet i løpet av natta, som forventa.
Gut ville fange en sommerfugl, og mor hoppet etter den. Fanget!! Er den ikkje fin vel? Liten, søt og frisk oransje.

 Koselig morgenstemning i Gjendebu <3 Der kom et telt til kvelden før, dei hadde vært på fisketur. Hyggelige folk forresten, med ei super sprek jente på 7år.
Gutta er i full leik dei, leiter etter småkryp. Fann noen bitte små makker, og lager til gras på gut sitt sitteunderlag for makkene. Gutta har i alle fall det veldig kjekt, så spørs om mor får han til å spise frokost no da.


Utrulig kjekt for dei to der da å ha kvarandre her, og det går omtrent knirkefritt også. Dei begge er på en måte aleine, og ha kvarandre her vart utrulig kjekt.Mor leiter fram egg og bacon, her skal det bli skikkelig fjellfrokost! Og så får mor som pluss også, bedre enn å bruke brenner dette her.
Morgen! :-D Frokost i Jotunheimen er slett ikkje verst dokke :-P


Etterpå gikk man for en rusletur. No var der ikkje folk inne i Gjendinebu, og gutta ropte på mor, at ho måtte komme og sjå.
Sjå her ja! Koselig her inne da :-) Mest fascinert vart gut over at innerst var det et lite soverom med ei seng, der ville han ligge! Og frmme i kroken her til venstre, der og er det mulig å sove. Tenk at her vart Gjendine født... Litt andre kår for over 100år siden, det er sikkert.

Kom en liten regnskur, så trekte inn i sjølve for litt spill og leik. Alle andre er ute på tur eller reist, så har omtrent heile oppholdsplassen for seg sjølve. Gutta fann kvar sin boks med mjuke klosser og skulle bygge tårn.

I kroken her finn du et fjellbibliotek, mest barnebøker, men også litt for voksne. Fleire spill ligger det også her, og fargeblyanter.

En bøtteknott?? Vart tårn på begge to i alle fall.På nedsiden står et lite leikestativ med 2 disser, sklie, og bitteliten klatreplass på. 2 disser, 2 gutter, perfekt!


Ved teltet vart mor og MrØ diskuterende litt kva finne på eller kor gå. Mor kunne tenkt seg Gjendetunga, men ser langt ut med gutta? Og MrØ hadde slett ikkje særlig egna fjellsko. Endte med vandret stien inn mot Storådalen, og gutta skulle selvfølgelig finne kuer, det var deres ønske for turen.Gut kikket langt opp til hytta der lille frøkna holder til. Ser tomt og låst ut, så dei er nok på tur allerede. Gut ville leike litt med ho, så får sjå seinere på dagen om ho kjem att.Kuene var ikkje ved brua denne gangen, så her må dei leites etter. Tar av stien mot Gjendetunga rett etter brua.Ny plass å balansere over. Var ikkje heilt enkelt å pense gutta inn på en annen sti enn den dei tok dagen før, for dei ville finne kuene. Mor prøvde seg på at dei hadde trekt lengre vekk, så dei måtte leite. Funket den, og mor veit dei er lengre oppe.Stoppe litt for litt vatn? Gut tar en sup rett ifra elva, fungerer fint det her.
Mor vart litt stuss over all den døde skogen akkurat her. Vart diskuterende litt med MrØ, for mor syns det var litt rart. Begge to kikket seg rundt, og såg døde trær over alt.

Mor pekte på et dødt tre, for ho la merke til at lyngen rundt også var død, kvifor det tru? Treet er dødt, lyngen også, akkurat den flekken der.Noen som kan forklare mor det?

Gut bruker døde greiner som spaker, og late som han lager softis. Mor ønsker seg en med sjokoladstrø, og det fikser han fort.
Rett bak kjem Kompisen og MrØ pratende. Dei to er som mor og gut, er dei to ilag på en måte. Han er aleinefar, og gjer en flott jobb med guten sin. Må berre smile av og til når hører dei to surrer rundt :-)

Det vart oppdaget noen kubjellelyder litt oppi skogen, og dermed gikk man av stien for å finne dei. Der er kuene!!
Gutta ver kjempe fornøgde! Mor måtte minne dei på om å ta det rolig så dei ikkje skremmer dei. Fann faktisk en flokk på snart 20 dyr, og fleire av dei kom til kun for nysgjerrighet.Ei ku gut døpte Knusern fordi han kjipte seg og trakket løs ei heil rot, den var ekstra nysgjerrig. Hilser vått på MrØ også, etter hilst på mor. Den hadde litt spesielt utseende når det gjelder farer, og var lett å kjenne att, og vart gut sin favoritt.


Gutta kunne sikkert vært her med kuene i timesvis. På hytta ved ankomst vart man advart mot å sette opp telt i området til kuene, for dei kunne være i overkant nysgjerrige, og kunne trakke på teltet. Litt vel nært besøk å få, så like greitt dei holdt seg til teltplassene til hytta. Da har du også tilgang til utedoen, tørkerom og stua.


MrØ trakk mot elva, og resten fulgte etter. Du hørte at elva lagde bra med lyd, så måtte sjå om kunne finne noen fine stryk. Ser nedover, og der nede er Gjendevatnet også.Gut kastet noen store pinner ut i elva, men var ikkje like lett å følge den i vannmassene.

Litt lengre oppe såg mor at man kunne gå ned til elva. Fekk med gutta på å demme opp litt, slik vart en liten leikeplass. Gutta storkoste seg over virvelstrømmer og sjå kor små pinner og blad forvant mellom steinene. Enkel leik, stor glede :-D Fekk nok med å finne småpinner og blad til dei.


Men mor kikker litt lengre opp elva, lurer på kva som er rundt svingen. Ser på vatnet at det er litt meir liv der oppe. Mor stikker og ser etter.Her var det flott! Og ved den store steinen så er det som en stille plass. Her kunne gutta leike enda meir enn den minidemninga.

Også en bitteliten hule med vatn er her. Søt plass da, og inynder til leik. Mor må hente dei :-)


Gutta kjem og finner fort nye plasser for virvelstrøm og trange plasser for å sende gjennom pinner og blad. Mor rensker opp en plass, og pinnene får skikkelig fart!
Mens MrØ surrer seg en tur, så kjem det gående 4 fotturister på tur på den andre siden av elva. Lurer på kor dei skal? Om dei skal til Leirvassbu eller Spiterstulen? Eller finne fiskevatn?

Trur ikkje gutta her er noe lysten på lang tur, dei vil aller helst leike seg, og har det veldig kjekt med det. Dei styrer fram og tilbake, roper og spretter rundt. Av og til må mor eller MrØ komme for å sjå.
For mor å være her er veldig kjekt, alltid noe fargerikt å sjå her, og så mange arter! Fra knall lilla.......


......tl yndige små kvite. Du finner det meste her av blomster, bortsett ifra prestekrager, det har mor ikkje funnet enda.Gut forklarer MrØ om pinnene som driver rundt i dammen, dei blir skubbet tilbake av strømmen, og snart er der fullt i pinner.

Dammen er på en måte heilt stille, sttrømmen ifra elva kjem ikkje hit. Og en side av dammen har ei lita vik, det er ifølge gut Geiranger, for det er dit alle store båte kjem inn.


Elva gir mange muligheter for leik, og gutta er opptatt lenge. Kor lenge var der aner mor ikkje. Dei kunne sikkert vært der enda lengre, men noe mat må dei også få inn også.
Og kva skal dei på vei tilbake? Jo, klappe kuer, selvfølgelig. Mor har plukket med seg diverse blomster, 8 arter på et lite øyeblikk. 2 gutter stikker kvar sin vei, på jakt etter kvar si ku.Kompisen har stått såpass stille at ei ku lot han klappe seg, og det var et fornøgd smil etterpå :-) Så var det å finne neste ku. Sånn gikk no tiden.


"Mamma sjå! Eg fekk til!" ropte gut fornøgd. Mor sa han skulle kjenne etter på tunga til kua, den er faktisk ganske så hard, altså tunga er ru. Er som å kjenne vått sandpapir, og får den tunga skikkelig tak i klærna dine, så skal du ta i for å komme deg løs.
"Gutta, kom og sjå!" roper mor. En fersk ku bæsj er omtrent dekt med fluer, sånne spesielle lyse fluer. "Æsj!!" kom det ifra begge gutta, og en liten latter da en humle kom og satte seg på bæsjen den også.


Kuene har det ganske så fint her. Koselig skog, fine stier, mor hadde ikkje hatt noe imot å vadre på stiene her.
Så skjedde det noe som overrasket mor, kuene kjem etter! Gutta ler og hopper, fryder seg over at kuene likte dei så pass godt at dei kjem etter!

Lang, lang rekke med kuer kjem ned stien, og gutta stopper ofte opp kun for å være sikker på at kuene ser dei og kjem etter. Gut omtrent hopper der han står og ser på dei kjem etter, sånn en fryd!
Mor berre stopper opp og kikker utover landskapet ho, lurer på kav som er der ute, klart for å utforskes. Lurer på kor lang tid tar det å gå til neste hytte, og får ho med seg gut dit?Om ikkje får med på lang tur no, så er det berre å nyte småturene og landskapet her omkring. Området her er virkelig barnevennlig å gå, er bekk her, en bekk der, elv her og en elv der.


Gutta håpte at kuene kom etter dei over elva, men ei etter ei stoppet kuene opp, kikket etter gutta, men gikk videre. Ingen av dei ville gå over den grune elva.
Kikket nok en gang etter hytta til lille søte frøkna, men dei hadde ikkje komt tilbake no heller. Så det var berre å rusle tilbake til hytta og teltene.Middagstid, og er litt rotete også når skal dra med seg alt ut og lage mat. Bildene  kan være så fine som dei kan dei, men bak ligger det alltid en del rot :-PMens mor lager middag til seg og gut, MrØ til seg og Kompisen, så er gutta i full gang med å leite etter småkryp. Mor vart ropte etter, måtte komme å sjå! Dei hadde funnet ei fin bille i vannkanten, så mor tok et bilde av den, og zooma inn slik at dei fekk sett hårene på føttene og små detaljer. Trenger ikkje forstørrelseglas når man har et ok mobilkamera :-PRolig middagsstund i teltleiren. Til og med gut sitter stille, mot normalt.

Og siden gut har fått sin mat, skal mor koke opp til sin. Gut har nudler og karbonade, mor tar seg en Real turmat.


Vart kjølig ute, og gut vart kald. Ultimate kosen må no være å ligge ute i soveposen, godt og varmt og spise middagen sin :-)

Og til dessert, is! Denne gangen er det mor sin tur til å kjøpe is. Fornøgde eller? Dei to der har ingenting å klage over, det er sikkert.

MrØ og Kompisen stakk bort på hytta for å lade mobilen, så mor og gut stakk litt på egen tur. Finne geitene! For der er noen geiter i gjerde oppå haugen. Og ja, den regnskuren der bak, dei kjem og går heile dagen.

I et strømgjerde går det rundt 15 geiter og beiter. Mor liker geiter, dei er så selskaplige, morsomme og fine. Ser du husene til geitene? Ikkje dum måte å bruke tankene på, sterke hus, og berre skjære ut ei dør.
Gut står og venter på at det skal hoppe opp fleire geiter på steinen, dei er så spretne og gøyale!Så oppdaget dei at der lå en del greiner på bakken her. Aha, geitene spise lauv! Ei geit stod på bakbeina og prøvde å nå tak i ei grein, men klarte det ikkje. Så mor hentet noen greiner som ga til gut. Han hadde et lite uhell og fekk strøm. Ikkje akkurat godt, og var meir forsiktig etterpå.Tiden gikk fort her, og han kunne nok vært med geitene lenge. Dei er jo så søte jo.Og imponerende gode klatrere! At dyr med klover klarer å stå sidelengs på nesten null grep, er heilt utrulig. Gut roper, peiker og ler, og er utrulig imponert over geitene.
Skulle berre finne noen meir greiner, men måtte opp og kikke på dei store lavoene som står her.Her ville han ligge! :-D Kan han det? lurer han på med bedende øyner. Mor rister på hodet, har teltet, det får holde. Hadde han fått valgt så hadde han lagt mange rare plasser han for natta.
Skulle hente greiner til geitene ja, men endte opp med sommerfugljakt. Kor vart den av tru? Han kikker og leiter mellom alle blomstene, for der var akkurat en fin oransje en.
Fann til slutt en liten en, men fornøgd med det også. Den er skjør og liten, og mor får den for å passe på.Der flyr en del fugler også, og dei kvitrer stadig. Gut prøver å følge med på en liten gul en som svirrer over hodet hans. "Mamma, kan du ta bilde av den? Slik at eg får studere den?" Utrulig flott gulfarge på den! Er det en gulerle hann kanskje? Fint sang den uansett.
Denne grinda har dei ikkje gått gjennom før, så kvifor ikkje prøve?

Stien går opp i Storådalen, den andre siden av elva enn den dei var på tidligere på dagen.
Er berre å nyte landskapet her inne mens mor kan, skal tross alt heim att dagen etter, og om ho noensinne kjem tilbake, veit ho ikkje.
Ender nok en gang nede ved hytta for å kikke etter den lille søte jenta, og over brua. No skulle gut gå labyrint! Så her vart han veiviser, og mor diltende etter. han følger ingen sikker sti, men der det ser ut som man kan gå.


"Hysj!" sier gut og stopper mor, og peiker opp i treet. Der sitter en blå liten fugl og synger. "Det ser ut som den har smykke på seg." sier gut. Egentlig en fin beskrivelse av blåstrupen.
Er no i flata ved osen, er lett oversiktlig her, så gut kan gå der han vil, og mor likevel veit kor dei er. Om hopper over en bekk eller elv, så kjem man seg alltids tilbake. Gut får berre lede på eventyr.Og det er no artig med alle elvene som går her, dei lager området som en labyrint.

Her er hemmelig st, peker gut. Ja ja, er han som bestemmer kor gå.
Mor er slett ikkje så liten og smidig som gut, men gjer sitt beste med å følge etter. Er det nødvendig å fortelle at håret til mor blir fullt av blader, kvist og annet rask  etter kvart? Nei, trur ikkje det, så hopper over den delen der.Herlig måte å oppleve området her på, å følge etter en liten eventyrlysten gut.
"Gjørme felle!" roper gut og finner en bedre vei rundt problemet. God øving dette i å lese landskapet og løse problemer etter kvart. Han snakker aldri om å gå seg bort, han stoler nok på at mor finner tilbake uansett.


Kjem fram til endes på en måte, og ser rett bort på Gjendebu. Gut vart heilt stille, før han utbryter "Så deilig stille." Kor i alle dager kom det ifa tru? Men  mor ser han koser seg og er fornøgd.


Her er elva såpass bred at må en bra omvei til for å komme seg over. Er berre å nyte stillheten og freden her.

Mor syns det er litt gøy å følge ut på denne måten, ser han tenker, vurdere, og faktisk liker å vandre rundt på denne måten. Så får ho stå i ende av hans tur, der han har bestemt kor gå.Tilbake går det fort unna, og merkeli nok så havner man på omtrent samme plassen som man gikk hit.Han husker sjøl at han gikk over her, og forteller mor om løse steiner.
Målet var denne lille øya her som dei for litt siden stod på den andre siden. Den siden var elva for bre til å komme over, her er den smalere. Så no skulle gut få ønsket sitt oppfylt med å gå utpå ei lita øy.


Veldig tett kratt på den øya, men en veldig fornøgd gut som er på øya si. Øya fekk samme navn som han ga den herlige kua, Knusern.
Han måtte vise mo noe han fann på blader, røde kuler. Han trudde det var egg, men er vel en slags sopp?
Så kom et nytt regnskyll, og farten settes opp litt. Komme seg til hytta eller teltet før man bli gjennomvåt. Dei der regnbygene kjem og går stadig.
Tilbake til hytta, tur på do, og regnet lettet. gut ville bak hytta til leikestativet, og når mor kom etter, så var begge gutta der. Så mor satte seg på den store steinen og forberedte seg på at her kom dei til å være en stund.
MrØ kom også ut etter kvart, og her vart man sittende over en halv time, før trakk ned til vannkanten for meir leik.

Berre å sette seg på benken og la dei leike seg. Sola viser seg også, og alt blir litt vakrere.


Mor er ikkje skapt til å sitte stille å berre sjå på, blir rastlaus av det. Mor er litt med i leiken, vandrer litt rundt dei, og kjenner at føttene har så inderlig lyst til å vandre avgårde i landskapet her.
Dei to her er berre heilt utrulige! Dei leiker, og leiker, og finner stadi på noe. Kaste stein, plukke småkryp, og til slutt fann gut ut at han skulle lage gjørmekaker....Etter en stund så bad mor gut kikke på hendene sine, han var litt skitten. "Skitten?" undrer han og kikker etter. Jo det var han visst. Og hadde du sett buksa, den kunne nesten stå av seg sjøl pga gjørme.


Var nesten umulig å få dei vekk derifra, og MrØ måtte ha nedtelling av minutter. Er 2 gutter som virkelig burde spist noe mat, så uten bønn måtte man ta en liten matbit. Tok med kveldsmaten og ruslet litt mot kaia, og endte på en koselig teltplass i le for vinden som kom. Noen mega store steiner var flotte til buldring. "Hallo langt der nede!" hørte mor og vinket opp att.

Alle steinene måtte jo bestiges, og lagde seg klatreruter.


Kompisen lurte på korleis komme seg dit han også, så gut pekte og fortalte kor han skulle gå. Med et vips, så var Kompisen også over.
Mor smurte brødskiver etter kvart som gutta spiste, og sitte stille og spise var visst ikkje et tema. Her forsvinner gutta med brødskiver i handa opp på steinene. Mor måtte til å klatre etter med neste brødskive.

Men så kom høljregnet! Det var berre å røske sammen alt sammen og komme seg fort avgårde til teltet. Været har vært utrulig ustabilt, og kjem like fort kvar gong.
Magisk regnbue <3 ikkje verste utsikten ifra teltåpningen.

Regn innbyr til inneleik, og bygger seg et telt, inne i teltet. Pingu måtte få være med på leiken og fekk dyne også.Finner fram Turbo også, han er utlånt fra hytta. Han skal no til på sin andre teltnatt hos gut, og har fått seg litt fri ifra hyttelivet. Mor rett og slett satte seg i forteltet for å ikkje være i veien for leiken.Telt i teltet! :-D Og ja, han fekk plass inni der. Kjekt at han kan kose seg inne i teltet også, for regnvær er ikkje like gøy.


Nettbrettet har aldri vært med på telttur før, men mor såg at det var meldt litt ren, så tok det med i tilfelle det vart en del inne tid. Så han fekk spille litt etter tannpuss og dorunde på hytta og har no leggetid. Pingu og Turbo følger spent med.
Tok ikkje så lang tid før gut sov godt. Og da var det for mor å legge seg også. Ikkje noe å gå ut for heller, vått ute, og er seint på kvelden. God natt lille venn <3

Mor våknet tidelig da ho hørte Kompisen i naboteltet våknet. Lå å slumret litt, men tenkte at det berre var beynne å pakke. Hadde tenkt å ta båt nummer to, og ikkje stresse. Han sov seg gjennom alt bråket mens mor pakket også, mot normalt.


Mor kikket ut, det har sluttet å egne også, for hørte det regnet på morgenkvisten. Gut våknet etter kvart, og mor bar han ut i skogen for et lite dobesøk.

Mor fekk lov av gut å stikke på do på hytta, for han ville kose seg inne i teltet så lenge. Hna som helst vil være med mor over alt, har funnet ut denne teltturen, at det faktisk er greitt at ho er borte i 5 minutter :-) Litt trist å tenke på at det er siste morgen her, og ser at naboteltet er pakket sammen allerede.


Teltplassen sett ifra porten inn til hytta. Har vært utrulig kjekt å være her, og hatt så kjekt ilag med nye venner også. Og avslutte turen med en flott morgen er slett ikkje verst. Tid for frokost!


Inne i teltet leiker gut seg når MrØ og Kompisen kjem for å sei farvel. Da bestemmer gut seg for at han også vil dra. 20minutter til båten går! Rekker mor det da?? Pakke som et lyn! Og gir gut en dobbel brødskive med nugatti.


Gut gikk ilag med med dei to, mens mor hastet til hytta for å betale for teltplassen og sjekke ut. Småspringende med sekken på ryggen, så ser mor ut som et takras. Snakk om helomvending snu altså.
Rakk båten med et nødskrik, denne gangen også. Og mor står og ser at Gjendebu forsvinner.


Langt der framme er Besseggen også, og det er vel en båttur på over 40 minutter som venter.
Gut er fremdeles i frokostmodus, og mor er ut og henter inn brødskiver med nugatti til Kompisen også. Vart slett ikkje sittende stille mor og gutta, var ut og inn både framme og bak, var opp på toppen og kikka også, såg på vannspruten bak, og dermed går båtturen fort.
Stopp på Memurubu for å sleppe av folk, og plukke opp fleire. Her ville gut ligge i natt! Var neste sånn at mor og gut hoppa av båten og tok ei natt, til mor kom på at både turbuksa og litt anna klær var skittent. Men ei natt her hadde slett ikkje vært dumt her, og den lille fjelltoppen som er her frister. En annen gang?


Vel framme på Gjendesheimen, så tok alle 4 farvel. Gut syns at det har vært kjekt å leike med Kompisen, og mor har trivs ilag med dei. Har vært ei veldig kjekk helg, i kjekt selskap, og helga hadde ikkje vært den samme uten dei :-) Mens mor og gut tok seg en is før kjører heim, så ser dei på båten og snakker om alt det kjekke dei har opplevd dei 3 dagene. Gut oppsummerte det enkelt: "Det har vært veldig kjekt på tur mamma."


Og på vei heim mens passerte brua i Lom, da såg gut 2 stykker i klatresele hevdet han. Det hadde han lyst til! Så dermed så fann dei ut at det var zipline over elva, og det ville gut veldig gjerne prøve! Og på grensa til alder og vekt, så fekk han lov ifra dama som styrte ziplinen.
Ziplinene går rett over elva, og du ender på berget. Mor først!Var veldig spent om gut faktisk turde å dra aleine på ziplinen, men trur du ikkje han kom da? Den lille prikken i den kvite vannmassen er faktisk gut :-P
Mors lille men store tøffe gut! <3

Kjempe fornøgd gut serverte mor en high-five i lykke! Og kom stille "Mamma, eg har lyst en gang til....."Dermed var det opp att, for runde nummer 2. Klarte han ta tak i tauet sjøl denne gangen tru?
Han klarte å ta tauet, og vart dratt inn siste biten. Og smilet var enda større enn etter første runde, og ville veldig gjerne ta runde nummer 3 også, han kunne godt stå i kø han. Men da syns mor det var nok. 180kr for første runde, 100kr for neste.


Dagens mestringsfølelese er dermed i boks, og gut gikk stolt opp att for å levere tilbake utstyret til Lom aktiv. Vart litt av en start på ferien for dei to her, rett på telttur i Jotunheimen i godt selskap, zipline i Lom, og satser på fleire turer om været vil være av den snille typen :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar