fredag 20. oktober 2017

Kambane med 3 små og MissL


Mor er så heldig å ha 2 søte jenter og ei kjekk dame som leier leiligheten i kjelleren hennes. Og har spurt før om dei vil være med på tur, men ikkje har passet. Men no, da passet det :-D Mor og gut hadde tenkt seg en tur til Kambane for bål og ostesmørbrød, og dei ville gjerne være med. MissL hadde ikkje vært på Kambane før, og har kun sett bilder ifra utsikten der. Og med 3 engasjerte unger, utforsking både på vei til turmålet, og på området, så var det ingen som kjedet seg. Og lage maten sjøl klart for toastjernet, det var kjekt.
Det er et masse brukt turmål Kambane, både for en kort tur, rundttur, eller som gjengen no skal, for en båltur. Det er dessverre dårlig med parkeringsplass her, men kan skvise to biler i grøftekanten i svingen, og en akkurat inn veien du skal gå.Stien går rett bak huset. Mor syns det er litt ubekvemt å måtte passere privathus på denne måten her, men her går folk kvar dag, og veien her har eksistert i mange, mange tiår.
Stien her er en av den mest koselige stien du finner i området her. Trea danner som en tunnel, og uansett årstid så er det koselig å gå her.

Litt startvansker på minste frøkna, man blir tross alt sliten etter en lang og aktiv dag på barnehagen også. Men etter litt så fekk dei snudd fokuset på å leite etter nøtter i stien, og da gikk det meir av seg sjøl.

Gut fann fort ei heil hasselnøtt som han viste dei andre.
Og eldste frøkna fann halve skall. Det betyr jo at det er ekorn her, ikkje sant? Det vart fantasert en masse om både ekorn og nøtter, og leitinga engasjerte.

MissL tok over mor sin vedpose, etter som ho endte med både leite etter nøtter, og at eldstefrøkna ville holde mor i handa <3


Ny måte å få minstefrøkna til å gå, var å fortelle ho om treet med alle dei kvite soppene på, og ei ødelagt bru. Og dermed så måtte ho undersøke, og gikk litt til.
Gut har vært her fleire ganger enn mor kan telle på fingrer og tær, og vise vei til treet med alle kvite soppene. Dei kvite soppene er kjuker på et døende tre, perfekt å klatre på.Området her er veldig flott å gå i, utsikten her er perfekt for solnedganger. Enda finere ved utsiktsplassen.

Til stor undring for alle 3 ungene, kor er soppene?! Noen har vært her og nesten rensket treet for kjuker, fann kun noen få. Ja ja, fleire enn gut som liker kjuker ser det ut til.Gut viser dei andre 2 kjuker, og dei lærte et nytt ord.

Rett før du kjem til det nedfalne huset, så kan du skimte et rødt lite søtt hus i skogen. Ungene sukker over søtheten, og samtidig skummelt med et sånt hus aleine. Men om mor hadde kunne valgt boplass her i bygda, så kunne mor tenkt seg et hus akkurat der.

Så kom dei til låven, og ungene hadde full fart i føttene. Glemt er alt om sliten osv, dette her var ny plass, nye muligheter.
Mor spør om dei vil være med inn under låven, og ho småspringer bort og hiver av seg sekken sin. Så leder ho an under låven. Jentene syns de er både spennende og litt skummelt, og gut er litt stolt over å kunne vise dei litt, for han kjenner plassen.Er gamle planker her, rester av ei dør og kommode. Litt spennende plass dette her. Og et stort hull i muren som jegeren kunne sitte i før og kikke etter hjorten. Mor lurte på om dei ville krype gjennom hullet? Jentene syns det var litt skummelt, så mor lovte å springe rundt og møte dei på andre siden. Mor og MissL sprang rundt, men da hadde dei allerede komt ut likevel.


Rett inntil låveveggen står ei stor jaktytte, litt oppe ifra bakken. Gut har vært oppi der mange ganger før, men alle 3 ville opp. Dermed vart det vektløfting på mor når 3 stykker måtte lempes opp i høgda. Kven trenger treningssenter når du har barn og naturen?


Hallo! Noen heime i jakthytta?!

Etter løftet alle ned att, så var det å følge stien videre. Jentene lurte litt på huset der, kvifor det datt ned, og kor lenge.

Den gamle sykkelen der er fotografert av mange på tur her, og gut trekte seg ifra å prøve å sitte oppå den, vart litt høgt opp til setet.Minste frøkna måtte litt på do, så mor og dei to andre fortsatte videre på stien. Dei rekker kanskje akkurat solnedgangen? Ser i alle fall sola gjennom trea enda.
Den kvite grinda som symboliserer "nesten framme" for gut ifra han var liten. Akkurat stykket ifra det nedfalne huset og til grinda er litt våt.


Gut setter opp farten, og mor roper bak til MissL og minste frøkna at no er dei framme! Rekker å få med siste glimtene av sol også. Og akkurat her er solnedgangen virkelig flott å sjå til.Ikkje berre solnedgangen som er flott her, du får også ei virkelig flott utsikt innover Sykkylvsfjorden og Sykkylvsbrua. Sjå alle fjellene innover da :-)


Gut sin første stopp er restene av rota som er her. Det var et tre en gang, så fallt det ned, og det var den perfekte plassen for unger på tur å klatre på. Men dessverre etter dei ryddet vekk sjølve treet, så vart rota mindre og mindre, og det har vært en sørgende gut etter kvart som den vart mindre.


Mor satte ifra seg nettet med ved, og plukket ut sauen til frøkna. Måtte få med seg solnedgangen den også.
Vart litt uenigheter når ungene ikkje fekk klatre ned på bergkantne, men det er alt for bratt utenfor, og langt ned. No som det er vått også, så er det ekstra glatt. Så mor viste dei heller en vei til noe annet etter fått fyr på bålet. Dermed sprang dei avgårde.


En bit av taket har blåst av igjen, og takdelen lå på bakken. Dei ropte opp om det var hoggorm under takdelen? For dei skulle forbi, men var usikre. Mor sprang ned og løfta vekk plata for dei, betrygga dei med at hoggormen har gått i hi no.
Så for å vise dei kor bratt det er ned berget, kvifor dei ikkje fekk klatre, så tok mor dei rundt så dei fekk vinke til MissL oppå der.

Så bar det gjennom bringebærkratt og litt klatring tilbake. Så fekk dei klatret også, noe dei ville i starten. Bålet er snart klart også, så er berre å finne fram toastjernet og alt som skal til for å lage ostesmørbrød.


I mellomtiden så er det full rulle med ungene, og kjekt med den benken som har komt opp.

Mor gjer klart saueskinn å sitte på, tallerkner, brød, bokser med klargjordt ost, paprika, løk, mør, trønderfår, ketschup og krydder.
Det mest kjekke er at ungene faktisk ville lage til ostesmørbrødet sine sjøl. Ivrig minste frøkna er i full gang.


Eldste frøkna ville ikkje ha smelta ost, sa ho likte det ikkje, og fekk en enkel brødskive. Dei to andre er fullt konsentrerte og hiver seg over alle mulige valg. Men det var til slutt ei som ombestemte seg og ville ha et ostesmørbrød ho også. Kven skulle tru det, men det forsvant et halvt brød til slutt :-)


Mor hadde lovt dei marsmallows, og fisket fram grillepinner. At noen så små mager skal ha plass til så mange marsmallows etter ostesmørbrød, det fatter mor ikkje! Ei satte til livs 6 stykker, kanskje 7, og mor hadde vært kvalm etter 3....

Ei som nyter stunden og er ei glad frøken <3Ikkje akkurat lavlydt når 3 stykker fryder seg, men du store kor artig det er med sånne turer som dette også.
Om dei brenner marsmallowsen, ingen fare, det er berre kult! Skraper av det svarte, og spiser resten. Prøv å svi maten heime, inne du, og dei nekter å spise det. Men svir du ostesmørbrødet ute eller marsmallowsen, så spiser dei det. Skjønn det den som kan.
Viktig å slukke bålet også, og utrulig artig! Det å sjå den store røykskya er alltid gøy. MissL passer på dei gjer en skikkelig jobb.
Klatre litt på rota først, veldig viktig! Og fortelle kor Snurre Sprett brukte å krype å lage seg hus.

Og sjå heilt nederst da, den store lysegule flate soppen som gjemmer seg. Dei lurer på om den er giftig, for det er noe gut er veldig opptatt av for tiden.
Det skymes fort no så seint på høsten, og det er 5 stykker som er på vei heim. Litt to trøtte jenter, der den eine foten har sovnet på eldste frøkna. Så med tøtt minste frøken med mamma sin, og ei litt haltende eldste frøken støttet opp av mor, så var det faktisk null problemer ned att. Kambane er flott som sånn kort kveldstur med unger. Ikkje så langt at dei blir slitne, dei får tid til å leike, mat før det blir mørkt, og spennende ting å finne på både på vei opp og ned. Og etter smilet til MissL, ho kjem tilbake hit igjen ;-)
Kambane, eller også kalt Fauskekambane, er en kort tur på omtrent 550m å gå til utsiktsplassen. Ikkje noe vanskelig terreng å gå i, sti heile veien, om enn vått ifra det nedfalne huset og til grinda. Flott rusletur, også fin plass å telte. Ikkje merket.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar