lørdag 21. oktober 2017

Sessvatnet 168moh med gummibåten


Mor og gut satt heime og snakka om gummibåten, og ramset opp kor dei hadde vært med den båten. Kom fram til Heimstevatnet, Andestadvatnet, Kaldalsvatnet og Sessvatnet. Han ville sjå innleggene ifra turene, og vart paff da der ikkje var noe innlegg ifra Sessvatnet. Han kikket på mor og lurte på kvifor det ikkje var der? Mor tenkte seg om, den turen har ho ikkje skrevet om, den falt mellom andre turer. Det var jo en kosleig tur egentlig, og hadde med MissT den gangen, og bål. Da syns gut at mor skulle skrive om den, for der var alle endene også. Så folkens, denne her er for gut ;-)Når det er etter skule og arbeidstid, skal dra med en stor gummibåt, så er bilen enkel å bere ta. Dessuten så var meningen en kort og grei tur, for å lufte gummibåten. 20kr i bom, og så var det å kjøre opp til Sessvatnet. 2 stykker som legg i vei mot vatnet, gut med regningsvesten sin i handa, og MissT med vedposen.
Og mor? Ho hadde gummibåten på slep, og sekken på ryggen. En som e så glad i Sessvatnet som gut, emn ikkje hat båten på der, det er jo nesten uhørt! Det skulle no rettes på.

Sessvatnet er en kjær plass for både mor og gut, en nærtur også, og en plass dei stadi vender tilbake til. Og så har MissT aldri vært her før heller. Så er litt spent på om ho også liker plassen.Endene hørte fort at det kom folk, og folk betyr mat. Dei flokker seg raskt rundt en fornøgd gut på brygga.Endene her oppe er nok oppfostret på brødskiver dessverre, for det er ikkje bra mat for dei. Har gitt dei mang en brødskive mor og gut også, heilt til mor las om kvifor brødskive ikkje var bra. Så no får endene fuglefor, sånn som dei legger ut på fuglebrettet. Hakket opp nøtter, solsikkefrø og fuglefrø. Forsvant fort etter kvart som gut kastet ut på vatnet.

Så ville gut ut på vatnet ilag med endene. Han hadde håpt at dei kom til å svømme rundt han, men til det så veiver årene alt for masse, og gummibåten er for fremmed.

Så mens bålet tar skikkelig fyr, så ror gut utpå vatnet.Men det varte ikkje så lenge som han bruker, og kjem inn att. Hadde meir lyst til å leike med bålet og tulle med endene.Dagens middag blir tatt på bålet, pose med lapskausblanding og kjøttboller. I alle fall i første runde, for her var det berre å ta med det man fann i kjøleskapet og fryser.Å få gut til å sitte ved bålet for å spise, er umulig når det er så masse ender som surrer rundt der. Så var berre å sende med han middagen bort på brygga. Og ja, det vanket nok en og annen grønnsaksbit på endene.
Kva no? Utpå en gang til? Greitt med brygge når man har egen båt ;-) Runde nummer to er på bålet også, fiskepinner og lapksausblanding. Fungerer utmerket det også.


Akkurat her er vel Sessvatnet ca 200m, men han er ikkje heilt over. I lengde er vatnet omtrent 400m. Og det å gå rundt vatnet er veldig fint berre som tur på grusvei på eine siden, og litt meir ruskete vei på denne siden her.
Greitt med hjelp ifra MissT når han skal på land, holde båten i ro så han ikkje plumper uti.


Mor hadde litt lite ved, så MissT stakk en tur til bilen til mor og hentet litt til. Kremt, ja, det ligger ofte litt eksta ved bak i den bilen :-PHadde lovt vafler, og vafler vart det på dei som hadde spist opp. No hadde nok gut litt hjelp ifra endene med grønsakene sine, men la gå. Fornøgd så sjekker han om vafflen er ferdig.Er samme røren som heime, men vafler smaker litt bedre stekt ute på bå av en grunn.
Et øyeblikk av heilt stille vann <3 sånne øyeblikk er berre å nyte til det fulle.

For det stille vatnet varer heilt til endene øyner sjanse for meir mat, da kjem dei tilbake. Har du som mor lagt merke til at alle stokkendene her er brune? Kor er hannene med det grønne hodet? Du skjønner, sånn midt på sommeren så skifter hannene fjærdrakt til brun, og ser omtrent lik ut som hunnene. Du ser berre at hodet til hannen er litt meir mørkt, og at nebbet er gult, hunnens nedd er brunt. Utpå høsten så skifter dei tilbake til sitt grønne prakthode. Altså, hunnene skifter også fjærdrakt, men edrer ikkje farge.Tar litt tid å steike fleire vafler på bålet, og det gjer nok gut ingenting, for da har han bål å leike med.Han syns det er litt rart å sjå at endene stikker bakenden opp i lufta på den måten, for tenk om dei promper?! Så humrer han for seg sjøl. Dei er berre på jakt etter frø og nøtter som har sunket til bunnen.Det begynner å bli mørkere ute også, snart kveld. Svakt rosa skjær på skyene som lager så myk farge i vatnet.Og et gløtt av sol lyser opp høstløvet mens mor nyter den siste vaffel. Tenk sånn magi en liten solflekk kan utgjere?


Den viktigste jobben, men også den mest morsomme jobben, er å slukke bålet. Trur mor ikkje har møtt en eineste unge som ikkje elsker å ha vatn på bålet og høre fresingen og lage disger røyksky! Gut er intet unntak, og mor overlater den jobben til han.Trur faktisk MissT også likte seg her, sånn fredens plass dette her, og en veldig vakker plass.

Så mor pakker sammen, og gut tar årene sine. Noe må han og hjelpe til med å bære. Tauet er fordi mor knyter årene fast i båten slik at han ikkje skal miste dei mens han er utpå.

Så mens MissT tar båtenn, gut årene, så kjem mor etter med sekken på ryggen. Endene kjem etter dei også, på vatnet. Dei er evig håpfulle på meir mat.


Tusen takk for oss denne gangen Sessvatnet, du var like flott som du alltid er. Og uten tvil, en plass i vårt hjerte <3
Å gå opp til Sessvatnet ifra Høgtun er omtrent 1,5km. Denne gangen så var det tidsklemme, og betalte 20kr i bom opp. Fin grusvei å både gå og trille dette her, er oppoverbakke i starten og litt midt uti turen. Flatt og fint å gå rundt vatnet, men er litt vanskelig å få barnevogna over et rør på vei rundt. Går vei mellom vatna så du kjem tilbake til utgangspunktet. Eller flott tur å gå :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar