lørdag 6. januar 2018

Ingen skam å snu, trugetur til Vassetra og Storevarden 645moh


Ikkje alltid ting går som planlagt, ei heller denne morgen her. Seint oppe, skulle berre gjere ditt og datt, sikre seg før butikkene stenger osv osv. Og den der nyttårsaften nærmer seg. Planen er at mor og MrJ skal ligge i telt oppe på Vassetra nyttårsaften, for å sjå fyrverkeriet på Glomset og ut mot Ålesund. Først må man jo sjekke ut teltplass, snøen osv der oppe, og da samtidig luffe seg en tur opp på Storevarden med truger. Var no tanken da, heilt til den vinden kom...

Greitt å gå til Vassetra når MrJ ikkje bor så langt unna, derfor så går dei svigane opp til Hjellane. Fin oppvarming det vel? Hunden kjenner godt veien, og er like ivrig med å komme seg ut døra og ut på tur.


Noen minutter etterpå er dei oppe ved Hjellane og parkeringsplassen der. Ikkje meir enn 2 biler her? Lite for å være her faktisk, her er det nesten alltid folk ute og går.


Når du passerer det store vedskjulet, så får du ei bru rett etter til venstre med bom, dit skal du. Er vel skiltet Sandvikshornet?
Vinterfrosset elv er noe mor syns er så vakkert med vinteren. Liten bit magi is og vatn i det kvite.


Ikkje overraskende så er det trakket sti i snøen. Enklere for dei her å gå også, trakket akkurat bredt som et trugespor.


Veien opp til Vassetra er fryktet av mange trimmere, rett og slett fordi det er en del bratte bakker, men er supert for dei som vil ha god utbytte av en kveldstur. Oppi bakken får du utsikt mot Ikornnes også, rett heim til mor faktisk!


Veien går i sikk sakk oppover, så starte hardt er ikkje så lurt. Mor og MrJ jobber seg oppover, kjenner at dei var på randoneeski dagen før, truger dagen før der også. Fra sofa i 3 uker, rett på 3dagers hard trim. Her skal juleribba trimmes du :-PEn stopp på pausebenken etter siste bratte bakken er nesten obligatorisk. Her får du utrulig flott utsikt utover Sykkylven sentrum og fjellene innover.Kjære vene.... mor er virkelig peist! Hardt å være mor og ha tempo opp bakkene etter vært så innaktiv, og plutselig aktiv. Har utrulig godt av det, det er sikkert, så rød farge i ansiktet er et godt bevis. Lufte ut litt varme er på sin plass.Mor ser på MrJ der han trakker i vei, og lurer på kva han er laget av. Han sier at han merker at han har vært på turer, men mor begynner å virkelig å lure om han spøker, for han går fortere enn mor i alle fall. Og ja, menn har bedre muskelmasse og sånt enn damer.Månen er oppe og lyser, og no ser mor det som er sluttmålet for ettermiddagen også, Storevarden heilt bak til venstre der. Hadde no vært fint å komt seg dit opp idag siden det er så flott ute no.


Så snudde mor seg for å kikke. Sjå da! Er det ikkje berre heilt nydelig? Det er sånn mor virkelig skulle ønske meir av vinteren var, vakker og kvit, fristende og forlokkende. Litt skydekke, men det hører jo til også, himmelen kan ikkje alltid være blå.
Komt opp på flata og ser mot der Litlevatnet 474moh ligger. Hatt bedre tid og trasket seg i vei over haugene her, ser så fredelig ut bortover her. Men dei skal runde til høgre her.
Når runder svingen, så skal dei rett fram over den haugen, og sjå om finn egnet plass litt til høgre for haugen. Da ligg dei litt vekk ifra den vanlige plassen alle går for å sjå fyrverkeriet, og er da ikkje i veien. Men et minus, begynner å kjenne vind...Da er det på med trugene og trakke utenfor det faste sporet. Truger er virkelig et fantastisk hjelpemiddel for tur i snø, og du kan gå kor du vil uten å tenke på dyp snø og ulendt terreng. Mor digger i alle fall sine, og angrer ikkje kjøpet, skulle berre ønske reimefestingen var litt meir lettvint å få på seg. Men med det samme så må mor tilføye at hennes truger er minst 4 år gamle no, så ting har endret seg siden ho kjøpte dei. Men ellers med klo og tagger rundt truga, så er den super. I tilfelle noen lurer, dette er Atlas truger, Aspect 28, tagger rundt snart heile trugen så du ikkje glipper når du går sidelengs ;-) Og ja, kjøpt på Sport1 butikken her i Sykkylven, dei kan truger.

MrJ er litt små bekymret, for det blåser friskt oppå her, og det er meldt enda meir vind på nyttårsaften om 2 dager. Er vel et håp om at meldingene kan snu. Etter litt trakking så fann dei en ok plass, og litt pakkeliste vart diskutert. Begge to håper at det er greitt å ligge her nyttårsaften, for det hadde vært så koselig å gjordt.
Tenk dokke da, sitte her oppe på nyttårsaften og sjå fyrverkeriet utover heile Ålesund. Mor har aldri hatt muligheten til å stå oppå en utsiktsplass en nyttårsaften før, og krysser fingrene for at det skal klaffe dette året her.


Mor kikker opp mot Storevarden. Tja, det blåser bra, og blæs sikkert enda meir oppå der, men det er vel berre å begynne å gå den retninga og sjå om man blæs bort. Mørkt blir det uansett før man kjem seg bort til foten av fjellet.Storevarden er den som er under månen her, var litt vanskelig å forklare på bildet før. Når du er på Vassetra, så kan du gå rett fram her, berre runde vatnet, så følge ryggene opp til toppen.


Sjølve hyttefeltet på Vassetra ligg der borte, litt over midt på vatnet. Ligg på en måte bak kanten i le for det verste været. Hatt hytte oppå her nyttårsaften hadde vært enda bedre enn telt. Rekner med at det er fleire oppå her for å få med seg fyrverkeriet, bruker å være folk her i alle fall.

Vinden begynner å bli litt guffen no, og den er attpåtil kald, veldig kald. Mor trur nok at skal dei opp på toppen no, så blir det utrivelig å være der. Men det er på tide å få på hodelyktene og få litt lys no.


Fin utsikt mot sentrum no når man er oppå ryggen. Skal man først sjå bebyggelse når man er på tur, så er det finest når det er mørkt. Det er no mor sin mening, må berre legge til det, men det er no fint vel når det e som dette? Og mor ser heim!


Vart litt bratt akkurat her, gå litt skrå er ikkje like lett for MrJ som har lange truger, der er det lettere for mor, pluss ho har tagger rundt nesten heile truga. Det kjem godt med no.


Like kjekt å sjå spor etter smådyr når man er på tur. En harepus har vært på vift i snøen.

Kom opp på siste kulen før du begynner ved foten av sjølve toppen. MrJ trudde at dei var oppe han, heilt til mor protesterte og han satte på meir lys. Å shitt.... vinden gjor at det ikkje fristet til å gå siste biten på ca 25min, så fann delvis ly bak kanten og grov plass med truga. Varm kaffe, toddy, julekaker, sjokolade, tja det er vel innenfor i romjula på tur :-)Truger kan brukes til så mangt: gå på, som spade, til le, sitte på osv. Kjekk tin å ha vinteren.

Krølle seg sammen for å holde på varmen i vinden, og en julemann med brunost for MrJ. Mor er ikkje heilt der når det gjelder brunost på julemann men skjønner kombinasjonen. Så lenge han koser seg så er det heilt innenfor.

Hunden håper at noen skal miste noe, eller gi han noe godt, og du ser dei bedende øynene som berre en hund kan ha :-)

Grei utsikt her oppe ifra også, sjøl om ikkje vart toppen. I dagslys så ser du ut til havet, Sula, Ålesund, øyane der ute, inn Sykkylvsfjorden, Hareid osv. Slett ingen dårlig plass for utsikt her.Mor føler seg i litt julestemning no, for jul er no best med snø. Og en varm kopp toddy med pepperkake er slett ingen demper på noe julestemning, tross ho savner gut no som er hos pappa sin.

Pausen var ikkje så veldig lenge, det satte den kalde vinden en stopper for. Er ikkje så mange kuldegrader ute, men med bra vind så føles det absolutt en god del kaldere. Også lett snøfyk med vinden pisker i ansiktet, og trangen på do frister utrulig lite.Plutselig var mor strømløs på hodelykta, og heldigvis var det meir stille for den vinden her nede. Og med bedre lys vart det lit kjekkere å gå også. En god hodelykt gjer turen så masse bedre.

Gikk ikkje samme vei ned att, du kan ta enda meir til venstre når du skal ned, og sikte seg inn på haugene nedenfor, og da kjem du ned litt før pausebenken.


Nede på veien igjen var det berre å pakke trugene på sekken, og full fart ned bakkene. Føles inderlig godt å ha skikkelige vintersko på føttene, føles godt å ikkje fryse på beina. Er snøsko dette her, så ikkje det beste av spor under, men et par chainsen brodder i sekken er kjekk å ha i tilfelle.Er no godt å være ute når forholdene er som det er no. Rekner ikkje med at man får snøtunge trær heile vnteren, det har man aldr fått hatt. Derfor så er man nødt til å benytte sjansen når den først er der. har no fått sett seg etter en teltplass for nyttårsaften, og kan planlegge kva pakke og når sette opp leir. Planen er å gå opp på morgen og grave plass, sette opp teltet, og ta med ved. Så komme opp på kvelden med soveposer, underlag, mat osv. Så gjelder det berre å sjå kva vær det blir, og krysse fingrene for at vinden løyer.


No glemte mor å lage linje for turen ned :-P Æsj da, du skjønner, ned gikk det omtrent langs den stiplede linjen tilbake til veien. Men det vart no en bra tur i snø på omtrent 6,5km, og opp til Vassetra er det bratte bakker som gir bra trim. Så gjenstår det å sjå kva nyttårsaften tilbyr av vær og muligheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar