mandag 8. januar 2018

Randoneetur med MrJ og Søstern til Myrdalsfjellet 893moh


Dagen før hadde mor meldinger med Søstern. Forslag om å gå på randoneeski til Myrdalsfjellet 893moh ifra Fjellsetra. Vel, der har ikkje mor vært før og ho lovte at det skulle være en fin tur for sånne dummies på ski som mor er. MrJ vart veldig glad, for da får han seg en skitur. Dermed så vart det satt på vekking morgen etter for en fin fin skitur opp til Myrdalsfjellet og Kleivdalsheia 916moh. Fin tur vart det i kjekt selskap, vindfullt vart det mot toppen, bitende kaldt, og tross mors skrekk som er nedfarten, så var siste biten i pudder litt deilig. Sånn tur som dette tar mor glatt en gang til <3
Når du kjem til Fjellseterkrysset, kjører du 800m til, da får du en stor parkeringsplass til høgre for deg. Der betaler du 40kr for parkering med en tekstmelsing. Genialt enkelt! Da kan du spenne på deg skiene der, og berre luffe over snøkanten og rett opp siden. Du er allerede på vei til Myrdalsfjellet ;-) Ser du den toppen til høgre der bak? Toppen ligg bakom den der.
Berre en lite opplysning, ifra samme parkeringsplassen kan du gå på randoneeski til Langfjella, berre gå over veien og gå motsatt side som Myrdalsfjellet. Og du kan spenne på deg langrennskiene her og gå langs Sætrevatnet til Nysetervatnet. Sjekk skiløypene på skisporet.no.
Kor var mor no? Sporet litt av her. Jo, ho er ilag med denne dama her på skitur til Myrdalsfjellet :-D Ingenting å utsette på stemninga, det er sikkert. Er alt for lenge siden mor har vært på tur med denne dama no, så kjekt å få til en mor-vennlig skitur.

Er ikkje av dei som alltid har elsket vinter, snø og ski, men jobber med saken. Alternativet er å være stillesittende eller rusle langs veien, når det da ser så fantastisk deilig ut å dra opp mot dei kvite fjellene. Mor hadde ikkje langrennski etter 5 klasse på barneskulen, ei hatt på seg slalomsko før ho var 27år, og første langrennski+pulk kjøpte ho da gut var 1 år, altså 25år uten langrennski. Prøver å bli venn med Kong Vinter, om enn det er litt skremmende til tider.


Der nede er parkeringsplassen, og ser sola er oppe på Langfjella. Er allerede mange skigåere på vei opp dit no. Da like greitt å være her sjøl om i skyggen, og faktisk gå ganske så aleine. Er kun 2 stykker på truger som er her i tillegg, det kalles ikkje maurtue som det er dei andre populære plassene.Ser inn til skitrekket, Sunnmørsalpene skisenter. Er no flott med sola på fjelltoeppene, og rekner med at der er en masse folk på Auskjeret 1202moh. Mor og MrJ var der for 2 dager siden, om enn ikkje på toppen, det får bli en annen dag.


Idag er dei to her ilag med Søstern, ut på nytt eventyr med vakre sunnmørsfjella rundt seg. Utsikt ned Velledalen, med fjell som Råna 1586moh tronende.

Varmt når man går oppover, og Søstern må kle av seg litt. Frostpisten mor må vente litt til før ho tar av jakka. Mors ull er litt tynnere.Bitte små spor i snøen! Og det skal vise seg at det blir mange spor av forskjellige dyr på vei oppover. Mus, rype, rev, hare, og muligens lemen? Det er uansett kjekt å sjå at det er et rikt dyreliv her.

Lett å sjå no kor man skal videre, du har ei kvit stripe ett til høgre for MrJ, opp der er det allerede trakket opp spor. Så skal du inn botnen der, skråe til høgre.


Mor hadde sikkert valgt å gå opp ryggen her til høgre ho om gåt aleine, men det er slakkere å gå inn botnen og så opp. Bak oppå der skal varden og toppen være. Det ser faktisk perfekt ut å gå på ski her, så er berre å nyte det.

Søstern har dratt lua godt ned over ørene, her er litt vind, og ikkje sol. Sol er på den andre siden, på Langfjella og Auskjeret. Men der er det en masse folk og du ser dei over heile fjellsidene.


Mor ser at Søstern koser seg på tur, og det er ikkje noe å utsette på humøret på noen av dei tre. Praten gikk livlig, mange stopp for å kunne diskutere alle sammen, det er rett og slett en kosetur :-) Men sjekk fjellene da og forholdet, det er jo skapt for å nytes!
Hunden nyter det også, han virkelig elsker å leike i snøen og hadde seg avstikkere ifra sporet for å enten snuse på dyrespor, eller rett og slett stikke snuten langt ned i snøen på gøy. Ellers gikk den mellom mor og MrJ.


Mor og Søstern byttet plass, slik at mor gikk bakerst. Da skjedde det noe uventet, hunden vart forvirret! Den som gikk bak MrJ, kom og presset seg mellom mor og Søstern, for den skulle jo gå framfor mor :-D Skal den passe på mor tru? Uansett årsak, søt er den <3 den ser etter mor som stoppet opp, venter og gir et blikk som sier "Kjem du snart?"


No ser man lett toppen også. Du skal opp kanten her, så skrå inn dalen, så skrå opp siden mot toppen til høgre, som er den lille kulen til høgre her. Forhold som dette er virkelig fantastiske! Litt kald vind berre, og rekner med den blir hardere og kaldere på toppen.

Akkurat det å bo her midt blant Sunnmørsalpene er reine paradiset om man er glad i skiturer som dette, og du finner fjelltopper for alle vanskelighetsgrader. Om du liker vidder, så har du komt til feil plass ;-)Vinden var litt sterkere enn mor trudde. Til tider friskt dette her, men hadde aldri byttet mot å sitte heime, berre kunne tenkt litt meir ullklær på seg :-P


Landskapet i seg sjøl her er flott, og pefekt som skitur som dette. Du får litt bakke, så litt slakkere, bakke igjen osv, du får liksom en fin tur av det. Og her i det kvite landskapet er det å nyte dei fine forholdene. Ser ryggen er lengre enn det den såg ut til i starten. Toppen er bak der.Snøen er litt fastere når man kjem lengre opp, og man bryter akkurat gjennom. Litt tungt å gå i, og forutsigbart til tider.Mor snur seg og kikker. Har du sett kor flott det er da! Blå himmel, kvite topper, og sola som akkurat skinner på dei høgste toppene.
Det er ikkje så bratt opp her, lett å gå, men tungt når bryter gjennom. Eineste som mangler no er Mormor, for dette hadde vært en tur ho hadde likt.

Godt tildekt pga vinden, men ser smilet er bredt likevel :-) Søstern er glad i skiturer som dette, og er glad for å få med selskap på tur.

Nesten oppe! Vinden er bitende no, og jakten på en mulig plass for le har begynt.
Måtte no heilt bort til høgste punktet også, Kleivdalsheia på 916moh. Snøen har blåst av toppene her, og det er friskt rundt ørene.
Mor ser retning Stranda der skillet mellom skyer og blå himmel er. Sender en tanke til Roaldshornet der gut og mor er på tur minst 2 ganger i året, og tenker at der må det virkelig være friskt!Godt kledd, alt snurpet inn, sette sjøbein i vinden, men utsikten er ikkje noe å utsette på. Det er utsikt som dette som gjer at man spenner på seg skiene og går opp på tur, følelsen av å stå der og skue utover fjellene og dalene og berre nyte det.


Måtte heilt ytterst på kanten for å berre kikke , må få med alt av utsikt når man først er her.


Det var ikkje noe le å finne her, berre å få på skiene igjen og komme seg bort til Myrdalsfjelltoppen og håpe på bedre plass. At det skulle bli så kaldt oppå her, det hadde dei ikkje trudd.


Bak en kant, trakket til etter beste evne, og berre ta en meget kjapp matpause. Fann ingen plass som var i le, vinden er over alt oppå her. Tross sola allerede er borte, så kan du sjå langt avgårde der kvite topper stikker opp.

Samlet turgjeng, fått på alt som er av klær. MrJ trakket til plass til han og hunden der oppe, damene her nede. Kaldt, men likevel så er alle fornøgde. Tviler på hunden fryser, den har en pels som virkelig er tett og god.
Beste le vart her, berre nedi siden. Meldt enda meir vind i morgen, så da trur nok mor at dei skal holde seg lengre nede. Søstern skulle en lengre og høgere tur, men det la ho ifra seg no.Søstrene sisters som nyter siste av uttsikten før spenner på seg skiene for å starte på turen ned.

Glad gjeng eller? Er som man sier i makrellboksreklamen, tøffe vestlendinger! :-D

Gikk som Bambi på isen det første stykket, isete på toppen. Og så var det litt hardt videre, og mor trekker pusten dypt og kjem etter. Kvifor kan ho ikkje i en så meget voksen alder få til dette her og slutte å være "redd"? Urettferdig altså! Ski ligger vel ikkje for alle å få til.Men det går tross alt ganske så greitt nedover. Sjøl om litt ned i bekkefar, kanter osv, så står mor på beinene. Søstern er flink med å varsle om knebøy der det er sånne dumper, og tross som på Auskjeret og kulekjøring i skogen, så er mor absolutt ingen Kari Traa tross ho har på seg Kari Traa ulltrøye, stilongs og sokker. Niks, ingen hjelp i det.

Men når kom lengre ned, så var det meir pudder, og mor slappet meir av. Ho er meir komfortabel i pudder enn i fast snø, og kunne faktisk inni mellom kose seg i nedfarten. På flatene var det å ta sats så man slapp å stake alt for lenge for å komme seg til neste kant.

Skjønner godt at dei som får dette til virkelig koser seg på vinteren. Ski er virkelig et flott framkomstmiddel, og du har så utrulig mange sorter ski å velge i. Og det å komme opp og få et syn med endeløst med kvite topper, det er et syn som får en til å smile langt inn.
Mor er nede igjen, og det var faktisk gøy! Siste biten i alle fall. Uten fall denne gangen, det tok MrJ seg av, kvar sin gang dette der. Han ser jo ikkje konturene, og da er en liten dump vanskelig å forberede seg på. Mor har ikkje evnene, dei har han, han ser ikkje, det gjer mor. Kvart sitt som gjer at dei faktisk møtes midt på. Søstern er faktisk veldig behagelig å være på tur med sånn, tross ho berre kunne rennt ifra mor på et blunk. Men akkurat der slapper mor av, det var ho som ville på tur, tross veit av mors egenskaper.Og dermed er man tilbake til start. Er som med Auskjeret, du tar på skiene ved bilen og er på tur, og renner heilt tilbake til bilen. Ganske så praktisk, ikkje sant? Må berre få sei en ting til dei to turvennene, tusen hjertlig takk for fantastisk herlig tur! En sånn tur tar mor glatt igjen :-)


Myrdalsfjellet er en flott og enkel randoneetur for sånne som mor. Ikkje for bratt, ingen kanter, og ikkje berre rett opp. Og det er vel litt over 4,5km opp.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar