onsdag 14. februar 2018

Magisk trehytte helg på Engeset


Mor satt på nett og googlet etter spennede plass å overnatte for ho og MrJ, og en trehytte har alltid vært en drøm. Så det var jakten på trehytta som var i fokus. Og en trehytte på Sandane dukket opp. Sandane? Mor måtte tenke seg om, og sjekket kartet. Ikkje så langt dit, og overkommelig for en helg. Prisen er litt  stivere enn et hotell, men så er det meir arbeid med sånn hytte, og det er opplevelsen som er i fokus. Og hytta, den var utrulig stilig!! Den var stilig som bygg, elegant, spennende og annerledes. Sparsomt innredet på en måte for det er jo begrenset for kva du får inn på et lite rom og ha plass til å bevege deg. Men elegant og koselig, og fokuset var senga, stor deilig seng med utsikt rett ut veggen som var et stort vindu med en utrulig utsikt utover fjord og fjell. For en fantastisk plass å tilbrnge ei helg! Og mest utrulige er at mor tilbragte timer med å sjå ut vinduet til alle døgnets tider, ho som sjelden sitter og kikker ut vinduet. Om du trur Sandane er en kjedelig plass du berre kjører gjennom, så tar du feil, for her er en masse du kan finne på. Tru mor på det, for det finnes mange fine turer, ting du kan gjere, bading, ski og en masse hyggelige folk.Etter rotet med å finne fram, så ankom mor og MrJ endelig hytta. Jøss, tenkte mor, dette var litt av en plassering! Med tanke på at du går 50m ifra bilen, er oppå en åskam med utsikt utover bygda så er det ganske så stilig å komme hit. Utedoen til høgre, og til venstre står hytta og troner utover kanten. Er veldig spent på å gå inn og kikke :-D

Kuuult! Gangbru er noe alle drømmer om med en trehytte. Mor kjenner ho smiler. Hytta er delvis hengende på vaiere, og så på påler. Ser veldig trygt ut i alle fall.Er faktisk større innvendig enn den ser ut til utenifra. Og mor likte fargene her, nøytralt, behagelig og innbydende. Og sjekk senga! Ekornes Svaneseng av alle ting også. Liten kjøkkenkrok også. Prakisk, det henger en mobillader med mobilholder ved senga, for det er ikkje strøm her, men solcelle, og da annen lader. Omtenksomt.
Har du sett en sånn dør før? Ikkje mor :-P Det er første gang mor har med en dør som skråer ut og ned. Om det er praktisk, tja, men artig, jepp! Denne her hadde fått gut til å undre og kikke. Det er en vaier oppe i hjørnet for å hindre døra i å dette opp. Noen har tenkt her, det er sikkert.

Men det som er mest spetakulært med hytta, er tross alt utsikten. Endeveggen er i berre glass, pluss et glass til på sidene slik at du får en følese av å stige ut i landskapet. Genialt! Og det gjer ingenting at været ute er litt dårlig, kan berre ligge i senga og kikke på været som forandrer seg ute.


På bordet stod det to flasker. 1 med eplemost laget av Gardsbrenneriet, lett syrlig og meget drikkbar, 100% eple og kunne tatt en flaske til av den der. Den lille er en bringebærsaft fra Påldtun, og skal love deg at den virkelig smakte bringebær! Kraftig smak, neste så du kjenner bærene når du plukker dei sjøl. Og begge flaskene er ifra lokale firma, og mor og MrJ er glad for å prøve lokale produkter når dei er på tur, så dette var midt i blinken!


Tar litt tid å få med seg alle detaljene når du kjem inn, og denne her som vanndispenser var veldig artig da. Veldig pen måte å gjere det på.


Det står lykter mange plasser i hytta, og levende lys skaper alltid god stemning utpå kvelden. For første gang gleder mor seg til det blir mørkt ute.
Han som mottok mor og MrJ forklarte fascilitetene. Utedoen er rett ved, og er i samme stil som hytta. Hengelås på døra, fordi det går en del turgåere forbi på veien der, og da er det veldig lett å berre svippe innom.Stor plass! Her slipper du å føle at døra treffer deg på knea når du sitter på do.
Det står en søt sau i vinduet, og på veggen henger et stort bilde av 3 sauer med søt tekst. Kanskje dei to karene som driver dette her er sauebønder? Mor glemte å spørre. Å ja, glass her også, men ikkje ned til gulvet som på hytta.


Samme vanndispenser her, men gjordt litt annerledes. Handduk henger det også her, såpe, toalettpapir osv. Du slipper å ta med deg halve huset som du ellers gjer på hyttetur, er hyttetur med hotellstandard, men rommer står ute på kanten og er uten innlagt vann eller strøm.Flaut å si det, men mor undret en stund på lyset, fann ingen knapp eller bryter for å skru det på. MrJ hadde blitt vist det, men ikkje forklart mor det. Du skal berre ta tak i lampa, og dra lett ned, vips så har du lys. Den går på batteri.
Har fått inn bagasjen, satte maten ut i pose for å holdes kjølig, og tenkte å gå en anbefalt tur rett ved mens det er lyst. Vart forklart en ok rundtur på ca 45min på delvis sti og vei. Du runder berre utedoen, og skråer til venstre til skogen. Der begynner en sti. Forresten, ser du gården til høgre for MrJ? Det er der eierene av hytta bor, så dei er ikkje langt unna om det skulle være noe spesielt skulle skje.


Mor og MrJ kikker opp på hytta. Den går fint inn i landskapet da, det får man si. Ikkje noe særlig behov for graving av tomt heller, så minimalt inngrep i naturen. Litt spent på korleis bordkledningen kjem til å sjå ut etter kvart, for no er hytta alt for ny til å sjå korleis den blir.
Inne i skogen er det lite snø å finne. Fin sti å følge, og fekk forklart at det var noen 2-300m med sti før du treffer en grusvei. Kalles Trivselskogen, så mor er litt spent på kva dette går ut på.
Da er dei nede på grusveien i skoen, og følger den videre. Litt isete her, så glad tok snowline broddene på.Etter gått et stykke, kjem du til et slags kryss. Nedover ser dei hjerteformet heller. Dei er store også! Mor får fint plass til begge føttene på en heller. Dette som er kjærleiksskogen kanskje? Mor berre måtte sjekke litt nedover, berre lurer på kva meir som er der.Det viste seg å være litt fleire heller, og en fint oppmurt minibru over en bekk. Søt plass da. Bildet her vart litt vel dårlig dessverre, men var så søtt <3

Godt skiltet, og et oversiktskart over stiene. Det blir lagt ned arbeid her for å tilrettelegge, det er sikkert.
Her kan du velge kor langt du sjøl vil gå, og kvar du vil. For et supert tiltak! Tydelig at dei lager ting for at innbyggerene skal trives her og benytte naturen.
Sherpa? Både mor og MrJ stusser. Tja, dei har vel vært her og murt opp trapper eller noe da, for det er dei utrulig flinke på. Veldig kjekt at navnene til sherpaene står på skiltet, dei fortjener honnør for arbeidet.Dei følger stien oppover mot ei dagshytte, kva det no viser seg å være. Får litt utsikt også. Det regner ute, men å gå på tur som dette her i regnværet er heilt innenfor.


Enda meir is. Takk og pris for oppfinnelsen brodder altså.
Tok ikkje så lang tid før dei skimter noe oppå kanten. Det der må være dagshytta. Ser ut som den ligg veldig fint til utsiktmessig.Men har du sett! Den der var stilig og utrulig fin altså. Stor var den også. Denne vart åpna desember 2017, altså for 2 måneder siden og er den første av 26 hytter som skal spres utover Sogn og Fjordane. Hallo Møre og Romsdal, kva med dokke? Kunne dokke også gjordt noe sånt?
Sjå kor koselig da, stort åpent rom med benker og sitteunderlag. Både mor og MrJ skulle virkelig ønske at der var noe sånt i Sykkylven også, tenk å ha noe sånt å gå til for små barn.


Må berre sei at dei virkelig gjer en innsats her altså, og er imponert over tiltaket.
En utrulig stor altan har dei bygd også, plass til veldig mange her, og gjerdet er ekstra høgt, sikkert for at unger ikkje så lett skal komme seg over. Pen bjørn som står her også, og står en ørn på rekkverket. Noe barn absolutt liker.
MrJ nyter utsikten ved hytta. Snakk om plassering da av ei dagshytte, så her har dei virkelig vært heldige.

Er berre å nyte utsikten, alle som enhver som kjem hit, er verdt turen hit. Mor og MrJ diskuterer turen dei har i planene for morgendagen, men tviler pga været. Dei har lyst til å gå Berdalsegga 1145moh i Traudalen på randoneski, og er visstnok en meget brukt tur for dei med randone her. Den ligg der borte en plass i skydekket.
Det får vise seg i morgen.... for må berre tilføye at skulle du trenge toalett til en trengende unge, så er her utedo altså. rei ting å vite før tur ;-)Hey! Mor ropte på MrJ, har han kikket inn? Der er jo hyller med barnebøker der inne! Hallo, kor mange plasser kjem du til der det er lesestoff til ungene? Anna enn på dnt hytter da. Dette her kunne mor b\virkelig like. Gut, du skulle virkelig ha vært her altså. Kanskje mor må komme tilbake med gut?
Dei valgte å gå videre opp, for skulle jo opp att og tilbake til hytta si. Bratt opp er sikkert og visst, så berre å ta det med ro.
Litt av et arbeid med å legge bjørkestammer som store avsatser slik at massen ikkje renner avårde.

Så går det over i nitidig steinlagt trapp, lagt av sherpaene. Og for et arbeid som er lagt ned her! Så pent bygd, både trapp og kantene som støtter opp om området. MrJ var veldig imponert over arbeidet i alle fall og studerte og skrøt. Men skal du få med deg en unge opp her, så ha tålmodighet, for er bratt og et stykke.Slutt på trappa, og ser siste biten opp til den asfalterte veien. Rakk dei ikkje den siste biten tru? I så fall dumt, for siste biten er litt ekkel. Dei håper å få medler til resten visstnok, så håper.


Puster ut etter trappeturen, og tar på broddene igjen for å gå opp siste biten.Ser du skiltet der oppe? Når du er på veien og leiter etter stien ned, kikk etter skiltet. Det skal dei ha, godt skiltet alle turveiene her.


Dei skulle egentlig gå ned att til hytta, den ligger ikke mange metrene nadover. Men kva haster? Ingenting, så dei går oppover for å sjå litt til. Passerer en plass som kalles Utsikten. Som navnet tilsier, en utsiktsplass, med 2 pausebenker. Veien her er asfaltert, men er en bomvei om du vil kjøre her. Den går til diverse setrer her. Tydelig at det er en vei folk jogger, for treffer eller ser stadig en i fart.


Vart meir snø når kom lengre oppe, vel, ikkje noe vei for mors bil, tross det er en ok god bil vinterstid. Ikkje brøytet, så stor 4hjulstrekker ala MrJ sin Ford-arbeidsbil hadde fungert her.Et skilt dukket opp, aner ikkje kor langt dei har gått heller, men et godt stykke. Holvikfossen? Det stod skilt i krysset før dei gikk opp til hytta, da stod det over 1km å gå i alle fall.
Dei går ned, og gjennom et kort stykke granskog. Kom hit, og det virket heilt feil, så snudde.PÅ et tre i granskogen stod et skilt og pekte nedover med Holvikfossen. Er berre så mørkt ute at skiltet omtrent var usynelig for dei. Men ned her ska man visst.MrJ ville helst snu, men en litt masete mor fekk viljen sin om at det ikkje var så langt ifølge kartet, og fekk viljen sin :-P Litt dårlig samvittighet for den der....
Tross snø så var det lett å finne fram, og var ikkje så langt heller. Hører no elva, men den hørte man ikkje lengre oppe.Skiltet her også. Denen skiltingen altså, skulle ønske dei var like flinke heime. Fossen ligg altså på 372moh.

Som begge trudde, den kom til å være ganske så tilfrosset. MrJ prøvde å gå langs kanten for å finne vatn, han var tørst, men isen knaket så pass at han trakk seg tilbake. Fineste var på nært hold det buede hullet der det rann vann. Bildet vart totalt ubrukelig dessverre. Vart en del dårlige bilder på denne turen, mor står ikkje stille nok og det er skymt ute. Beklager for den.

MrJ gikk bort på utsiktsplassen, og mor dilter etter.

Å du store! Her var det høgt ned!  Ser ikkje fossen herifra, der er et høgt fall skjønner du, og er heilt sikkert veldig fint å sjå til på sommeren. Og tru mor, den er råflott! Fann et bilde på nettet, fossen er virkelig verdt turen. Det er planlagt et naturlig amfi her, et fosseteater som skal bygges no i år.Utsikten er det i alle fall ikkje noe å sei på her, og mor vart stående. Kor vart MrJ av?? Mor kikker seg rundt, han har begynt på tilbakeveien. Ups... mor småspringer etter, og det er strake veien tilbake til hytta. Dei går og småprater heile veien ned og koser seg.


Lett fuktige er det godt å kle av seg, henge klea til bjørka som er kleshenger, og tenner lysene. Godt og varmt her, og gulvet som har innlagt varme er varm å trakke på.


Tross mørkt ute, så er utsikten slett ikkje verst du. Lys inne og ser lysene ifra hus og veier ute. Trur det er dette som kalles stemning..... Det er socellepanel på hytta, så her er 2 lamper, men bruker dei minst mulig.


Mor har tatt med 2 kortstokker, og begge sitter med kvar sin kabal etter inntatt middag og prater og slapper av. Akkurat det man leitet etter for en aleinehelg.


Og når mor da legger seg i senga for natta, så er det med et stort smil og vifter med føttene, og hører på vinden som blåser ute. Gleder seg til å våkne morgen etter med en nydelig utsikt, samme kva vær dei får servert.

Gooood morgen! :-) Det er lett nysnø ute, fremdeles litt vind, og det er en fabelaktig utsikt å våkne til. Korleis våkne med et smil?Men det er ganske så kaldt inne, og gulvet er iskaldt? Noe er galt her. Joda, igår kveld da mor skulle skru ned varmen på gulvet for å ikkje bruke så masse gass og bli for varmt på natta, så hadde ho skrudd av heile greia. Gulvvarmen går på gass skjønner du, og i mørkret hadde mor trykket på off-knappen for å skru av lyset på displayet. Bommert! Ja ja, er berre å krype under dyna, og dorme i 1 time mens venter på det skal bli behagelig temperatur igjen.. Det er vel heilt innenfor når man er på weekend uten barn og ikkje skal annet enn på en tur? Kikker ut sidevinduet på skogen, og ligger og ser på utsikten som er som en åpnebaring framfor seg.
Ser fort at det ikkje er vær for en tur i høgda med lavt skydekke, lette snøbyger der fjellet dei skulle til ligger, og det blåser enda. Meir vind er det meldt også, meldt over 10 i vindstyrke berre her, så kva er det da på en 1000m høgde i fjellet? Da blir det heller en trøstetur på Haugsvarden 862moh.Mor måtte finne utedoen for et ærend, og småler for seg sjøl over sporene til MrJ på gangbrua :-D Tydelig at det er glatt ute, i alle fall etter sporene hans å bedømme, og bråket da han kom. Så mor tar tegnene og held seg fast i rekkverket.Ifra utedoen mens ho åpner hengelåsen, ser mor på hytta. Tenk å berre komme på ideen med å bygge hytta der, akkurat på den plassen, og utforminga. Liker den bedre og bedre, og plasseringen gir den fredelig men vidstrakt utsikt. Greitt at været ikkje er det beste no, men tenk deg en vakker sommerdag med solnedgang. Da kan du berre nyte det til det fulle.

Og utedoen står fint i stil med hytta. Syns dei har vært flinke med opplegget.


Gangbrua er typisk sånn du tenke på med trehytte, og når det er mørk så kan du sette på lysene slik at du ser kor du går. Men lurer på korleis den ser ut under, og smyger seg ned....Sånn pålene er altså, furupåler med bolter, og støpt fundament. Der er lagt inn litt slingringsmonn med vilje for at hytta skal bevege seg litt. Før hang den kun i vaiere, og da kunne den forflytte seg en halvmeter vart det sagt. Nesten så mor ønsket den fremdeles berre hang i vaierene, berre nesten :-PDa hadde det blitt en dinglende hytte, og gangbrua kanskje vært vanskelig å få til å stemme?


Mor kryper under dyna igjen, fremdeles litt kaldt  i rommet, frokost er ikkje enda. Tenkte tanken på korleis det hadde vært om det var fint vær ute? Og da gjor mor en oppdagelse! Og ja, mor har snap og bruker den, men mor bruker ikkje filter på bilder, blir juks. Men ved et uhell da ho skulle sende en snap av utsikta, kom ho borti et filter, og det vart fint vær ute! Vent litt, du skal få sjå....
Ta da! Og plutselig var det blå himmel med kvite godværsskyer, og farger i landskapet, og snøen trekt seg opp til toppene. Gir deg et lite hint i alle fall.
Kabal vart den store hitten denne helga, og er noe mor syns er avslappende. MrJ setter seg til sengekanten, mor bruker senga med beina rett ut. Herlig :-)
No er her et hull, for du skjønner dei har vært på en sånn Blås-meg-bort tur opp på Haugsvarden 862moh. Utsikt til fjordene og fjell, og er absolutt verdt turen, og på sommer en tur for heile familien. Siden det er vinter startet dei ifra skianlegget rett ovenfor her, og fulgte skispor opp til toppen. Skal legge inn linken her når har fått skrevet den ;-) Og ja, du har langrennsløyper rett overfor deg, med lys og alt, vakre og varierte løyper som ga mor lengten etter langrenn.

Her har MrJ flatet ut i stolen etter endt tur, og er veldig fornøgd med turen i seg sjøl. Om blåste temmelig bra på toppen, og vart en prøve å gjemme seg stopp med mat, så var det en flott tur.
Og da dette sammen på gulvet, tenne lys og slappe av er som balsam for kroppen. Da er hytta her perfekt, sitte ved vinduet med kveldsstemningen utenfor.
Sånn ser det da ut med en totalt avslappet stil, fremdeles i ulla etter turen, og berre krøller seg i senga med et glass kvitvin som fekk til jul, og kortstokken. Glamorøst? Nei, men det er sånn mor liker det.Så damer, tenk deg dette: mor sitter og sløver i senga med et glass vin, legger kabal, og venter på MrJ som lager middag. Snakk om luksus altså!Gentleman som han er, lager han middag. Kjøkkenet er ikkje stort nok for at to kan styre, så mor lar han få ordne ;-)


Søndagsmorgen er avreise. Dessverre, og ser ut vinduet ifra senga. Ikkje gjordt samme tabben med å skru heilt av varmen, så gulvet har litt varme i seg. MrJ fikser frokost mens mor henter hengekøya si.

Det henger en hengekøye her, ikkje en som dette, men den henger her til alle som leier. Nesten lit trist å måtte forlate hytta, or trivs her, og har oppdaget en masse turen som man kan gå, ting man kan gjere her, og det er plass man slapper av og henter seg inn att. Og med en varm kopp kakao og lett gynging på hengekøya, så surrer livet rolig her.


Berre sjå opp er også helt innenfor ifra hengekøya, ser tretoppene som strekker seg ut, og prøver å tenke seg til når det er blad på trea og det rammer meir inn både hytta og utsikta.

Farvel du trehytte, har vært utrulig kjekt! Hadde ingen forvetninger på forhånd, ei studert så inmari på korleis det skulle bli, vart et eventyr. Tusen takk for oppholdet til verten, har vært en kjempe kjekk opplevelse, og har et ønske om å komme tilbake en gang men da med gut :-)
Og skulle du ha lyst hit, sjekk ut Engeset Trehytter på Airbnb for booking og ledig dato. Og skulle du trenge noe å finne på, her er en liste du kan google ;-)
Gloppen Camping har utebasseng
Trivselsbadet er innendørs badeland med kafe
Stall Rygg har hester
Nordfjord Folkemuseum har masse interessant og gamle bygg
Stier for terrengsykling og Gloppen Aktiv leier ut sykler
Kleivane skisenter har langrennsløyper og lysløype
Trivselsskogen for turstier, dagshytte, fossen osv


Og sjekk ut turmulighetene! Link til flotte Haugsvarden 862moh kjem snart ;-)
God tur!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar