mandag 14. mai 2018

5 stykker på fisketur til Skagen


Våkner opp til en tåkefull og våt morgen. Men ut på ettermiddagen så letter det opp. Kva finne på da? Lufte hunden og gut treng frisk luft. MrJ ringer MrA igjen, og etter litt så vart det avtalt å stikke til Skagen og fiske og bål. Treiv med hengekøya og fiskestenger, og ut til Aursneset for å gå til Skagen. Fisk vart det, på en heldig fisker.Dei parkerer ved krysset til øvste gata av Fjordvegen. Der er ei ubebygd tomt, og der står allerede fleire biler.


Så går du til øvste og ytterste kvite huset til venstre på Aursnes. Der går veien langs fjorden innover.

Når mor zoomer litt inn, så se ho rett bort til Skagen. Det er et nes med perfekte berg å både leike på og fiske ifra.


Det er omtrent 1,5km å gå, og du passerer både rester av sommerfjøs, lagerskur, grusholer, rask, og froskedammer. Selvfølgelig måtte no ungene sjekke ut froskeegga.

Forsiktig løfter gut på en klase og vise mor. Tenk at det der skal bli til frosker! Spørsmålet mor fekk var "Kvifor heiter det rompetroll? Burde det ikkje være froskebabyer?" Ser logikken, for rompetroll og frosk høres ikkje likt ut på noen måte, men mor forklarer at det samme er det med alle dyrearter. Sau-lam, ku-kalv, voksen-baby. Der er ingen logikk, berre at fått annet navn til det er voksent slik at man forstår det er en forskjel.


Veien inn er veldig grei å gå, kjekk å ha som alternativ tur når det regner. Gut har som vanlig funnet seg mange forskjellige våpen allerede, men no fann han seg et favoritt våpen, en diger øks! Den var ikkje så lett å bære på, så alle andre våpen gikk i bakken, for denne her skulle han ha. Han bar på den ganske så lenge, nektet å gi den opp. Så mor foreslo etter at dei to vart hengende langt bak dei andre, at han skulle legge det fra seg på veien på en plass dei huska, slik at han fann det på vei tilbake. Etter litt så gikk han med på det, og dermed var det ikkje så tungt å gå.Under et tre så fann dei ei maurtue. Måtte no sjekke om der var særlig til liv oppi der, men det var lite. Kanskje fordi det er litt kaldt ute, og har regna? Og tua hadde store hull etter noen hadde gravd oppi den. Der er en fugl som roter i maurtuer, og den har sikkert vært på ferde her.


Når komt lengre inn i skogen, så slutter du å møte på dei litt rotete skurene og rasket som dukker opp. Det er faktisk koselig vei til å være en traktorvei, og du har skogen tett på deg. Får ikkje fjordutsikt, men savner den ikkje der dei går.


Sa vel at du ikkje fekk meir rusk og rask eller bygninger, men denne her treff du på ret før du skal ta av ned til venstre for å komme til Skagen. Du får no en litt slakk venstresving, så en større høgresving og du skal ta av rett før den svingen ender. Skal vise deg.Dei to her vart hengende litt etter dei to karene, for mor og dei undersøker jo ting, mens karene berre går. Full fart framover! Karene er langt famfor.

Og der ser du karene tar av i svingen. Du fullfører på en måte ikkje svingen, berre fortsetter rett fram. Der er tydelig sti, ingen fare.


Stien er godt trakket, brukt i mange år, pluss var Fjøre til fjells kode her ifjor. Da får stiene seg en boost.

Da skal du nedover skogen, ned til fjorden. Røttene her kan være litt glatte, berre så du er også. Litt gjørmete til tider, men går fint med joggesko berre man er litt obs ;-)Så ser man fjorden, men skal likevel enda meir nedover. Du ser berget som utgjer litt av Skagen, dei her skal til den delen.
Det står store furutrær på berga som gjer plassen meir koselig. Berre åpne berg er litt kjedelig, så dei flotte trea skape en fin ramme på området.Første som skulle sjekkes opp på berga var dammene. Gut og hunden fyker rundt som dei bruker. Har utsikt rett bort til fergeleiet også. Her kan su stå å sjå fergene pendle mellom Magerholm og Aursneset.
Mor skulle henge opp hengekøya og begynte å få opp taua, da kjem MrJ drassende med saga si, og skulle sage ei død grein akkurat i det treet mor skulle bruke. Typisk? Av alle trær så velger noen det treet du begynte på? Ja ja, berre å trekke seg unna så ikkje får en grein i hodet.Får no opp hengekøya til slutt og dingler med føttene mens ser MrA og frøkna fisker, og gut og MrJ som styrer med et eller annet. Kan ikkje klage på utsikta ifra hengekøya, det er sikkert.


Mor måtte hjelpe gut med fiskestanga og fekk plassert han på en ok fiskeplass. Er det noen mor virkelig ønsker skulle få en fisk, så er det gut. Han har prøvd mang en gang, men har ikkje så meget lang tålmodighet.MrA hadde meir fiskelykke, for han fekk en nesten med det samme han kastet ut! Ikkje verst fangst det der vel? Han hadde i alle fall ei lykkelig frøken over fisken :-)

MrJ har hittil styrt med bålet og ved, no får han og testa ut fiskestanga. Hunden har han satt i band, for om du las turen til Velingsneset på fisketur, så endte hunden nesten på sjøen eller på kroken. Han er gira på alt som beveger seg når du fisker, og skulle ta slukene. No står hunden oppe på berget og piper og bjeffer.


Siden alle fiskestengene er opptatt, tar mor seg en kjapp tur bort der ho og gut bruker å være, berget til høgre når du kjem ned stien. Her er også leikedammer, men med bekk slik at "båtene" får fart. Her har gut leikt noen timer til sammen.
Bortover berget har dei sammles mange og laga bål og hatt det kjekt ilag, fleire ganger. Skjønner godt gut som protesterte på å gå til venstre når han er vant med her. Kan no ikkje bruke opp en plass heller, være litt her og der. Kan fint fiske herifra også, MrJ fekk fisk her en gang.MrA og FrøkenV står enda og fisker på plassen. Tålmodighet har dei, så mor lurer på kor lenge gut kjem til å stå der. Får stikke bort og sjekke til han.

Han hadde satt seg fast, så mor måtte få løs. Så lagde sena floke, dermed endte det i fiske-pause. Pause i hengekøya passer da fint for en gut med krøll i fiskinga. Mor noterer bak øret, handle fleire sluker og større. MrJ mista sin, og fekk av mors skrin, og ser at det har tynnes ut i skrinet.Du har vel hørt standarden: "Mamma, skubbe fart!" på dissa? Sånn er det med hengekøya også, spør på fart, og stor fart. Den fungerer fint som diger disse også, pluss avslapningsplass.


Så da får mor også fiska litt. Det etter en større operasjon av sene som var tullet rundt heile snella på undersiden på mystisk vis. Var nok ikkje meint å være dagen for fisking på verken mor eller gut denne kvelden her.....


Gut setter seg bak mor for å sjå om ho får fisk, og han må dekke seg litt til i den kalde trekken. Han håper mor har bedre fiskelykke enn han.


Vart etter kvart litt vel kaldt å sitte der, så enda meir tiltak for å bevare varmen :-) Føttene inni sitteunderlaget av ull, og hendene ned i skoene for varme.

MrA og frøkna har fått 2 fisk dei, og etter litt oppgjerin og filetering, så er det grilling av fisken over åpen flamme. Ungene ville av alle ting ha resten av pølsepakken ifra grillturen dagen før.Det er no koselig også å sitte ved bålet sånn alle sammen, og lukta av pølse og fisk. Neste fisk mor får skal ho grille over bål, om da får fisk overhode i år, og mulighet for å brenne bål. Ønsket er der da i det minste :-P

Om det ikkje vart store fiskelykka på alle, så var heile poenget å komme seg ut ilag og lufte seg. Ta glatt en stund rundt bålet om ikkje annet.

FrøkenV måtte no smake på fisken, og ho er glad i fisk. Kanskje ho kunne lære gut et og annet der? Han vil fiske, men ikkje spise den.
Mens dei andre holdt på rundt bålet, og ungene leikte på berget, så tok mor med seg et plastnett og stakk til stranda der. Hunden luktet at mor stakk, og kom raskt etter. Om mor ikkje har gut som borrelås, så er hunden der. Førsteinntrykket er at her er det rydda! :-D Så kjekt da, hatt strandryddedagen her. Da slipper mor å rydde her, men tar seg en runde likevel.


Stranda her er lita og ligg rett ved berget. Bruker ikkje å være her uansett, men det bruker å samle seg en del skrot her. Fann en flaske, noen topper, litt plast, så tar heile runden.


Etter nesten fyllt plastnettet så gikk mor øvst i strandkanten. Der lå dette. Det er sekk ifra Sykkylven Energi, sånne du kunne hente for strandrydding. Tydelig at dei hadde att en og lagt under en stein. Mor tok den med, så den ikkje blåser sin vei.


Sprekkferdig plastnett og 1 veistikke vart resultatet. Ser at dei som har plukka har virkelig jobba på her, for dei hadde forsøkt seg på gammel plast som har smuldra opp. Fleire plasse så har det samlet seg grøt av tang, gras, qtips, microplast og anna bittesmått rask. 100% ruskfritt er omtrent umulig her, men det er meget ryddig på stranda her no.


Ungene leika fremdeles på berget da mor kom tilbake. Dammene her er kjekke, mangler berre små båter. Mor måtte tenke etter kor dei har blitt av? Brukt å hatt med hit før. Hittil så har gut svinset med sitt, og FrøkenV har surret rundt far sin, men no som det nærmer seg retur, da har dei virkelig funnet leike-tonen. Typisk, ikkje sant?Sekkene pakket, søppelet klart, fiskestengene er med, og frøkna fått en stykk kald pølse i handa. Klart for avgang!
Gut utbrøt plutselig "Blåbær! Første blåbær er på vei mamma!" Og det han som ikkje spiser blåbær engang, men liker å plukke den til mor eller Mormor. Men det er faktisk allerede blåbærblomst, så tidlig i mai.


Havnet på en litt annen sti i starten, og her skulle det klatres over, uansett om der var en lettere måte. En hindring er kun en utfordring ;-)

Så mens FrøkenV klatra, så var gut framme med knven sin ifra Oldefar for å spikke litt. Kniven kan ikkje berre ligge i lomma nei.
Og det man da gikk nedover, må no gåes oppover...  gikk greitt det også.Og når komt opp, så er dei tørste. Gut husker drikkebekken, og et lite stykke etter komt opp, renn en ganske så rein bekk. To tørste fekk slukket tørsten, som er meir stas enn å drikke det som er i sekken. Fint å øve seg på å drikke ute også.


Sukk.... gut og våpen. Er det berre en gutteting, eller er det litt med tiden også? Det er våpen på spill, tegnefilmer, tv, ja snart over alt i forhold til da mor var lita. Har merka tendensene øker for kvart tiår med vold og realisme i spill og tegnefilmer. Grafikken er fantastisk og alt blir så realistisk enn for 20år siden, om så berre 10 år siden. Skremmende utvikling syns mor. Akkurat no så er alle pinner våpen av et slag for gut, så fantasien er i orden i det minste.

Og han husket kor han la øksen og tok et par sving, så klar for å bære den heilt til bilen. Øksen er råtøff, hevder han.Karene går og prater om sitt, mor tusler bak.


Bak mor igjen tusler gur og FrøkenV og prater om sitt. Kva dei prater om, aner mor ikkje, men virker veldig enige.Det viser seg at gut "er under opplæring". Mens han går, så svinser frøkna fram og tilbake langs veikantene og plukker litt blomster. Så bærer gut for ho, mens ho finner meir. Mor småhumret for seg sjøl, dei finner ut av ting ja, det er sikkert :-D Så får dei no sjå korleis dette utvikler seg på framtidige turer, for rekner med det blir fleire ;-)

Lett tur, grei å gå, fin å ha som kveldstur også, eller som båltur, fisketur, overnatting osv. Uner 2km å gå en vei, mesteparten på traktorvei.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar