tirsdag 1. mai 2018

Ei natt på spetakulære Juvet Landskapshotell


MrJ har bursdag, og det er meldt regn heile helga. Flott..... Gut skal til far sin den helga, og planen var å dra vekk for bursdagen. Ikkje lett når snøen renner vekk på fjella, ute regner det, kva finne på da? Mor vrir hodet sitt, sjekker litt. Kva om det er mulig å få rom på Juvet landskapshotell, det er noe man ikkje gjer så ofte, og det hotellet slash hytter er veldig spesielle. Har vunnet priser for sin arkitektur, høstet lovord for det å passe inn i landskapet, og at man føler at man er ett med naturen. Mangt er sagt også utenfor landets grenser. Om det regner, kva så? Man kan kose eg inne og sjå på snøen som smelter ute, pluss ta seg en 3 etters middag av høg klasse. Som bonus, biltur til Zakariasdammen og en virkelig flott tur opp til Muldalen og får sett Muldalsfossen. Faktisk eineste plassen som hadde oppholdsvær ;-) Så gjenstår det å sjå om mor klarer å gi MrJ en bursdag som får han til å smile.Først så var det å finne Juvet landskapshotell, og det var ikkje heilt enkelt. Dei opplyse ikkje akkurat så godt kor dei ligg, for at gjestene skal få mest mulig fred. Men dei fann fram, og dette var synet som møtte dei. Masse snø her enda, og hyttene som lå etter kvarandre. Lurer på kva hytte dei skal ha for natta?


Innsjekkingen foregår inne på låven, parkering ved siden av her, eller på andre siden. He foregår alle måltidene. Du skal opp den trappa.Ved trappa, så er ingen tvil om du er på ett plass. Stod faktisk et lite skilt ved hovedveien, Juvet, slik at du finer avkjørselen.


Hyttene er kanskje moderne, så tar dei andre ytterkant inne på låven :-) Gammel stil, men veldig stilfult utført, med en klasse over seg.


Her er det ikkje småbord, men alle møtes ved langbordet. Ofte fleire nasjonaliteter sammen, og all slags folk. Skal ikkje klage på vinen her heller.Interessant bokhylle for den som vil låne og lese. Både på norsk og engelsk, og så lurer mor på om ho såg på tysk også?
Dei roper ikkje akkurat om at dei har fått priser, men står litt bortgjemte i bokhylla. Pris fra Visitnorway, og ifra 2010 en Design awards som Best small hotel ifra Travel+leisure.Dei har no i alle fall gjordt sitt for at det skal være koselig der, og på altanen på låven fine du gode sitteplasser med skinnfeller i, pluss tepper.
Ifra uteplassen ser du også rett opp til eine nye mini-hytta, Fuglereiret. Litt rimeligere å leige enn dei landskapshyttene. Det ligger en til her, litt lengre til venstre. Dei står oppi siden overfor dei 7 andre.


Utsikta ifra uteplassen er slett ikkje verst heller. Du ser dei fleste hyttene, elva her og fjellene som ruver landskapet. Du får en følelse av å være langt vekk, sjøl om du ikkje er det, om du skjønner.Mor og MrJ fekk hytte nr1, den aller først du ser ifra låven. Veggene og gulvet er mørkt brunt, lamper, stikkontakter og ovner er svarte, møblene mørk grå. Her er ingenting unødvendig, og ingen farger som tar vekk oppmeksomhetne ifra landskapet  utenfor glassveggen.Senga ligger i en krok for seg sjøl, heilt inneklemt, der du har en luke på kvar side du kan skyve til sides for å få frisk luft inn. Sengene kan du fint dele i 2 og flytte på om ønskelig, men MrJ ser fort at han skulle ønske seg en dobbel overmadrass, slik at man slapp sprekken mellom sengene.
Spartansk ja, men det er også poenget. Poenget med heile hytta er utsikten, at du skal føle at du er i naturen. Det er designet av Jensen
& Skodvin, bygd i 2007 til 2010. Og veit du kva? Her vart en film, Ex Machina, delvis spilt inn, eine og aleine pga det spetakulære med hyttene og landskapet. Innspillinga var i 2013, og etter lansert i 2015 så vart eieren Knut nedrent av folk ifra utlandet som ville dit. Sier sitt.Eineste plassen som stråler i farge, er det lille men kompakte badet. Det lyser opp i sin gule farge, til å bli glad av :-) Dusjen er rett ved døra, og døra er av glass. Maks utnyttelse av rom.
Det er en som slapper av, og det er vel det som er best å gjere på en regnværsdag, sitte inne? I alle fall når du er på en plass som dette, og har fantastisk landskapsutsikt ved siden av deg. Heile veggen er jo i glass, og du har fullt utsyn. Er nesten sånn at du føler du kan legge føttene på treet ved siden av bordt.
Ifra stolen ser mor og MrJ rett ned til badeavdelinga. Mor lurer på om det er innsyn rett opp til dei, eller rett ned? Det fekk mor raskt svar på, av en humende MrJ. Mor skjønte ingenting, heilt til han forklarte at en kar der nede sikkert trudde at ingen såg ned, og stod i Adams drakt heilt inntil vinduet. Glasset der nede er vinklet, slik at der var 1 vindu mor hadde innsyn inn. Der såg mor en bakende, MrJ såg et annet vindu pga sin vinkling, og såg heile mannen. Mor snudde seg tilbake, ja ja, da veit ho at ho ikkje skal stå nært glaset med lite klær.

Når dei visste mannen hadde forlatt badeavdelingen, så skulle dei ta seg en tur ned for å sjekke ut dei og. No står dei rett overfor badeavdelingen, men du ser det ikkje, bygd inn i bakken. Utsikt så flott som berre det!

Badeanlegget har en platting framfor, med badestamp nedfellt. Ooooh! Den må dei prøve ut før dei drar!Inne finner du ei avslapningsavdeling med sofa og peis der du ser rett ut på elva. Heile veggen på bygget er faktisk en glassvegg på heile 15m.


Det er bygd i betong, og noen plasser malt i behagelige og friske farger for at du skal føle at du er i ei slags hule. Her er dusjer, omkledningsrom, toalett. Et rom har en dobbelseng også, som ligger heilt ut til glassveggen. Der hadde du aldri fått mor til å sove...En dampbadstove for dei som liker varme. Mor liker ikkje varme, og held seg unna. MrJ derimot er glad i varme, og syns der er litt for kaldt. Du hadde ikkje fått mor til å sitte der særlig lenge før ho hadde rømt rommet. Det siste rommet var vel der mannen stod, noen benker og en stol som kalles stillestova.


Ifra platten såg dei rett bort på ei slags konferanse bygning og ei gravemaskin. Det lukter litt kloakk ute, så kanskje derfor den graver?

Dei trakker seg opp att, fleire kom til og skulle bruke bygget. Ser du bygget der oppe? Det er det originale våningshuset på garden fra 1870 ca, pussa opp att etter bilde av slik det en gang var, og inneheld no soverom, bad og kjøkken. Den kan du leige for samlinger, bryllup osv, ikkje enkeltpersoner. Dei har vært flinke med å kombinere det gamel og det nye ilag, og tatt vare på alt her med verdighet.
Der er landskaprommet til mor og MrJ. Mor er ikkje så nysgjerrig av seg av natur, men akkurat dette her er litt spesielt. I alle fall når h veit at ingen landskapsrom er likt bygd, og korleis ligg dei andre til? Ho liker ikkje å gå nært innpå andre eller privat område, men tenker at etter kl11 dagen etter når det er utsjekking, da skal ho gå forsiktig bort for å sjå korleis dei andre ligg til.


Etter slappet av litt til mens venter på middagen, og kikket ut veggen på området, så fann dei ut at dei rakk å ta en tur rundt for å sjekke ut andre små bygg dei ser. Er så pass snø enda, og råtten snø, at det var på med trugene.Det gamle selet står midt utpå marka aleine. Søtt, syns mor som er glad i gamel bygg.

Døra var overraskende åpen, og dei kikket inn. Koselig og i rette stilen.

Det dei såg ifra rommet sitt var dette her, liggende oppå en bergrygg. Her kan du sitte og slappe av og sjå på elva, og kanskje ta en dyp tanke eller to.Derifra ser mor rett opp til landskapsromma, og det til venstre e det dei har. Ikkje verst til plassering vel? Tanken og ideen dei hadde for opplegget her var ganske så ny på den tiden. No har fleire komt etter og bygd kuber i landskapet, men dette er vel enda det som har plassert og bygd etter landskapet på best måte. Mor lurer veldig på korleis det er her på sommeren og du får alt det grønne på trea, snøen er borte, og kubene forsvinner meir med skogen. Men sommerstid så er nok alt booket, og var veldig heldige som overhode fekk plass.

Mor kikker utover elva, og skjønner kvifor det vart bygd akkurat her. Rolig plass, flotte fjell, virkelig flott elv med juv, og en plass du kan finne ro.Det der må vel være kvernhuset? Eller? Står ikkje akkurat i elva, men det måtte sjekkes ut. Trakker ned kanten, og over noen planke som fungerer som ei slags bru.Lita og søt, står for seg sjøl, og om du åpner døra så ser du til elva.

Dei kikker inn, og MrJ utbryter at her kunne han lagt godt. Akkurat det betviler mor ikkje, for senga ser innbydende ut, og du er heilt aleine her nede. Om mor ikkje tar feil, så kan du leige denne her også, men da uten strøm eller toalett.Tilbake så rakk dei akkurat middagen. Og mor angrer virkelig på at ho ikkje var teit middagsgjest som tok bilde av maten, for det skulle du ha sett! 3 retters middag de kvar rett vart servert, så presentert. Nydelige råvarer, spennende smaker, og servert som det var et slags kunstverk. Sånt du ser på Matkanalen og du lurer på korleis det smaker. Da har mor gjordt det også. Og det var mange nasjonaliteter langs det bordet, og traff hyggelige mennesker der, faktisk en utrulig hyggelig kveld. Og du? Når dei andre satt att og drakk litt til, så sneik mor og MrJ seg ned til badeavdelingen og badestampen. No fekk dei stampen heilt for seg sjøl :-D Lett regn, varm stamp, mørkt, lyden av elva og det var en nytelse i se sjøl.Så det var 2 fornøgde som våknet opp lørdags morgen, viftende med tærna og kikket ut. Mor fekk være den første til å gratulere MrJ med dagen, og snek seg og hentet gavene ho snek inn kvelden før. Så med bursdagsgaver på senga, så bar det opp til frokost på låven. Servert heimelaga sylte, godt brød, og er et hakk bedre enn vanlig hotellfrokost.


Det er litt sånn dumt å måtte gå tilbake til kuben og pakke sammen, for tiden gikk så alt for fort her. Får no litt tid til å slappe av og berre finne roa, før skal på biltur og så en gåtur en plass.


Siden det er utsjekkingstid, så dristet mor seg til å gå bort til dei andre kubene for å sjå. Alle har forskjellig form, det er lett å sjå, og der er 2 som mor ikkje har sett. Dei ligger bakom dei her.


Den siste her må vel være den som ligger mest usjenert til? Utsikt rett til elva og skogen, ikkje en bygning i sikte.
Den til høgre ser meir retning som mor og MrJ har.
Så snudde mor seg for å sjå tilbake og ta et bilde før ho snek seg vekk, og såg nesten rett inn et av vinduene til en hytte/landskapsrom/kube eller kva man no skal kalle dei. Svelget tungt, og pilte tilbake. Mor liker ikkje å forstyrre andres privatliv, men såg at når ho gikk tilbake stien man skal følge, så kunne du sjå inn enkelte av dei. Men dei ligger slik at er man inne i hyttene, så er det ingen som ser inn til andre, du må rett og slett ut for å få innsikt et vindu.Tilbake så sitter MrJ temmelig avslappet og svarer på bursdagshilsner på face. Han ville ikkje være med å kikke, for snøen var så råtten og glatt, og trakker lett gjennom. Men han har da fått en fin start på bursdagen sin, og sitter og smiler. Da er mor fornøgd <3 Så er det å forlate plassen, og er en opplevelse rikere. Mor er absolutt ikkje noe hotellmenneske, men nyter opplevelser som dette til det fulle. Og no er det å komme seg til neste opplevelse, nemlig kjøretur inn Tafjorden, og en veldig flott gåtur opp til Muldal og Muldalsfossen. Den skal du få lese om i neste innlegg ;-) Vi sees!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar