søndag 6. mai 2018

På leit etter bein i regnet med Mormor og Søstern


Du veit kva gut har sagt han og mor er? Dei er utforskere! Og når Mormor forteller at ho har endelig funnet bein på Lianakken 200moh, da må han ut med en gang og leite dei opp! Visst du ikkje har fått det med deg, så samler da gut på bein han finner i naturen, da hjortebein, fordi han skal bygge et drageskjelett i hagen. Om det er utrygt med tanke på regn ute, ja vel? Det hefter ikkje han. Bonus, Søstern vart også med, og det vart en kosetur i furuskogen på Lianakken der det vart plukka bein både her og der i lett regnvær. Trur du det var en fornøgd gut? :-DUte no er det virkelig vår, kvitveisen blomstrer i hopetall på bakken. Litt trist no da siden det regner. Det er fleire plasser det blomstrer ;-)
Det bomstrer oppi trea også, og den blomsten der er så vakker at mor tar den med seg :-D

Søstern kom ogs, og da var det berre å begi seg avsted. Lianakken er deb ryggen du ser rett over hodet til gut. Dei har trålet den fjellsiden før, for til høgre av ryggen skal det ligge et hjortekadaver, men dei fannd et ikkje. Mormor g Morfar var på tur forleden, og da fann dei bein ikkje langt unna stien oppå toppen. No skal dei dit.


Tar av veie etter litt, og opp den skogen dei har trakket utrulig mange ganger siste tiden.Det har begynt å yre, og mor skjenker seg sjøl et spark bak i tankene for at ho ikkje tok med seg sjøl en skalljakke. Gut klarer seg i den jakka, og løfter store stokker for å vise muskler.
Det var en sånn "ikkje dit no igjen..." frase ifra gut, men forklarte at skulle opp den vanskelige veien, da skiftet han holdning. Jo vanskligere, jo bedre.

Været er trist, tunge skyer som har spist opp Skopphornet 1226moh, men det har sin magi det også.


Magi er han der også, friluftsmagi virker fint på han som har vært inne en stund idag. Humøret stiger betraktelig!
Spesielt glad er han når han får en utfordring å gå, klatre foreksempel og får brukt seg litt. Og han går en vei, visst Søstern går en annen, for kven kjem opp først, og kven går den vanskligste plassen?

Dette er en plass han husker godt, og finner seg til rette på den faste plassen. Her kan han ligge i sovepose hevder han som vanlig, mens mor hevder at den hadde sklidd sin vei, som vanlig.  Blitt rutine akkurat det der.
Som utforskere så får man lov til alt hevder gut, også gå plasser som er vanskelig og litt farlig, og klatrer i vei. Det er geitt at han tenker slik, men alt må nok godkjennes av mor først.
Det er fleire velta tre i skogen her, og under denne kunne det ha vært plass til en rev. Den hadde  alle fall kunne vært tørr inni der, og fått et fint hjem.


Mormor og Søstern prater i vei mens gut finner sin egen vei utenfor stiene. Dette er en plass Mormor ofte vender tilbake til, en plass ho har tuslet på i noen tiår. No er det ut sin tur til å tusle her, og kanskje blir dette hans fristed også?

Det er en plass gut kjenner, en plass han føler seg trygg, og en plass han har utforsket mange ganger. En plass som er trygg å ha, spesielt når han finner greiner som er passelig som våpen, da kan ingen ta han. Han speider utover sitt område, han er vokteren.


Du skjønner, Søstern og Mormor prater seg heilt vekk, og gut og mor tok en annen sti. Han gjemmer seg bak et tre for å skremme dei. Han venter og venter, hører dei prater og prater.Etter ventet lenge nok så kikker han fram. Kjem dei ikkje snart da?? lurer han på. Dei har pratet seg heilt vekk!
Gut jobber med å få på plass alle våpnene sine, dei er både store og har mange kvister. Bevæpna er han uten tvil.


Utpå kanten har et stort tre velta, og mor meiner at han får plass  inni der. Hmmm.... tenker han og lurer på om han skal prøve.

Perfekt! Han får plass inn hullet, og har hus på den andre siden. Mor blir ropt på, at ho må gå rundt og komme dit ho også. Mor måtte til pers, og halvveis klatret seg rundt.

Mormor skal gå en litt vanskligere plass, og roper på gut. Mor sier at det er greitt, men at han må være forsiktig og ikkje gå ut på kanten. Nieda, lover han og følger etter Mormor.

Ingen tvil om at det er en litt tung dag idag, grått og trist ute, vått også. Ser ikkje Festøykollen engang, men ser litt av Hjørundfjorden.
Trur ikkje gut har skrudd på leite-sansene sine enda, fordi han gikk rett forbi et bein på bakken. Søstern har sett det, og geleidet han til beinet.
Det var et stort bein også, og en fornøgd gut viser fram beinet. Mor finner fram plastnettet meint for dagens beinfunn.
No er leite-sansen skrudd på, og gut har fått et annent tempo også. Alle deler se meir i leitingen. Der det er et bein, der må det da være fleire?Han får bestemme kor langt dei skal gå, og fortsetter langs ryggen. Mormor veit at dei beina ho fann er på stien ved siden av, men gut har godt av å tusle litt til ute og leite, og det er kanskje fleire bein i området.Mor ser ut mot Ålesund området ifra toppen av Lianakken. Ser bort til Goskardnakken også, der dei som regel bruker å være.Tross for mor også har dratt på hetta, så er primaloft ikkje det beste å gå med i regnvær. Sånn er det når man passer meir på kva gut har på seg, enn passer på seg sjøl :-P Tross er trist vær, så er ikkje stemningen der borte dårlig, mor hører dei kakler alle 3 der.


"Sjå kor fint!" utbryter gut, "Det er et perfekt juletre!" Søstern lurer på om dei burde komme tilbake med juletrepynt til jul? Det syns gut er en god ide. Det er ikkje så mange fine einebusker som dette her akkurat her, kanskje derfor det stakk seg litt ut. Men pent er det, perfekt kjegleform.

Hadde gått langt nok og ikkje funnet meir bein, dermed så snudde gjengen. Mormor geleidet dei til granskogen på motsatt side av ryggen dei gikk opp. Det er den stien beina skal ligge. Altså, er ikkje noen stor skog, tar deg 1 minutt å gå gjennom.Noen av trea har skikkelig grov bark, så grov at du kan lukke heile handa rundt ei fure. Gigant stor stamme, så treet må være veldig gammelt.

Mormor såg steinen der beina lå, og stoppet opp og ba gut om å sjekke nøye her. Mormor berre lo over utbrudda til gut når han da oppdager beina! :-D Glede? Å ja!
Han plukker fort og teller kor mange bein der er. Mor måtte leite fram posen veldig fort, for her var det en ivrig plukker.
Eine beinet trur mor er meget glad for å bli plukket, for det smiler stort :-P No skal du få bli med heim!
Men kva er det? Enda fleire bein? Gut plukker nok et bein, og viser mor. Smilet går snart heilt rundt, og han bobler snart over i iver :-)

Dermed så begynner alle å leite, og mor syns ho såg noe ned i siden. Dermed så forsvinner Mormor og gut ned. Jo, det var nok et bein! Mor kjenner at ho begynner å lure på kor gjere av alle beina heime, må vel opprette egen kasse ute i huken til beina.

.

Trur du ikkje at man fann hodeskallen også? Gut plukker den opp, og blir til en kriger. En skikkelig tøff kriger også. No har han hode til dragen sin, berre finn ut korleis montere...


Vart meir leiting mens man går siden det var så masse bein å finne her, og en sprudlende gut spretter rundt og er en solstråle mot regnet. Han har vært en skikkelig oppdager idag, og syns at det er en super tur

Søstern stopper ved ei stor furur som har halvveis bikket over ende, stammen har vridd seg på en måte, slik at du får hull gjennom treet.


Sjekk hullene da, du ser korleis treet har vrid seg mens det vokser, og no ser du tvers gjennom stammen.Det er mange veier opp, og like mange veier ned. Her har mor stoppet opp før, for den hellen i berget her kjem til å falle ned snart. Stor og flat, og henger så vidt i berget. Gut sjekker om kan legge ting oppå, og trur ikkje det.


Gut kan veien ned sjøl, tross samme kor dei går ned, området her kjenner han snart ut og inn. Alle her kjenner området og blir ikkje lei av plassen. Ekstra kjekt når dei faktisk går her ilag og har en slik daffe tur som dette. Rekreasjonstur kan man vel kalle det? For gut er dette hans utforskningsområde, der han finner en masse rart og kan klatre litt.

For det er tross alt en utforsker, ikkje sant? Han er fornøgd med dagens fangst som henger og dingler på stokken hans. Mor skal lage en bøtte med vatn og vaskemiddel når ho kjem heim og putte alle beina ned i. Føle det litt meir hygienisk å håndtere beina. Så rekner ho med at han nok skal tilbake en dag for å finne fleire bein, for det er her, og gut sier han treng noen hundre bein. Så til neste gang hit, sees Lianakken!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar