lørdag 23. juni 2018

Telttur på Stafsethneset, Ålesund


Gut syns alltid at det er kjekkere å dra på telttur når det er andre unger med, det er noe mor skjønner uten poblem. Så da MissT skulle ha sin gut denne helga, og været var meldt sånn noenlunde, så avtalte dei å ta med telt, soveposer og badeklær, og rett og slett bade og telte på Stafsethneset. Gut husker den plassen, for dei 4 var der sommeren før også en tur for å bade, og dit ville han gjerne tilbake! Og det var 2 meget fornøgde guter tross kald vind som koste seg på skjelsandstranda, og hadde en masse leik og kos i teltleiren oppi skogen. På Stafsethneset finner du tilrettelagte grillplasser, badestrand, tuslesti, og en utedo. Kva mangler da? Jo, å komme seg dit! :-D


Mor har som sagt kun vært her en gang før, og det var med tunga beint i munnen, tippe hardt, og en dose flaks som gjor at ho fann fram til flotte og historiske Stafsethneset. Dei er absolutt ikkje her aleine, som du aldri er på fine sommersdager. MissT og Lillekompis kom rett etter dei, så no er det berre å få ut sekker og stæsj ifra bilene og finne seg en leirplass.Gut bærer litt stolt den nye tursekken sin, der har han sitt pluss liggeunderlaget. Og viktig, brettet sitt som han skal surfe på. I alle fall prøve. Han husker att plassen, og veit kor han skal, og dermed leder an i veien. Kan ikkje kalle det sti, sjøl om dei kaller det tuslesti, er meir en vei.


Trur MissT trenger en større sekk enn den der, for er meir utenfor sekken enn oppi ser det ut til :-D Men det er to ivrige guter som er på tur da, og dei trenger sitt for en fin tur, og gå to ganger? Tuller du? ;-)
Passerer faktisk to sånne tilrettelagte bålplasser der du kan fyre opp og ha en koselig stund. Veldig praktisk, bortsett fra no er det bålforbud og blåser en masse,Tja, går omtrent 300m så kjem dei til ei stor furu som det henger ei slenge i. Der går dei opp, for bak der er ei stor mark som speiderene brukte/bruker å telte på. MissT har vært speider og teltet der før.

Så var det kor dei skal slå opp telta..... gut springer bortover marka, finne en plass finere enn den andre. MissT berre kikker på mor, mor trekker på skuldrene, og det er berre å følge gut.
Teltplass vart godkjent, og sekkene droppet. Han skule absolutt prøve å ha på seg mor sin sekk, utenpå sin egen. Hjalp lite at mor forklarte at det vart for vanskelig, pluss han klare nok ikkje løfte mor sin engang. Han fekk berre styre på, han finner utav det fort.
Tok ikkje lange stunden før begge telta var oppe, og gut var rask med å flytte inn. Grei plass dette da, midt på marka, i le for all vinden, og er kanskje heldige å få litt morgensol her.


Lillekompis leiter fram leikene sine mens MissT setter opp teltet og lager klart. Dinosauren skulle spise mat som er kjøtt, og fekk en pinne. Mor klarte ikkje å la være mens gut hørte på og spurte om det der var pinnekjøtt? Lillekompis tok ikkje den tørre vitsen, det er han for liten til enda, men gut kikket på mor, hevet et øyebryn, og ristet på hodet. Mor er virkelig rar av og til, til og med han veit kva pinnekjøtt er, det er sånn man spiser til jul forklarer han.


Mor har ikkje heilt skjønt det her enda, for når ho slår opp teltet, så skal han lage hytte inne i teltet. Som om det ikkje er liten plass nok inni der, men at han skal lage noe enda mindre? Mor hiver inn meir han kan bruke, og lager til litt mat.

Etter at alle har spist litt, så bærer det avsted ned til stranda for bading og leik. Gut har godt tak på brettet sitt i vinden, og skal surfe. Er berre å gå rett ned i 30 sekund ifra teltet, så er dei på stranda.


Det var mange på stranda som forventa, men fann seg en plass ilag. Her er det rett på leik! Stranda vart laget til for noen få år siden, laget av skjelsand. Kan være litt hard å gå på for dei aller minste, men dette året så gikk Lillekompis også oppå uten å synes at det var ubehagelig. Gut har med store spaden sin, og skal grave seg ned til midt i jorden og lava.
Det er utpå ettermiddagen, klokka nærmer seg 18, og folk med dei minste barna begynner å trekke heim. Det blir meir plass, noe dei hadde lagt i beregningene sine. Ingenvits å komme hit tidlig på dag, for da blir ungene lei av å være her. Her er unger enda altså, mor unngår berre å få med ukjente på bilde ;-)Tok ikkje lange stunden før gut ville uti og teste brettet. Han roper på mor, for ho må no hjelpe han, og ho må no bade ho også. Trur mor held seg til å vasse.


Skal medgi at mor er imponert over gut som bader i den kalde vinden, han som hakket tenner året før berre av å gå ut i vatnet. Neida, han holdt på lenge han med brettet. Til slutt så måtte han i land og varme seg, selvfølgelig når mor hadde vent seg til temperaturen i vatnet :-P


Til og med MissT vart våt på føttene! Ikkje verst, ikkje verst ;-) Men bade? Det var uaktuelt. Mor tenker stille inni seg, korleis få ho til å bade en dag tru? Her må det utfordres en dag. Stranda er flott, ikkje like flott utsikten denne veien her, diverse industri og båtverft osv. Men overser dei glatt når får en strand som kan graves og leikes med.Andre veien er stranda meir idyllisk å sjå til. Bortsett fra den kalde vinden, så er dette virkelig sommerstemning.
Gutta graver dam, elver og fyller på med vatn. Og joda, begge damene bidrar med både å hente vatn og graving, er litt av sjarmen med standlivet også.
Gravde et stort hull, og gut fann ut at dei skulle grave han ned. Det gikk fleire runder der han vart gravd ned så langt det gjor seg gjere, og så skulle han forsøke å komme seg løs, eventuelt hoppe opp. Vart mang en latter av en som satt bom fast, tok sats men flytta seg kun 3 cm, eller at det kilte mellom tærna av sanden.
Lillekompis ville ikkje graves ned i snaden, han skulle grave i sanden og kaste den rundt. Med varierende resultat kor sanden havna, men med samme fornøgde gliset når han kasta :-)
Det var kun tenåriner att på stranda da dei ga seg. Leggetid på Lillekompis, var kalde alle sammen, og på tide med noe kveldsmat.


Men kva er det der? Dei har fått nabo mens dei var på stranda. Ikkje berre dei som hadde ideen om ei teltnatt akkurat her denne dagen. Det viste seg at det var en kar med sine 2 barn som hadde slått leir. Ungene eldre enn gut og Lillekompis, så dessverre ikkje leikekammerater. Dei ungene sprang rundt i tørrdrakter og badet nesten ustanselig.Gut sprang rundt og samlet gigantblad! Det var like stort som tretallerken, og et er stort det. Det var med åpen og måpende munn han kom med det eine bladet større enn det andre.


Lillekompis ville gjere akkurat det samme som gut, og forsvant bort til skogkanten han også for å leite etter store blad ilag med gut. Like ivrig kjem han springende med store blad han også.
Siden det er bålforbud, og forbud av all åpen ild, så hadde dei med seg varmt vatn på termos. Gut hadde valgt mat sjøl, boks med nudler og grillpølse oppi. Etter smilet hans å bedømme så var det heilt innenfor som kveldsmat.

Mor går for Real turmat, enkelt og greitt, smakfullt og varmt når man er litt vel kald. Liker mat på denne måten her, ute i det fri og sitte ilag sånn. Greitt nok at umgene da springer meir rundt, men han der er dårlig på å sitte stille uansett. Ser det ikkje koselig ut da?Ser rett ned til stranda, og ser at det ikkje er heilt sol ned på der enda, så dei har god tid til å spise frokost og leik.Gut springer rundt ifra det eine treet til det andre i jakt på det største bladet. Større rop for kvar gong, og større håp om å finne et større.Og så litt mat inni mellom springingen :-P
Energi? Fatter det ikkje, men er en smule misunnelig på det også. Han går tross alt på turn, og øver seg stadig på å stå på hendene, slå hjul osv. Brettet er fint som base, og det er hender og føtter i alle retninger. Bra Lillekompis er i teltet for leggetid, for kunne blitt knall og fall om han skulle tatt etter no også.
Siden Lillekompis ikkje er der for å leike, så tar mor og gut seg en runde. Aller først ville han til treet med slenge, den har han spurt på fleire gonger.


Litt småskummelt dette her, og gut har vist mor korleis han har tatt tak inni løkker. Mor held litt pusten inni mellom, men husker sjøl som lita alt dei da gjor, og kan ikkje pakke dei heilt inn i bomull heller. Bakken er berg skjønner du, og er høgere enn bildet viser, og røttene ligger oppå. Men faller han så er mor der tross alt.


Etter vært i slenga lenge, gikk dei videre. Hørte unger større enn gut som hoppet og badet ifra brygga der, perfekt til å hoppe ifra.
Fleire trær var perfekte å klatre i også, så skal du tusle denne stien her med barn, så må du beregne litt tid om dei går av veien.Triste er at det er andre som koser seg her, og er lite flinke til å rydde opp etter seg. Knust glass her er ikkje bra, for er masse unger her og hunder. Gut gjer en innsats for å rydde opp glassbitene. Du skjønner, mor hentet en pose for å plukke søppel mens gut leika seg. Ikkje så masse å finne egentlig, men litt her og der.Dei går rundt uten mål og mening, og han stikk inn skogen og finner en sti. Om dei kan gå den? Selvfølgelig kan dei det, det er derfor dei er her, for å ha det gøy!
"Mamma, sjå den der da, den ligner på Tallulah!" Mor kikker på den, og er veldig enig. Berre for oppklaring, Tallulah er et bitte lite tre dei to har plantet ilag, og er et tre som egentlig kjem ifra Madegaskar. Det treet har blad akkurat som den planten der. Og ja, det står innenførs og kan bli meget høgt, like høgt som huset dei to har, så håper det vokser sakte!Kva er det der? undrer gut på, og prøver å kikke opp på et høgt skilt. Det var ganske bortgjemt, og han når ikkje opp for å lese. Og det var faktisk verset av sangen Gikk en tur i skogen.Etter surret litt til, en slags granskog med en stor benk. Gut blir liten oppå den, så her er det plass til mange."Mamma, kva er det der?" spør han. Har noen hatt forskjellige poster og glemt att en?
Hagen her var kjent for sine sjeldne trær og utvalget. Noen ser man har blitt ganske så store før dei vart sagd ned. Og gut undrer seg over størrelsen. Hagen vart laga til av gartnar etter 1891 en gang, og det vart bygd terasser og stier, sjeldne trær, mange busker, stauder, fruktrær og bærtrær. Det var da det kom opp det praktfulle huset som står her også. Vent litt, skal berre få opp bildet av huset....


Sånn! Staslig gammelt hus, gir området her litt klasse syns mor.Mor studerer huset og restene av hagen, mens gut vart meir opptatt av en fin pus som kom ruslende. Fekk seinere vite at denne pusen her bor i nærheten, men tusler her sommerstid, og den heiter Freia Melkesjokolade :-) Kjælen og tillitsfull pus som gut virkelig likte.


Veien går videre langs sjøen. Ikkje videre flott utsikt her, men bred og fin vei. Er det fjøre så kan ungene gå ned og leike i tangen og kaste stein. Det gjor dei to her i alle fall.
Gut kikker langt etter pusen, ville helst klappe den enda meir, men mor sier at den kan dei ikkje ta med til teltet. Mor peker åp fjellet som stikker opp der bak, det er heime foklarer ho. Dei er faktisk ikkje så lant unna, berre så masse fjorder og ferger som deler opp o gjer at det blir langt å dra noen plass.Rett ved huset står det en utedo, og en søppeldunk for engangsgriller. Det er alt annet enn engangsgriller oppi den: matavfall, bleier, bokser, og alt av søppel du kan tenke deg. Og det er overfullt også, og ligger utover alt. Det var da mor ga opp... dette orker ho ikkje plukke opp, ei heller er posen ho har stor nok.  Guffent ja, spesielt når resten av området er så fint. Når ho tenker seg om, det er ikkje søppelkasser i området her heller? Ikkje som ho har lagt merke til.

Uansett, gut syns det søppelet var griseri, og ville tilbake til leiren. Tok strake retning gjennom skogen, så finner dei nok tilbake.


Ikkje heilt leggetid på gut enda, men lager klart liggeplassene, slik at det er berre å krype i soveposen. Mor liker telt, sjøl om ho sover dårligere, men det er absolutt verdt det. Dei soveposene her har vært med i 5 år no, og har blitt mang en natt i dei også. Mor skulle ønske det var fleire netter enn det har vært.


Ute så jobbes det med å få oversikt over bladsamlingen sin, og finne ut av det store spørsmålet; Kva blad er størst? Han trur han fann det ut, og det bladet skulle være med heim, helst alle blada.


Trenger ikkje å ha med leiker for gut, dei surrer rundt i skogkanten og finner en masse forskjellig. Denne sommerfuglen her sov, så han laget til tak til den så den skulle få fred.Altså, mor og MissT manglet ord for dette her, for om du ser etter, så er det to store bald, stilken mellom tærna, og det er da sandaler! Du las riktig, sandaler. Det var litt bob bob å gå med, stilken løsnet fort, men da trengte han ikkje sandaler på stranda. Poeng til deg der gut. Dei var også tilbake til slenga, men da uten sandaler. Traff faktisk på ei dame mor har møtt før i Tafjordfjella, ho bor i området her. Knasende kjekk dame som faktisk er eier til katten, og hadde med seg en skjønn hund. Veldig kjekt å treffe på att folk du har møtt før, heilt sånn tilfeldig.
Ned i sekken til gut lå det 2 bøker. Har litt rituale på telttur at til leggetid leser mor bok. Er noe gut syns er koselig og nesten forventer, så denne kvelden vart det Ludde. Mor må snart til i investere i fleire bøker, for alle er snart brukt opp på telttur.

Når mor setter seg ned ute ilag med MissT, så ser dei på at sola forsvinner bak fjellet. Det vart stille på stranda også, jentene hadde dratt heim. Mor stakk ned, og fekk sett akkurat siste solstrålen for denne dagen.Sjøl om sola har gått ned og lagt seg, så skal damene ikkje legge seg enda. Knott ute, ja! Men å sitte sånn ute ilag og prate mens ungene sover er balsam for sjela. Du roer ned, slapper av, og sitter og prater og fjaser og småler.


Det er en som sover godt når mor kjem inn i teltet. Sliten etter dagen, og spare krefter til nok en ny dag med bading. Håper berre vinden har gitt seg til morgendagen, slik at dei får nyte stranda på skikkelig måte.


Morgen kom, og en Lillekompis var tidlig våken. Dermed så var både gut og mor også våkne. Han har lusket seg ut på do, men syns det var kaldt ute så tidlig, og soveposen var meir fristende. Men gut, skal du ikkje ut enda? Frokost?
Mor står i alle fall opp, og ute er dei to her godt i gang med frokosten. Det er slett ikkje sommertemperatur nei, og mor er glad ho har MissT sin jakke. Du skjønner, kjenner du til at du tenker så masse på alt kva ungene trenger, at du glemmer et par ting til deg sjøl? Mor var glad MissT hadde en jakke igår kveld som mor fremdeles tusler rundt i.


Til slutt så kjem gut også, for no har mor laget klart til froskost til han også. Faktisk så er dei så heldige at morgensola når leiren, og naboteltet ligger fremdeles i skyggen.Med sola kjem det meir varme, og dermed så koser gut seg der han sitter. Handdukene henger til tørk, klar for ny dyst på stranda. Lillekompis er klar for stranda han, og surrer rundt i området og prøver på å klatre i tre mens han venter. Mor stikker en tur bort i bilen for å hente 2 hengekøyer, noe å dingle i mens dei venter på at sola skal varme litt meir, og komme ned på stranda.
Lillekompis syns hengekøye var en kjekk ting å få opp, og fann seg til rette. MissT begynner å snuse på ideeen med hengekøye ho også, kan være kjekt å ha ;-)

Heldige mor som har han her altså <3 være på tur ilag med, morgenkos, og ikkje minst dei beste klemmene du kan få.Og da ha det som dette her en søndagsmorgen, en lat morgen, ilag med venner, det kalles kvalitetstid det.Gut leiker turn med den eine hengekøya, kor mange gonger klarer han å snurre rundt uten å slå hodet i bakken?

Lillekompis og MissT har inntatt den andre hengekøya, og det er virkelig kosetid <3 lenge dingler dei sånn, og mor berre smiler for seg sjøl. Dei er no innmari gode også da.
Etter hengekøyekos, er det litt lørdagsgodteri kos. For det er tross alt ølørdag, og gutta veit at der er godteri til dei. Dei var flinke å spise frokost, så det er heilt innenfor. Lillekompis var spesielt flink, spiste nesten dobbel dose frokost!
Mor og gut koser seg ved teltet i morgensola. Det er stille i naboteltet enda, dei ligger sikkert og irriterer seg over morgenfuglene i leiren her :-P


Litt kos på dei også, kos skader ingen. Gut sa en gang, tenk stakkars ungene som ikkje får kos, dei kan ikkje ha det godt meinte han. Han får i alle fall en heil masse kos! Og det fleire gonger for dagen også.

Etter dinglet, sprunget rundt i graset barføtt, laget fart til kvarandre i hengekøyene, og turnet, så var det noen gutter som ville ned på stranda. Fullt firsprang ned!Sola har akkurat komt skikkelig her, men vinden er sur og kald denne dagen også. Ikkje akkurat sommertemperatur, men kan ikkje få alt heller. Dei er foreløpig aleine på stranda.
Både mor og MissT plukket søppel he nede dagen før, men no tok mor det siste som var her. Vart både bøtter, spader, raker, former, plastikk, skeier, sokker osv. Blir en bra pose heim, og noen nye badeleiker på gutta.Mor som tenkte ho skulle forsøke å legge seg litt nedpå og få farge, men nei. Gut rappet liggeunderlaget og handduken, og bygde seg hytte. Lite, men akkurat nok til at han får plass.Graveprosjekt på gang denne dagen også, og skjelsanden er perfekt for sånn leik. Litt vatn i den, og den held forma.
Enden av stranda ligger der store steiner og tang. Prøvde bortetter stranda dagen før å finne krabber, men uten hell. No var der ikkje folk her, så mor prøvde igjen. Lillekompis kom stabbende etter, skulle være med å leite. Måtte låne ei hand på den glatte tanga, men gikk greitt. Så når mor endelig fann ei lita krabbe, så var det en entusiastisk liten gut som studerte den.Han måtte få den i boksen for kilte i handa, og strake veien for å vise MissT fangsten sin. Mor tenker tilbake på da gut var så liten, alt han hadde å utforske da. No er det andre ting å utforske og spørre om.


I mellomtiden hadde gut tatt storspada si og gravd seg litt ned i hytta. Da vart det bedre plass også, og han hadde fått seg "kjeller" som han kalte det.
Gut måtte til slutt ut med brettet sitt, og det var ikkje uten mas på at mor også skulle være med. Joda, mor skal bli med... er det ikkje flott her vel? Hadde det ikkje vært for den kalde vinden, så hadde det vært reine syden følelsen. Men for en stund er dette deres plass før alle andre kjem dettende.
Lillekompis er ikkje akkurat noen bader, tvert imot. Han fortrekk at andre stikk ned til vatnet og hente vatn i bøtta til elver og dammer. Men no var han så oppsatt på å komme ut til mor, at han trosset vannet :-)


Mor lokket på MissT også, og sa at det ikkje var så kaldt. Vel, kaldt er det, men du venner deg til det etter 10 minutter. Var noen miner og tendenser til å hoppe tilbake, men ho kom no til slutt, med ordene at det var kaldere no enn dagen før :-P Mor drev å holdt gut i handa mens han balanserte på brettet sitt, og slik holdt dei på lenge også, heilt til mors legger hadde fått nok skrap etter brettet og var såre. Så brukte dei alle tiden på å leite etter småfisk i vatnet. No som det ikkje var folk her, så var der også en del småfisk. Noen kilte faktsik gut sånn på tærna, at han hoppa! Fann bitte lita flyndre også, og sånn gikk no tden her nede.

Det er veldig kjekt å tilbringe tiden her, og der ligger mange skjell som er veldig fine. Gut plukket seg en samling og viste fram, og det aller fineste skulle han ha med heim. Det skal han få putte i skoeska si heime, ting han har funnet.

Prosjekt grave elver og dammer tok form, og krabba havnet i eine dammen. Treng ikkje så masse leiker, spade og bøtte held i en evighet når du har det som dette her. Dei er så samstemte alle 4 at det betydde ikkje kven som hjalp kven, det var nærmeste person. Det er godt å ha det sånn også, da trivs man i kvarandre sitt selskap og føler seg trygge.

Dei i naboteltet kom også, og den sure vinden vart enda kaldere. Gut begynte å bli kald, og Lillekompis begynte å bli sliten. Tar på å være liten og heile tiden være aktiv. Så opp att i teltleiren for å få tilbake varmen.Mor hentet sovposen til gut, den er litt fuktik uansett, så om det lett fuktige graset gjer den litt meir våt, gjer ingenting. Skal heim og luftes uansett. Ekstra kos syns gut det er med sovepose, og krøller seg godt.

Mor trudde at gut var ei åme der han krøp rundt, dermed så krøp han rundt og sa "Åme, åme,åme" Dei fjaset og tullet, og når gut gjor sånn, da skulle Lillekompis også. Så MissT måtte hente hans sovepose også. Dermed så krøp der 2 åmer rundt om og sa "Åme, åme,åme" :-D


Hei åme, ville du også ha en kjeks? Lillekompis kom krypende til mor og strakte ut handa. En åme trenger også kjeks, og så krøp han videre.Først var det mor og gut som sprang rundt inni gut sin sovepose og brølte og "skremte" Lillekompis og MissT. Trur nok Lillekompis ser litt opp til gut, for alt gut gje skal han også. Så dermed var det MissT og han som skulle skremme mor og gut. Trur den som lo mest av alle var Lillekoompis sjøl, men du store kor alle koste seg da! :-D


Timene gikk fort, vart en masse tid på stranda, masse leik og kos i teltleiren, utforsking, mat, kos og veldig kjekk tid ilag. Vært en herlig tur! Gikk faktisk fort å pakke sammen: mor lå i hengekøya med Lillekompis over skuldra og dinglet og sang til en halvsovende liten. Så pakket mor etter at MissT var ferdig. Samarbeid ;-) Dessuten så fekk mor en masse ekstrakos av Lillekompus sånn <3 På med sekken og retning bilen.

Ho dilter etter MissT og Lillekompis med gut framfor seg. Det er to slitne gutter, tross er tidlig på dagen. Det er slitsomt å ha det gøy også, og Lillekompis nesten sovnet før han kom heim, tross han bor noen minutter unna. Heime igjen var det en gut som krøllet seg i sofaen en god stund før han var ute igjen. Var en utrulig kjekk og koselig telttur der det var 2 veldig glade gutter. Synd at det var så masse vind og kaldt, men det hindra ikkje bading, eller at gut gjerne vil tilbake dit en annen gang. Og man skal ikkje sjå bort ifra at dei 4 her vender tilbake ;-)

Om du kjører ifra Magerholm og kjem på Magerholmveien, så kjem du til rundkjøringen ved Shell bensinstasjon i Vegsundet. Ta av 2 i rundkjøringen, da er du på Sulavegen. Ikkje ta av, og du ender opp på veien overfor, retning Solevågen. Ta av første avkjørsel til høgre, så til høgre igjen. Ikkje ta av meir men følg Vegsundvegen sjøl om den blir smal og fører deg til skogs. Da kjem du fram ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar